PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is moeilijk om te weten wat je rol is als je vader of moeder depressief is. Afhankelijk van je leeftijd, kan er heel weinig zijn dat je kunt doen om te helpen, maar er zijn een aantal dingen die het makkelijker maken om te gaan met het hebben van een depressieve ouder. Als kind ben je geenszins verplicht om een ouderlijke rol op je te nemen. Heb je echter de mogelijkheid, tijd en energie om te helpen bij het ondersteunen van je vader of moeder, dan is het belangrijk om je bewust te zijn van gezonde grenzen en je eigen beperkingen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Het ondersteunen van je ouder

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Leer meer over de symptomen van depressie. Je merkt misschien dat je ouder bepaalde dingen niet meer doet waar hij of zij eerder veel plezier aan beleefde. Misschien komt je ouder verdrietig, hopeloos of hulpeloos over. Je merkt misschien ook veranderingen op in het gewicht (aankomen of afvallen) of in het slaappatroon (zeer veel slapen of niet genoeg slapen). [1]
    • Het kan zijn dat je ouder zich anders gedraagt; meer geïrriteerd, agressief of kortaf dan gebruikelijk.
    • Het kan zijn dat je ouder een gebrek heeft aan energie en vaak uitgeput overkomt.
    • Let op een toename van de consumptie van alcohol of gebruik van drugs. Als je ouder op een andere manier omgaat met alcohol of drugs (en daarnaast ook voorschriftmedicijnen en slaappillen), dan kan dit te maken hebben met een depressie.
    • Een depressie is niet besmettelijk en je kan het niet oplopen.
  2. 2
    Praat met je vader of moeder. Het kan eng zijn om depressie als onderwerp ter sprake te brengen, vooral met die specifieke ouder. Als je bezorgd bent en het gevoel hebt dat dingen niet beter worden, dan is het goed om een gesprek over de depressie te beginnen. Benader dit vanuit je zorg en omdat je om hem/haar geeft. [2] Herinner je vader/moeder eraan hoe belangrijk hij/zij voor je is, en dat je wilt dat hij/zij gelukkig is.
    • Zeg iets als: "Ik ben bezorgd over jou en je gezondheid, zijn er dingen veranderd? Hoe gaat het met je?"
    • Je kunt ook zeggen, "Ik heb gemerkt dat er dingen zijn veranderd en je lijkt zo verdrietig tegenwoordig. Is alles oke?"
    • Als je ouder iets zegt over hoe hij of zij 'er niet meer wil zijn', dan moet je meteen hulp inschakelen. [3]
  3. 3
    Moedig je ouder aan om in therapie te gaan. Nadat je een oprecht gesprek hebt gehad met je ouder, vraag dan om op zoek te gaan naar een therapeut. Het is belangrijk dat je begrijpt dat je niet verantwoordelijk bent voor de gedachten, emoties en het gedrag van je vader of moeder, vooral met betrekking tot depressie. Moedig je ouder aan om naar een therapeut te gaan. Therapie kan helpen bij het in een nieuw kader plaatsen van negatieve gedachtepatronen, het identificeren van triggers, het leren van vaardigheden om met problemen om te gaan en het hanteren van preventieve maatregelen om de depressieve klachten in de toekomst te voorkomen. [4]
    • Zeg tegen je ouder, "Ik wil dat je gezond en gelukkig bent en ik denk dat een therapeut je daarbij kan helpen. Zou je willen overwegen om contact op te nemen met een therapeut?"
  4. 4
    Doe mee met gezinstherapie. Hoewel individuele therapie iemand vaardigheden aan kan leren, kan het betrekken van het hele gezin bij de therapie nuttig zijn voor iedereen. [5] Wanneer een ouder lijdt aan depressie, dan kan het hele gezin daaronder lijden. Gezinstherapie kan het gezin helpen om met elkaar te communiceren en problemen die zich voordoen te verwerken.
    • Als je het gevoel hebt dat je een grote verantwoordelijkheid draagt voor het functioneren van jullie gezin, dan is gezinstherapie een geweldige manier om dat naar voren te brengen en met compromissen te komen.
  5. 5
    Breng tijd door met die ouder. Je ouders houden van je, zelfs al zijn ze niet in staat om het duidelijk aan je te laten zien. [6] Laat je ouders merken dat je ook van hen houdt, door je in te spannen om tijd samen door te brengen. Je vader of moeder wil misschien wel tijd met je doorbrengen, maar heeft niet voldoende energie om dit te doen. Je kunt het initiatief nemen en hem of haar uitnodigen iets te doen. Doe activiteiten waar jullie beide plezier aan beleven.
    • Maak samen het avondeten klaar.
    • Ga samen tekenen.
    • Ga samen de hond uitlaten.
  6. 6
    Ga eropuit met je ouder. Natuur, zon en frisse lucht kunnen je vader of moeder helpen ontspannen en zich beter voelen. Maak een wandeling om depressie en stress te verlichten. [7] Kijk naar de bomen en de dieren en geniet van de natuur.
    • Ga naar een park of een natuurreservaat en maak samen een wandeling.
    • Zelfs een wandeling door de wijk om de hond uit te laten telt.
  7. 7
    Laat je ouders zien dat je van hen houdt. Soms hebben depressieve mensen het gevoel dat niemand van hen houdt of dat ze ongewenst zijn, en kan een herinnering hieraan positieve gevoelens stimuleren. Je kunt een briefje schrijven, een kaart sturen of een tekening maken. Wat je ook doet, probeer er duidelijk mee te maken dat je van je ouders houdt.
    • Als je niet meer bij je ouders woont, dan kun je een kaart of een e-mail sturen om te laten zien dat je aan je ouder denkt en van hem/haar houdt.
  8. 8
    De kracht van menselijke aanraking. Geef je ouder een dikke knuffel. Mensen die genegenheid missen, zijn geneigd om eenzamer te zijn en worstelen vaker met zwaardere depressie. Mensen die voldoende genegenheid krijgen, zijn over het algemeen gelukkiger en gezonder. [8]
    • Knuffel je ouders zo vaak als je prettig vindt.
    • Geef een lichte aanraking op de schouder of arm, ter ondersteuning.
  9. 9
    Praat met je jongere broers en zussen over wat er gaande is. Hebt je jongere broers en zussen, dan beseffen ze zich misschien wel dat er iets aan de hand is met je ouders, maar niet wat. Leg dit zo goed en zo eenvoudig mogelijk aan hen uit als je kunt.
    • Zeg: "Papa is depressief en soms is hij chagrijnig en blijft veel in bed. Het is niet jouw schuld en hij houdt nog steeds heel veel van je."
  10. 10
    Weet wat je moet doen als je ouders niet langer voor zichzelf kunnen zorgen. Wanneer een persoon depressief is, stopt hij soms met het verzorgen van zichzelf - hij kan stoppen met douchen, werken of stoppen met het doen van dingen zoals koken, het schoonmaken van het huis, het doen van de was, enz. Als je ouders zichzelf verwaarlozen, dan kan dit betekenen dat jouw behoeften ook worden verwaarloosd.
    • Als je wordt verwaarloosd, dan moet je hulp gaan zoeken. Als je vader depressief is en je moeder of stiefmoeder is aanwezig, praat dan met haar over wat er met papa aan de hand is en dat je denk dat hij hulp nodig heeft. Je kunt ook bellen met een grootouder, tante of oom, of eventueel een ouder van een vriend, of een leraar. Het kan zijn dat je op eenvoudige manieren kunt helpen, zoals je kamer schoonhouden of kleine taken doen, zoals het legen van de prullenbak, maar het is je ouders verantwoordelijkheid om voor je te zorgen.
    • Ben je wat ouder, zoals een tiener, dan kun je misschien helpen halen bij achterstallige taken terwijl je ouder herstelt. Probeer in en om het huis te helpen, aan te bieden om het avondeten te maken of wat op te halen, breng broers en zussen naar activiteiten, enz. Laad echter niet alle huishoudelijke verantwoordelijkheden op je schouders en wordt geen verzorger van je ouders. Help met dingen die een hoge prioriteit hebben (zoals maaltijden), maar wees je ervan bewust dat het wellicht niet lukt om alle klusjes gedaan te krijgen. [9]
    • Ben je volwassen, praat dan met je ouders of het inschakelen van hulp. Als hij of zij terughoudend is om naar een therapeut te gaan, dan heb je misschien meer kans dat het wel lukt om hem een afspraak te laten maken met zijn huisarts voor een algehele controle. [10] Stel grenzen in voor dat wat je bereid bent (en in staat bent) om te doen voor je vader/moeder, waarbij je niet mag vergeten dat je ouder bereid moet zijn om hulp te accepteren, voordat hij/zij kan herstellen. Je kunt de ander niet dwingen om hulp te accepteren. [11]
  11. 11
    Herken suïcidaal gedrag. Het is eng om over na te denken, maar jezelf vertrouwd maken met suïcidaal gedrag is belangrijk als een ouder depressief is. Mensen die zelfmoord overwegen vertonen vaak bepaalde specifieke symptomen, en door daar van tevoren op de hoogte van te zijn, ben je beter voorbereid om tot actie over te gaan. [12] Een aantal aanwijzingen dat een persoon het gevaar loopt om een zelfmoordpoging te doen zijn: [13]
    • Bezittingen weggeven.
    • Praten over weggaan of zaken op orde brengen.
    • Praten over dood of zelfmoord, mogelijk over het zichzelf wat aandoen.
    • Praten over het gevoel dat alles hopeloos is.
    • Een plotselinge gedragsverandering, zoals rust na een periode van onrust.
    • Overgaan tot zelfdestructief gedrag, zoals toenemend gebruik van alcohol of drugs.
    • Zeggen dat je beter af zou zijn zonder hem/haar, dat hij/zij hier niet meer wil zijn, dat het binnenkort voorbij zal zijn, of soortgelijke opmerkingen.
  12. 12
    Sta klaar om tot actie over te gaan als je denkt dat je vader of moeder in gevaar verkeert. Als je denkt dat je ouder suïcidaal is, bel dan met de zelfmoordpreventielijn 0900-0113 of het alarmnummer 112. Als je ouder zichzelf dreigt te beschadigen of te vermoorden, een wapen of dodelijke middelen (bijvoorbeeld pillen) heeft, praat over zelfmoord en zich onrustig of angstig gedraagt, of bezig is met een zelfmoordpoging, bel dan onmiddellijk met het alarmnummer 112. [14]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Zorg goed voor jezelf

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Geef jezelf niet de schuld van de situatie. Je voelt je misschien schuldig, of alsof je iets 'verkeerds' hebt gedaan waardoor je ouder zo is geworden, maar dat is niet het geval. [15] Er zijn meestal veel redenen waarom een persoon depressief wordt, waardoor het ontstaan van een depressie complexer is dan slechts één of twee redenen. Veel mensen worden depressief omdat er factoren in hun achtergrond meespelen waardoor ze kwetsbaarder zijn voor de ontwikkeling van een depressie.
    • Je hebt niets verkeerds gedaan en je hebt je ouder niet depressief gemaakt. Schuif de schuldvraag en beschuldigingen aan de kant, want je zult je er alleen maar druk over maken, en dat is niet gezond voor je.
  2. 2
    Probeer dingen niet persoonlijk op te nemen. Vrouwen zijn meestal huilerig en humeurig, terwijl mannen de neiging hebben om boos of kortaangebonden te zijn. Hoe dan ook, depressieve ouders kunnen dingen zeggen die ze niet menen. [16] Misschien heb je het gevoel dat jij de oorzaak bent van de stress in het leven van je ouders. Weten dat je ouders emoties anders zijn — en wat dus kan leiden tot gedragsverandering — kan je helpen bij het realiseren dat deze dingen niet waar zijn.
    • Als je vader of moeder je gevoelens kwetst, plaats de opmerking dan in perspectief. Probeer je ouder te vergeven en te accepteren dat hij/zij in een andere gemoedstoestand verkeert. Hoewel het de opmerking niet minder pijnlijk maakt, kan het je helpen begrijpen dat het niet jouw schuld is.
  3. 3
    Breng tijd door met mensen die je gelukkig maken. Ga uit met vrienden, ga om met positieve mensen, en geniet van je leven. [17] Wees niet bang om naar buiten te gaan en dingen te doen. Leuke uitstapjes kunnen je het mentale evenwicht geven dat je nodig hebt om het thuis vol te houden.
    • Laat de zorg voor je ouder en de huishoudelijke taken niet je hele leven in beslag nemen. Het is niet je verantwoordelijkheid om de zorg voor je ouder(s) op je te nemen. Bied je hulp aan, maar laat het je niet volledig in beslag nemen. [18]
    • Het is belangrijk om je grenzen duidelijk te maken aan je ouders. Als je ouder op jou leunt om zich een goed of heel gevoel te geven, dan is dit een ongezonde dynamiek die grote consequenties kan hebben voor je eigen geestelijke gezondheid. [19]
    • Probeer eerst kleine grenzen te stellen, zonder boosheid of oordeel. Als je ouder bijvoorbeeld overdreven veel met je deelt, en je meer over zijn problemen vertelt dan passend is, dan kun je iets zeggen als, "Papa, ik praat graag met je, maar dit is een beetje meer dan ik aankan. Ik denk dat tante Susan je beter kan helpen met dit probleem."
  4. 4
    Praat over je gevoelens. Je emoties zijn belangrijk, en het is niet gezond om ze op te kroppen. Zoek iemand die een goede luisteraar is en neem die in vertrouwen. [20]
    • Je ouder is mogelijk te ziek om een ouderlijke rol te vervullen, dus zoek naar andere volwassenen die een mentor voor je kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan oudere broers en zussen, grootouders, tantes/ooms, spirituele leiders en familievrienden.
  5. 5
    Zoek naar manieren om je gevoelens te uiten. Het is natuurlijk om je gespannen, bang en verdrietig te voelen wanneer je ouder depressief is. Het is belangrijk voor je om met je gevoelens om te gaan, door je op een gezonde manier te uiten en daarmee te ontspannen en op te laden. Houd een dagboek bij, maak een tekening of schilderij, luister naar muziek of ga schrijven. [21]
    • Zoek activiteiten die je ontspannen of je een goed gevoel geven. Dit kan inhouden dat je gaat sporten, joggen of gaat spelen met een huisdier.
  6. 6
    Vergeet niet dat het oké is om te huilen. Een depressieve ouder hebben is moeilijk. Je gevoelens zijn heel gewoon en terecht. Huilen is een geweldige manier om je emoties op een gezonde manier de vrije loop te laten. Huilen kan je een beter gevoel geven, omdat daardoor stresshormonen en gifstoffen worden weggespoeld. [22]
    • Schaam je niet voor het huilen. Er is niets mis met huilen of het uiten van je emoties, of dit nu alleen gebeurt of in het openbaar.
    • Geef jezelf zoveel tijd als nodig is om je tranen de vrije loop te laten. Als je je beter voelt, dan kun je ergens naartoe gaan om op een privéplek te huilen, zoals je slaapkamer of de badkamer.
  7. 7
    Weet dat je ouder nog steeds van je houdt. Depressie kan vreemde dingen doen met het denken en het gedrag van je ouder — een down gevoel geven, gevoelens veranderen en je vader of moeder dingen laten zeggen die hij/zij niet echt meent. Hij of zij maakt een moeilijke tijd door. Je ouder houdt nog steeds wel heel veel van je. [23]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je je niet veilig voelt, zorg dan dat je een ‘schuilplek’ hebt in de buurt om naartoe te gaan, of bel een volwassene die jij vertrouwt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.230 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie