PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Radijs rijpt heel snel (sommige soorten hebben maar 3 weken nodig van zaad tot rijpe groente), en ze zijn erg sterk. Hun peperachtige smaak geeft pit aan soepen en salades en hebben weinig ruimte nodig in de moestuin. Begin bij stap 1 om succesvol radijs te kweken!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereidingen voor het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoals veel groenten, zijn er ontelbare soorten radijs beschikbaar, zowel hybride zaden als open bestoven. Als je niet veel ervaring hebt met tuinieren, kun je Cherry Belle radijs kweken, die in slechts 22 dagen rijp wordt en een aangenaam milde smaak heeft. [1]
    • Lenteradijzen zijn het meeste bekend (zoals de Cherry Belle radijs, die van buiten rood is en van binnen wit). Kweek deze soort in de lente of de herfst. Ze zijn de snelst groeiende soort radijzen.
    • Zomerradijs lijkt op lenteradijs, maar groeit langzamer en heeft 6-8 weken nodig om rijp te worden.
    • Winterradijs is veel groter en steviger dan lente- en zomerradijs en heeft meer tijd nodig om te rijpen. Je kunt deze soort het beste aan het einde van de zomer zaaien om in de herfst of winter te kunnen oogsten. Daikon en Champions zijn voorbeelden van winterradijzen. Daikon kan wel 45 cm lang worden en heeft 60 dagen nodig om rijp te worden.
  2. Je kunt radijs het beste zaaien op een plek in de volle zon of gedeeltelijke schaduw met losse, goed waterdoorlatende aarde, omdat de wortels om stenen heen groeien die in de weg liggen. Voeg organisch materiaal toe aan de bodem voordat je gaat zaaien. [2]
    • Zorg ervoor dat de radijzen voldoende zon krijgen, anders worden ze te groot van boven, met kleine wortels. Maar vergeet niet dat hoe heter de zon, hoe heter de radijs; een reden om ze niet in de volle zomer te kweken. Een andere reden is dat radijzen beginnen te bloeien als ze te veel zonlicht krijgen.
    • De bodem moet geen stenen bevatten, goed waterdoorlatend zijn en een zuurtegraad tussen 5,8 en 6,8 pH hebben. Verrijk de grond met organisch materiaal, zoals compost.
  3. Radijzen gedijen het beste in een fris klimaat, dus zaai ze in de lente en de herfst. Als je radijsjes tijdens een warme zomer kweekt, gaan ze bloeien. Je kunt in de lente twee weken voor de laatste vorst beginnen met zaaien, want radijs kan goed tegen vorst. [3]
    • Stop met kweken als het te warm wordt. Dit betekent wanneer het een paar dagen warmer is dan 15°C. Wacht met zaaien totdat het weer koeler wordt.
    • Lenteradijs ontkiemt meestal binnen 5 dagen en kan na 3 tot 4 weken geoogst worden.
    • Omdat radijs zo snel groeit, is het handig om het in de tuin te gebruiken om rijen aan te geven. Daartussen kun je langzaam groeiende groenten kweken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Radijs kweken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zaai ze 1,25 cm diep en 2,5 cm van elkaar. Wanneer de zaden ontkiemen, kun je de plantjes uitdunnen tot 5 cm afstand, waardoor ze meer ruimte krijgen. Zorg ervoor dat de rijen 30 cm van elkaar verwijderd zijn. [4]
    • Je kunt ze nogmaals uitdunnen wanneer de radijzen 2,5 cm groot zijn. Knip met een kleine schaar de bovenkant af tot op de grond. [5]
    • Als je grote radijzen zaait, moet je de zaden 2,5 cm tot 3,5 cm diep zaaien.
    • Radijzen zijn in een moestuin goed met andere planten te combineren, omdat ze veel insectensoorten op afstand houden en ze groeien sneller. Kweek ze samen met wortels, pastinaak en koolsoorten.
  2. Houd de radijsbedden vochtig, maar niet doorweekt. Door de radijzen regelmatig water te geven, groeien ze sneller. Als ze te langzaam groeien, ontwikkelen ze een pittige houtige smaak. Voeg eventueel compost toe.
    • Als je radijzen onregelmatig water geeft (bijvoorbeeld een paar dagen niet en ze vervolgens laat verdrinken), kunnen ze barsten.
  3. Radijzen zijn klaar om geoogst te worden wanneer hun wortels een diameter van ongeveer 2,5 cm hebben bereikt. Kijk ook op het pakje van de zaden wat de aangegeven rijptijd is. Haal om te oogsten de hele plant met je hand uit de aarde. [6]
    • Je kunt ook de aarde opzij graven en kijken of de knol gegroeid is. Proef een paar radijzen die knol hebben geschoten. Zo weet je of het tijd is om ze te oogsten.
    • In tegenstelling tot andere wortelplanten kunnen radijzen niet in de grond gelaten worden, want dan worden ze hard.
  4. Veeg de aarde met je hand van de radijzen en bewaar ze op een frisse donkere plek. Je kunt ze tot 2 weken bewaren. Was ze onder de kraan voordat je ze opeet. [7]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Oplossingen voor problemen bij het kweken van radijs

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn verschillende soorten schimmel die je radijs om zeep kunnen helpen of een slechte smaak veroorzaken. Een schimmelprobleem is meestal goed te herkennen, waarna je het gericht kan aanpakken. [8]
    • Als er vale gele en grijze vlekken verschijnen op de bladeren van de radijsplant, kan dat duiden op bladvlekkenziekte, ook wel Septoria genoemd (een schimmel). Als je dit ziet, zorg er dan voor dat het plantbed goed waterdoorlatend is (zodat er geen stilstaand water in staat) en voeg organisch materiaal toe (zoals compost). Verwijder regelmatig de geïnfecteerde radijzen in hetzelfde bed. Houd je tuin ook vrij van plantenresten (dode bladeren, geplukt onkruid, enz.)
    • Als er vage groene vlekken verschijnen aan de bovenkant van de bladeren, met een donsachtige paarse aanslag aan de onderkant, kan dat duiden op Valse Meeldauw (een soort schimmel). Haal geïnfecteerde planten weg en zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Dun de radijzen uit zodat er niet te veel planten op elkaar staan. Wissel gewassen af en houd de tuin vrij van plantenresten.
    • Als de bladeren van de radijsplanten geel worden tussen de nerven, de randen van de bladeren bruin worden en naar boven gaan krullen en de basis van de steel donkerbruin of zwart en slijmerig wordt, kan je plant zwartbenigheid hebben (een soort schimmel). Voeg organisch materiaal toe aan het plantbed, zoals compost, en zorg ervoor dat de bodem goed waterdoorlatend is (zodat er geen water in blijft staan en geef ook niet te veel water). Om deze ziekte te voorkomen, kun je je gewassen afwisselend planten.
  2. Schimmelziekten zijn niet het enige probleem voor radijzen. Sommige insecten kruipen in de plant en eten hem van binnen op, zodat hij langzaam afsterft. Je kunt deze insecten meestal voorkomen door je tuin vrij te houden van plantenresten en onkruid. Als je ze toch ziet, zijn er een aantal manieren om van ze af te komen.
    • Als de bladeren er verlept uitzien en je tunnels en groeven ziet in de wortels, kan het zijn dat je wortellarven in je planten hebt zitten. Deze kleine beestjes zijn minuscule grijs/witte wormen. Vliegen leggen hun eitjes in de aarde naast de plant. Om van ze af te komen, kun je citroen of houtas bij de wortel van de plant leggen. Wacht met zaaien van radijs tot het weer droger is, zodat je de levenscyclus van de larve vermijdt.
    • Als er kleine gaatjes in de bladeren van de radijs verschijnen, kan dat duiden op aardvlooien. Deze kleine beestjes zijn bronskleurige of zwarte kevers van 1,6 mm. Om deze insecten te bestrijden, kun je celiet strooien, een zachte sedimentaire steensoort die makkelijk verkruimelt tot een fijn gebroken wit poeder. Dit dient als natuurlijke insecticide. [9] Behandel ook de bodem regelmatig, zodat de levenscyclus van de kever doorbroken wordt.
    • Als je radijzenplanten witachtige of geelachtige vlekken vertonen en vervormde bladeren hebben of als de planten afsterven, kan dat duiden op Harlekijninsecten. Deze beestjes zijn zwart en hebben gele, rode of oranje vlekken. Ze zuigen het vloeistof uit het plantweefsel van de radijsplanten. Haal alle insecten en eitjes weg en vernietig ze. Voorkom dat er in de tuin plekken ontstaan waar insecten hun eitjes leggen, zoals plantenresten en onkruid.
    • Als de bladeren van de radijsplanten mat en geel worden, ze gaan krullen en breekbaar worden, kan het zijn dat je radijs Astergeel heeft, een ziekte van het mycoplasma die door sprinkhanen wordt verspreid. Als dit het geval is, verwijder dan de geïnfecteerde planten en houd de sprinkhaanpopulatie in bedwang door onkruid en plantenresten te verwijderen.
  3. De temperatuur van de bodem, het soort aarde en de manier van water geven kunnen een grote rol spelen bij de groei van je radijzen. Probeer regelmatig water te geven (niet te veel) en zorg voor een goede zuurtegraad van de bodem.
    • Als de radijzen te pittig of te scherp smaken, betekent dat waarschijnlijk dat de aarde te droog is of de temperatuur van de bodem te hoog is (meer dan 32°C). Om de wortels te beschermen en de bodem af te koelen, kun je een laag van 5 tot 7,5 cm natuurlijk houtstrooisel neerleggen.
    • Als de radijzen stevig en houterig zijn, is de temperatuur van de bodem waarschijnlijk te hoog en heb je ze niet allemaal voldoende water gegeven. Zorg ervoor dat de wortels bedekt zijn met aarde om ze koel te houden en geef alle planten evenveel water. Oogst de radijzen wanneer ze groot genoeg zijn, zodat ze niet te groot worden en barsten.
    Advertentie

Tips

  • Radijs kan ook in bakken gekweekt worden, zelfs binnenshuis als de omstandigheden gunstig zijn.
  • Gooi je radijs niet meteen weg als hij begint te bloeien. Wanneer de bloemen afsterven, worden er zaadjes geproduceerd, die pittig en knapperig zijn als je ze plukt wanneer ze zacht en groen zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Radijs rijpt snel en vergaat ook net zo snel, dus houd de planten in de gaten!
Advertentie

Benodigdheden

  • Radijszaad
  • Compost
  • Schepje
  • Water

Over dit artikel

Deze pagina is 14.560 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie