PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Onregelmatige spotting, ook wel doorbraakbloeding genoemd, is normaal tijdens de eerste paar maanden nadat je een nieuwe voorgeschreven anticonceptiepil bent gaan gebruiken. De doorbraakbloeding omvat meestal maar een klein beetje bloed en vaak heb je er geen hygiëneproduct als maandverband of tampon voor nodig. Als het probleem blijft voortduren, ga je naar de huisarts.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Neem je pillen op de juiste manier

PDF download Pdf downloaden
  1. Doorbraakbloedingen komen vaak voor in de eerste drie tot vier maanden nadat je voor het eerst anticonceptiepillen slikt. Dit is ook het geval als je de anticonceptiepil in het verleden hebt gebruikt, even bent gestopt en nu weer verder gegaan bent met deze anticonceptie, en in gevallen waar je veranderd bent van merk of type pil. [1]
    • Het klinische gebruik van de term 'spotting' verwijst naar voorvallen van lichte bloedingen waarbij je geen maandverband of tampon nodig hebt.
    • De term 'doorbraakbloeding' geeft over het algemeen een mate van bloeden aan die het gebruik van een hygiënisch product vereist.
    • Deze termen kunnen echter misleidend zijn omdat ze vaak door elkaar worden gebruikt, zelfs in de medische literatuur.
  2. Ontwikkel een schema dat voor jou werkt om je cyclus te reguleren. Consequent je pil iedere dag op dezelfde tijd innemen vermindert de kans op doorbraakbloedingen. [2]
    • Een paar uur van de tijd afwijken is meestal prima, maar als je vier uur of meer van de dosering afwijkt, verander je hoe je lichaam de anticonceptiepil opneemt en op een natuurlijke wijze hormonen produceert.
    • Dit kan tot spotting leiden. Het kan ook de effectiviteit van de pil verminderen, wat op de korte termijn je kans om zwanger te worden kan vergroten.
    • Kies een tijd die handig is en die je waarschijnlijk kunt onthouden. Probeer de pil vlak voor je naar bed gaat te nemen, in de ochtend als je je tanden poetst, of op een andere tijd waarop je consequent andere dagelijkse dingen doet zoals douchen of een ochtendwandeling maken.
    • Als je de tijd die je hebt uitgekozen niet fijn vindt en die wil veranderen, wacht dan tot je aan een nieuwe strip begint. Pas je geplande dosering aan met een nieuwe strip om er zeker van te zijn dat je de werking van de pillen in je lichaam niet in gevaar brengt. De tijd in het midden van je cyclus aanpassen kan de kans op spotting, maar ook op zwangerschap vergroten.
  3. Druk de pillen er niet uit en haal ze niet uit de oorspronkelijke verpakking of doos. De verpakking is ontworpen om je te helpen bij te houden waar je bent in je cyclus. [3]
    • Als je strip pillen bevat die verschillen van kleur is het helemaal belangrijk om ze in te nemen in de exacte volgorde zoals ze in de strip zitten.
    • Gekleurde pillen bevatten verschillende hormoonsterktes om op verschillende momenten van de maand de hoeveelheid hormonen af te geven die je lichaam dan nodig heeft.
    • Zelfs als je pillen dezelfde kleur hebben moet je ze innemen op de volgorde waarin ze in de strip zitten. Dit kan jou en je arts helpen om eventuele problemen te identificeren, zoals spotting, die je in een bepaald deel van je cyclus hebt.
  4. Bespreek het vooraf met je arts zodat je zeker weet wat je moet doen als je een pil vergeet. Een pil vergeten is een veelvoorkomende reden waarom spotting of doorbraakbloedingen voorkomen. [4]
    • Als je een pil vergeet, vraag je arts dan wanneer je de vergeten dosering moet innemen en of extra bescherming nodig is om een zwangerschap te voorkomen.
    • Deze vragen hebben echter geen simpele antwoorden. De antwoorden zijn verschillend, afhankelijk van drie belangrijke factoren. Deze factoren zijn de soort pil die je neemt, waar je bent in je cyclus als je een pil vergeet, en of je meer dan een pil op rij bent vergeten.
  5. Raadpleeg altijd je arts om er zeker van te zijn dat je weet wat te doen als je een pil vergeet. Algemene richtlijnen worden gebruikt voor vrouwen die iedere maand een nieuwe pilstrip nemen, in tegenstelling tot verpakkingen die bedoeld zijn voor cycli van drie maanden, waaronder de volgende: [5]
    • Als je de allereerste pil in een nieuwe strip vergeet, neem dan de gemiste pil zodra je eraan denkt en neem de volgende pil op de normale tijd. Het is prima om twee pillen op één dag in te nemen. Gebruik een extra vorm van anticonceptie tot je de volgende zeven pillen op tijd hebt ingenomen.
    • Als je een pil vergeet tijdens de cyclus, neem hem dan zodra je eraan denkt. Neem de volgende pil op de normale tijd. Het is niet erg om twee pillen op één dag te nemen..
    • Als je een strip hebt voor 28 dagen en je mist een dosering in de laatste week, ofwel pillen 21 tot en met 28, loop je geen risico om zwanger te raken. Begin met je nieuwe strip zodra je dat volgens je vaste schema zou doen.
  6. Iedere fabrikant verzorgt extra informatie in de bijsluiter om je wijzen op wat je moet doen als je meer dan één pil vergeet in een cyclus. Je kunt ook je arts raadplegen om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat je moet doen. Wees je ervan bewust dat je waarschijnlijk een andere anticonceptiemethode moet gebruiken totdat je weer op schema loopt met je pillen. [6]
    • Als je twee pillen op rij vergeet in de eerste of de tweede week, neem je twee pillen op de dag dat je eraan denkt en twee pillen de dag erna. Dit zet je terug op je normale schema. Gebruik een andere vorm van anticonceptie tot je een nieuwe cyclus begint en een verse strip.
    • Als je twee pillen op rij vergeet in de derde week, gebruik je een andere vorm van anticonceptie tot het tijd is voor een nieuwe strip. Je kunt de overgebleven pillen in de strip wegdoen als je twee pillen aan het eind van je cyclus bent vergeten.
    • Als je drie of meer pillen op rij vergeet op enig moment van de cyclus, moet je een andere vorm van anticonceptie gebruiken en een nieuwe strip beginnen.
    • Neem contact op met je arts voor duidelijke instructies over wanneer je een nieuwe strip moet beginnen. In sommige gevallen moet je misschien wachten tot je menstruatie komt en met de nieuwe strip beginnen zoals je normaal zou doen. Je arts wil misschien dat je eerder met een nieuwe strip begint, afhankelijk van de soort pil die je neemt en hoe lang het duurt totdat je menstruatiecyclus normaal zou beginnen.
    • Zorg ervoor dat je andere vormen van anticonceptie gebruikt tot je zeven dag van je nieuwe strip hebt ingenomen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je levenswijze aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je niet rookt, begin er dan niet mee. Het roken van sigaretten is een risicofactor gecombineerd met anticonceptiepillen. Roken kan je metabolisme van oestrogeen versnellen, waardoor het oestrogeenniveau lager wordt en doorbraakbloedingen kunnen ontstaan. [7]
    • Vrouwen die meer dan 15 sigaretten per dag roken en ouder zijn dan 35 moeten geen anticonceptiepillen nemen.
    • Van het roken van sigaretten samen met het nemen van anticonceptiepillen is bewezen dat het het risico op serieuze bijwerkingen erg vergroot.
    • Sommige voorbeelden van serieuze complicaties die kunnen optreden bij roken en de anticonceptiepil slikken zijn onder andere bloedproppen, levertumoren en beroertes.
  2. Gewichtstoename of gewichtsverlies kunnen een effect hebben op de natuurlijke hormoonbalans van je lichaam. Als je een aanzienlijke verandering in je gewicht doormaakt, raadpleeg dan je arts om te kijken of je anticonceptie nog geschikt voor je is. [8]
    • Recent onderzoek heeft uitgewezen dat anticonceptiepillen net zo effectief zijn bij vrouwen met overgewicht als bij vrouwen met een gemiddeld gewicht.
    • Er zijn nog steeds vragen over aanzienlijke veranderingen in gewicht, toename of verlies, en hoe dat het algemene metabolisme van het lichaam, de normale productie van hormonen, en de effecten op de opname en het metabolisme van anticonceptiepillen kan veranderen.
  3. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige vitamines en plantaardige supplementen invloed hebben op de effectiviteit van anticonceptiepillen. Sommige gepubliceerde remedies tegen doorbraakbloedingen omvatten het nemen van vitamines of andere supplementen om de hormoonniveaus te veranderen om doorbraakbloedingen te voorkomen. [9]
    • Hoewel het waar is dat sommige vitamines, supplementen en zelfs voedsel de manier waarop je lichaam de hormonen in anticonceptiepillen opneemt kunnen verstoren, is dit geen aanbevolen manier om zelf je dosering aan te passen.
    • Raadpleeg je arts voordat je vitamines, supplementen en bepaald eten en drinken neemt om de opname van je anticonceptiepillen te veranderen.
    • Deze methoden zijn niet vastgelegd in wetenschappelijk onderzoek en worden niet aangeraden. Er zijn veel goed onderzochte opties mogelijk om de hormonen in de anticonceptiepil in evenwicht te brengen met de behoeften van je lichaam.
    • Sommige voorbeelden van vitamines, plantaardige supplementen en voedsel die de opname van de hormonen in anticonceptiepillen veranderen zijn vitamine C, Sint-Janskruid en grapefruitsap. Stel je arts ervan op de hoogte als deze stoffen onderdeel uitmaken van je dagelijkse routine.
  4. Stressvolle situaties laten je lichaam de afgifte en opname van het stresshormoon cortisol veranderen. Cortisol kan de normale productie van natuurlijke hormonen veranderen en effect hebben op de opname en effectiviteit van je anticonceptiepil. [10]
    • Veranderingen in cortisolniveaus beïnvloeden hoe je lichaam beschikbare hormonen gebruikt. Dit kan leiden tot afwijkingen in je menstruatiecyclus, en spotting en doorbraakbloedingen kunnen zelfs voorkomen als je de anticonceptiepil slikt.
    • Neem stappen om consequent de stress in je leven onder controle te houden. Hierbij kan horen deelnemen aan een nieuwe bewegingsroutine of vaardigheden om stress te beheersen zoals yoga, meditatie en mindfulnessoefeningen.
    • Leer hoe je adem- en ontspanningstechnieken gebruikt om onverwachte stressvolle omstandigheden te beheersen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Medische hulp zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je gedurende een lange periode last hebt van spotting of een doorbraakbloeding, maak dan een afspraak met je arts. Je arts moet het weten als je gedurende meer dan zeven dagen van je cyclus last hebt van spotting of een doorbraakbloeding. Bovendien is medische hulp noodzakelijk als spotting of doorbraakbloedingen langer duren dan vier maanden. [11]
    • Bezoek je arts voor nieuwe gevallen van spotting. De spotting of doorbraakbloedingen kunnen veroorzaakt worden door iets dat niets te maken heeft met je anticonceptiepil. [12]
    • Als je nog in dezelfde routine zit met je anticonceptiepil, maar je krijgt in het midden van de cyclus een bloeding, kan dit een symptoom zijn van een ander probleem en moet het bekeken worden door je arts.
    • Een doorbraakbloeding kan een teken zijn van andere problemen, zoals zwangerschap of aandoeningen met veranderingen aan de baarmoeder. Als je je levenswijze hebt veranderd, zoals roken, of bent begonnen met nieuwe medicatie die invloed heeft op je pilroutine, kan dit ook doorbraakbloedingen veroorzaken.
  2. Veel anticonceptiepillen zijn gemaakt zodat ze de laagst mogelijke hoeveelheden van sommige hormonen bevatten. Je arts kan je een type voorschrijven dat een iets hoger gehalte aan oestrogeen bevat als hij of zij op de hoogte is van je voortdurende probleem met doorbraakbloedingen. Wisselen naar een pil gemaakt met een ander type progesteron, zoals levonorgestrel, kan ook helpen. [13]
    • Als je met je huidige pil problemen blijft houden met spotting of doorbraakbloedingen, praat dan met je arts over wisselen naar een andere sterkte of het aantal dagen uitbreiden dat je actieve pillen neemt tegenover de placebopillen aan het einde van de meeste strips.
    • Er zijn veel soorten pillen die effectief zijn bij het voorkomen van zwangerschap. Erachter komen welke het beste past bij de hormonale behoeftes van je lichaam is gewoon een zaak van geduld en een paar verschillende types uitproberen.
    • Artsen beginnen standaard met producten die de laagst mogelijke hoeveelheden van ofwel oestrogeen, of progesteron of beide bevatten. Overgaan op een merk met een iets hogere dosering oestrogeen maakt meestal een einde aan het probleem met spotting en doorbraakbloedingen.
    • Sommige verpakkingen zijn nu ontworpen om de dagen met actieve pillen te verlengen door te profiteren van een cyclus van 3 maanden in plaats van de gewoonlijke strip van 1 maand.
    • Door over te gaan op een cyclus van 3 maanden, heb je misschien minder problemen met je menstruatie en minder problemen met spotting en doorbraakbloedingen. Praat met je arts over deze optie.
  3. Veel vrouwen nemen de pil niet meer in uit frustratie over voortdurende problemen met spotting of doorbraakbloedingen.
    • Overweeg om geduldig te zijn en open te staan voor het proberen van andere soorten anticonceptiepillen.
    • Realiseer je dat stoppen met anticonceptiepillen betekent dat je een andere manier van anticonceptie moet vinden.
    • Anticonceptiepillen zijn één van de meest effectieve en handige manieren om zwangerschap te voorkomen.
    • Andere methoden zijn vaak minder betrouwbaar, onhandig en vereisen soms onderbrekingen van de seksuele gemeenschap.
  4. Je arts plant je afspraken in met intervallen die men het geschiktst acht voor je leeftijd en eventuele risicofactoren die je hebt voor andere aandoeningen. Veel artsen raden aan om je afspraken ieder jaar te plannen om veranderingen te evalueren en er zeker van te zijn dat het recept voor je anticonceptiepil nog op de juiste dosering voor jou is. [14]
    • Als je problemen hebt met nieuwe of aanhoudende bloedingen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een evaluatie.
    • Vaginaal bloeden kan een symptoom zijn van een medische aandoening, waaronder iets serieus als baarmoederhalskanker.
    • Bovendien wil je arts je misschien regelmatig, misschien jaarlijks, onderzoeken op seksueel overdraagbare aandoeningen of andere problemen, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
    • De anticonceptiepil biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Vertel het je arts zo snel mogelijk als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen. [15]
  5. Veel medicijnen kunnen de effectiviteit van de pil verstoren. Zorg ervoor dat je arts een lijst heeft van al je medicijnen. Houd hem of haar steeds op de hoogte van voorgeschreven medicijnen, vrij verkrijgbare middelen als aspirine en niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen als naproxen en ibuprofen, vitamines en plantaardige supplementen. [16]
    • Geneesmiddelen die de werking van je pil kunnen verstoren kunnen alles zijn van vrij verkrijgbare plantaardige supplementen tot antibiotica.
    • Zowel kort- als langdurig gebruik van sommige antibiotica kan de effectiviteit van je anticonceptiepil veranderen. Als je om welke reden dan ook antibiotica krijgt voorgeschreven, is het belangrijk om je arts dat te laten weten, omdat je anticonceptie minder effectief kan zijn.
    • Sommige anti-epileptische medicatie kan de effectiviteit van je anticonceptiepil ook verstoren. Epilepsiemedicijnen worden soms gebruikt om stemmingsstoornissen en chronische pijnsyndromen als hoofdpijn door migraine te behandelen.
    • Sommige plantaardige supplementen, vooral Sint-Janskruid, kunnen ook hormonale anticonceptie verstoren.
    • Vraag altijd je arts of apotheker of je een extra vorm van anticonceptie moet gebruiken als je een nieuw middel neemt.
  6. Medische aandoeningen kunnen de manier waarop de anticonceptie in je lichaam werkt veranderen en je kunt een extra risico lopen op ongewenste complicaties. [17]
    • Sommige medische aandoeningen kunnen scherper toezicht vereisen op vrouwen die anticonceptiepillen slikken. Voorbeelden zijn diabetes, een geschiedenis van cardiovasculaire aandoeningen en een verleden met borstaandoeningen.
    • Als je een virus krijgt, griep, of een buikaandoening met misselijkheid, overgeven en diarree, laat het je arts weten.
    • Alleen al de symptomen kunnen de opname van de pil veranderen. Dit betekent dat hij waarschijnlijk minder effectief is in deze periode en dat je misschien een andere manier van anticonceptie moet gebruiken totdat je je tenminste zeven dagen beter voelt.
    Advertentie

Tips

  • Als je naar een andere tijdszone reist nadat je met de pil bent begonnen, probeer die dan zo dicht mogelijk op de tijd in te nemen als je voor je reis deed om op hetzelfde schema te blijven.
  • Houd een dagboek of kalender bij van je spotting en zet alle ongewone gebeurtenissen van die dag erbij. Dit kan helpen om wat triggers voor de spotting aan te geven en je arts helpen om een geschiktere anticonceptie pil voor je te kiezen gebaseerd op wanneer je bloed verliest.
  • Laat je arts weten of je bloeding tegelijk plaatsvindt met andere symptomen, zoals hoofdpijn of krampen.
  • Anticonceptiepillen zijn een heel effectieve manier om zwangerschap te voorkomen. Zwangerschap komt echter soms toch voor. Als je vermoedt dat je zwanger bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.846 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie