Pdf downloaden Pdf downloaden

Mensen kunnen om verschillende redenen tijdelijk hun huid willen verdoven, bijvoorbeeld om pijn na het oplopen van een verwonding te verzachten of om zich voor te bereiden op een ingrijpende behandeling bij de huisarts. Gelukkig zijn er veel opties om uit te kiezen, zodat je een middel kunt vinden dat het beste bij je situatie past.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Pijn verzachten

Pdf downloaden
  1. Wanneer je je huid koelt, trekken je bloedvaten zich samen. Daardoor stroomt er minder bloed naar de plek in kwestie toe, waardoor zwellingen, irritatie en spierkrampen verminderd worden. Dit werkt bijzonder goed om de pijn veroorzaakt door blauwe plekken en kleine verwondingen te verzachten. [1]
    • Als je geen ijszak klaar hebt liggen in de vriezer, dan kun je een zak ijsblokjes of diepvriesgroenten gebruiken.
    • Wikkel de ijszak altijd in een handdoek in plaats van deze zo op je huid te leggen. Hiermee voorkom je dat je huid bevriest.
    • Na 20 minuten haal je de ijszak van je huid en laat je je huid opwarmen. Na 10 minuten kun je de ijszak indien nodig weer op je huid leggen.
  2. Deze crèmes zijn vaak zonder recept verkrijgbaar en kunnen plekken die door de zon verbrand zijn, kleine brandwonden, insectenbeten, steken en kleine schaafwonden verzachten. Vraag altijd advies aan je arts als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een kind of een oudere behandelt, of andere medicijnen, kruidenmiddelen of supplementen gebruikt die wisselwerkingen met de crème kunnen hebben. Lees en volg de instructies op de verpakking op. [2]
    • Deze producten kun je meestal bij de plaatselijke apotheek halen in de vorm van een spray, zalf, crème, pleister of voorbehandeld verband.
    • Dit kunnen medicijnen zijn als benzocaïne, benzocaïne en menthol, lidocaïne, pramocaïne, pramocaïne en menthol, tetracaïne of tetracaïne en menthol. Als je niet zeker weet wat de juiste dosis is of hoe vaak je het middel aan moet brengen, vraag dan advies aan je arts. Je arts zal je aanbevelingen kunnen doen op basis van je toestand en je medische voorgeschiedenis.
    • Kijk naar de houdbaarheidsdatum. Gebruik geen medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.
    • Stop met het gebruiken van deze medicijnen en vraag advies aan je arts als je na een week geen verbetering ziet, de plek geïnfecteerd raakt, je huiduitslag krijgt of de plek begint te branden of te prikken. Symptomen van een overdosis zijn onder andere wazig zien, verwarring, toevallen, duizeligheid, het te warm of te koud hebben, een verdoofd gevoel hebben, hoofdpijn, zweten, een rinkelend geluid in de oren, een onregelmatige of langzame hartslag, moeite hebben met ademen en slaperigheid. Als je deze symptomen hebt, ga dan direct naar je arts of bel een ambulance. [3]
  3. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) kunnen pijn verzachten die veroorzaakt wordt door artritis, jicht en koorts, evenals spierpijn, tandpijn, rugpijn, hoofdpijn en menstruatiekrampen. Deze medicijnen kun je meestal zonder recept halen bij de apotheek, supermarkt of drogisterij. Veel van deze pijnstillers bieden binnen enkele uren al verlichting. Gebruik ze niet langer dan enkele dagen zonder advies aan je arts te vragen. Vraag voor het gebruiken van deze medicijnen altijd advies aan je arts als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een kind behandelt of andere medicijnen, kruidenmiddelen of supplementen gebruikt. [4]
    • Bekende medicijnen zijn onder andere aspirine (o.a. Excedrin, Aspro en Migrafin), ketoprofen (Rilies), ibuprofen (o.a. Nurofen, Advil en Sarixell) en naproxennatrium (o.a. Aleve). Kinderen en tieners mogen geen aspirine hebben omdat ze dan het syndroom van Reye kunnen krijgen.
    • Gebruik deze medicijnen niet zonder eerst advies aan je arts te vragen als je een hoge bloeddruk, diabetes, een nierziekte, een leverziekte, allergieën voor deze medicijnen, maagzweren, een bloedingsstoornis, hartproblemen of astma hebt, veel alcohol drinkt of andere medicijnen gebruikt die wisselwerkingen met deze medicijnen kunnen hebben, zoals warfarine, lithium, hartmedicijnen, medicijnen voor artritis en vitaminen.
    • Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder andere gasvorming, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, maagklachten, overgeven, diarree en constipatie. Neem direct contact op met je arts als je deze of andere bijwerkingen hebt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Nieuwe pijn voorkomen

Pdf downloaden
  1. Net voor een pijnlijke ingreep kan er ethylchloride op de huid gespoten worden. De vloeistof wordt op de huid gespoten die dan koud aanvoelt terwijl de vloeistof verdampt. Je huid zal binnen enkele minuten opwarmen. De spray stilt de pijn totdat je huid weer opgewarmd is. [5]
    • Deze spray kan bij een kind gebruikt worden direct voordat hij of zij een medische behandeling ondergaat waarbij een naald gebruikt wordt. De spray kan een goed alternatief voor andere plaatselijke verdovingsmiddelen zijn als het kind daar allergisch voor is.
    • Gebruik geen grotere hoeveelheden van de spray dan je arts je aanraadt en gebruik de spray ook niet vaker dan aanbevolen wordt. Je huid kan erdoor bevriezen.
    • Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking en volg ze op. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een kind behandelt, vraag dan advies aan een arts voordat je het middel gebruikt.
    • Spuit de spray niet in je ogen, neus, mond en open wonden.
  2. Als je arts denkt dat je voor een ingreep die je moet ondergaan een pijnstillend middel nodig hebt, dan zul je kort voor de ingreep waarschijnlijk een verdovingsmiddel toegediend krijgen. Je arts vraagt je wellicht om het medicijn met een verband te bedekken terwijl het middel door je huid opgenomen wordt. Breng het middel niet aan op je neus, mond, oren, ogen, geslachtsdelen of kapotte huid. Twee soorten middelen die vaak gebruikt worden zijn: [6]
    • Tetracaïne. Deze gel wordt 30 tot 45 minuten voor de ingreep waar je voor verdoofd moet worden op de huid gesmeerd. Je kunt het middel vlak voor de ingreep verwijderen. Je huid zal maximaal zes uur lang verdoofd zijn. Dit middel kan je huid rood maken op de plek waar je het aangebracht hebt.
    • Lidocaïne met prilocaïne (Emla-crème). Deze crème kun je een uur voor de ingreep aanbrengen en direct voor de ingreep zelf verwijderen. Het middel zal maximaal twee uur lang werken. Dit middel heeft als bijwerking dat je huid er wit van kan worden.
  3. Als je arts denkt dat een plaatselijke verdoving wellicht niet voldoende is, dan kan hij of zij voorstellen om grotere delen van je lichaam te verdoven. Dit wordt vaak gedaan bij ingrepen onder de huid, bevallingen of operaties. Je hebt onder andere de volgende mogelijkheden: [7]
    • Regionale anesthesie. Bij regionale anesthesie zul je het bewustzijn niet verliezen, maar wordt er wel een groter deel van je lichaam verdoofd dan bij een plaatselijke verdoving het geval is. Het verdovingsmiddel kan plaatselijk geïnjecteerd worden. Wanneer een vrouw tijdens de bevalling een ruggenprik krijgt, is dat regionale anesthesie waarbij de onderste helft van haar lichaam verdoofd wordt.
    • Algehele verdoving (narcose). Dit type verdoving wordt bij veel operatieve ingrepen toegepast. Je kunt het verdovingsmiddel intraveneus toegediend krijgen of het als gas inademen. Bijwerkingen kunnen onder andere misselijkheid, overgeven, een droge of pijnlijke keel, rillingen en vermoeidheid zijn. [8]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.997 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie