PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ongesteld zijn op school is niet altijd leuk, zeker niet wanneer je krampen hebt en niet zoveel tijd hebt om naar het toilet te gaan. Als je echter een goed plan van aanpak maakt, hoef je je nooit meer zorgen te maken om ongesteld te zijn op school - of om onverwacht verrast te worden. Het belangrijkste is dat je je benodigdheden klaar hebt liggen en je het prima vindt om af en toe naar het toilet te gaan. Je menstruatie is iets waar je trots op moet zijn, niet iets waar je je voor hoeft te schamen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Voorbereid zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Als je je echt goed wilt voorbereiden om op school ongesteld te zijn, dan is het belangrijkste dat je maandverband, tampons, inlegkruisjes of wat je dan ook regelmatig gebruikt heel het schooljaar bij je hebt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte verrassingen. Op die manier ben je altijd voorbereid - en kun je een vriendin helpen die dat niet is.
    • Je kunt ook overwegen om menstruatiecups te gebruiken die je inbrengt in de vagina, en die bloed opvangen bij de basis. Ze kunnen tot 10 uur blijven zitten, en je voelt ze niet. Hoewel ze nog niet zo populair zijn als tampons of maandverband, zijn ze net zo veilig.
    • Als je menstrueert en je denkt dat je menstruatie vandaag begint (volgens je menstruatiecyclus), is het altijd beter om maandverband of een inlegkruisje in te doen voordat je naar school gaat, gewoon zodat je je geen zorgen hoeft te maken.
  2. Hoewel je je niet hoeft te schamen als iemand je menstruatieproducten ziet, kun je wel plekken vinden om ze te verbergen als je je er toch druk over maakt. Ten eerste kun je ze in je tasje toen, maar als je geen handtassen op school mag hebben, dan kun je ze op slimme wijze in je etui verstoppen, wat maandverband in je multomap verbergen of zelfs een tampon in je laarzen stoppen als je geen betere optie hebt. Als je van tevoren wat 'verberg plekjes' bedenkt, hoef je niet zo nerveus te zijn wanneer het weer eens die tijd van de maand is. [2]
    • Als je een locker hebt, gebruik die dan. Dit is ook een makkelijke plek om heel het jaar je voorraad te bewaren, in plaats van dat je ze elke keer moet meenemen wanneer je ongesteld bent.
  3. Je lekt waarschijnlijk niet door je ondergoed en broek heen, maar door goed voorbereid te zijn met wat extra ondergoed en een broek of leggings in geval van nood, hoef je je niet druk te maken. Als je weet dat je ze bij je hebt in geval van nood, hoef je je geen zorgen te maken om ongesteld te worden of om door te lekken.
    • Je kunt ook een trui of sweater om je taille heen wikkelen, voor het geval dat.
  4. Als je ongesteld bent of aan PMS lijdt, wil je misschien wat extra chocolade aan je dieet toevoegen. Onderzoeken laten zien dat chocolade sommige PMS symptomen verlicht, en bovendien is chocolade heerlijk. Een klein beetje chocolade kan je emotioneel wat stabieler laten voelen, en daarnaast is het een lekkere traktatie.
  5. Als je vaak lijdt aan menstruatiepijn, zoals krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of andere symptomen die gepaard gaan met jouw menstruatie, dan kun je wat medicijnen bij je hebben voor het geval dat. (Zorg er wel voor dat je school het toestaat.) Je kunt paracetamol of Advil gebruiken, of eventuele andere pijnstillers zonder recept die het best voor jou werken. Je hoeft ze niet te nemen wanneer je ongesteld wordt, maar je voelt je beter als je ze bij de hand hebt voor wanneer je je niet zo goed voelt.
    • Zorg ervoor dat je met je ouders en een dokter praat voordat je medicijnen neemt om er zeker van te zijn dat ze de goede voor je zijn.
  6. Je menstruatie is misschien nog niet heel erg regelmatig, maar het kan helpen om het bij te houden zodat je precies weet wanneer je het kunt verwachten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je niet wordt verrast op school, maar hierdoor kun je ook noodgevallen voorkomen door de juiste voorbereidingen te treffen, zoals voor het geval het wat vroeger komt een inlegkruisje te dragen in de week waarin je je menstruatie verwacht. Als je nog nooit ongesteld bent geworden, bereid je dan op de eerste keer voor in het geval dat het op school gebeurt.
    • De gemiddelde menstruatiecyclus is 28 dagen lang, maar kan variëren tussen de 21 en 45 dagen bij tieners en jong volwassenen. Markeer de eerste dag van je menstruatie op een persoonlijke kalender of gebruik een mobiele app waarmee je je menstruatie kunt bijhouden, zoals 'Period Tracker Lite', 'Life' of 'Period Diary'. [3]
  7. Menstruatie veroorzaakt vaak bijwerkingen, zoals krampen, een opgeblazen gevoel, acne en gevoelige borsten. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, moet je waarschijnlijk binnenkort ongesteld worden. [4]
    • Als je deze symptomen opmerkt, is het een goed moment om je voorraad te dubbelchecken. Zorg ervoor dat je je 'nood' maandverband of tampons op de juiste plekken hebt, en vul thuis je maandverband/tampon en pijnstiller voorraad aan.
    • Draag donkere kleding wanneer je denkt dat je binnenkort ongesteld wordt. Op die manier helpt de donkere kleur het te bedekken wanneer je toch onverwachts doorlekt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Reageren wanneer je menstruatie begint

PDF download Pdf downloaden
  1. Zo kun je zonder toeschouwers de situatie inschatten en de spullen halen die je nodig hebt om de rest van de dag te doorstaan. Zodra je vermoedt dat je ongesteld bent geworden, vraag je leraar discreet of je toestemming hebt om naar het toilet te gaan.
    • Probeer je leraar te benaderen terwijl de rest van de klas druk aan het werk is. Je kunt de situatie direct uitleggen als je je comfortabel voelt om dat te doen, maar zo niet dan kun je de boodschap ook overbrengen door iets te zeggen als: 'Ik moet naar het toilet; het is een meisjes-probleem.' [5]
  2. Als je er plotseling achter bent gekomen dat je ongesteld bent geworden en je hebt geen maandverband, schaam je dan niet om je vrienden te vragen of zij maandverband of tampons hebben. Als zij je niet kunnen helpen, probeer dan een van de leraressen te vragen om hulp (weet alleen wel dat vrouwen, na de menopauze rond de leeftijd van 45-50 jaar, geen tampons of maandverband meer hoeven te gebruiken, dus je hoeft het de oudere leraressen waarschijnlijk niet te vragen).
    • Je kunt zelfs naar het kantoor van je school gaan om te vragen om extra voorraad of vraag ze om je moeder te bellen als je echt hulp nodig hebt. Wees niet bang om er heen te gaan als je echt een noodgeval hebt en je nergens anders hulp kunt krijgen.
    • Als je meer hulp nodig hebt, overweeg dan om naar de schoolarts te gaan. De arts of therapeut kan alle details aan je uitleggen als je voor de allereerste keer ongesteld bent geworden, of je helpen aan maandverband of andere kleren als dat nodig is. [6]
  3. Als je geen betere opties hebt en je vindt jezelf op het toilet met je maandelijkse bezoek, dan is je beste optie waarschijnlijk om een nood maandverband te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een lang stuk toiletpapier te nemen en het tenminste tien keer om je hand te wikkelen totdat het dik genoeg is. Plaats het in de lengte van je onderbroek, en neem dan nog een lang stuk toiletpapier en wikkel het nogmaals 8-10 keer om je nood maandverband en je onderbroek heen, totdat het goed vast zit. Je kunt dit nog een keer herhalen met een ander stuk toiletpapier. Hoewel dit lang niet zo goed is als het echte, voldoet het in geval van nood. [7]
    • Als je slechts licht ongesteld bent, kun je ook een noodinlegkruisje maken. Pak gewoon een stuk toiletpapier ten grootte van de binnenkant van je onderbroek, vouw het twee of drie keer dubbel en plaats het dan in je onderbroek.
  4. Als je er eentje beschikbaar hebt, wikkel dan een reserve T-shirt, jasje of sweater om je taille, zeker wanneer je vermoedt dat je door je broek bent heen gelekt. Dit zou eventuele donkere vlekken moeten helpen verbergen totdat je van kleding kunt veranderen.
    • Als je voor het eerst ongesteld bent geworden, bedenkt dan dat de eerste menstruatie meestal niet zo super zwaar is, dus waarschijnlijk ontdek je het voordat je echt doorlekt. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds een goed idee om het probleem zo snel mogelijk op te lossen om het risico op gênante lekkages te beperken. [8]
    • Als je erachter komt dat je bent doorgelekt, doe dan je sportkleren aan (als je ze bij je hebt) of vraag de schoolarts om je ouders te bellen om nieuwe kleren te brengen. Maak je geen zorgen als je klasgenoten je wijzen op je plotselinge wisseling van outfit, en als iemand ernaar vraagt kun je ze nonchalant vertellen dat je iets op je broek hebt gemorst, en het daarbij laten.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Het hebben van een goed plan van aanpak

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel het onlogisch lijkt, houdt je lichaam minder vocht vast door voldoende te drinken, waardoor je een minder opgeblazen gevoel hebt. Draag een waterfles bij je of zorg ervoor dat je tussen lessen door genoeg drinkt uit de kraan. Richt op minstens 10 glazen water gedurende de dag. Het kan lastig zijn om veel te drinken op school, maar je kunt ervoor zorgen dat je extra water drinkt voor en na school. [9]
    • Je kunt ook voedsel dat veel water bevat aan je dieet toevoegen om er zeker van te zijn dat je genoeg water binnenkrijgt. Dit voedsel houdt onder andere watermeloen, aardbeien, selderij en sla in.
    • Minimaliseer cafeïne, doe rustig met frisdrank, tee of koffie waar cafeïne in zit. Dit kan je uitdrogen en je krampen zelfs erger maken.
  2. Als je op de best mogelijke manier met je menstruatie wilt omgaan, dan moet je voedsel vermijden dat leidt tot een opgeblazen gevoel. De grootste boosdoeners zijn vet voedsel en koolzuurhoudend voedsel. Dit betekent dat je die franse frietjes, ijsjes of hamburger en frisdrank bij de lunch moet overslaan, en je meer moet focussen op gezonde wraps, salades of boterhammen met kalkoenfilet. Vervang je frisdrank met water of een ongezoete ijsthee, en je voelt je waarschijnlijk beter. [10]
    • Vet voedsel zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt.
    • Je moet ook volkoren producten, bonen, linzen, kool en bloemkool vermijden. [11]
  3. Hoewel het laatste wat je waarschijnlijk wilt doen is naar gym gaan, het is bewezen dat beweging je daadwerkelijk beter laat voelen wanneer je ongesteld bent. Het is aangetoond dat door te bewegen je lichaam meer bloed rondpompt, waardoor het endorfine vrijmaakt die de prostaglandine in je lichaam tegenwerkt, en je minder krampen en pijn hebt. Kom niet in de verleiding om op de tribune te blijven zitten met een frons, maar kom eruit.
    • Als je je echt verschrikkelijk voelt, kun je natuurlijk een dag even een pauze nemen van gymnastiek, maar je zult je verbazen hoe veel beter het je laat voelen.
    • Als je gym overslaat wegens je menstruatie, sluit je jezelf buiten en trek je de aandacht, in plaats van dat je doet wat iedereen doet en je jezelf van je pijn afleidt.
  4. Voordat je met school begint, kun je een plan maken om elke 2-3 uur naar het toilet te gaan zodat je je maandverband of tampon kunt vervangen als je zwaar ongesteld bent, of om er zeker van te zijn dat alles goed zit. Je bent misschien nerveus over doorlekken, en door zeker te weten dat alles in orde is, kun je je beter voelen. Hoewel het niet nodig is om je tampon elke 2 uur te vervangen, kun je je richten op elke 3-4 uur als je zwaar ongesteld bent; als je licht ongesteld bent, kun je het elke 5-6 uur doen, al wordt dit niet aangeraden omdat dit tot het toxisch shocksyndroom kan leiden. Om dit te voorkomen, zorg ervoor dat je alleen producten met het laagste absorptievermogen gebruikt die je nodig hebt.
    • Elke 2-3 uur naar het toilet gaan helpt je ook om je blaas vaker te legen. Je blaas legen wanneer je aandrang hebt om naar de WC te gaan, kan menstruatiekrampen verlichten. [12]
  5. Wanneer je op school bent, moet je ervoor zorgen dat je je maandverband of tampons op een hygiënische manier weggooit. Spoel geen tampons door het toilet, zelfs wanneer je dat thuis wel kunt doen, want je weet niet hoe goed de waterleiding is op school, en je wilt geen overstroming veroorzaken. Probeer een toilet te gebruiken met een vuilnisemmer; als je die hebt, moet je nog steeds je tampons en maandverband in hun verpakking of in toiletpapier wikkelen, zodat ze niet aan de binnenkant van de vuilnisemmer blijven plakken.
    • Als je pech hebt en er is geen vuilnisemmer, wikkel ze gewoon in wat toiletpapier en gooi ze weg in de prullenbak buiten; schaam je er niet voor en onthoud dat alle meisjes hun maandverband moeten weggooien.
    • Was altijd je handen nadat je je maandverband of tampon hebt vervangen.
  6. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je doorlekt, wil je misschien toch wat donkerdere kleding voor of tijdens je menstruatie dragen, gewoon om jezelf wat zekerder te voelen. Je kunt een donkere broek of jurk dragen zodat je je niet druk hoeft te maken dat je je achterste moet checken of je vrienden moet vragen om je om de twee seconden te checken. Plan om een paar dagen leuke, donkere kleuren te dragen als je je daarbij fijner voelt.
    • Dat gezegd hebbende, laat je menstruatie je niet tegenhouden om je leuke nieuwe outfit te dragen. Als je lichte kleuren of pasteltinten wilt dragen, doe wat je wilt, wetende dat er eigenlijk niets is om je druk over te maken.
  7. Vergeet niet om hen te behandelen zoals jij behandeld wilt worden en niet gemeen of ongevoelig terug te doen, zelfs wanneer ze brutaal zijn. Als ze aanhouden, neem dan contact op met een volwassene die je vertrouwt. Probeer in de tussentijd de volgende reacties:
    • 'Ik ben hier echt niet voor in de stemming. Kun je er alsjeblieft mee ophouden?'
    • 'Ik heb echt mijn eigen ruimte nodig nu. Kun je er alsjeblieft mee ophouden?'
  8. Als je in de klas zit, is een goede optie om naar de schoolarts te gaan of je situatie rustig uit te leggen aan de leraar, en naar je locker en het toilet te gaan. Hier zijn enkele goede redenen zonder al te veel details te geven.
    • 'Ik heb een vrouwen momentje, mag ik alstublieft naar het toilet?'
    • 'Tante Rosette is op bezoek. Ik zou graag een paar minuutjes worden geëxcuseerd.'
    • 'Ik heb een vrouwelijk noodgeval…u weet wel.'
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Een gezonde instelling houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Ook al ben je de eerste van de meisjes in jouw klas die ongesteld is geworden of ook al ben je een van de laatsten, veel meisjes worden uiteindelijk ongesteld. Het is niet nodig om je te schamen over iets wat zoveel vrouwen raakt, en wat een natuurlijk onderdeel is van opgroeien en het ontwikkelende, veranderende lichaam. Je menstruatie is een symbool van vruchtbaarheid; je moet er trots op zijn en je er niet voor schamen. Laat niemand je ermee pesten en laat niemand je iets anders dan trots voelen over je menstruatie.
    • Praat erover met je vriendinnen. Je voelt je beter wanneer je weet dat je niet de enige bent die zich zo voelt.
  2. Veel vrouwen maken zich druk dat hun menstruatie vies ruikt of dat mensen kunnen ruiken dat ze ongesteld zijn. Je menstruatie op zich ruikt echter niet; wat je kunt ruiken is de geur van maandverband dat een aantal uur bloed heeft geabsorbeerd. Om je geen zorgen te maken, kun je je maandverband elke 2-3 uur vervangen of een tampon gebruiken. Sommige vrouwen vinden het fijn om geparfumeerde tampons of maandverband te dragen, maar deze geur kan eigenlijk nog sterker zijn dan de geur van ongeparfumeerd maandverband, en dit kan zelfs de vagina irriteren. Maar, je kunt altijd zelf beslissen of dit iets voor jou is.
    • Je kunt thuis een geparfumeerde tampon of maandverband uitproberen voordat je besluit of je ze wel of niet op school wilt gebruiken.
  3. Je menstruatie moet geen geheim zijn of iets waar je je voor schaamt. Hoewel je er in het begin verlegen over kunt voelen, is het belangrijk om het je moeder of vader zo snel mogelijk te vertellen. Je moeder of een andere vrouw in je familie kan je helpen om de juiste producten te halen, je meer op je gemak te laten voelen en je helpen om er niet geheimzinnig over te doen. Vergeet niet dat veel meisjes hier doorheen moeten gaan en hun ouders moeten vertellen wat er is gebeurd; hoe eerder je het hen vertelt, hoe beter je je voelt.
    • Je ouders zullen trots op je zijn dat je het ze hebt verteld. Je moeder moet misschien zelfs een beetje huilen.
    • Als je alleen bij je vader woont, kun je misschien een beetje verlegen zijn om het hem te vertellen. Maar zodra je het doet, maakt het dingen een hoop makkelijker, en hij zal blij zijn dat je eerlijk en open bent.
  4. Als je het aan een mannelijke leraar moet vragen, of er zijn jongens die het kunnen horen, kun je zeggen dat je urgent moet plassen of iets anders als je wilt (je wilt niet voor schut staan bij hen). Als je een noodgeval hebt of gewoon wilt weten of het tijd is om je maandverband te vervangen, schaam je dan niet om te vragen of je naar het toilet mag. Als je naar school gaat met de instelling dat het niet moeilijk is om naar het toilet te gaan wanneer je dat wilt, dan voel je je beter over je dag. Vraag je leraren zelfverzekerd of je naar het toilet mag, of praat er van te voren met je leraren over als je dat fijner vindt. [13]
    • Wees je ervan bewust dat je leraren en directeur goed voorbereid moeten zijn om je met dit probleem te helpen. Je moet jezelf eraan herinneren dat je niet de eerste bent die ongesteld is op school!
    Advertentie

Tips

  • Op school zit je veel, dus zorg ervoor dat je tampon of maandverband comfortabel aanvoelt en niet doorlekt.
  • Draag geen licht gekleurde kleding om zichtbare doorlek vlekken te voorkomen.
  • Als je je verlegen voelt over je menstruatie en jong genoeg bent om naar de nis te mogen, vervang je maandverband of tampon dan op dat moment. Er zijn dan waarschijnlijk minder mensen in het toilet.
  • Als je je zorgen maakt dat je sportbroekje tijdens gym te los zit waardoor je maandverband eruit kan vliegen, draag dan een fietsbroekje of een lycra broekje, zeker in een vochtig klimaat. Of de beste optie, een trainingsbroek!
  • Als je je zorgen maakt dat anderen weten dat je ongesteld bent, probeer dan een toilet te gebruiken dat voor één persoon is (als die er zijn), zoals een toilet voor gehandicapten of de toilet van de schoolarts. Deze zijn meer privé, en kunnen je helpen meer te ontspannen.
  • Als je je verlegen voelt over je tas vol maandverband, probeer dan andere dingen erbovenop te leggen om ze te verbergen - zoals kleine pakjes zakdoekjes of make-up.
  • Als je een tampon gebruikt, draag dan ook maandverband of een inlegkruisje om doorlekken te voorkomen.
  • Als je zwaar ongesteld bent of je voelt je op het moment niet zeker, koop dan super absorberend maandverband om eventueel ongemak of doorlekken te voorkomen. Koop echter geen super absorberende tampons - deze worden geassocieerd met een verhoogd risico op toxisch shocksyndroom.
  • Als je geen zwarte legging of broek hebt, kun je altijd een ander soort legging dragen met een rokje of broekje erover.
  • Als je plotseling op school doorlekt en je hebt geen maandverband, maak je geen zorgen. Vraag gewoon de leraar om het voor je te halen. Vergeet niet dat je je niet hoeft te schamen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vervang je maandverband elke 4-6 uur en je tampon elke 4-8 uur. Dit kan veranderen afhankelijk van hoe zwaar je ongesteld bent.
  • Vergeet niet om nooit parfum op je maandverband en/of tampons te spuiten voordat je ze gebruikt, en spuit nooit parfum op je vagina. Dit kan je genitaliën irriteren.
  • Als je een tampon te lang inhoudt, kun je toxisch shocksyndroom krijgen, een zeldzame maar dodelijke ziekte. Zorg er voor de zekerheid voor dat je je tampon elke 4-8 uur vervangt. Lees de instructies op de verpakking van je tampons om volledig bewust te zijn van de risico's.
  • Wees schoon. Wanneer je uit het toilet komt, zorg ervoor dat je het schoon en netjes achterlaat, en niet vies. Denk er altijd aan om je handen te wassen.
  • Voordat je Advil of menstruatiepilletjes etc. meeneemt naar school, zorg ervoor dat het is toegestaan. De meeste scholen hanteren strenge regels op het gebied van drugs, waaronder medicijnen zonder recept, dus daarmee kun je in de problemen komen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Maandverband of tampons
  • Pijnstillers (bijvoorbeeld Advil)
  • Extra geld in het geval je op het meisjestoilet op school maandverband of tampons kunt kopen
  • Extra broek of ondergoed
  • Trui

Over dit artikel

Deze pagina is 19.536 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie