Pdf downloaden
Pdf downloaden
Heeft je echtgenoot tegen je gezegd dat je te dik bent? Kijk in plaats van meteen boos op zijn woorden te reageren liever eerst of je het er niet beter op een rustige, geduldige manier met hem over kunt hebben. Als hij zich lomp, aanvallend of controlerend blijft gedragen, ga dan eens voor jezelf na of je je wel veilig en gerespecteerd voelt binnen deze relatie. Bedenk altijd dat jij zelf je eigenwaarde bepaalt. Niemand anders dan jij zelf heeft de controle over jouw lichaam. Ga op zoek naar de steun die je nodig hebt om een goed gevoel over jezelf te hebben en lekker in je vel te zitten.
Stappen
-
Haal voordat je antwoordt eerst even diep adem. Als iemand iets bots of beledigends tegen je zegt kan dat een gevoelige snaar raken, en vooral als diegene je partner is. Gun jezelf een minuut of wat om even adem diep adem te halen en je gedachten te ordenen. [1] X Bron
- Zeg desnoods iets als "Ik moet even nadenken over wat je daar zei" en loop de kamer uit. Probeer het er vervolgens niet meer over te hebben totdat je letterlijk even afstand hebt genomen en jezelf wat ruimte hebt gegund.
- Haal vijf keer diep adem. Probeer even aan iets positiefs in je leven te denken, in plaats van aan dat wat je partner net tegen je gezegd heeft.
-
Denk goed na voordat je reageert. Als iemand je beledigt is de kans groot dat je boos wordt en in de verdediging schiet. En hoewel het aan de ene kant prima is dat je boos en ontdaan bent door wat hij gezegd heeft, ontstaat er als jij ook in de aanval gaat waarschijnlijk alleen maar meer ruzie en frustratie. Probeer woorden te vinden waarmee je op een rustige en geduldige manier aan hem kunt uitleggen hoe je je voelt door wat hij tegen je gezegd heeft. [2] X Bron
- Als het erop lijkt dat je partner je probeert te kleineren, en hij vertoont dit gedrag vaker, zeg dan eventueel iets als: "Ik merk dat je probeert mij een rotgevoel over mezelf te geven. Ik laat niet toe dat jij me pijn doet. Ik ben sterker dan dat."
- Als je echtgenoot over het algemeen begripvol is, maar hij heeft ergens in het heetst van de strijd gezegd dat hij je te dik vond, zeg dan bijvoorbeeld: "Door wat je net zei ga ik me slap en lelijk voelen. Zullen we niet liever proberen om het echte probleem op te lossen, zonder elkaar pijn te doen?"
-
Kijk eens of jullie niet samen kunnen praten in plaats van ruzie te maken. Probeer het gesprek te zien als een manier om te bespreken wat jou en je partner precies dwars zit, in plaats van elkaar steeds overal de schuld van te geven. Doe je best om die hatelijke woorden om te zetten in een manier om efficiënter te communiceren.
- Als je partner geen zin lijkt te hebben om te praten over wat hem dwars zit, of om van jou te horen wat jou dwarszit, dan zou je eens bij jezelf na moeten gaan of jullie wel op een effectieve manier met elkaar over jullie gevoelens kunnen praten.
- Denk eens na over de vraag of jij en je echtgenoot wel in staat zijn om het over moeilijke onderwerpen te hebben zonder dat je je na afloop gefrustreerd of emotioneel uitgeput voelt, of het gevoel hebt dat je niet gerespecteerd wordt.
- Probeer het gesprek te richten op het bereiken van een compromis, in plaats van elkaar alleen maar aan te vallen.
Advertentie
-
Bedenk altijd dat jij zelf je eigenwaarde bepaalt. Niemand anders dan jijzelf heeft de controle over je eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Je verwacht misschien wel een bepaald soort goedkeuring van je echtgenoot, maar begrijp wel dat hij het gevoel dat jij over jezelf hebt niet kan veranderen, terwijl jij dat zelf wel kunt. [3] X Bron
- Als je echtgenoot je een compliment geeft kan dat je zelfvertrouwen misschien wel een oppepper geven, maar zorg dat je niet volledig afhankelijk van hem bent om een goed gevoel over jezelf en over je uiterlijk te kunnen hebben.
- Oefen in het vergroten van je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Zeg bijvoorbeeld eens hardop de volgende bevestigende woorden tegen jezelf: "Mijn eigenwaarde wordt niet bepaald door het getal dat mijn weegschaal aangeeft", of: "Ik ben meer dan alleen mijn uiterlijk." [4] X Bron
-
Bepaal je eigen doelen, ongeacht wat je partner zegt. Probeer vooral niet wanhopig te worden als je partner zegt dat je te dik bent. Als je voor jezelf al bepaalde doelen bepaald had voor wat betreft je lichaam, blijf daar dan gewoon aan werken. Laat niet toe dat je partner de controle krijgt over de doelen die je jezelf hebt gesteld voor wat betreft je gezondheid, je geluk en je leven.
- Bepaal voor jezelf welke doelen goed voelen op het gebied van je gezondheid en je uiterlijk.
- Bepaal voor jezelf wat ervoor zorgt dat jij je bijzonder en gewaardeerd voelt. Kom op voor jezelf en voor je behoeften.
- Probeer manieren te vinden die je een goed gevoel over jezelf geven en die niet afhankelijk zijn van wat je partner zegt. Ga voor jezelf eens na van welke activiteiten je bijvoorbeeld echt gelukkig wordt.
- Als zijn opmerking niet echt een gevoelige snaar bij je heeft geraakt, probeer dan in de eerste plaats bij de woordkeuze en het schelden stil te staan, in plaats van je dat detail over je uiterlijk al te erg aan te trekken.
-
Zorg goed voor jezelf. Als iemand je pijn heeft gedaan of je beledigd heeft, kan het zijn dat je je het liefst ofwel wilt verstoppen, of dat je juist hard terug wilt vechten. Richt je in plaats van te veel energie te steken in negatieve gedachten en gevoelens liever op dingen die je een goed gevoel over jezelf en over je leven geven. Neem voldoende tijd voor jezelf om de volgende dingen te doen: [5] X Bron
- Denk eens na over de positieve kanten aan jezelf en aan je lichaam. Schrijf in een dagboek op wat je leuk vindt aan jezelf. Kies tenminste drie dingen om over te schrijven.
- Doe dingen los van je partner of je gezin. Ga eens lekker een avond op stap met je vriendinnen. Ga erop uit en leer nieuwe plekken kennen. Vink iets af op je bucketlist.
- Concentreer je op activiteiten die je weer een gevoel van liefde en vrede met je lichaam geven. Denk bijvoorbeeld aan lichte vormen van yoga of meditatie. Neem een massage. Doe dingen waarvan je je mooi en opgefrist gaat voelen.
Advertentie
-
Ga bij jezelf na of je echtgenoot vaker zulke negatieve dingen tegen je zegt. Heb je het gevoel dat het vaak voorkomt dat je partner zegt dat je te dik bent, of je kleineert? Zegt hij beledigende of neerbuigende dingen tegen je die ervoor zorgen dat je je hulpeloos voelt of je voor jezelf gaat schamen? [6] X Bron
- Als je echtgenoot weet dat je gewicht een gevoelig onderwerp is, dan zegt hij die dingen bewust tegen je om je pijn te doen.
- Probeer eens bij te houden hoe vaak je partner je beledigt of je een slecht gevoel over jezelf geeft. Gebeurt het meerdere keren per dag? Of komt het hooguit eens in de paar maanden voor? Als je regelmatig op deze manier mishandeld wordt, dan hebben jullie misschien geen gezonde relatie.
- Als je het gevoel hebt dat je keer op keer pijn wordt gedaan door de botte en kleinerende dingen die je partner zegt, ben je misschien het slachtoffer van mishandeling. Niemand mag jou het gevoel geven dat je minder waard bent dan anderen, en zeker je echtgenoot niet.
-
Ga bij jezelf na of je je binnen je relatie gewaardeerd voelt. Binnen een huwelijk gaat het niet alleen om liefde, maar ook om respect. Het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat jij en je partner gelijkwaardig zijn, en dat je erop kunt vertrouwen dat je meningen en ideeën gerespecteerd worden. Probeer als je voor jezelf nagaat of er binnen jouw huwelijk sprake is van respect eens de volgende vragen te beantwoorden:
- Vertrouw je je echtgenoot?
- Voel je je veilig genoeg om het met hem over je gevoelens te hebben?
- Heb je het gevoel dat je gewaardeerd wordt om wat je doet en wie je bent?
-
Let op tekenen van verbale agressie. Bij mishandeling binnen een relatie is er vaak sprake van controle. Ga na of je echtgenoot tegen je zegt dat je te dik bent, of andere pijnlijke opmerkingen maakt, als een manier om controle over je uit te oefenen en je te vernederen. Iemand die je geestelijk mishandelt probeert je vaak een schuldgevoel aan te praten of manieren te vinden om zijn gedrag goed te praten om het op die manier te normaliseren. [7] X Bron
- Denk eens na over jullie relatie tot nu toe en ga bij jezelf na of je partner ooit één of meerdere van de volgende dingen heeft gedaan: je domineren, vernederen, isoleren, bedreigen of intimideren, of je een schuldgevoel aanpraten.
- Ga bij jezelf na of je je thuis wel veilig en geborgen voelt. Heb je het gevoel dat je als hij in de buurt is steeds "op je tenen moet lopen"?
- Probeer je niet eenzaam te voelen. Probeer de kracht te vinden om te kunnen inzien wat jij verdient binnen een relatie.
Advertentie
-
Bel een crisishulplijn als je bang bent dat je thuis gevaar loopt. Als je je onzeker of onveilig voelt in de buurt van je partner, zoek dan direct hulp. Praat met een crisistherapeut zodat je kunt leren begrijpen wat het verschil is tussen een gezonde en een ongezonde relatie. [8] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
- Neem contact op met de crisisopvang voor vrouwen: http://www.https://www.neos.nl/veilig/crisisopvang-blijf-van-mn-lijf/ , toegang@neos.nl, 040-2950456 of 0800-0117.
- Informeer naar de beschikbare hulpdiensten bij jou in de buurt zodat je weet waar je terechtkunt.
-
Denk er eens over om een afspraak te maken met een relatie- of huwelijkstherapeut. Als je je normaal gesproken wel veilig voelt met je echtgenoot, maar jullie hebben steeds vaker ruzie, kijk dan eens of jullie niet in relatietherapie kunnen gaan zodat jullie kunnen leren efficiënter te communiceren. Zie relatietherapie als een manier om je relatie te laten groeien en eraan te werken, in plaats van je ervoor te schamen.
- Maak van relatietherapie een prioriteit. Probeer het als een kans te zien om aan de gezondheid van je relatie te werken en meer vertrouwen in jezelf te krijgen.
- Als je echtgenoot geen relatie- of huwelijkstherapie wil, denk er dan over om desnoods alleen in therapie te gaan. Een relatietherapeut kan je helpen beter om te gaan met moeilijke relaties.
-
Zoek meer contact met je familie en vrienden voor bevestiging en steun. Kies mensen de je vertrouwt en praat met hen over de relatie die je met je partner hebt en over wat hij tegen je gezegd heeft. Het kan heel goed zijn dat zij je wijze raad kunnen geven of ervaringen met je kunnen delen waar je iets aan hebt.
- Zorg ervoor dat je jezelf niet isoleert als je echtgenoot, of iemand anders, neerbuigend over je doet of je een negatief gevoel over jezelf geeft. Zoek in plaats daarvan juist contact met familieleden of vrienden die van je houden en die je steunen.
- Put kracht en wijsheid uit de ervaringen van anderen die over problemen met hun lichaam of met een moeilijke relatie heen zijn gekomen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://liveboldandbloom.com/02/relationships/what-you-should-do-when-people-push-your-buttons
- ↑ http://psychcentral.com/lib/signs-you-are-verbally-abused-part-ii/
- ↑ http://www.focusonthefamily.ca/marriage/husbands/low-self-esteem-and-your-marriage-44256571
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/2013/02/28/body-image-affirmations-1_n_2760240.html?slideshow=true#gallery/283010/2
- ↑ http://www.uncommonhelp.me/articles/do-your-relationships-damage-your-self-esteem/
- ↑ http://www.guystuffcounseling.com/counseling-men-blog/bid/44267/verbal-emotional-abuse-examples-from-victims
- ↑ http://www.healthyplace.com/blogs/verbalabuseinrelationships/2012/04/things-verbal-abusers-say-and-do/
- ↑ http://www.helpguide.org/articles/abuse/domestic-violence-and-abuse.htm
Over dit artikel
Deze pagina is 5.075 keer bekeken.
Advertentie