Pdf downloaden Pdf downloaden

Er is geen reden om de wormen die overblijven van je laatste vistocht weg te gooien. Wormen zijn gemakkelijk te verzorgen en zullen zich snel vermenigvuldigen als je ze hun gang laat gaan. Heb je maar een paar wormen om te bewaren, bewaar ze dan in de koelkast. Als je op de lange termijn geld wilt besparen op aas, bewaar de wormen dan buiten in een wormenbak en laat ze zich vermenigvuldigen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Wormen in de koelkast bewaren

Pdf downloaden
  1. Deze techniek werkt het beste voor kleine hoeveelheden wormen die binnen een maand gebruikt zullen worden. Als je bijvoorbeeld een klein bakje wormen hebt gekocht voor een vistrip en je hebt ze niet allemaal gebruikt, dan kun je ze in de koelkast bewaren tot je volgende trip.
    • Heb je een grote doos met meer dan duizend wormen, dan moet je ze in een wormenbak bewaren.
  2. [1] Een doorzichtige plastic bak kan het licht door de aarde filteren en de wormen verwarren. Doe alle aarde of krantensnippers die je bij je aas hebt gekregen in de bak.
    • Als de wormen in een geschikte bak zijn gekocht, hoef je ze niet te verplaatsen.
  3. Strooi twee tot drie eetlepels gebruikte en vochtige koffiedik in hun bakje. Verdeel het koffiedik gelijkmatig door de bak. [2] Je kunt ze ook voederen met wormenvoer in poedervorm door een paar theelepels over de bovenste laag wormen te strooien.
    • Wormenvoer in poedervorm is te koop bij de meeste aaswinkels.
    • Wacht tot al het voer is opgegeten voordat je de wormen weer voert. Als je ze te veel eten geeft, sterven ze.
  4. Sluit de bak om de vochtigheid vast te houden en zet de wormen in de koelkast. Controleer de opgeslagen wormen om de paar dagen om er zeker van te zijn dat ze goed gevoed zijn en dat het strooisel vochtig is. Sprenkel indien nodig een paar druppels water in de bak om het strooisel te hydrateren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Wormen bewaren in een wormendoos

Pdf downloaden
  1. Kies een bak die groot genoeg is voor al je wormen. Je moet minstens een vierkante meter ruimte hebben voor elke 1000 wormen. Boor gaten in de zijkanten en de bodem van de bak, zodat het water goed weg kan lopen.
    • Koop grote plastic betonmixbakken bij een bouwmarkt of koop een plastic opslagbak bij een verpakkingswinkel.
    • Je kunt ook je eigen houten wormenbak maken.
    • Maak kleine gaatjes in de bovenkant van het deksel om de ventilatie te bevorderen.
  2. Je kunt in de handel verkrijgbaar wormenstrooisel kopen of potgrond gebruiken. De grond moet vochtig zijn, maar niet nat. Als de grond te nat is, dan stikken de wormen. Om de vochtigheid van de grond te testen, pak je een handvol grond en knijp je erin. Goed vochtige aarde geeft slechts een paar druppels water af. [3]
    • Als er te veel water vrijkomt, laat de grond dan wat drogen voordat je de wormen erin doet.
    • Als de grond te droog is, spuit er dan wat water op en meng het er met je handen door.
  3. De wormen zullen hun eigen weg in de grond vinden. Dit proces kan ongeveer een uur duren. Als na een paar uur de wormen nog steeds op het oppervlak van de wormenbak liggen, dan is de grond misschien te nat of heb je te veel wormen in de bak gedaan.
  4. Begraaf de wormenbak indien mogelijk buiten in de schaduw, waarbij je ongeveer twee centimeter van de bak boven de grond laat. Als je de wormen niet buiten kunt bewaren, bewaar ze dan onder het aanrecht, in de kelder, of in een kast.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Zorgen voor wormen in een wormenbak

Pdf downloaden
  1. Je kunt wormenvoer in poedervorm kopen bij een aaswinkel of je eigen wormenvoer maken door fruit- en groenteresten, koffiedik of eierschalen te mengen. [4] Om de wormen te voederen, strooi je een lichte laag wormenvoer over de bovenkant van de wormenbak. Wacht tot al het voer is opgegeten voordat je ze weer voert.
    • Meng het voer niet in de grond. Dit kan schadelijk zijn voor de wormen.
    • Voer de wormen geen citrusvruchten, gekruid voedsel, vlees en zuivelproducten, brood, en olie.
  2. Om dit te doen, ga je gewoon in de wormenbak en schep je er voorzichtig een handvol wormen uit. Leg de wormen in een afgedekte bak en zorg ervoor dat het grootste deel van de aarde in de wormenbak blijft. Haal de wormen meteen uit de bak of bewaar ze een week in de koelkast.
    • Gooi overgebleven wormen van je vistocht weg door ze los te laten in een schaduwrijk deel van je tuin.
    • Oogst de wormen voordat je ze voedt om te voorkomen dat het voedsel in de grond komt.
  3. Als je dat niet doet, dan worden de wormen ziek en gaan ze dood. Haal alle wormen uit de wormenbak en doe ze in een emmer. Schep vervolgens alle oude aarde of strooisel eruit en vervang het door nieuwe vochtige aarde. Als je klaar bent, gooi je de wormen terug in de wormenbak.
    • Wacht tot de wormen weer in de grond zitten voordat je ze weer voedt.
    • Het oude vuil kan gebruikt worden als meststof in je tuin.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.347 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie