PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Dwergpoedels zijn heerlijke, intelligente karakters die houden van aandacht en het liefst constant bij hun eigenaar willen zijn. Het zijn stoere kleine hondjes die gemakkelijk ouder dan 10 jaar worden, maar op oudere leeftijd medische aandacht nodig hebben om zich te verzekeren van een lang leven. [1] Voor een dwergpoedel zorgen betekent aandacht geven aan je hond, en de financiële middelen hebben om zorg te dragen voor hun behoeften, zoals regelmatig naar de trimsalon, gezondheidszorg op latere leeftijd, en preventieve behandelingen zoals ontwormen.

Methode 1
Methode 1 van 6:

Voeren van je dwergpoedel

PDF download Pdf downloaden
  1. Afhankelijk van hun leeftijd hebben honden andere hoeveelheden nodig van proteïnen, calorieën en andere voedingsstoffen. Er zijn verschillende types hondenvoer samengesteld voor puppies, volwassen honden en oudere honden.
    • Puppy's : Puppy's hebben een meer proteïnen nodig voor hun spieren, calorieën voor het groeien en calcium voor gezonde botten. Als je dwergpoedel een puppy van minder dan 12 maanden is, voer hem dan hondenvoer dat speciaal voor puppies is samengesteld. Die zijn gewoonlijk gelabeld als "puppy voer" of "groei" voer. [2] Kies puppyvoer dat samengesteld is voor dwergrassen. Dit is omdat de maat van de brokjes kleiner is en daardoor gemakkelijker voor de kleine tandjes van je puppy om ze te eten.
    • Volwassen honden : Wanneer je hond ongeveer 12 maanden oud is, geef hem dan voer voor volwassen honden. Houd ze op dit voer tot ze ongeveer 7 jaar zijn. Deze voersoorten zijn samengesteld om een volwassen hond te voorzien in zijn specifieke behoeften.
    • Oudere honden : Wanneer je volwassen dwergpoedel 7 jaar of ouder is, schakel dan over naar seniorenbrokken. Deze bevatten een gereduceerde hoeveelheid mineralen zoals fosfaat, die voor de nieren moeilijker zijn om te verwerken. Door over te schakelen naar seniorenbrokken, kun je helpen om de nierfunctie van je huisdier te beschermen. [3]
  2. De opties voor voeding zijn een compleet droog dieet (beter bekend als brokken) of een nat dieet van blikvoer met een aanvulling van brokken. Droog voer is gezonder voor de tanden van de hond, omdat kauwen op de brokjes helpt ze schoon te houden. Nat voer kan aantrekkelijker zijn voor dwergrassen, maar het plakkerige voer uit blik of kuipje kleeft aan de tanden en verergert de ontwikkeling van tandplak.
    • Als het mogelijk is, probeer dan je dwergpoedel vanaf het begin te laten wennen aan een volledig droog dieet om te helpen de tanden gezond te houden.
    • Zoek naar een voersoort dat aangepast is aan dwergrassen, wat het kauwen op de brokjes minder lastig maakt.
  3. Wanneer je hond een puppy is, dan heeft hij een kleiner maagje, en moet vaker gevoerd worden dan wanneer het een volwassen hond is.
    • Puppy's : Voer je dwergpoedel vaker kleine maaltijden. De algemene regel is 4 maaltijden per dag tot ze 3 maanden oud zijn; 3 maaltijden per dag tot 6 maanden; 2 maaltijden per dag vanaf 6 maanden en als ze volwassen zijn.
    • Volwassen en oudere honden : Voer je volwassen en oudere hond 2 maaltijden per dag. Twee maaltijden is aan te raden, omdat de kleine maaginhoud van een dwergpoedel betekent dat hij bij voorkeur vaker kleinere maaltijden eet. [4]
  4. Zorg dat je altijd een bak water beschikbaar hebt voor je hond. Ververs het water elke dag en maak de bak elke paar dagen schoon.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 6:

Verzorgen van je dwergpoedel

PDF download Pdf downloaden
  1. Poedels hebben een krullende, langdradige vacht dat blijft groeien. Poedels verharen niet op dezelfde manier als andere rassen. Hun haar valt wel uit, maar het raakt in de knoop met de rest van de vacht. Dit betekent dat poedels erg vatbaar zijn voor knopen en klitten. [5]
    • Puppy's hebben een zachte vacht, welke vervangen wordt door het volwassen haar vanaf dat ze 6-9 maanden oud zijn. De volledige vervanging van de puppy vacht door de volwassen vacht kan duren tot het huisdier 18 maanden oud is.
  2. Neem elke dag een paar minuten om je hond te borstelen. Dit dient een dubbel doel; je zult beter in staat zijn om zijn haar te ontklitten en je geeft hem wat hoognodige aandacht.
  3. Gebruik om door de klitten te kammen een kam of borstel die verkrijgbaar is bij een dierenwinkel. Je zou ze ook allebei kunnen gebruiken, een kam voor bepaalde delen van zijn lichaam en een borstel voor andere delen.
  4. Sproei de vacht van je dwergpoedel nat met een lichte mist van water, voor je begint te kammen. Dit zal helpen om het opbouwen van statische elektriciteit te voorkomen. Het kan ook zorgen dat droog haar niet samen klit.
  5. Scheid een deel van de vacht af en houd het tussen je vingers. Kam de vacht door van wortel tot punt te borstelen.
    • Borstel de hele vacht en let erop om ook achter de oren te kammen en onder de buik.
  6. Het haar van een dwergpoedel groeit altijd, dus om het netjes te houden is het nodig om te knippen. Afhankelijk van hoe lang of kort je de vacht van je hond wilt houden, richt je erop om het haar elke 3-8 weken geknipt te krijgen.
    • Dit wordt meestal gedaan bij een honden trimsalon, maar met toegang tot een goede honden tondeuse, wat oefening en veel tijd, kun je leren om een hond zelf te knippen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 6:

Zorgen voor de oren van je dwergpoedel

PDF download Pdf downloaden
  1. Dwergpoedels hebben de neiging om erg harige gehoorgangen te hebben. Het haar op hun lijf reikt tot in de gehoorgang en kan het afsluiten – een beetje alsof je de hele tijd harige oorpluggen draagt. Overleg met je dierenarts voor een toepasselijk schema voor het plukken van het haar.
    • De meningen van experts variëren over het al dan niet plukken van dit haar. Het argument voor haarplukken is dat het een betere luchtcirculatie mogelijk maakt en daarmee de kans reduceert op oorinfecties, en dat je hiermee haar verwijdert dat oorsmeer kan vasthouden. Anderen echter, stellen dat door het haarplukken de oren van je hond pijnlijk en ontstoken kunnen raken. [6]
  2. Let goed op de oren van je hond, speciaal als je zijn haren niet plukt. Wees alert op oorinfecties (herkenbaar aan een stinkende geur, dikke zwarte oorsmeer, of etter uit het oor), of een vreemd object in het oor (constant krabben aan het oor, of het hoofd naar een kant houden).
  3. Als je tekenen ziet dat je hond last heeft van zijn oor, vraag je dierenarts dan om hem te controleren op gezondheidsproblemen. Ze kunnen je dan adviseren om de oren vaker, of juist minder vaak te plukken.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 6:

Zorgen voor de tanden van je dwergpoedel

PDF download Pdf downloaden
  1. Dwergpoedels zijn berucht om het ontwikkelen van tandsteen. Deze opbouw kan een stinkende adem veroorzaken en verhoogt de kans op het terugtrekken van tandvlees en verlies van tanden. Om zijn tanden te borstelen, gebruik je een zachte kindertandenborstel.
    • Je kunt ook een vinger tandenborstel gebruiken, deze is beschikbaar bij je dierenarts of een grotere dierenwinkel.
    • Je kunt de opbouw van tandsteen verminderen door je hond brokken te voeren. Het eten van nat voer kan meer tandproblemen creëren. Als je hond nat voer eet, maak er dan een gewoonte van om elke dag zijn tanden te poetsen. [7]
  2. Speciale tandpasta voor honden kan gekocht worden bij dierenwinkels. Gebruik nooit tandpasta voor mensen bij honden. Als de hond ingrediënten van de tandpasta inslikt, zoals fluoride, kan zijn maag van streek raken.
  3. Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel. Houd het hoofd van de hond zo dat je zijn tanden kunt poetsen.
  4. Als je hond niet toelaat dat je zijn tanden borstelt, geef hem dan dagelijks een kluif voor zijn tanden. Dit helpt om de kiezen achter in de mond schoon te maken.
    • Het is het waard om tijd en moeite te investeren in het schoonhouden van de tanden van je huisdier. Hiermee reduceer je het aantal schoonmaakbeurten die je huisdier nodig kan hebben.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 6:

Toezicht houden op de gezondheid van je dwergpoedel

PDF download Pdf downloaden
  1. Het toezicht houden op de gezondheid van je hond zit gedeeltelijk in het maken van regelmatige bezoeken aan de dierenarts. Met honden jonger dan 7 jaar bezoek je je dierenarts elk jaar. De dierenarts zal controleren op tekenen van ziekte, de vaccinaties bijhouden en zal je hond behandelen tegen parasieten en wormen.
  2. Honden die ouder dan 7 jaar zijn, zouden elke 6 maanden naar de dierenarts moeten. De dierenarts controleert hem op tekenen van ziekte, de vaccinaties bijhouden en zal je hond behandelen tegen parasieten en wormen.
  3. Verantwoordelijke hondeneigenaren zorgen ervoor dat hun huisdieren regelmatig gevaccineerd worden, ontwormd zijn en behandeld tegen parasieten zoals vlooien.
    • Vaccinatie is essentieel, zelfs als je je dwergpoedel overal naartoe draagt, of hij bijna nooit buiten komt. Dit is omdat sommige infecties zoals het Parvovirus worden veroorzaakt door bijzonder hardnekkige virussen die aan je schoenen kunnen blijven kleven. Daardoor kunnen ze nog steeds een risico vormen voor zelfs de meest verwende poedel.
    • Overleg met je dierenarts over het inplanten van een microchip in je hond. Een microchip zal je helpen je hond terug te vinden als hij kwijt raakt.
  4. Een van de gezondheidsproblemen waar dwergpoedels vatbaar voor zijn in hun latere leven is diabetes mellitus (suikerziekte). De hormonen geassocieerd met loopsheid kunnen bij het vrouwtje diabetes veroorzaken. Daarom is het wijs om je vrouwelijke dwergpoedel te laten steriliseren.
    • Als het teefje voor haar tweede loopsheid gesteriliseerd wordt, heeft het nog een ander positief effect. Het verkleint de kans op mamatumoren op latere leeftijd. Dwergpoedels worden vaak ouder dan 10 jaar. Elke keer dat een teefje loops wordt, verzwakt het de bekleding van de baarmoeder en maakt het risico groter dat ze een pyometra ontwikkelt, een potentieel levensbedreigende baarmoederinfectie. Dus, steriliseren terwijl ze fit en sterk is, neemt de kans weg dat ze een spoedoperatie moet ondergaan als ze ouder is en de verdoving een groter risico betekent. [8]
    • Castreren van een mannelijke dwergpoedel heeft niet dezelfde boeiende gezondheidsvoordelen. Het castreren van een mannetje wordt vooral gedaan om ongewenste dekkingen te voorkomen en om gedragsproblemen zoals agressie en dominantie onder controle te krijgen.
    • Praat met je dierenarts om hier meer over te leren. Het bespreken van de gezondheid van je hond met je dierenarts zal je een goed idee geven over welke richting je op moet.
  5. Klein maar veerkrachtig, leven dwergpoedels tot ver in de dubbele cijfers. Toch neigen ze wel te lijden aan gezondheidsproblemen naarmate ze ouder worden. Diabetes, slechte tanden en hartkwalen zijn de meest voorkomende. Deze problemen, eenmaal vastgesteld, kunnen vaak behandeld worden, waardoor je hond nog een lang en actief leven kan leiden. [9]
    • Kijk uit voor signalen die een probleem kunnen aangeven, zoals verhoogde dorst, plas ongelukjes, kuchen, gebrek aan energie, slechte adem, moeilijkheden met kauwen, of gewichtsverlies. Als je een van deze symptomen ziet, overleg dan met je dierenarts. [10]
    Advertentie
Methode 6
Methode 6 van 6:

Je dwergpoedel trainen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dwergpoedels zijn heel intelligent en houden van de mentale stimulans van hondentraining. Geef elke keer dat je je hond voert, commando’s om te zitten en te staan voordat je zijn voerbak neerzet. Als hij eenmaal zit en staat, zet dan de voerbak neer. Door elke keer deze commando’s te geven, zul je de hond snel trainen om te zitten en te staan zonder de toegevoegde beloning van voer.
  2. Wanneer je thuis bent, besteed dan op zijn minst elk uur een paar minuten aan het aanleren van zijn naam. Doe dit door zijn naam te roepen. Wanneer hij reageert en naar je toe rent, herhaal dan zijn naam en geef hem dan een brokje. [11]
  3. Alle training zou gebaseerd moeten zijn op belonen, wat betekent dat je slecht gedrag negeert en goed gedrag beloont. Laat je niet in verleiding brengen om te schelden op je puppy, omdat je aandacht al een beloning op zichzelf is. Negeer het slechte gedrag in plaats daarvan en moedig hem aan om iets goed te doen.
    • Roep hem bijvoorbeeld naar je toe, en als hij komt, geef hem dan een beloning. [12]
  4. Dwergpoedels raken erg gehecht aan hun eigenaar en kunnen lijden aan verlatingsangst als ze alleen gelaten worden. Om dit te voorkomen kun je je puppy trainen om tijd alleen door te brengen als hij nog jong is. Dit kan iets simpels zijn als hem alleen laten in zijn bench voor 10 minuten, terwijl jij in de andere kamer bent. Of wen hem eraan om alleen thuis te blijven terwijl jij naar buiten gaat om boodschappen te doen. [13]
  5. Dwergpoedels gedijen goed op mentale aanmoediging, dus houd minstens 20 minuten twee keer per dag vrij om te spelen met je hond.
    • Geef je hond wat puzzels om hem bezig te houden. Deze zijn verkrijgbaar in grote dierenwinkels en online. [14]
    • Veel dwergpoedels zullen genieten van activiteiten als behendigheidstraining op parcoursen die aangepast zijn aan kleine rassen. [15]
    Advertentie

Bronnen

  1. Breed Predispositions to Disease in the Canine and Feline. Gough. Publisher: Wiley-Blackwell. 2nd edition
  2. Canine Nutrition. Case, Daristotle et al. Mosby. 3rd edition.
  3. Canine Nutrition. Case, Daristotle et al. Mosby. 3rd edition.
  4. Canine Nutrition. Case, Daristotle et al. Mosby. 3rd edition.
  5. The Dog Groomer's Manual. Gould. Publisher: Crowood.
  6. Canine Internal Medicine Secrets. Ruben. Publisher: Hanley and Belfus.
  7. Veterinary Dentistry: A Team Approach. Holmstrom. Publisher Saunders. 2nd edition.
  8. Breed Predispositions to Disease in the Canine and Feline. Gough. Publisher: Wiley-Blackwell. 2nd edition
  9. Breed Predispositions to Disease in the Canine and Feline. Gough. Publisher: Wiley-Blackwell. 2nd edition
  1. Breed Predispositions to Disease in the Canine and Feline. Gough. Publisher: Wiley-Blackwell. 2nd edition
  2. The Happy Puppy Handbook : Your Definitive Guide to Puppy Training and Early Care. Pippa Mattinson. Ebury Digital Publishing
  3. The Happy Puppy Handbook : Your Definitive Guide to Puppy Training and Early Care. Pippa Mattinson. Ebury Digital Publishing
  4. BSAVA Manual of Canine and Feline Behaviour. Horwitz & Mills. BSAVA Publications.
  5. The Happy Puppy Handbook : Your Definitive Guide to Puppy Training and Early Care. Pippa Mattinson. Ebury Digital Publishing
  6. BSAVA Manual of Canine and Feline Behaviour. Horwitz & Mills. BSAVA Publications.

Over dit artikel

Deze pagina is 10.136 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie