Pdf downloaden
Pdf downloaden
Pokémonkaarten zijn razend populair en worden door steeds meer mensen verzameld. Helaas zijn er veel nepkaarten in de omloop die door oplichters aan enthousiaste verzamelaars worden verkocht. Vaak zijn deze nep-Pokémonkaarten echter vrij gemakkelijk te herkennen. Wil je weten hoe je kunt zien of Pokémonkaarten echt of nep zijn? Lees dan snel verder.
Stappen
-
Zorg dat je weet hoe Pokémon eruit horen te zien. Soms staat de verkeerde illustratie op een kaart of staan er zelfs niet eens Pokémon, maar bijvoorbeeld Digimon op kaarten. Let goed op of een kaart er goed uitziet of zoek voor de zekerheid op hoe specifieke kaarten eruit horen te zien. Als er een sticker op de kaart geplakt is, kun je ervan uitgaan dat de kaart nep is.
-
Bekijk de aanvallen en de HP van de Pokémon. Als de HP meer dan 250 is of de aanvallen niet bestaan, heb je duidelijk met een nepkaart te maken. Ook als er alleen 80 in plaats van 80 HP staat, kun je ervan uitgaan dat er iets niet in de haak is. Dit geldt overigens alleen voor oude Pokémonkaarten; op de nieuwe varianten staat HP 80 in plaats van 80 HP.
- Er zijn enkele originele kaarten waarop printfouten te zien zijn en waarop de omgekeerde volgorde is afgedrukt. Kijk dus eerst verder naar andere aspecten van de kaart voordat je hem als nep bestempelt. Originele kaarten met printfouten zijn erg zeldzaam en kunnen daardoor juist extra waardevol zijn.
-
Kijk goed of de kaart spelfouten, brede randen om de illustratie van de Pokémon of een vreemd energiesymbool bevat.
-
Vergelijk het energiesymbool met dat op andere kaarten. Veel nepkaarten hebben energiesymbolen die net iets groter, vager of simpelweg anders zijn dan die op originele exemplaren.
-
Bekijk de tekst. Op nepkaarten zijn teksten vaak net iets kleiner afgedrukt dan op originele kaarten. Ook komt het regelmatig voor dat een ander lettertype is gebruikt.
-
Bekijk de zwakte, weerstand en terugtrekkingskosten. Het maximumcijfer bij zowel de zwakte als de weerstand is +/-40, tenzij de zwakte x2 is. De terugtrekkingskosten zijn nooit hoger dan 4.
-
Controleer de kaartendoos. Als je met nepkaarten te maken hebt, zul je op de doos geen handelsmerken vinden. Vaak zal ergens op de doos een tekst zoals 'pre-release trading cards' staan. Bovendien zal de doos goedkoop aanvoelen en zal ook de verpakking van de kaarten zelf anders zijn.
-
Kijk of de kaart spelfouten bevat. Op nepkaarten komen regelmatig spelfouten voor. Vaak is de naam van een Pokémon bijvoorbeeld verkeerd gespeld of ontbreekt het streepje op de é van Pokémon. Ook de naam of omschrijving van een aanval kan verkeerd gespeld zijn en op sommige kaarten zullen energiesymbolen ontbreken.
-
Op eerste editie Pokémonkaarten zal altijd een stempel aan de linkerkant van de kaart staan. Sommige nepkaarten zullen deze stempel echter ook bevatten. Hoe je het verschil tussen een nepstempel en een originele kunt zien? Ten eerste zal een nepstempel minder perfect zijn en bijvoorbeeld vegen of vlekken bevatten. Ten tweede kun je nepstempels vaak gemakkelijk met je vinger weg wrijven.Advertentie
-
Kijk goed of de kleuren vaag, vlekkerig, te donker of simpelweg anders zijn. Een uitzondering op deze regel zijn kaarten uit de speciale Shining-collectie, die expres een andere kleur hebben. De kans dat de fabriek een kaart in de verkeerde kleur drukt is erg klein; waarschijnlijk heb je dus met een nepkaart te maken.
-
Bekijk de achterkant van de kaart. Nepkaarten hebben vaak een paarsige gloed. Ook is de Pokébal op nepkaarten vaak ondersteboven afgedrukt. Op een echte kaart is de bovenste helft van de bal rood en de onderste helft wit.Advertentie
-
Inspecteer de kaart zelf. Een nepkaart voelt vaak dun en breekbaar aan. Vaak kun je er doorheen kijken als je hem tegen het licht houdt. Sommige nepkaarten zijn echter juist te hard en glimmen erg. Als een kaart groter of kleiner is dan gewoonlijk, is dat een duidelijk teken dat je met een nepper te maken hebt. Ook het materiaal kan je veel over een kaart vertellen; nepkaarten voelen vaak aan als papier, terwijl originele kaarten meer op plastic lijken. Op nepkaarten staan bovendien geen copyrightdatum en illustrator onderaan de kaart vermeld.
-
Pak er een tweede kaart bij. Heeft deze kaart hetzelfde formaat? Zijn de hoekjes te puntig? Staat de afbeelding van de Pokémon in het midden? Zijn de randen om de afbeelding heen breder dan gewoonlijk?
-
Probeer de kaart te buigen. Als dit wel erg makkelijk gaat, heb je met een nepkaart te maken. Originele Pokémonkaarten zijn stevig en niet makkelijk buigbaar.Advertentie
-
Weet je zeker dat je met een nepkaart te maken hebt, probeer er dan eens een scheurtje in te maken. Doe hetzelfde met een oude originele Pokémonkaart die je niet meer gebruikt en vergelijk de scheuren met elkaar. Als de eerste kaart gemakkelijker scheurde dan de tweede, heb je duidelijk met een nepkaart te maken.
-
Een snelle manier om te controleren of een Pokémonkaarten echt is, is door de rand van de kaart goed te bekijken. Echte Pokémonkaarten bestaan uit meerdere papierlaagjes, waardoor je een dun zwart randje ziet zitten. Van een afstand zal dit je misschien niet opvallen, maar als je de kaart van dichtbij bekijkt, kun je het zwarte papierlaagje duidelijk zien zitten. Bij nepkaarten zal het zwarte randje ontbreken.Advertentie
Tips
- Zorg dat je precies weet hoe de echte Pokémonkaarten eruitzien door ze goed te bekijken. Zo zul je nepkaarten voortaan sneller kunnen herkennen.
- Neem bij het kopen van kaarten een stapeltje echte kaarten mee. Zo kun je de aangeboden kaarten naast je eigen kaarten leggen en gemakkelijk vergelijken.
- Koop gesealde pakjes Pokémonkaarten of speciale kaartencollecties in plaats van losse kaarten.
- Kaarten die in grote speelgoedwinkels zoals Intertoys worden verkocht, zijn altijd echt.
- Koop liever geen Pokémonkaarten op rommelmarkten of van online handelaren. Hier betaal je vrijwel altijd teveel en is de kans groot dat je met nepkaarten te maken krijgt.
- Gebruik geen websites waarmee je zelf Pokémonkaarten kunt maken.
- Op sommige nepkaarten hebben Pokémon opeens een andere naam gekregen. Zo zijn er kaarten van 'Webarak' in de omloop, terwijl deze Pokémon eigenlijk 'Spinarak' heet. Let dus goed op of de naam van de Pokémon overeenkomt met de naam in de Pokédex.
- Op originele Pokémonkaarten staat links onderaan de kaart de naam van de illustrator vermeld. Ontbreekt deze naam, dan heb je waarschijnlijk met een nepkaart te maken.
- Kijk goed of de afbeeldingen op de kaart wel scherp zijn. Veel nepkaarten hebben vagere afbeeldingen en dikkere lettertypes dan originele kaarten.
- Wil je toch een enkele kaart van iemand kopen of met iemand ruilen, vraag dan altijd eerst waar de kaart vandaan komt. Zo kun je een goede inschatting maken of het een originele of een nepkaart betreft.
Advertentie
Waarschuwingen
- Ook Booster packs kunnen nep zijn. Pas bovenstaande regels op alle soorten Pokémonkaarten toe om te voorkomen dat je opgelicht wordt.
- Sommige nepkaarten zijn amper van originele kaarten te onderscheiden. Wil je zeker weten dat alle kaarten in je verzameling origineel zijn? Koop dan alleen kaarten van betrouwbare verkopers.
- Energiekaarten zijn het makkelijkst na te maken en dus is het bij deze kaarten erg lastig om nep van echt te onderscheiden. Bekijk de symbolen op de kaarten goed en vergelijk ze met originele kaarten. Als een symbool groter of minder scherp lijkt te zijn afgebeeld, heb je waarschijnlijk met een nepkaart te maken.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 29.992 keer bekeken.
Advertentie