Pdf downloaden Pdf downloaden

Jezelf voorstellen in een presentatie is meer dan alleen je naam zeggen. Het is een kans voor je om relevante details over jezelf te delen en je te verbinden met je publiek. Daarnaast zet het ook de toon voor de rest van het gesprek. De manier waarop je jezelf voorstelt, heeft invloed op de manier waarop je publiek de boodschap die je wilt overbrengen, ontvangt. Maak je eerstvolgende introductie vlekkeloos door de meest boeiende informatie over jezelf te presenteren. Zorg ervoor dat je de introductie vooraf voorbereidt en begin met een aandachtstrekkende techniek om verbinding te maken met het publiek.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het opnemen van relevante informatie in je inleiding

Pdf downloaden
  1. Je moet ervoor zorgen dat het publiek zich herinnert wie je bent, dus mompel of praat niet te snel bij het zeggen van je naam. Spreek luid en vol vertrouwen, en zorg ervoor dat je elke lettergreep uitspreekt.
    • Als je een ongewone of moeilijk uit te spreken naam hebt, voeg dan eventueel een kleine opmerking toe om je publiek te helpen die naam te onthouden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Mijn naam is Jacob Misen, zoals 'risen' maar dan met een M".
  2. Denk na over hoe je je publiek gaat helpen en communiceer dat in het kort in plaats van alleen maar je kwalificaties en functie op te sommen. Waarschijnlijk worden je basisgegevens toch al op het presentatieprogramma vermeld. Vraag jezelf af welke speciale vaardigheden en ervaringen je hebt die het publiek interessant zou vinden en stel jezelf daarmee voor. [1]
    • Als je vice-president marketing bent bij een groot bedrijf, kan het eigenlijk veel effectiever zijn om iets te zeggen als ³"Ik heb meer dan een decennium ervaring in het gebruik van Facebook marketing advertenties om klanten in de dansindustrie te bereiken³" in plaats van alleen maar het vermelden van je functietitel.
  3. Als er andere gegevens zijn over jezelf die interessant en relevant zijn voor de presentatie, hoef je ze niet allemaal op te sommen in je inleiding. In plaats daarvan voeg je ze toe aan je flyer of powerpoint-presentatie. Het publiek kan ze daar lezen als zij dat willen. [2]
    • Daarnaast kan je je publiek ook specifiek verwijzen naar de flyer of powerpoint voor meer informatie. Als je ze bijvoorbeeld wilt laten weten dat je artikelen in veel internationale kranten zijn gepubliceerd, maar je wilt ze niet allemaal opnoemen, zeg dan gewoon: "Ik heb voor een aantal internationaal erkende nieuwsorganisaties geschreven. Je kunt de volledige lijst vinden op de eerste pagina van mijn flyer."
  4. Je hoeft het publiek niet meteen alles over jezelf te vertellen. Houd het bij de meest interessante en relevante informatie. Als je andere interessante persoonlijke gegevens hebt die je wilt delen, kun je die toevoegen in andere delen van de presentatie.
    • Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen "toen ik vorig jaar een website voor Richard Branson ontwierp..." waarmee je je publiek laat weten dat je een indrukwekkend cv hebt, zonder dat je het allemaal voor hen in je inleiding hoeft op te sommen.
  5. Als je eenmaal een geweldige introductie hebt, is het belangrijk dat je de overgang naar het hart van je presentatie naadloos en effectief laat verlopen. Het maken van een geplande overgang zal je ook helpen om het vertrouwen te behouden, want je weet precies waar je naartoe gaat en hoe je daar moet komen. [3]
    • Probeer je inleiding af te sluiten met het noemen van een klant of project waar je mee aan het werk was en die direct betrekking heeft op het onderwerp van je presentatie. Bijvoorbeeld: "Ik heb het genoegen gehad om de afgelopen drie jaar met NXP Semiconductors te werken. Vorige week nog ondervonden we een probleem met onze logistieke database..." en vervolgens leidt je je presentatie in over een nieuwe software waarmee alle logistieke moeilijkheden kunnen worden opgelost.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Aandacht van het publiek krijgen vóór je introductie

Pdf downloaden
  1. Muziek afspelen terwijl je naar de presentatieruimte loopt en een paar seconden voordat je begint te spreken, deelt je persoonlijkheid met het publiek en trekt hun aandacht. Dit werkt het beste als je de tekst of de artiest kunt refereren terwijl de muziek vervaagt en je de presentatie begint. [4]
    • Als je geen muziek hebt die kan aansluiten bij je presentatie, kun je een liedje gebruiken met het thema beginnen. Als je bijvoorbeeld een presentatie geeft op een verkoopvergadering, speel dan wat soft jazz als de deelnemers binnenkomen. Als het dan tijd is om te beginnen, speel dan het Black Eyed Peas koor van "Let's Get it Started" om de aandacht van je publiek te trekken. Je kunt dan openen met een energieke "Goedemorgen!" of "Goedemiddag" als de muziek afloopt.
    • Houd er rekening mee dat je muziek kiest die geschikt is voor het evenement. Een academische conferentie is misschien niet de beste plaats voor bijvoorbeeld popmuziek (tenzij je onderzoek naar popmuziek presenteert, natuurlijk).
  2. Deel een kort, relevant citaat voordat je je naam zegt. Zodat je publiek geïnteresseerd raakt in het onderwerp. Het is nog beter als de auteur van het citaat een grote naam heeft in de branche van het publiek waarmee je praat. Het publiek zal de naam herkennen en daarmee zal je presentatie geloofwaardig overkomen. [5]
    • Als je bijvoorbeeld een presentatie geeft over het ontwerp van een nieuwe gebruiksvriendelijke koffiemachine, kun je je presentatie beginnen met een verwijzing naar Elon Musk: "Elk product dat een handleiding nodig heeft om mee te kunnen werken, is kapot", en vervolgens zeggen: "Mijn naam is Laurie Higgens, en mijn koffiemachine wordt niet geleverd met een handleiding". Spreek kort over je relevante ervaring en kwalificaties, en duik dan in de presentatie van je ontwerp.
    • Vermijd cliche of overmatig gebruikte motiverende citaten die het publiek waarschijnlijk al heel vaak heeft gehoord.
    • Citeer je citaat op de juiste manier.
  3. Begin met het presenteren van een statistiek die een probleem illustreert die je presentatie zal aanpakken of probeert op te lossen, dit kan een grote blikvanger zijn. In veel gevallen zal het publiek zich niet eens realiseren dat er een probleem is totdat je het hen duidelijk maakt. Zodra je dat doet, zullen ze alerter zijn en hun aandacht richten op de oplossingen die ze van je krijgen. [6]
    • Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met "Volgens Time magazine, Amerikanen hebben 4,3 miljard recepten voor medicijnen uitgeschreven en in 2014 $374 miljard aan medicijnen uitgegeven". Stel jezelf en je kwalificaties in medisch onderzoek voor en maak een presentatie over hoe je kunt voorkomen dat artsen hun patiënten te veel medicijnen voorschrijven.
    • Vergeet niet de bron van je statistieken te vermelden. Je ziet er professioneler en betrouwbaarder uit en het publiek kan de informatie desgewenst verder opvolgen.
  4. Door een vraag te stellen verandert je publiek in deelnemers. Probeer universele situaties te kiezen waar iedereen in het publiek enige ervaring mee heeft of een mening over heeft. Zorg ervoor dat het ook direct aansluit bij je presentatiemateriaal. [7]
    • Als je een presentatie geeft over een nieuwe luchthaven beveiligingsvriendelijke reistas, probeer dan je presentatie te beginnen met "Hoeveel van jullie hebben ooit in de rij gestaan bij de luchthavenbeveiliging en hebben daardoor bijna hun vlucht gemist"?
    • Je kunt je publiek ook uitnodigen om hun ogen te sluiten en ze wat voor te laten stellen terwijl je naar je vraag leidt.
    • Wees niet ontmoedigd als je publiek de hand niet opsteekt als je een vraag stelt. Soms lijken deze vragen meer retorisch voor het publiek, of misschien zijn ze simpelweg verlegen. Je ziet vaak tekenen dat ze nog met de vraag bezig zijn als mensen knikken of glimlachen nadat je de vraag hebt gesteld.
  5. Lachen kan een directe verbinding creëren tussen een spreker en het publiek. Begin je introductie door jezelf uit te lachen of je eigen ervaringen op een humoristische manier te overdrijven. Maar overdrijf de humor niet teveel. Maak het natuurlijk zonder te proberen een lach te forceren. Zorg ervoor dat alle grappen of ironieën die je gebruikt geschikt zijn voor de context waarin je spreekt. [8]
    • Probeer verhalen te vertellen, foto's te tonen op een powerpoint, of gebruik te maken van citaten.
    • Grappig uit de hoek komen is niet alleen ontspannend voor je publiek, maar helpt hen ook om je te herinneren na de presentatie. [9]
  6. Het geven van een presentatie kan een nogal eenzame en isolerende ervaring zijn. Als je een klein publiek hebt, kun je ze ook betrekken bij je introductie. Nadat je jezelf hebt voorgesteld, vraag je het publiek om zichzelf voor te stellen en laat je hen een vraag of zorg uitspreken die betrekking heeft op het onderwerp van je presentatie. Zo ontlast je jezelf een beetje, hou je je publiek alert en leer je ze tegelijkertijd kennen.
    • Als je bijvoorbeeld een presentatie maakt over een pizza levering app, vraag dan je publiek om hun naam, hun favoriete pizza topping en een situatie waarin ze een bijzonder geweldige of vreselijke ervaring hebben gehad met het leveren van voedsel. [10]
    Advertentie


Deel 3
Deel 3 van 3:

Voorbereiding voor de presentatie

Pdf downloaden
  1. Het is het beste om een plan te hebben over hoe je jezelf gaat voorstellen, zodat je niet in de war raakt als je op het podium staat. Het is nog beter als je je plan kunt opschrijven zodat je het van tevoren kunt bekijken of er tijdens je presentatie naar kunt refereren. Je kunt elke zin opschrijven als je dat wilt, vooral voor het oefenen van de introductie. [11]
    • Op het moment van presenteren is het meestal het beste om een paar notities of sleutelwoorden op te schrijven die je herinneren aan wat je wilt zeggen, zodat je niet alleen maar je notitiekaartjes voorleest.
  2. Door je inleiding hardop te oefenen kun je met de juiste intonatie en in het juiste tempo spreken, zodat je boodschap duidelijk en boeiend overkomt. Je kunt ook zelf de tijd nemen en bepaalde delen aan je introductie toevoegen of eruit halen totdat je de gewenste informatie hebt. Vraag je vriend(in) om constructieve feedback en advies over hoe je kunt verbeteren. Hardop oefenen zal je ook helpen om vertrouwen te winnen. [12]
    • Als je geen vriend hebt om je presentatie te bekijken, neem dan jezelf op video op en speel het later af om je presentatievaardigheden te verfijnen. Het kan ongemakkelijk zijn om jezelf op video te bekijken, maar het zal je helpen om je introductie te verbeteren. Je kunt zelfs je hele presentatie opnemen. Blijf opnemen en her-opnemen tot je tevreden bent. Dan weet je dat het publiek ook content zal zijn.
  3. Je zult een goede eerste indruk willen maken met je introductie, dus zorg ervoor dat je weet wat er van je verwacht wordt en wat er misschien wordt afgekeurd. Onderzoek de lokale cultuur waar je zult spreken: wat dragen ze doorgaans in deze industrie? Stellen ze zich alleen voor met hun voornaam, of met hun voor- en achternaam? Let ook op de internationale gewoontes. Op sommige plaatsen is het niet gepast om humor te gebruiken. Als je niet zeker bent over je publiek, laat de humor er dan buiten. [13]
    • De beste bron om de lokale cultuur te leren kennen is de lokale bevolking zelf. Als je een contactpersoon hebt van de plaats waar je zal spreken, vraag dan naar de gewoontes, de kledingvoorschriften en de manier waarop de humor meestal wordt ontvangen. Als je niemand persoonlijk kent, probeer dan te zoeken in sectorspecifieke online fora. Zoek YouTube-video's van presentaties die in het vakgebied worden gegeven en die relevant zijn voor je bedrijfstak.
    Advertentie

Tips

  • Besteed niet te veel tijd aan het voorstellen van jezelf. Je introductie moet kort en bondig zijn, zodat je door kunt gaan met je belangrijkste presentatiemateriaal. Afhankelijk van de lengte van je presentatie moet je introductie tussen de 20 seconden en 2 minuten duren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.937 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie