Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je merkt dat je schildpad niet wil eten, dan kan dat zorgwekkend zijn. Het verhoogt niet alleen de kans op uithongering, maar kan ook betekenen dat het dier ziek is. Dit artikel beschrijft hoe je je schildpad zo ver krijgt om te eten en wat je moet doen als hij blijft weigeren. Veel schildpadeigenaren hebben moeite om hun huisdier zo ver te krijgen om te eten. Je schildpad eet waarschijnlijk niet wegens de omstandigheden in zijn omgeving. Je huisdier kan echter ook leiden aan een ziekte. Door zijn omgeving aan te passen, de tekenen van ziekte te kunnen herkennen en het creatief zijn tijdens de voertijden, kun je je schildpad weer laten eten.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Bepalen waarom je schildpad niet eet

Pdf downloaden
  1. Schildpadden zijn koudbloedige reptielen en zullen niet eten als de temperatuur te laag is. [1] Als je een Terrapene (of wel Amerikaanse doosschildpad) in huis hebt, moet je een warm en een koud gebied bieden. Het koude gebied moeten tussen de 20 en 22 graden Celsius zijn en het warme gebied moet overdag ca. 29 graden zijn. 's Nachts kan de temperatuur in dat gebied tot 15-23 graden dalen. [2]
    • Voor waterschildpadden geldt dat de watertemperatuur ca. 25 graden Celsius moet zijn. Het liggebied moet 26-29 graden zijn.
    • Als je Terrapene buiten leeft, zal hij het te koud krijgen als de temperatuur buiten tot onder de 15 graden Celsius daalt. Je moet dan mogelijk een keramische verwarmer aan de leefomgeving van je schildpad toevoegen om een geschikte temperatuur te verkrijgen.
    • Controleer de temperatuur van de leefomgeving van je schildpad met een thermometer en maak indien nodig aanpassingen.
  2. Je schildpad heeft tevens meer licht nodig op een gezonde eetlust te hebben. Waterschildpadden hebben zowel UVA- als UVB-licht nodig in hun aquarium. Bied je schildpad 12-14 uur licht gevolgd door 10-12 uur duisternis. [3] Terrapene hebben elke dag ten minste 12 uur licht nodig. Dit kan direct zonlicht of een combinatie van een UVB-lamp en een gloeilamp zijn. [4]
    • Als je schildpad minder dan 12 uur licht per dag krijgt, zal hij waarschijnlijk stoppen met eten.
    • In de herfst en winter hebt je bijvoorbeeld waarschijnlijk meer kunstmatige belichting nodig, omdat de dagen korter zijn, terwijl je in de zomer mogelijk geen kunstmatig licht hoeft te bieden.
  3. Als je schildpad niet eet en je de omgeving hebt gecontroleerd, dan kan het zijn dat je schildpad ziek is. Stress en ziekte, zoals een gebrek aan vitamine A [5] , constipatie, luchtweginfectie, oogproblemen of zwangerschap. [6] Als je schildpad niet eet, kijk dan uit naar andere symptomen om te bepalen of je schildpad ziek is en hij naar de dierenarts moet.
    • Als je schildpad een witte, vlekkerige verkleuring op zijn schild heeft en niet wil eten, dan lijdt hij mogelijk aan een gebrek aan vitamine A. [7] Vitamine A is ook verbonden aan luchtweginfecties bij schildpadden. [8]
    • Andere symptomen van een luchtweginfectie zijn piepen, moeite met ademhaling, niezen, druppelende neus, opgezwollen ogen en een gebrek aan energie.
    • Als je schildpad is gestopt met eten en ontlasten, dan is hij mogelijk geconstipeerd.
    • Als je schildpad problemen heeft met zijn ogen en niet kan zien, dan zal hij niet eten. Controleer de ogen van je schildpad om zeker te weten dat deze helder, vrij van vuil en glimmend zijn.
  4. Aziatische, Europese en Noord-Amerikaanse schildpadden kunnen in de winter een winterslaap houden. Zelfs als je schildpad de juiste omgeving en voldoende voedsel heeft, kan hij kiezen voor een winterslaap. Als je de habitat en fysieke gezondheid van je schildpad hebt gecontroleerd en hij blijft weigeren om te eten, breng hem dan naar de dierenarts om te bepalen om hij probeert een winterslaap te houden. [9]
    • Een winterslaap bezorgt het lichaam stress. Laat alleen gezonde schildpadden toe om een winterslaap te houden.
    • Als je dierenarts zegt dat je schildpad een winterslaap mag houden, begin dan met het verlagen van de temperatuur in de habitat, met 1-2 graden per dag. Dit zal helpen om het metabolisme van de schildpad te vertragen.
    • Laat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komen. Na 10 weken begin je de temperatuur weer te verhogen met een paar graden per dag.
    • Blijf je schildpad voedsel geven totdat hij volledig stopt met eten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je schildpad aansporen om te eten

Pdf downloaden
  1. Je schildpad wordt aangetrokken door beweging en eet misschien liever levend voedsel, zoals krekels, meelwormen, waswormen, aardwormen, slakken, naaktslakken en kleine babymuizen. [10] Levend voedsel heeft tevens een sterke geur die je schildpad aantrekt. [11]
    • Pas op bij het opgraven van aardwormen om deze aan je schildpad te geven. Als het gras is behandeld met chemicaliën, kun je de aardwormen beter niet aan je schildpad geven. Je kunt het beste aardwormen kopen bij een aaswinkel.
    • Je schildpad vind larven, kevers, pissebedden, rivierkreeften, vliegen, sprinkhanen, bloedwormen en spinnen misschien ook lekker.
  2. Pellets of droog schildpadvoer zijn voor veel schildpadden het grootste deel van het dieet. Plet de pellets en meng ze met wat levend voer om je schildpad over te halen om te eten. Je kunt de pellets ook laten weken in het water van tonijn uit blik, om ze een sterkere, meer uitnodigende geur te geven. [12]
    • Je kunt de pellets ook laten weken in vruchtensap of een sportdrankje zonde cafeïne om je schildpad aan te sporen om te eten.
    • Als je een Terrapene hebt, probeer het voedsel dan onder water te plaatsen, aangezien je schildpad dan mogelijk liever onder water eet dan op land. [13]
  3. Je schildpad wordt aangetrokken door fel gekleurd voedsel. Bied hem aardbeien, tomaten, papaja, mango, watermeloen, rozenblaadjes of andere fel gekleurde groenten en fruit. Fruit mag niet de basis zijn van het dieet van je schildpad, maar kan worden gebruikt om je schildpad aan te sporen om te eten.
    • Je kunt fel gekleurd voedsel combineren met levend voedsel om nog betere resultaten te behalen. De felle kleur en sterke geur kunnen het eten dubbel zo aantrekkelijk maken.
    • Groenten zijn belangrijker dan fruit. Probeer om de groenten in tonijnwater te laten weken om je schildpad ze te laten eten.
  4. Je schildpad eet mogelijk niet omdat hij het voedsel dat je geeft niet lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld de ene dag de pellets fijnhakken en in bloedwormsap dopen en de volgende dag mango met pellets in tonijnwater geven. Je schildpad heeft voorkeuren die je moet leren.
    • Het kan nuttig zijn om een dagboek bij te houden met betrekking tot het voer en de reactie van je schildpad. Dit zal je helpen om te leren wat je schildpad lekker vindt.
    • Je kunt ook proberen om je schildpad voedsel op land en in het water te geven, om te zien hoe dat van invloed is op het eetgedrag van je schildpad.
  5. Schildpadden hebben de neiging om vroeg in de ochtend actief te zijn en eten dan ook het liefst. Veel schildpadden zullen niet eten als ze op andere tijdstippen voedsel krijgen. [14] Probeer om je schildpad tussen 4:30 en 5:30 uur in de ochtend te voeren [15] of zo dicht bij zonsopkomst als mogelijk is.
    • Naast de tijd van de dag moet je de voertijd mogelijk ook aanpassen op basis van het seizoen. Als je schildpad bijvoorbeeld buiten leeft, heeft hij het 's winters bij zonsopkomst mogelijk te koud om te eten. Tijdens dat seizoen kun je proberen om je schildpad wat later op de dag te voeren.
    • Doosschildpadden vinden het verder fijn om op regenachtige ochtenden te eten, omdat dat de aardwormen en naaktslakken het makkelijkst te vinden zijn. [16]
  6. Als je schildpad niet reageert op verschillende soorten voedsel en veranderingen in zijn omgeving, ga dan naar de dierenarts. Je schildpad kan niet alleen een ziekte hebben, maar loopt ook risico als hij niet eet. Een professioneel onderzoek verhoogt de kans op het ontdekken van het probleem, en een snellere oplossing voorkomt dat de toestand van je schildpad verergert.
    • Een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen en amfibieën is het meest gekwalificeerd om je schildpad te behandelen. Deze dierenartsen hebben meer kennis met betrekking tot de behandeling van reptielen. [17]
    • Als je een dergelijke dierenarts niet kunt vinden, neem dan contact op met de lokale dierentuin, opvang of universiteit (met een diergeneeskundige afdeling). [18]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een gezond dieet bieden

Pdf downloaden
  1. Je schildpad moet een gevarieerd dieet krijgen dat bestaat uit fruit, groenten en vlees. Als je een waterschildpad hebt, moet zijn dieet voor 65-90% uit vlees bestaan (dus aardwormen, slakken, weekdieren, bevroren babymuizen en gedroogde schildpad pellets) en voor 10-35% uit groenten (dus bladgroenten, geraspte wortels, druiven, mango, cantaloupe). Als je een Terrapene hebt, moet zijn dieet voor 50% uit vlees bestaan (krekels, gevlekte meelwormen, naaktslakken, slakken) en 50% uit groenten (bessen, groene bonen, winter pompoen en bloemkoppen).
    • Jonge schildpadden hebben meer vlees nodig dan volwassen schildpadden. [19]
    • Dit zijn algemene richtlijnen voor schildpadden, maar het dieet zal variëren, op basis van de soort schildpad.
    • Voer je schildpad altijd vers voedsel.
  2. Je schildpad zou met een goed gevarieerd dieet alle vitaminen en voedingsstoffen moeten krijgen die hij nodig heeft. De meeste schildpadden hebben echter baat bij calciumsupplementen. Je kunt calcium geven door je schildpad een calciumblok of zeekatbot te geven, [20] je kunt het ook in poedervorm geven. [21] Geef je schildpad een keer per week supplementen. [22]
    • Plaats de calciumblokken of het zeekatbot in de habitat van je schildpad zodat hij erop kan knagen.
    • Je kunt het voedsel van je schildpad ook bedekken met calciumpoeder voordat je het aan hem geeft.
    • Je kunt je schildpad ook twee keer per week multivitaminen voor reptielen of schildpadden geven.
  3. Je schildpad zal het goed doen als hij verschillende soorten voedsel in mate krijgt. Er zijn echter enkele soorten voedsel die je je schildpad nooit moet geven. Vermijd het volgende: [23] [24]
    • Alle melkproducten (zoals kaas, yoghurt)
    • Snoep, chocolade, brood, geraffineerde suikers en bloem
    • Verwerkt voedsel en voedsel uit blik met hoge concentraties zout en conserveringsmiddelen
    • Alles uit de uien- en knoflookfamilie
    • Rabarber
    • Avocado
    • Alle fruitzaden
    Advertentie

Tips

  • Neem altijd contact op met een dierenarts als je vragen hebt over het dieet van de schildpad.
  • Geef je schildpad verschillende soorten voedsel. Probeer hem de groenten en fruit van het seizoen te geven.
  • Geef je schildpadden veel liefde, zodat hij weet dat hij in goede handen en op een goede plek is.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.297 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie