Pdf downloaden Pdf downloaden

Er bestaan geen wondermiddeltjes waardoor je gelijk van het stotteren af kunt komen. Therapie, elektronische apparaten en zelfs medicijnen kunnen er niet voor zorgen dat je van de een op de andere dag stopt met stotteren. Mensen die stotteren kunnen de aandoening echter zelf bestrijden, en ook flinke vooruitgang boeken door met een logopedist in de weer te gaan. Als je serieus overweegt het stotteren tot iets uit je verleden te maken en klaar bent om je nieuwe, vloeiendere leven te beginnen, lees dan de volgende tips en technieken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Thuisbehandelingen

Pdf downloaden
  1. Als je je zorgen maakt dat je gaat stotteren, dan is de kans groter dat je dat daadwerkelijk zult doen. Ontspan je lichaam en geest.
    • Je lichaam ontspannen:
      • Laat de spanning in je rug, nek en armen los. Ontspan je schouders: laat ze naar hun natuurlijke niveau zakken.
      • Tril, een paar seconden voor je gaat spreken, wat met je lippen. Zangers doen dit soms om op te warmen.
      • Schud eventuele spanning die je in je armen en benen hebt van je af. Draai je torso.
    • Je geest ontspannen:
      • Zeg jezelf: "Ik ben groter dan mijn gestotter; mijn gestotter is niet groter dan ik!"
      • Vertel jezelf niet dat het om leven of dood gaat. Stotteren is vervelend, maar het is voor de meeste andere mensen niet zo'n groot probleem als dat het voor jezelf is. Laat deze gedachte je kalmeren.
      • Concentreer je aandacht op de binnenkant van je hoofd. Laat je focus zich geleidelijk aan afdwalen naar de verste punten van je lichaam, en haal evenmatig adem. Dit kun je doen als een soort van meditatie.
  2. Knoop een gesprek over wat dan ook aan—hoe je dag verlopen is, hoe je je voelt, wat je later gaat eten—en zie hoe je gestotter verdwijnt.
    • Nu is tegen de spiegel praten natuurlijk niet hetzelfde als tegen iemand anders, maar deze oefening kan je zelfvertrouwen wel danig opkrikken. Herinner je hoe goed je tegen jezelf in de spiegel kon praten voordat je met iemand anders in gesprek gaat.
    • Probeer elke dag zo'n 30 minuten met jezelf te praten. In het begin voelt dit wellicht een beetje vreemd aan, maar de oefening dient ervoor om je eigen stem zonder het gestotter te horen. Het zal je een stuk zelfverzekerder maken.
  3. Je charismatische vaardigheden zullen verbeteren. Lees simpelweg hardop voor. Het is aanvankelijk vrij lastig, maar het zal je leren hoe te ademen. Een van de grootste problemen die de meeste stotteraars hebben is dat ze niet weten wanneer ze moeten ademen tijdens het lezen of praten. Deze methode leert je bovendien hoe je je kunt herstellen van die keren dat je wel stottert.
  4. Dit is lastig om te leren, maar het helpt echt. Als je je woorden in kunt denken, dan claim je ze—het wordt hierdoor lastiger die woorden als gestotter te uiten. Als je ze niet in kunt beelden, dan zijn het niet de woorden die je zou moeten gebruiken. Beeld jezelf een helder, mentaal beeld in van wat je wilt gaan zeggen.
    • Als je over een bepaald woord struikelt, probeer dan een woord dat erop lijkt—een synoniem. Dit woord is wellicht makkelijker te gebruiken, en kan er een zijn waar je niet over struikelt.
    • Probeer een woord te spellen als je er last mee hebt. Het kan zijn dat je het woord erg langzaam, letter voor letter, dient uit te spreken. Je zult echter beloond worden door het feit dat je het woord uit hebt kunnen spreken.
    • Wees niet bang om te pauzeren terwijl je het woord visualiseert of spelt. We hebben het ons aangeleerd dat stiltes ongemakkelijk of eng zijn; je dient jezelf aan te leren dat deze stiltes gezien kunnen worden als mogelijkheden om een tien te halen voor je uitspraak.
  5. Probeer de stotter te doorbreken door lage keelklanken uit te stoten. Bijvoorbeeld: "Dat is s-s-s-s-. GRRRR. Dat is stom." Probeer je stotterende spreuk te onderbreken door "Blah" te zeggen voordat je verder gaat.
  6. Voordat je gaat spreken, probeer dan optimistisch te zijn in plaats van pessimistisch. Vaak zorgt de angst voor het stotteren juist voor het eigenlijke stotteren. [1] In plaats van er bang voor te zijn, of te verwachten dat het gaat gebeuren, kun je jezelf inbeelden tot het wél lukt. Dit zal je helpen de nervositeit de baas te zijn.
  7. Stotteraars hebben vaak moeite met ademhalen als ze stotteren. Het terugkrijgen van je spraak kan enorm veel baat hebben bij ademhalingsoefeningen. Probeer deze om je spraak vlotter te laten verlopen:
    • Neem een paar keer diep adem voordat je begint met spreken. Doe net alsof je het water in gaat duiken, en een paar diepe teugen adem nodig hebt voor je kunt beginnen. Dit kan je ademhaling vereenvoudigen en helpen deze te reguleren. Als je je in een sociale situatie bevindt en je het ongemakkelijk vindt om dit te doen, probeer dan om diep adem te halen door je neus.
    • Onthoud om adem te halen als je spreekt, en als je stottert. Mensen die stotteren vergeten vaak adem te halen als ze eenmaal beginnen te stotteren. Neem een pauze, gun jezelf de tijd om wat adem te halen, en probeer opnieuw om het woord of de zin uit te spreken.
    • Probeer geen snelheidsrecords te verbreken. Er zijn genoeg hele snelle sprekers te vinden, maar het doel is niet om te leren spreken zoals zij dat doen. Jouw doel is om in staat te zijn om woorden uit te drukken, en om begrepen te worden. Leer op een gemiddeld tempo te praten. Er is geen haast, en er zijn geen prijzen te verdelen onder wie er het snelste kan praten.
  8. Mensen die stotteren verliezen hun gestotter vaak als ze zingen, en dat komt door meerdere redenen: de woorden die ze zingen worden langer gemaakt, de stem die ze gebruiken is vloeiend, en de woorden die ze zingen komen er vlotter uit dan bij normale spraak het geval is. Probeer om een bepaald ritme aan je spraak toe te voegen (een bepaalde eigenschap zoals veel welbespraakte mensen dat ook hadden, zoals Martin Luther King Jr.). Je zult erachter komen dat je gestotter nagenoeg (of zelfs helemaal) verdwenen is.
  9. Kijk over de hoofden heen, of richt je zicht op een punt achter in de kamer. Op deze manier zal je niet zo nerveus worden, en geen kettingreactie aan gestotter veroorzaken.
    • Als je direct tegen iemand praat, kijk dan of je normaal oogcontact met die persoon kan maken. Je hoeft ze niet continu aan te kijken, maar door oogcontact te behouden stel je de andere persoon wel op zijn/haar gemak. Hierdoor zal jij je ook meer op je gemak gaan voelen.
  10. Besef dat je vergissingen zult maken. Maar je vergissingen maken je niet tot wie je bent. Het gaat erom hoe jij na die vergissingen je comeback maakt. Je zult sommige slagen verliezen, zo is het nu eenmaal; maar jouw doel is om de oorlog te winnen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Wat ouders wel en niet zouden moeten doen

Pdf downloaden
  1. Ouders die hun zorgen over het stotteren te veel uiten lopen het risico dat ze hun kind buitensluiten. Hierdoor zal het kind op de lange termijn alleen maar onzekerder worden over zijn/haar aandoening. Dit zal de verbetering van het kind meer kwaad dan goed doen.
  2. Het plan om een kind zich op deze wijze op zijn gemak te laten voelen onder stressvolle omstandigheden zal geheid mislukken. [1]
  3. Als een kind stottert, laat hem/haar zijn/haar gedachten dan uiten zonder dat je hem/haar onderbreekt. Maak hun woorden ook niet voor ze af. Toon ze liefde en acceptatie als ze stotteren.
  4. Als je kind vraagt om erover te praten, maak dan wat tijd vrij om te bespreken waar het kind doorheen gaat. Probeer ook om opties te bespreken in de behandeling van het gestotter. Laat je kind weten dat je zijn/haar frustraties begrijpt.
  5. Als je kind naar een logopedist gaat, bespreek dan met de logopedist wanneer je het kind wel en niet mag corrigeren/aanvullen. Luister naar eventuele andere aanbevelingen die de therapeut doet.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een logopedist bezoeken

Pdf downloaden
  1. Het meeste gestotter zal na verloop van tijd zelf verdwijnen, zeker als je nog jong bent. Het bezoeken van een logopedist kan in sommige gevallen echter wel lonen. Zeker als het de gemoedstoestand van de stotteraar verslechtert, of als de stotteraar het gestotter als een enorm obstakel in zijn/haar leven ziet.
  2. Er zijn situaties waarbij therapie baat kan hebben, en er zijn situaties waarin dat niet het geval is. Logopedie (of spraaktherapie) kan een kind helpen als:
    • Het gestotter al langer dan 6 maanden duurt.
    • Als de geblokkeerde spraak langer dan een paar seconden duurt.
    • Als stotteren in de familie zit.
    • Als het kind depressief, uitgeput, of beschaamd raakt door het gestotter.
  3. Logopedisten schrijven doorgaans een serie van spraaklessen voor, om de impact van het gestotter op de communicatie te verminderen. De eigenlijke belemmeringen worden meestal niet aangepakt. [2] De patiënten nemen deze technieken vervolgens over in daadwerkelijke spreeksituaties.
    • Logopedisten kunnen verzoeken om te praten met ouders, leraren, en soms zelfs vrienden om hen hun technieken uit te leggen, en om te bespreken wat het uiteindelijke doel van de therapie is. Ze doen dit zodat de patiënt hulp en begrip krijgt van de mensen in hun omgeving.
  4. Er zijn wereldwijd honderden praat- en hulpgroepen voor stotteren. Een logopedist kan, na gesprekken met de patiënt, besluiten dat het voordelig zou zijn om een praatgroep te bezoeken. Hier kan de patiënt zijn zorgen en frustraties uiten onder lotgenoten in een omgeving die niet bedreigend is.
    Advertentie

Tips

  • Praat niet te snel. Dit zal je gestotter alleen maar doen toenemen. Praat wat langzamer en iets meer ontspannen. Dit kan je gestotter verminderen, danwel doen verdwijnen.
  • Lichaamstaal speelt een belangrijke rol in het spreken. Gebruik altijd lichaamstaal en beweeg je handen met je woorden. Gebruik ook zo nu en dan je schouders, wenkbrauwen, etc. Hiermee kun je gemakkelijk je woorden uitdrukken.
  • Als je een presentatie moet geven, begin de voorbereiding hiervoor dan ruim op tijd. Een van de beste manieren om gestotter te verminderen is door de ademhaling te reguleren. Probeer je blaadjes te markeren met een felle kleur. Leer jezelf aan dat je op die momenten even de tijd moet nemen om te ademen. Als je daar geen kans toe hebt, probeer dan te stoppen bij de interpunctietekens.
  • Als je stottert met iemand anders in de beurt, vertel het ze dan zodat je niet nerveus wordt. Als je bijvoorbeeld iemand gevonden hebt die je leuk vindt, zeg hem/haar dan dat je stottert en hij/zij zal het begrijpen.
  • Soms kunnen handgebaren je van het stotteren afhelpen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Laat niemand je minderwaardig voelen om je spraak. Iedereen heeft wel iets waardoor hij/zij niet perfect is. Mensen die erop gebrand zijn om naar te doen zijn zelf ook niet perfect, en hebben nog een veel groter probleem dan jij hebt.
    • ' "Niemand kan u minderwaardig doen voelen zonder uw toestemming."
      - Eleanor Roosevelt
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.122 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie