Pdf downloaden
Pdf downloaden
Sierlijke papavers (of klaprozen) met hun prachtige dieprode kleur zijn een kleurrijke aanvulling voor elke tuin. Net als bij alle andere bloemen geldt dat het kweken een proces is dat geduld, aandacht en werk vergt. Bereid het goed voor. Zaai de papavers en zorg er goed voor, en je zal weldra een mooie kleurrijke tuin hebben.
Stappen
-
Beslis welke soort papaver je wilt gaan kweken. Er zijn veel soorten papavers - sommige groeien van nature in Europa, andere zijn niet inheems en komen uit andere delen van de wereld. Hoewel alle papavers kleurrijke, papierachtige blaadjes hebben en lijken op wilde bloemen of onkruid, zijn er ook opvallende verschillen tussen de soorten in de manier van verzorgen. [1] X Bron Kies een soort uit die het best gedijt in jouw omgeving en binnen de omstandigheden van je tuin. [2] X Bron
- Californië papavers groeien het best in de omgeving van Californië of in een soortgelijk klimaat. Ze zijn makkelijk te verzorgen en groeien goed op onvruchtbare aarde.
- De Paarse papaver is ook een soort die in Nederland goed groeit op onvruchtbare aarde.
- De Grote papaver echter heeft rijke, vruchtbare, vochtige aarde nodig om goed te groeien.
- Celandine papavers zijn bloemen die in het bos groeien, in het Oosten van Noord-Amerika en in Zuid-Europa.
- Kijk op internet op diverse websites om te bepalen welke papaversoorten goed in jouw omgeving en tuin kunnen groeien.
-
Koop je zaden. Papavers laten zich niet makkelijk verspenen; het is dus nodig dat je je eigen zaadjes koopt, in plaats van voorgekweekte kiemplantjes. De meest voorkomende papaversoorten kun je wel in de meeste tuincentra kopen, maar als je bijzondere soorten wilt, dan kun je het beste online bestellen. Koop je papaverzaadjes bij een betrouwbare zaak, zodat je weet dat ze zullen ontkiemen en gezonde bloemen zullen worden.
-
Bepaal waar je ze wilt gaan zaaien. De meeste papaversoorten groeien het beste in de volle zon, en ze kunnen overal wel geplant worden, zolang er maar niet te veel schaduw is. Je kunt ze langs de borders van je tuin zaaien, in plantenbak voor je raam, of op een specifieke plek in je tuin. Zorg dat de kwaliteit van de aarde op de plek waar je de papaver wilt hebben, past bij de behoefte van de papaversoort die je uitgekozen hebt.
- Als je een soort uitgekozen hebt die goed groeit op onvruchtbare aarde, dan heb je geluk - je hoeft dan niets aan je aarde toe te voegen ter voorbereiding. Veel papavers groeien heel goed in een rotsachtige omgeving waar niet veel andere bloemen kunnen groeien.
- Als je soorten hebt die een rijke aarde nodig hebben, ploeg dan de aarde om en vermeng het met compost of beendermeel, zodat de juiste voedingsstoffen toegevoegd worden waardoor de papavers goed kunnen bloeien.
Advertentie
-
Zaai de zaden in de lente of de herfst. Papavers hebben een periode van stratificeren nodig om te kunnen ontkiemen. Dat betekent dat ze eerst blootgesteld moeten worden aan kou of vorst, voordat ze zullen ontkiemen. Het is meestal veilig om papaverzaden in de vroege lente te zaaien, als er nog een goede kans op vorst is. Als je in een gebied woont met milde winters, dan kun je de zaden het beste in de herfst zaaien, zodat ze genoeg aan lage temperaturen blootgesteld worden, voordat het in de lente warmer wordt. Na 14 tot 28 dagen beginnen de zaden te ontkiemen, en groeien er stengels naar boven.
-
Maak de aarde los op de plek waar je gaat planten. Papavers worden op de aarde gezaaid, en niet in gaatjes gestrooid. Om de aarde voor te bereiden kun je het oppervlak simpelweg een beetje losmaken met een riek. Het is niet nodig om de aarde dieper dan 2,5 cm ongeveer los te maken. Want als je dieper gaat dan kan het voor de papavers juist moeilijker zijn om te groeien.
-
Zaai de zaadjes. Strooi ze over de net losgemaakte aarde uit. In de natuur laten de papavers hun zaadjes vallen, en die zijn klein genoeg om door de wind over de aarde verspreid te worden. Strooi de zaadjes uit alsof ze door de wind meegenomen worden, laat ze vallen waar ze maar gaan, in plaats van te proberen om de papavers in rijen te laten groeien. Het is erg lastig om de zaadjes precies terecht te laten komen op de plek waar je ze laat vallen.
-
Geef de zaden water. Houd de aarde vochtig door water over de aarde te sprenkelen. Maar laat de aarde niet onderlopen, want dan verdrinken de delicate zaden misschien. De zaadjes zullen ontkiemen als het weer warmer wordt in de lente. [3] X Bron
-
Dun de papavers uit. Als je plantjes uitdunt dan worden ze groter en dan produceren ze meer bloemen. Als je gaat uitdunnen dat kun je de toppen van de planten het beste met een schaar er afknippen, zodat de wortels van de papavers intact kunnen blijven. Als je ziet dat de papaverzaadjes ontkiemen, dan kun je de papavers uitdunnen zodat elk plantje genoeg ruimte krijgt om te groeien. Het hangt van de soort af hoeveel ruimte de papaver nodig heeft. Deze stap is niet noodzakelijk, maar het kan je meer controle geven over het uiteindelijke resultaat van je bloembed.
-
Als ze beginnen te bloeien, haal de knoppen er dan af, zodat er bloemen blijven groeien. Ze groeien vaak goed op arme aarde, waar andere bloemen juist niet goed bloeien.
-
Als het zomer wordt, laat de zaaddozen dan groeien. De bloemen vallen dan van de plant, en de zaaddozen blijven dan over. Je kunt deze oogsten, zodat je die het daaropvolgende seizoen kunt planten. Sommige soorten hebben zelfs eetbare zaden die je kunt gebruiken voor een lekkernij zoals muffins met maanzaad.
-
Geef je papavers niet te veel water als ze eenmaal groeien. De meeste papavers hebben niet veel water nodig als ze eenmaal een beetje gegroeid zijn. Sterker nog, als je ze teveel water geeft, dan worden de papavers vaak te lang en met minder mooie bloemen eraan. [4] X Bron
- Geef je regelmatig een klein beetje water als ze eenmaal bloeien of bijna in bloei staan.
- Na de bloeiperiode hoef je de papavers alleen nog maar water te geven als de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. [5] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://homeguides.sfgate.com/soil-poppy-flower-like-grow-in-69779.html
- ↑ http://planthardiness.ars.usda.gov/PHZMWeb/
- ↑ http://www.waysidegardens.com/wg-growing-poppies/a/336/
- ↑ https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/poppy/growing-poppy-flowers.htm
- ↑ http://balconygardenweb.com/growing-poppies-in-pots-care-how-to-grow-poppies-in-containers/
Over dit artikel
Deze pagina is 16.779 keer bekeken.
Advertentie