Pdf downloaden
Pdf downloaden
Schildluizen (Hemiptera spp.) zijn klein, ca. 3 mm lang, ovaal en plat. [1] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron Ze behoren tot de Hemiptera insectenfamilie, samen met bedwantsen. Deze plagen kunnen ernstige schade toebrengen aan je tuin, dus als je ze tegenkomt, is het goed om te weten hoe je van ze af kunt komen.
Stappen
-
Kijk uit naar volwassen schildluizen. Schilduizen hebben doorgaans een gebroken witte, geelwitte of bruine kleur, maar kunnen ook andere kleuren hebben. De meesten hebben een glad, plat uiterlijk, maar sommigen kunnen er katoenachtig en pluizig uitzien.
-
Identificeer nimfen. Jonge schildluizen heten nimfen. Ze hebben poten en bewegen zich erg langzaam, of worden door de wind geblazen, naar een plekje op een plant die ze fijn vinden. Nimfen hebben vaak niet dezelfde kleur als de volwassen luizen. Katoenachtige, pluizige schildluizen zijn bijvoorbeeld gebroken wit, terwijl de nimfen oranje zijn.
- Nadat de nimfen hun plekje hebben bereikt, bevestigen ze zich aan het blad of de steel en verliezen ze uiteindelijk hun poten.
-
Maak jezelf bekend met wat schildluizen doen als ze op een plant zitten. Wanneer ze zich aan een plant bevestigen, doorboren ze deze met hun bek en zuigen ze de sappen eruit.
- Schildluizen kunnen een probleem vormen voor tuinders over de hele wereld. [2] X Betrouwbare bron Royal Horticultural Society Ga naar de bron Ze overleven de winter op de bladeren en stelen van planten en planten zich dan weer voort wanneer het weer warmer wordt, waarbij elke plant in de omgeving een maaltijd kan worden.
-
Kijk uit naar tekenen van schade door schildluis. De eerste symptomen zijn gele, afvallende bladeren. Uiteindelijk zullen twijgen en hele takken sterven, waarbij de bast breek en de plant sap verliest. Zachte schildluizen brengen enige schade toe, maar vrijwel nooit genoeg om de plant te doden. Het ernstigste probleem dat ze veroorzaken is honingdauw, dat is een heldere, plakkerige afscheiding die ze achterlaten terwijl ze eten.
- Bladluizen, kleine insecten met een zacht lichaam, scheiden ook honingdauw uit. Ze zijn doorgaans groen of rood, maar kunnen bijna elke kleur hebben, en zijn mobieler dan schildluizen.
- Roetdauw, een schimmel, groeit vaak op de honingdauw, wat donkere plekken op de bladeren veroorzaakt en de capaciteit van de plant om zonlicht op te nemen beïnvloed.
Advertentie
-
Wrijf de schildluizen van de plant af. Schildluizen kunnen kamerplanten aanvallen, zelfs als deze nooit buiten staan. Ze worden vaak niet opgemerkt in de kas of winkel waar de plant is gekocht en gedijen vervolgens goed op de plant als deze eenmaal in huis staat. Verwijder schildluizen van kamerplanten door ze ervan af te wrijven met een oude tandenborstel, je duimnagel of een wattenstaafje dat in ontsmettingsalcohol is gedoopt. [3] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron
-
Probeer insecticidezeep. Insecticidezeep kan op kamerplanten worden gespoten om schildluizen te dode. Meng ongeveer vijf eetlepels insecticidezeep, of een zeer mild afwasmiddel, in ca. drie en een halve liter water. [4] X Bron
- Giet het zeepmengsel in een spuitfles en bespuit de plant, inclusief de onderkant van de bladeren en de stelen, totdat de zeepoplossing van de plant af druipt. Herhaal de behandeling elke vier tot zeven dagen totdat de schildluizen weg zijn.
-
Vermijd het gebruik van normale huishoudelijke zeep. Gebruik geen wasmiddel, afwasmiddel voor de afwasmachine of zeer geconcentreerd afwasmiddel waar toevoegingen of anti-bacteriële ingrediënten in zitten. Deze kunnen de bladeren beschadigen, wat tot verkleuring en bladweefselschade kan leiden.Advertentie
-
Gebruik dezelfde methode als die voor kamerplanten als het om een kleinschalige schildluisbesmetting gaat. Schildluizen komen het meeste buitenshuis voor, waar ze allerlei soorten bomen, meerjarige planten en éénjarige planten besmetten. Als de planten klein genoeg zijn en de besmetting niet zo ernstig is, kun je de schildluizen verwijderen op dezelfde manier als bij een kamerplant. [5] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron
- Wrijf de schildluis eraf met je nagel of een oude tandenborstel.
- Bespuit de plant ongeveer elke vier dagen met een insecticide spray.
-
Snoei delen van de plant waar veel schildluizen op zitten weg. Als de besmetting ernstig is, gebruik je een scherpe handknipschaar of tuinschaar om takken en bladeren met een grote concentratie van de insecten weg te knippen.
- Maak de knipsnede ongeveer 0,5 cm boven een blad of aan de basis van een tak.
- Gebruik een tuinslang om de knip- of tuinschaar af te spoelen voordat je hem op een andere plant gebruikt, om eventuele schildluizen die er nog opzitten te verwijderen. [6] X Betrouwbare bron University of Vermont Department of Plant and Soil Science Ga naar de bron
-
Bespuit de planten met tuinbouwolie. Dit wordt ook wel zomerolie of sluimerolie genoemd, en doodt eventueel achtergebleven schildluizen. Spuit de olie op de boven- en onderkanten van de bladeren en op de stelen. Er zijn verschillende tuinolieformules op de markt, die allemaal even goed werken. Doorgaans wordt de olie in een verhouding van twee tot vier theelepels per 3,5 liter water gemengd, maar dit varieert.
- Lees en volg de aanbevelingen van de fabrikant zorgvuldig. Schud de spuitfles goed om het mengsel goed te mengen en schud tijdens het gebruik elke paar minuten om te verzekeren dat de olie goed met het water gemengd blijft.
-
Houd de seizoenen in gedachten. Bespuit de planten vroeg in de lente om eventuele schildluizen die de winter hebben overleeft te doden voordat de nieuwe groei begint. [7] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron Tijdens de zomer bespuit je de planten in juni, juli en augustus tegen schildluizen, maar alleen als ze na de behandeling in de vroege lente terugkeren.
- Tuinbouwolies werken door de schildluizen op de plant de verstikken. De behandeling moet mogelijk na een week of twee worden herhaald.
Advertentie
-
Test de spray op één of twee bladeren. Wacht 24 tot 36 uur om te verzekeren dat de plant niet gevoelig is voor tuinbouwolie. Sommige planten, zoals jenever, ceder en Japanse esdoorn, kunnen door de olie beschadigd raken.
- Als de testbladeren niet lijken te verbleken of vergelen, kun je de hele plant bespuiten.
-
Vermijd winderige dagen. Bespuit planten niet op winderige dagen met tuinbouwolie, aangezien de olie dan op andere planten, die niet bespoten hoeven worden, geblazen kan worden, wat ze kan beschadigen.
-
Bespuit de planten niet als de bladeren nat zijn. De olie maakt dan geen goed contact met de plant en kan worden weggespoeld voordat het de insecten doodt.
-
Vermijd het gebruik van de olie op vochtige dagen. Wanneer de relatieve vochtigheid in de lucht 90% of hoger is, moet je geen tuinbouwolie op planten spuiten. Dit omdat het dan niet snel genoeg kan verdampen. Als de temperatuur hoger is dan 37,5 graden Celsius, zouden de bladeren van de plant beschadigd kunnen raken.
- Als de temperatuur onder 4,5 graden Celsius ligt, kan de olie de plant niet uniform bedekken, waardoor hij veel minder effectief is.
-
Vermijd het gebruik van de olie op bepaalde planten. De bladeren van planten die niet gezond zijn of die verwelken door gebrek aan water, raken sneller beschadigd wanneer ze bespoten worden met tuinbouwolie. Daarnaast:
- Spuit de olie niet op jonge, nieuwe stelen of bladeren, aangezien deze waarschijnlijk beschadigd zullen raken.
- Planten die in de afgelopen 30 dagen tegen schimmel zijn behandeld met zwavel, mogen niet worden behandeld met tuinbouwolie. [8] X Bron De olie zou door contact met de zwavel een reactie kunnen veroorzaken die schadelijk is voor de plant.
-
Draag een beschermende bril wanneer je de olie gebruikt. Tuinbouwolie is niet erg giftig voor mensen of dieren, maar het kan wel de ogen en huid irriteren. [9] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bronAdvertentie
Tips
- Er zijn gepantserde schildluizen en zachte schildluizen. Gepantserde schildluizen kunnen een boom doden.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/insects/scale/scale-outdoors.aspx
- ↑ https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=224
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/insects/scale/scale-indoors.aspx )
- ↑ https://extension.colostate.edu/docs/pubs/insect/05547.pdf
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/insects/scale/scale-outdoors.aspx
- ↑ http://pss.uvm.edu/ppp/articles/cleaning.html
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/pesticides/oil-sprays.aspx
- ↑ https://extension.colostate.edu/docs/pubs/insect/05569.pdf
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/pesticides/oil-sprays.aspx
Over dit artikel
Deze pagina is 1.736 keer bekeken.
Advertentie