PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is tijd voor een verandering, of het nu een nieuwe carrière is of gewoon een nieuwe uitdaging. De procedure om ontslag te nemen is eenvoudig genoeg: zeg op, liefst van tevoren. Maar als je geen schepen achter je wilt verbranden of obstakels wilt creëren voor toekomstige mogelijkheden, moet je bijzonder voorzichtig en discreet zijn. Ontslag nemen is makkelijk, maar netjes ontslag nemen niet. Dit artikel gaat specifiek in op een aantal manieren waarop iemand zijn ontslag zo soepel en vrij van rancune mogelijk kan maken.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De juiste tijd kiezen om ontslag te nemen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste mensen nemen ontslag als ze opgebrand zijn en zich voelen alsof ze ergens niet meer kunnen werken. Dit opgebrande gevoel is vaak aanleiding voor verminderde productiviteit. Hoewel dit een begrijpelijk gevoel is, moet je al het mogelijke doen om je in te zetten voor je laatste project. Je wilt misschien een aanbeveling van je baas in de toekomst (of je werkt misschien zelfs weer met hem of haar samen). Het beste is als je wordt herinnerd als een harde werker die alles heeft gegeven tijdens zijn werk. [1]
    • Wees je bewust van uitkeringen waar je misschien recht op hebt. Als je op het punt staat te worden ontslagen, kun je recht hebben op een transitievergoeding of een WW-uitkering. Deze kunnen erg handig zijn als je nog geen nieuwe baan hebt. Door zelf ontslag te nemen verspeel je deze rechten.
    • Zodra je besloten hebt om te stoppen met je baan, is het verstandig om te onderzoeken hoe je werkgever over ontslag met wederzijds goedvinden denkt. Zeker bij ziekte of een arbeidsconflict zijn werkgevers je vaak liever kwijt dan rijk. Als je een vaststellingsovereenkomst tekent, kun je het recht op een transitievergoeding of WW-uitkering behouden. Een ontslagjurist kan je daarbij helpen. [2]
  2. Als je zo goed mogelijk wilt weggaan, laat je werkgever dan niet zitten, met de handen in het haar om je positie in te vullen. Zeg minstens twee weken van tevoren op (of de minimumperiode die in je contract staat) zodat je baas anderen kan inzetten voor jouw werk, of een nieuwe werknemer kan inwerken. [3]
    • Zelfs als je contract geen opzegtermijn bevat, kun je het beste een periode van 2-3 weken aanhouden, dat is wel zo netjes naar je werkgever. Met minder dan twee weken zal je werkgever waarschijnlijk geen passende vervanging kunnen regelen; bij meer dan drie weken zal je werkgever zich afvragen wat je hier nog doet.
  3. Als je besluit eenmaal vaststaat, ga het dan niet met iedereen bespreken totdat je chef het ter ore komt. Denk vooruit, als een generaal, en weet dat kennis macht is.
    • Geef je baas of chef de tijd om de informatie in zich op te nemen en te verwerken. Als het bedrijf een aantrekkelijk tegenaanbod doet, zal het ongemakkelijk zijn als je je plannen al met je collega's hebt gedeeld.
    • Bedenk hoe je vertrek moet worden gecommuniceerd naar het overige personeel als je eenmaal met je baas hebt gesproken. Je baas kan een e-mail sturen naar het hele bedrijf, of hij/zij kan je vragen zelf een bericht te sturen. Meld je vertrek aan niemand voor je deze details hebt besproken met je baas.
  4. Dit is respectvol en attent, en je baas en je collega's zullen het zeker waarderen. Maak lopende projecten af en stel richtlijnen op voor de persoon die jouw baan zal overnemen. Overweeg een bestand te creëren waarin wordt uitgelegd waar je bent gebleven in langlopende projecten, en andere essentiële informatie die je vervanger moet weten over dingen waar je aan hebt gewerkt. Zorg dat al je bestanden goed zijn geordend, gelabeld, en gemakkelijk vindbaar zijn--je wilt niet dat collega's je in paniek bellen als je al weg bent, omdat ze een van je bestanden niet kunnen vinden. [4]
    • Dit is vooral belangrijk als je in een team werkt. Als je je ontslag eenmaal hebt ingediend, bespreek dan met je team welke personen welke taken op zich nemen tot er een vervanger voor je is gevonden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je ontslagbrief schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Schrijf nooit iets grofs, denigrerends of gemeens. Je kunt later opnieuw contact hebben met je baas (je kunt zelfs opnieuw met hem/haar samenwerken) dus is het beter om respectvol te zijn in je brief. Anders kunnen je bruuske, lelijke woorden je later nog achtervolgen. [5]
    • Voorbeeld van wat niet te schrijven: "Meneer Jansen: Ik neem ontslag. Ik vond het vreselijk hier te werken. U bent lelijk en dom. U bent me ook € 2000 schuldig voor vakantie- en verlofdagen. U bent een eikel. -Bob."
  2. Er zijn aardig wat details die goede brieven onderscheiden van geweldige brieven. Volg in je brief de onderstaande richtlijnen.
    • Een standaard ontslagbrief ziet er ongeveer zo uit: "Geachte heer Spacely: Het was me een eer te werken voor Spacely Sprockets, Inc. Middels deze brief breng ik u op de hoogte dat ik zal vertrekken, om een nieuwe baan aan te nemen bij een ander bedrijf vanaf [een datum TENMINSTE twee weken vanaf de datum van je gesprek en brief]. Aanvaard alstublieft mijn dank voor onze samenwerking, en het allerbeste gewenst voor u en het hele bedrijf voor de toekomst. Met vriendelijke groet, George Jetson."
  3. Als je je baas tutoyeerde, doe dit dan ook in de brief. Er is geen reden om formeel te klinken als jij en je baas elkaar bij de voornaam noemden. Daarbij, als je zijn/haar voornaam gebruikt, zal de brief wat vriendelijker van toon zijn, waardoor de angel er wat uit kan worden gehaald.
  4. Soms zullen bedrijven een tegenaanbod doen als een werknemer ontslag neemt. Als je zeker weet dat je het bedrijf wilt verlaten, zorg dan dat je je gevoelens volstrekt duidelijk maakt.
    • Schrijf iets als "Ik dien mijn ontslag in als [je titel] ingaand op [de datum van je laatste geplande werkdag]."
  5. Zelfs als je elke seconde van je baan haatte, probeer dan toch iets positiefs te zeggen. Iets als "Ik heb hier veel geleerd over de wereld van kunstgaleries" is positief (zelfs als je eigenlijk bedoelt dat je veel hebt geleerd over de wereld van kunstgaleries en er nooit meer deel van uit wil maken).
  6. Schep niet op, maar vermeld wel een paar projecten waaraan je hebt gewerkt, en hoe trots je erop bent. Dit is belangrijk, omdat je ontslagbrief zal worden opgeborgen, samen met eventuele negatieve opmerkingen die chefs aan je dossier hebben toegevoegd. Je prestaties opschrijven zal je helpen als je ooit nog naar een baan solliciteert die via dezelfde HR-afdeling gaat, aangezien ze je dossier erbij zullen pakken, en je prestaties zijn een van de eerste dingen die opvallen.
  7. Merk op hoe dankbaar je bent dat je de kans hebt gehad bij dit bedrijf te werken, en dat je oprecht waardering hebt voor de mensen die daar werken (inclusief je baas).
    • Zeg iets als: "Ik zou nooit mijn droom hebben kunnen waarmaken een productieve auteur te worden zonder het inzicht dat ik kreeg in de uitgeversbranche door bij dit geweldige bedrijf te werken." Je wilt misschien je baas direct bedanken en namen toevoegen van mensen die je bijzonder hebt gewaardeerd.
  8. Je moet je brief niet e-mailen, dat wordt gezien als zeer onprofessioneel. Print hem uit en geef hem aan je baas als je met hem of haar je ontslag bespreekt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Spreken met je baas

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt even binnenlopen en vragen of hij of zij even tijd heeft--bedenk wel dat je chef werk te doen heeft, en misschien niet alles kan laten vallen op het moment dat je hem of haar dit nieuws wilt brengen. Een andere optie is om je baas te vragen of hij of zij de volgende dag even tijd heeft. Zo geef je hem/haar de kans wat tijd opzij te zetten om zich op je nieuws te concentreren.
    • Als het te druk is, geef je hem of haar alleen maar meer werk, dus wacht zo mogelijk totdat je baas wat tijd heeft om zich op je nieuws te concentreren.
  2. Voor jezelf repeteren zal je helpen klaar te zijn voor het gesprek met je chef. De meeste managers hebben het zeer druk, en ze zullen je directe benadering waarderen, zonder dat je "de klap wilt verzachten", "de juiste manier zoekt om dit te zeggen", of er anderszins omheen draait. Je kunt iets zeggen als:
    • "Ik heb een tijd lang nagedacht over mijn opties hier, en ik heb besloten dat het tijd is om ergens anders heen te gaan. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik hier heb gekregen, maar ik neem over twee weken ontslag."
    • OF... "Ik moet u laten weten dat mij een baan is aangeboden bij een ander bedrijf. Ik heb het hier erg naar mijn zin gehad, maar neem twee weken vanaf vandaag mijn ontslag. Is het in orde als mijn laatste werkdag [twee weken vanaf vandaag] is?"
  3. De kans bestaat dat je een tijdje met deze baas hebt gewerkt, en wat je redenen voor ontslag ook zijn, hij of zij kan wat vragen hebben. Bereid een reactie voor die beknopt en begrijpelijk is. Als je ontslag neemt omdat je je werk haat, probeer dan je antwoorden zo te formuleren dat ze niet beledigend zijn. In plaats van te zeggen "Ik vind het hier vreselijk" kun je zeggen: "Ik denk dat het tijd voor me is mijn carrière een andere wending te geven." [6]
  4. Je baas kan je meer waarderen dan je je realiseerde, en een tegenaanbod doen. Als je beleefd en netjes bent over je ontslag, kan dit tot de mogelijkheden behoren. Je moet van tevoren bedenken of je zou aanblijven bij een salarisverhoging, meer extra's, een promotie, of andere prikkels.
    • Je gesprek met je baas kan een goede kans zijn om te onderhandelen, dus wees voorbereid, en ken je eigen ondergrens. Als aanblijven een optie is, waardoor zou je daar dan voor open staan? Kijk wel naar de waarschuwingen hier onder, want een tegenaanbod kan serieuze negatieve kanten hebben.
    • Als je een tegenaanbod krijgt, vraag dan eerst of je dit zwart op wit en met handtekening kunt krijgen. Het beste zou zijn als je baas, je chef en HR tekenen.
    • Als je nadenkt over een tegenaanbod, bedenk dan eerlijk waarom je weg wilt - en bescherm jezelf. Hoewel opslag mooi kan zijn, is het misschien geen oplossing voor andere problemen die een promotie vereisen (als de voortuitgang in je baan is stilgevallen), of overplaatsing naar een andere groep (als je persoonlijke conflicten hebt met je baas).
  5. Wees eerlijk, maar beleefd. Als de baas je vraagt of hij of zij iets te maken had met je besluit, en dat inderdaad zo was, kun je het best vertrouwen op tact en diplomatie om een eerlijk antwoord goed verteerbaar te maken.
    • Met andere woorden, je help jezelf niet als je zegt: "Ja, u was een vreselijke chef en ik (of wie dan ook) kunnen beter zonder u," (ook al is dat waar). Je kunt de waarheid spreken zonder wreed te zijn: "Het was een factor, maar niet de volledige reden. Het voelde alsof onze werkstijlen en benaderingen niet goed bij elkaar pasten, en dat we nooit zo goed met elkaar omgingen als ik had gewild. Toch is de algemene ervaring hier positief geweest; en met deze kans ben ik blij om nieuwe uitdagingen te hebben."
  6. Bedenk dat het doel is van netjes ontslag nemen, om altijd jezelf in een goede positie te plaatsen bij de mensen met wie je op het werk een relatie hebt opgebouwd. Als je iedereen op je binnenkort voormalige werkplek de huid vol scheldt, zullen ze waarschijnlijk geen goede aanbevelingsbrief schrijven, of misschien vertellen ze je niet over die verkoopbaan waarover ze van een vriend hebben gehoord. Weel tactvol, hoffelijk en slim over je vertrek, dan zorg je dat je jezelf de best mogelijke kans hebt gegeven voor toekomstig succes.
    • Realiseer je dat sommige bazen het niet leuk vinden als jij beslist. Wees er zeker van dat je op die dag kunt weglopen van je baan, want soms vat de chef het erg persoonlijk op dat je weggaat, zal hij je vertellen dat er geen reden is om van tevoren op te zeggen en zal zeggen dat je meteen kunt vertrekken. Je kunt dit zelf het beste inschatten, dus doe je best om vast te stellen of je baas een van die mensen is - maar wees voorzichtig, soms kun je gewoon niet voorspellen wat iemand zal doen. Lees je contract opnieuw - je moet alle opties voor ontslag van zowel het bedrijf als jezelf kennen. Als er geen formeel contract is, maak jezelf dan bekend met de standaard regelingen van je land/gemeente.
  7. Of je vertrek nu is vanwege een verhuizing, om een betere baan aan te nemen of gewoon weg te komen van deze figuur, toon klasse als je de deur uit gaat.
    • Schud je binnenkort voormalige chef de hand, bedank hem voor "alles" en ga weg.
    • Ga naar je werkplek en blijf daar minstens een minuut of 10. Nu kun je het aan iedereen gaan vertellen, maar wrijf het je baas niet in - toon klasse en bevestig gewoon dat je weg gaat.
  8. Nadat je je chef hebt ingelicht, vertel je persoonlijk aan andere managers of belangrijke werknemers met wie je hebt gewerkt, dat je ontslag hebt genomen. Zeg het op zo'n manier dat je de persoon "bedankt" voor het helpen bij de ontwikkeling van je carrière.
    • Bijvoorbeeld: "Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ik neem ontslag om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Voordat ik wegga, wil ik je laten weten hoe zeer ik de samenwerking met jou heb gewaardeerd." Deze mensen kunnen in de toekomst ook ergens anders werken, en je wilt dat ze positieve herinneringen aan je bewaren. Wie weet, misschien hebben ze nog invloed op je toekomstige carrière.
    Advertentie

Tips

  • Bedenk dat weinig mensen zo vrij zijn als diegenen die niets te verliezen hebben - maar in de toekomst zal het niet helpen als je jezelf helemaal laat gaan omdat je toch weggaat. Je gaat heus niet dood als je twee weken aardig doet, want je gaat toch weg, en binnenkort kun je het allemaal achter je laten.
  • De zak die je vandaag achterlaat, kan in de toekomst ooit nog eens je baas worden - of misschien nog erger, je onderschikte. En bedenk ook dat die sukkels soms niet eens in de gaten hebben dat niemand hen mag. Als je wordt herinnerd als iemand die vroeger positief en edelmoedig was, ben je misschien hard op weg naar een geweldige toekomst als je voormalige baas, die nu je nieuwe baas is, jou (het vriendelijke gezicht dat hij zich herinnert) voor vreemden in de nieuwe positie plaatst. Dit kan deuren openen naar overplaatsing naar andere locaties, betere opdrachten en meer.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees fysiek voorbereid om die dag weg te gaan: voordat je weggaat, bewaar je alles dat je nodig hebt en waar je recht op hebt op schijf of e-mail het naar een persoonlijke account, zoals contactgegevens van klanten, leveranciers of andere referenties; voorbeelden van werk; een lijst met projecten waar je aan hebt gewerkt, enz. [Bedenk dat veel van de gegevens en andere zaken waar je toegang toe had tijdens je werk, meestal eigendom zijn van het bedrijf. Wees er zeker van dat het binnen de grenzen van je contract en de wet valt voor je dit advies opvolgt].


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 54.149 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie