PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Misschien ken je het motto dat door de milieubeweging gebruikt wordt: verminderen, hergebruiken en recyclen. Deze drie acties zijn bedoeld om de hoeveelheid afval te verminderen door minder materialen en energie te verbruiken, producten te hergebruiken en materialen te recyclen. Je kunt je steentje bijdragen om de hoeveelheid afval te verminderen door goed te letten op wat je koopt, zelf te zorgen voor verpakkingsmateriaal en goed te overwegen wat je met ieder gekocht product doet wanneer het niet meer van nut voor je is. Er zijn tevens eenvoudige gewoonten die je jezelf kunt aanleren om minder water en elektriciteit te verbruiken. Milieuvriendelijk bezig zijn kost niet veel tijd—het bespaart geld en geeft je een gevoel van voldoening omdat je milieuvriendelijke keuzes maakt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Minder materialen en energie gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Koop geen producten die per portie of per stuk verpakt zijn. [1] Ga naar verpakkingsloze winkels die onverpakte granen, noten, gedroogde vruchten en snacks verkopen. Neem je eigen plastic tas of verpakking mee om het voedsel in te doen. Probeer ook om grootverpakkingen van eten en toiletartikelen te kopen, wat verpakkingsmateriaal bespaart. [2]
    • Als je groenten en fruit bij de supermarkt koopt, verpak de producten dan niet in extra plastic tassen als dat niet nodig is. Voor groenten als aardappels, uien, paprika’s, tomaten en bieten, en vruchten als bananen, appels, pruimen en meloenen heb je geen extra tas nodig.
    • In plaats van soep en pastasaus in blik te kopen kijk je in een kookboek hoe je deze voedingsmiddelen zelf thuis kunt maken.
    • Doe aan ‘precycling’ door alleen producten te kopen waarvan de materialen gerecycled kunnen worden. [3]
  2. Neem een stevige canvas tas, een tas van synthetische vezels, een rugzak of een mandje met je mee naar de winkel. Zorg dat de tas groot genoeg is voor de spullen die je wilt kopen. [4] Herbruikbare boodschappentassen kun je doorgaans bij de winkels zelf kopen. Een stevige plastic tas die je meerdere keren gebruikt kan ook voor dit doeleinde gebruikt worden.
  3. Wegwerpartikelen zorgen voor een grote hoeveelheid afval in de natuur. Het gaat hier om dingen als plastic bestek, messen, borden en bekers, evenals producten als luiers en scheermesjes. In plaats van producten te kopen die je na gebruik weggooit koop je producten die je steeds weer kunt gebruiken. Doe bijvoorbeeld het volgende: [5]
    • In plaats van wegwerpluiers te gebruiken probeer je stoffen luiers. Je zult ze vaker moeten wassen, maar je produceert minder afval.
    • Koop een scheermes met losse mesjes in plaats van een wegwerpscheermes. Je zult de oude mesjes nog steeds weg moeten gooien, maar je kunt het plastic handvat meerdere keren gebruiken.
    • Gebruik voor een picknick herbruikbare plastic of houten borden, bekers en bestek in plaats van wegwerpartikelen van papier of plastic. [6]
  4. Schakel elektrische apparaten die niet worden gebruikt uit en trek de stekker uit het stopcontact. Dit geldt voor de televisie, radio, stereo, computer, lampen en opladers voor mobiele telefoons en mp3-spelers. Probeer kleren met de hand te wassen en hang ze zo veel mogelijk buiten te drogen. Als je huishoudelijke apparaten koopt als een vaatwasser, wasmachine en wasdroger, kies dan voor apparaten met een A+++-label. [7]
    • Als je nog gloeilampen hebt, vervang ze dan door spaarlampen of ledlampen. Hiermee kun je zo’n vijf euro per jaren besparen op elektriciteit. [8]
    • Droog je haar met een handdoek in plaats van een föhn te gebruiken.
    • Als het koud in huis, trek dan gewoon een jas of trui aan in plaats van de thermostaat omhoog te draaien.
  5. Probeer maximaal vijf tot tien minuten te douchen. Draai de kraan uit wanneer je shampoo in je haar doet en jezelf wast. Ga ook minder vaak in bad, want daarmee verbruik je meer water dan met een korte douche.
    • Draai bij het tandenpoetsen de kraan uit na het natmaken en voor het uitspoelen van je tandenborstel.
  6. Als je ongewenste post krijgt die niet geadresseerd is, haal dan bij de gemeente gratis een nee/nee-sticker voor op je brievenbus. Geadresseerde reclame kun je laten blokkeren door je aan te melden bij postfilter.nl. Als je ongewenste post krijgt van bedrijven waar je klant van bent (geweest), stuur ze dan een brief dat je geen post meer wilt ontvangen. [9]
    • Vraag om digitale rekeningen in plaats van papieren exemplaren voor je elektriciteit, gas, water, internet, abonnementen en andere regelmatige kosten. Je kunt hiervoor kiezen wanneer je een contract afsluit.
    • Als je al papieren rekeningen krijgt, dan is het niet te laat om te veranderen. Log in in je account of bel het bedrijf op en kijk of je kunt overstappen op digitale facturen.
  7. Wandel of fiets naar je werk of naar school, of ga met het openbaar vervoer. Koop als dat mogelijk is een elektrische of hybrideauto, want die verbruiken minder brandstof en stoten minder kooldioxide uit.
    • Ga carpoolen met je buren of collega’s zodat je minder fossiele brandstof verbruikt.
    • Door als dat mogelijk is zo dicht mogelijk bij je werk te gaan wonen ben je minder lang onderweg en verbruik je minder energie. [10]
  8. Roltrappen en liften zijn handig, maar ze zijn niet altijd nodig, vooral niet als je maar een of twee verdiepingen omhoog moet. Door de trap te nemen bespaar je niet alleen elektriciteit, maar krijg je ook wat beweging. Je hoeft ook niet in de rij te wachten.
    • Het gebruiken van roltrappen en liften kost geld. Door de trap te nemen worden de prijzen van artikelen wellicht verlaagd (als je in een winkelcentrum bent) of wordt je salaris misschien hoger (als je in een kantoorgebouw werkt).
    • Er zijn omstandigheden waarin het noodzakelijk is om de roltrap of lift te nemen, bijvoorbeeld als je gewond bent, een slechte knie hebt of naar de vierentwintigste verdieping moet.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Verschillende spullen hergebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Bewaar dozen, enveloppen en andere verpakkingsmaterialen van producten die je koopt of pakketjes die je ontvangt. Je kunt deze materialen hergebruiken wanneer je iets nodig hebt om cadeautjes in te stoppen voordat je ze inpakt, brieven of pakketjes moet versturen en verpakkingsmateriaal nodig hebt als piepschuimvlokken. [11]
    • Dozen kunnen veel ruimte innemen. Gebruik een doos om al het verpakkingsmateriaal in te doen, maar vouw de andere dozen op zodat ze minder ruimte innemen.
  2. Winkelen bij kringloopwinkels en tweedehandswinkels is een uitstekende manier om te besparen op nieuwe producten waarvoor een hoop energie en materialen zijn verbruikt. Om deze winkels te ondersteunen ruim je regelmatig je kledingkast, garage en kelder op om spullen te zoeken die je wilt weggeven. [12]
    • Je kunt tevens kleren aan je broers en zussen geven. Als jullie ongeveer dezelfde maat hebben, denk er dan over om kleren met elkaar te ruilen.
    • Als je kleren weggeeft, zorg dan dat alles in een goede conditie is. Geef geen oude, versleten, vuile en gescheurde kleren weg.
  3. Kies voor voedingsmiddelen die verpakt zijn in herbruikbare potten, flessen en recyclebare plastic verpakkingen. Deze kunnen van pas komen om restjes in te bewaren. [13] En door oplaadbare NiMH-batterijen te kopen draag je niet bij aan het giftige afval dat wegwerpbatterijen veroorzaken. [14]
    • In plaats van flessenwater te kopen vul je een herbruikbare waterfles of glazen pot onder de kraan. Als je om gezondheidsredenen flessenwater koopt, koop dan een zo groot mogelijke fles om te zorgen voor minder verpakkingsafval.
    • Gebruik wasbare stoffen zakdoeken en servetten in plaats van papieren zakdoekjes en servetten.
  4. Het kost behoorlijk veel energie en grondstoffen om een nieuwe auto te produceren. Door een compacte, zuinige auto te kopen draag je niet bij aan deze verspilling en vervuiling. Deze auto’s verbruiken minder benzine en nemen minder ruimte in op de weg en op parkeerplaatsen.
    • Zoek naar auto’s uit de jaren negentig of de vroege jaren 00 die 1 op 10 of 1 op 20 rijden, zoals de Renault Clio, Ford Fiësta, Mitsubishi Space Star, Toyota Yaris of Corolla, Suzuki Swift of VW Polo. [15]
    • Je kunt tevens besparen door gebruikte motoren en fietsen te kopen.
  5. Je kunt ze hergebruiken als boodschappentassen en vuilniszakken. Ze zijn tevens geschikt om restjes van groente en fruit in de koelkast te bewaren, delicate spullen te beschermen die zouden kunnen gaan lekken in een koffer en om spullen met je mee te nemen.
    • Stop kleine boodschappentasjes in kleine vuilnisbakken in plaats van pedaalemmerzakken te kopen.
    • Sommige winkels verkopen mooie herbruikbare tassen. Denk erover om enkele te kopen en ze in je auto te bewaren zodat je ze kunt gebruiken wanneer je gaat winkelen.
  6. Stoffen, papier, karton, metalen en plastic kunnen gemakkelijk gebruikt worden om te knutselen. Sommige knutselwerkjes zijn alleen decoratief, zoals een collage, en andere knutselwerkjes kunnen nuttiger zijn, zoals een portemonnee. Doe bijvoorbeeld het volgende:
    • Maak een collage van foto’s uit oude tijdschriften.
    • Maak een portemonnee of spaarpot van een oude plastic fles.
    • Maak een vogelverschrikker voor je tuin van oude kleren en verpakkingsmaterialen.
    • Maak van weckpotten en blikjes plantenpotten voor je kruiden.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Jezelf aanleren om te recyclen

PDF download Pdf downloaden
  1. Lees de verpakkingen van papieren, plastic en metalen producten om te zien of ze van gerecyclede materialen gemaakt zijn. Let op een zin in de buurt van de streepjescode als ‘Dit product is gemaakt van 50% recyclebaar materiaal’. [16]
    • Sommige spullen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Sommige plastics en rietjes zijn bijvoorbeeld gemaakt van biologisch afbreekbare maïs.
  2. Zet in de buurt van de afvalemmer in de keuken aparte bakken of zakken neer voor glas, plastic en metalen materialen die je wilt recyclen. Zet een andere doos of bak neer voor papier, kranten en karton om die apart te verzamelen.
    • De regels voor recyclen en afval scheiden verschillen per gemeente. Kijk op de afvalwijzer die je van je gemeente gekregen hebt of de website van de gemeente om meer te weten te komen over regels voor recyclen en afval scheiden, en op welke tijden het afval opgehaald wordt.
    • Niet alle plasticsoorten zijn hetzelfde. Sommige soorten kunnen gerecycled worden en andere soorten niet. Kijk naar de cijfers onderop de plastic voorwerpen en kijk dan op de afvalwijzer om te zien welke soorten recyclebaar zijn.
  3. Niet alle soorten recyclebaar afval worden door de gemeente opgehaald, dus kijk waar het dichtstbijzijnde afvalbrengstation van je gemeente is. Kijk wat de openingstijden zijn, want sommige afvalbrengstations hebben beperkte openingstijden.
    • Zoek bijvoorbeeld op het internet naar ‘[naam van je woonplaats of gemeente] afvalbrengstation’ of kijk op de afvalwijzer die je van je gemeente hebt gekregen.
    • Bij sommige afvalbrengstations kan het geld kosten om je afval weg te brengen.
  4. Kijk op de website van de gemeente of op de afvalwijzer om te zien welke materialen je weg kunt brengen om te laten recyclen. Bepaalde plasticsoorten en vuile stukken piepschuim worden meestal niet geaccepteerd.
    • Zoek onderop plastic bakken naar een getal dat tussen drie pijlen staat: het internationale recyclingsymbool. Dit getal is een recyclingcode, die aangeeft om welke plasticsoort het gaat. [17] Hoe lager het getal, hoe groter de kans is dat het geaccepteerd wordt. [18]
  5. Computers, mobiele telefoons, tablets, stereo’s, magnetrons en soortgelijke apparaten bevatten giftige metalen en andere chemische stoffen. Je kunt ze het beste recyclen om het milieu minder te belasten. Kijk op welke tijdstippen je oude apparaten naar het afvalbrengstation in je gemeente kunt brengen. Je kunt je apparaten ook weggeven aan een plaatselijke non-profitorganisatie, zoals een computerbank, of ze naar een kringloopwinkel brengen. [19]
    • Sommige computerbedrijven, zoals Dell, bieden aan om je oude computer gratis op te halen zodat hij gerecycled kan worden. [20] Hewlett-Packard recyclet onder andere inktpatronen, laptopaccu’s en mobiele telefoons. [21] Apple geeft je een cadeaukaart in ruil voor je oude computer. [22]
  6. In plaats van het eten dat je niet opeet en al je tuinafval weg te gooien kun je het ook gebruiken om een composthoop in je tuin te maken. Op die manier bespaar je geld op meststoffen en bespaart de gemeente wat geld omdat ze minder afval op hoeven te halen. Bij de meeste tuincentra kun je een plastic compostbak kopen.
    • Materialen die vaak gecomposteerd worden zijn onder andere resten groenten en fruit, eierschalen, stro, haar en vacht, koffieprut, theezakjes, paardenmest, gemaaid gras, bladeren en takken.
    • Composteer geen zuivelproducten, vlees, vis, gekookte voedingsmiddelen, onkruid, papieren zakdoekjes, behandeld of gekleurd papier en koolas. [23]
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Kathryn Kellogg

    Auteur van 101 Ways to Go Zero Waste
    Kathryn Kellogg is oprichter van goingzerowaste.com, een lifestylewebsite die met een hoop positiviteit en liefde ecovriendelijk leven op een stapsgewijze en eenvoudige manier uitlegt. Ze is auteur van het boek 101 Ways to Go Zero Waste en woordvoerder voor een plasticvrij leven voor National Geographic.
    Kathryn Kellogg
    Auteur van 101 Ways to Go Zero Waste

    Composteren is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Kathryn Kellogg, auteur van 101 Ways to Go Zero Waste : "als er een ding is wat je voor het milieu kunt doen, dan is het composteren. Op de vuilstort wordt het afval niet belucht om biologisch materiaal goed af te laten breken. Je kunt etensresten, biologische materialen als katoen, haar, nagels, hondenhaar en zelfs pluizen uit de wasdroger composteren als je kleding grotendeels gemaakt is van natuurlijke vezels."

    Advertentie

Tips

  • Om meer impact te hebben moedig je je vrienden en familie ook aan om de hoeveelheid afval te verminderen, producten te hergebruiken en materiaal te recyclen.
  • Een nieuwe en coole manier om je haar op te steken is om eetstokjes in je knotje te steken in plaats van een nieuwe plastic haarspeld te kopen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.539 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie