Pdf downloaden Pdf downloaden

Om zelf thuis je eigen batterij te maken heb je slechts twee verschillende soorten metaal, elektriciteitsdraad en wat geleidend materiaal nodig. Veel huishoudelijke spullen kunnen als de geleider fungeren waarin je de metalen stopt, zoals een zoutoplossing, een citroen en zelfs aarde. Deze batterij genereert elektriciteit omdat de frisdrank als elektrolyt fungeert voor de stroken koper en aluminium.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een batterij op frisdrank maken

Pdf downloaden
  1. Voor deze batterij heb je een ongeopend blikje frisdrank (maakt niet uit welke soort) nodig, evenals een plastic bekertje (met een inhoud van 180 tot 250 ml) en een strook koper van 2 centimeter breed die iets langer is dan de hoogte van het bekertje. Je hebt tevens een schaar, een spanningsmeter en twee elektriciteitsdraden met krokodillenklemmen aan de uiteinden nodig. [1]
    • Als je deze spullen nodig niet in huis hebt kun je ze bij een bouwmarkt kopen.
    • In plaats van een strook koper kun je tevens verschillende stukken koper gebruiken die je aan elkaar vastgemaakt hebt of in een zigzagpatroon gebogen hebt om een stuk koper te krijgen dat lang genoeg is.
  2. Weet dat het bekertje niet per se van plastic hoeft te zijn, als het maar niet van metaal gemaakt is. Je kunt tevens een piepschuimen of papieren bekertje gebruiken.
  3. Gooi alle frisdrank uit het blikje of drink het op. Keer het blikje boven de gootsteen ondersteboven en schud het nog een paar keer heen en weer om alle frisdrank eruit te halen.
  4. Knip een strook van 2 centimeter breed uit de zijkant van het frisdrankblikje. Zorg ervoor dat de strook iets langer is dan de hoogte van het bekertje. Als dit niet mogelijk is, maak je dan geen zorgen. Je kunt de strook aan de bovenkant ombuigen en aan de rand van het bekertje in de vloeistof hangen.
    • In plaats van een blikje open te knippen kun je tevens stroken aluminium bij een bouwmarkt halen.
    • Aluminiumfolie is geen goede vervanging voor een strook aluminium. Gebruik het dus niet.
  5. Je kunt deze stap overslaan als je aluminium bij een bouwmarkt gekocht hebt. Als je een strook uit een frisdrankblikje geknipt hebt zul je de beschermlagen (de verf en het plastic) aan beide kanten van de strook moeten schuren.
  6. Zorg dat de stroken elkaar niet aanraken. Plaats ze tegenover elkaar in het bekertje in plaats van naast elkaar of over elkaar heen.
    • Idealiter heb je de stroken lang genoeg gemaakt dat de uiteinden boven de frisdrank uitsteken en iets langer zijn dan de rand van het bekertje.
    • Als de stroken niet boven de rand van het bekertje uitsteken kun je de stroken iets ombuigen zodat ze aan de rand van het bekertje kunnen hangen.
  7. Maak aan de eerste strook een elektriciteitsdraad vast door de krokodillenklem open te doen en te sluiten om de strook heen. Maak dan een andere elektriciteitsdraad vast aan de andere metalen strook met behulp van een krokodillenklem.
    • Zorg dat de krokodillenklemmen de frisdrank niet aanraken.
    • Het maakt niet uit welke kleur elektriciteitsdraad je aan welke strook vastmaakt.
  8. Volg de instructies die je bij de spanningsmeter gekregen hebt en verbind de elektriciteitsdraden aan de metalen stroken met de spanningsmeter. De meter zou een spanning van ongeveer 0,75 volt af moeten lezen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een batterij op een zoutoplossing maken

Pdf downloaden
  1. Voor deze batterij heb je een plastic bekertje nodig met een inhoud van 180 tot 250 ml, evenals twee stroken metaal van 2 centimeter breed die langer zijn dan het bekertje en een eetlepel (15 gram) zout. Zorg dat beide stroken van een ander metaal gemaakt zijn. Je mag zelf weten welke metalen je gebruikt; zink, aluminium en koper zijn populaire keuzes. Verder heb je een schaar, een spanningsmeter en 2 elektriciteitsdraden met krokodillenklemmen aan beide uiteinden nodig.
    • Een variatie op dit recept is om een theelepel (5 gram) zout, een theelepel (5 ml) azijn en enkele druppels bleek in het water te doen in plaats van een eetlepel (15 gram) zout. Wees voorzichtig als je voor deze variant kiest, want bleek is een gevaarlijke chemische stof.
    • Metalen stroken, elektriciteitsdraden en spanningsmeters kun je bij een bouwmarkt kopen. Elektriciteitsdraden kun je tevens halen bij winkels die elektrische componenten verkopen.
  2. Weet dat het bekertje niet per se van plastic hoeft te zijn, als het maar niet van metaal gemaakt is. Je kunt tevens een piepschuimen of papieren bekertje gebruiken.
  3. Als je zout, azijn en bleek gebruikt volg je hetzelfde proces.
  4. Zorg dat de stroken de zoutoplossing aanraken en boven de rand van het bekertje uitsteken. Als de stroken te kort zijn kun je ze ombuigen zodat ze aan de rand van het bekertje hangen en in de zoutoplossing steken.
  5. Maak aan de eerste strook een elektriciteitsdraad met behulp van een krokodillenklem. Maak dan een andere elektriciteitsdraad vast aan de andere metalen strook met behulp van een krokodillenklem.
    • Zorg dat de krokodillenklemmen het water niet aanraken.
    • Het maakt niet uit welke kleur elektriciteitsdraad je aan welke strook vastmaakt.
  6. Volg de instructies die je bij de spanningsmeter gekregen hebt en verbind en elektriciteitsdraden aan de metalen stroken met de spanningsmeter. De meter zou een spanning van ongeveer 0,75 volt af moeten lezen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een batterij met 14 cellen op water maken

Pdf downloaden
  1. Voor deze batterij heb je wat koperdraad, 15 plaatschroeven, een ijsblokjeshouder en water nodig. [2] Daarnaast heb je een schaar, een spanningsmeter en twee elektriciteitsdraden met krokodillenklemmen aan beide uiteinden nodig. Je wikkelt 14 van de schroeven in koperdraad. De andere schroef gebruik je als minpool (waaraan je één van de elektriciteitsdraden vastmaakt wanneer de batterij klaar is).
    • Hoeveel schroeven je nodig hebt hangt af van het aantal vakjes in je ijsblokjeshouder. In de ijsblokjeshouder in dit voorbeeld passen 14 ijsblokjes.
    • Je kunt schroeven van welk soort metaal dan ook gebruiken, als ze maar niet van koper zijn. Gegalvaniseerde schroeven met een laagje zink of schroeven van aluminium zijn ook geschikt. [3] Probeer schroeven te gebruiken die ongeveer 2,5 centimeter lang zijn.
  2. Wikkel een stuk koperdraad twee keer om de bovenkant van elke schroef, net onder de kop. Nadat je het koperdraad om een schroef gewikkeld hebt gebruik je je vinger om het koperdraad tot een haakje te buigen. Dit haakje zul je gebruiken om de schroef aan de rand van het vakje in de ijsblokjeshouder te klemmen.
    • Je kunt het koperdraad van tevoren in stukken knippen die lang genoeg zijn om om de schroeven te wikkelen en haakjes te maken. Je kunt tevens met een lang stuk koperdraad werken dat je na elke schroef afknipt.
  3. Ieder vakje in de ijsblokjeshouder fungeert als een cel in je batterij. Maak een schroef vast aan de rand van elke cel. Zorg dat elke cel maar een schroef bevat.
  4. Haak aan het ene uiteinde van de ijsblokjeshouder een stuk koperdraad aan de buitenrand van één van de cellen. Aan hetzelfde uiteinde van de houder plaats je een schroef in de cel naast de cel waarin je net koperdraad hebt gedaan. Zorg dat de schroef boven de rand van de houder uitsteekt, want je zult er een elektriciteitsdraad aan vast moeten maken.
  5. Zorg ervoor dat je genoeg water in de cellen doet zodat de haakjes van koperdraad en de schroeven met het water in aanraking komen.
  6. Maak een elektriciteitsdraad vast aan de pool van koperdraad en gebruik daarvoor de krokodillenklem. Maak dan een andere elektriciteitsdraad vast aan de pool met de schroef, ook met behulp van de krokodillenklem.
    • Zorg dat de krokodillenklemmen het water niet aanraken.
    • Het maakt niet uit welke kleur elektriciteitsdraad je aan welke pool vastmaakt.
  7. Maak de andere uiteinden van de elektriciteitsdraden vast aan de spanningsmeter. De batterij met 14 cellen die je net gemaakt hebt zou ongeveer 9 volt spanning moeten leveren.
  8. Je kunt de spanning van de batterij verhogen door in plaats van water een zoutoplossing, azijn, bleek, citroensap of limoensap als geleidende vloeistof te gebruiken. Je kunt tevens meer koper gebruiken. [4]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een batterij maken die gebruikmaakt van je handen

Pdf downloaden
  1. Voor deze batterij heb je een koperen plaat en een aluminium plaat nodig die beiden ongeveer zo groot als je handen zijn. Je hebt tevens twee elektriciteitsdraden met krokodillenklemmen aan beide uiteinden nodig, evenals een spanningsmeter.
    • De metalen platen, de elektriciteitsdraden en de spanningsmeter kun je bij een bouwmarkt kopen.
  2. Als je geen hout hebt kun je de platen ook op een ander oppervlak leggen dat niet van metaal is, zoals plastic.
  3. Gebruik de krokodillenklemmen en verbind de koperen plaat met het ene uiteinde van de spanningsmeter en de aluminium plaat met het andere uiteinde van de spanningsmeter.
    • Als je niet zeker weet hoe je voorwerpen met je spanningsmeter moet verbinden, bekijk dan de gebruikershandleiding.
  4. Wanneer je je handen op de metalen platen legt zou het zweet op je handen moeten reageren met de metalen platen, zodat je de geproduceerde spanning op de spanningsmeter af kunt lezen.
    • Als je niets op de meter afleest, verwissel dan de verbindingen. Maak de koperen plaat vast aan de pool waar de aluminium plaat aan vastzat en vice versa.
    • Als je nog steeds niets af kunt lezen, controleer de verbindingen en de elektriciteitsdraden dan. Als alles goed werkt kan het zijn dat de platen geoxideerd zijn. Om de oxidatie te verwijderen maak je de platen schoon met een potloodgum of staalwol.
    Advertentie

Tips

  • Om een batterij op frisdrank of een zoutoplossing sterker te maken vul je meerdere plastic bekertjes met metalen stroken en vloeistof. Verbind de metalen stroken in elk bekertje vervolgens met klemmen met de stroken in het volgende bekertje die van het andere metaal gemaakt zijn. Verbind een koperen strook bijvoorbeeld met een aluminium strook.
  • Drie of meer batterijen op frisdrank of een zoutoplossing zouden krachtig genoeg moeten zijn om een eenvoudig apparaat als een digitale klok van stroom te voorzien.
  • Om je zelfgemaakte batterij te gebruiken om een apparaat van stroom te voorzien verbind je de elektriciteitsdraden met de metalen stroken in het batterijvak van je apparaat. Als je het apparaat niet met krokodillenklemmen kunt verbinden, dan heb je elektriciteitsdraden zonder krokodillenklemmen aan de uiteinden nodig. Als je niet zeker weet wat je moet gebruiken, vraag het dan aan een medewerker van een bouwmarkt of elektronicazaak.
  • Een normale AAA-batterij levert tussen de 1,1 en 1,23 volt en een gewone AA-batterij tussen de 1,1 en 3,6 volt. Deze waarden kun je als uitgangspunt gebruiken. [5]
  • Een batterij die je van aluminium, koper en vloeistof maakt zou je vrij lang moeten kunnen gebruiken (sommige mensen geven aan dat de batterij meerdere jaren meegaat). Je zult de vloeistof wel om de drie maanden moeten verversen en de koperen stroken dan ook lichtjes moeten schuren (of eerder als ze erg gecorrodeerd zijn). [6]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 29.928 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie