Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zelf brandewijn maken is de perfecte manier om jezelf het hele jaar door op te warmen met de smaken en geuren van de zomer. Brandewijn wordt gemaakt door wijn te destilleren, wat thuis gedaan kan worden met gebruik van elke gewenste fruitsoort. Nadat het fruit gefermenteerd is, wordt de vloeistof twee keer gedistilleerd om een sterke, heldere alcohol te maken met de essentie van perziken, pruimen, peren of appels. Om te leren hoe je dit heerlijke brouwsel in je eigen keuken kunt maken, zie stap 1.
Stappen
-
Kies de fruitsoort die je wilt gebruiken. Traditioneel was het thuis maken van brandewijn een manier om de smaken en geuren van zomerfruit en herfstfruit te vangen en op te slaan. Peren, appels, druiven, perziken of pruimen werden verzameld, tot wijn verwerkt en dan gedistilleerd tot fruitbrandewijn. Als je je eigen wijn wilt maken, dan zul je minstens een maand voordat je gaat distilleren om brandewijn te maken je fruit moeten verzamelen en het fermentatieproces starten. Als je er de voorkeur aan geeft om direct te beginnen met distilleren, kun je een paar liter fruitwijn kopen en meteen doorgaan naar de volgende stap.
- Wacht tot de oogsttijd van het fruit dat je wilt gebruiken, en oogst het wanneer het op zijn rijpst is.
- Voor dit recept heb je ongeveer tien liter fruit nodig, wat genoeg wijn zal opleveren om een kleine hoeveelheid brandewijn te maken. Oogst en fermenteer meer fruit als je meer brandewijn wilt.
- Commerciële brandewijn wordt gewoonlijk gemaakt van druivensap of geplette druivenschillen. Het distillaat dat dit oplevert is scherp van smaak, daarom wordt het gerijpt in eikenhouten vaten om de scherpe randjes ervan af te halen. [1] X Bron Brandewijn van ander fruit dan druiven is geschikter om thuis te maken, aangezien het niet hoeft te rijpen op een eikenhouten vat.
-
Verwerk het fruit. Was het grondig en snijd het dan in plakken. Het is niet nodig om het fruit te schillen, maar je moet wel pitten verwijderen voor dit recept.
-
Stamp het fruit fijn in een stenen schaal of glazen pot. Doe het fruit in de pot en gebruik dan een aardappelstamper of ander hulpmiddel om het fijn te stampen. Dit zal helpen het fermentatieproces sneller te laten verlopen.
- Als je bessen gebruikt, die minder suiker bevatten dan andere fruitsoorten, dan zul je wat suiker moeten toevoegen. Vul de bodem van de pot met een laagje suiker en voeg dan een laag fruit toe. Voeg meer suiker toe en blijf lagen vormen tot het fruit en de suiker opgebruikt zijn.
- Gebruik een aardewerken schaal die groot genoeg is om al het fruit te bevatten met een een tiental cm over, aangezien het mengsel gedurende het fermentatieproces zal gaan borrelen. Als je geen aardewerken schaal hebt, dan kun je een glazen kom of een andere dikke, zware bak gebruiken. Het moet gemaakt zijn van glas of aardewerk, niet van hout of metaal.
-
Voeg gist en water toe. Los 6 theelepels droge gist op in een kop warm water. Gebruik actieve droge gist, geen instant gist die je in de supermarkten vindt. Giet het gistmengsel over het mengsel van fruit en suiker. Voeg zes koppen koud water toe.
-
Zet de schaal op een blad en bedek het met een bord. De vloeistof erin zal gedurende het fermentatieproces gaan borrelen, dus je hebt het blad nodig om eventuele overloop op te vangen. Laat het mengsel een week lang op een koele plek staan.
-
Roer het mengsel wekelijks gedurende vier weken. Haal het bord van de schaal en gebruik een schone lepel met een lang handvat om grondig te roeren, en zet dan het bord weer terug. Elke week zal het alcoholgehalte hoger zijn.
-
Doe de wijn in flessen. Doe de wijn na vier weken in glazen flessen en sluit ze luchtdicht af. Je kunt de wijn meerdere maanden opslaan om de smaak te verdiepen.Advertentie
-
Verkrijg een distilleervat. Om thuis brandewijn te maken heb je een distilleervat nodig dat klein genoeg is om op je fornuis te werken. Een koperen alambiek van 1,5 tot 2 liter zal waarschijnlijk voldoende zijn om aan je behoeften te voldoen. [2] X Bron Kijk online en in tweedehands winkels om een distilleervat te vinden. Je kunt het ook gebruiken voor andere alcoholhoudende dranken ter aanvulling op eindeloze partijen brandewijn.
- Als je een nieuwe of tweedehands distilleervat koopt, zorg er dan voor dat je het schoonmaakt voor gebruik.
- Als je wilt experimenteren met een heel kleine hoeveelheid brandewijn, dan kun je een distilleervat maken met een koperen theeketel en plastic buizen.
- Als je merkt dat je het maken van brandewijn zo leuk vindt dat je grotere hoeveelheden wilt maken, dan kun je doorgaan naar een distilleervat van 20 liter. Groter dan dat zal te groot worden voor het thuis maken van brandewijn.
-
Zet je benodigdheden klaar. In aanvulling op je basiswijn en distilleervat heb je een serie schone glazen nodig, een gietlepel en andere benodigdheden om het distillatieproces te voltooien. Verzamel de volgende materialen en stal ze uit op een schoon werkblad binnen bereik van het fornuis:
- Een sudder pan of andere schaal die groot genoeg is om het distilleervat in te zetten. Deze zal gevuld worden met water en gebruikt als een soort bain-marie om je maximale controle te geven over de verhitting van het distilleervat.
- Ruim voldoende glazen potten. Terwijl het distilleervat zijn werk doet heb je kleine, schone, glazen potten nodig om op te vangen wat er uit het pijpje komt.
- Een pot met maatverdeling is handig als je precies wilt meten hoeveel je hebt.
- Een luchtdicht afsluitbare, grote glazen pot, om de brandewijn in op te slaan als het klaar is.
- Een handdoek, om eventueel gemorst product mee op te vegen.
-
Zet het distilleervat op je warmtebron. Vul eerst de sudder pan met een paar centimeters water. Zet het distilleervat erin. Voeg meer water toe als dat nodig is; het moet tot ongeveer driekwart van het distilleervat komen. Zet de sudderschaal en het distilleervat op een gasbrander of eventuele andere warmtebron die je gebruikt.
- Als je een groot distilleervat van 20 liter gebruikt, dan zal deze niet in een sudderschaal passen, dus dan zul je dit moeten weglaten en het distilleervat direct op je warmtebron moeten zetten.
-
Vul het distilleervat driekwart vol met je wijn. Ongeacht welk formaat distilleervat je gebruikt, houd het bovenste kwart van het distilleervat leeg. Wanneer de wijn verwarmd wordt, kan het gaan borrelen en stijgen, daarom is het belangrijk om het distilleervat niet helemaal te vullen.
-
Zet de distilleeropstelling in elkaar. Doe het deksel op het distilleervat, sluit dan de buis aan van het deksel naar de spoel van de condensor. Doe koud water in de condensor en zet een glas onder de tuit om de alcohol op te vangen die eruit loopt. Verschillende distilleeropstellingen zullen een iets andere aansluiting hebben, dus lees de instructies die bij je distilleeropstelling zaten zorgvuldig. Het is van belang dat je de instructies die bij de distilleeropstelling zaten opvolgt om je ervan te verzekeren dat het distillatieproces goed verloopt.Advertentie
-
Verwarm het distilleervat. Wanneer je brandewijn maakt wil je de inhoud van het distilleervat nooit te heet laten worden; het distillatieproces moet langzaam en stabiel zijn. De wijn moet gaan pruttelen, maar niet koken. Begin met het distilleervat te verwarmen op een hoge stand, en houd het hoog tot er alcohol begint te druppelen uit de tuit. Als de alcohol te snel begint te druppelen, moet je de warmtebron lager zetten. Laat de alcohol niet sneller druppelen dan 1 druppel per seconde. [3] X Bron
- Je kunt voelen dat de alcohol binnenkort gaat lopen door de koperen buis aan te raken waar deze het water in gaat. Wanneer die heet wordt, dan kan de alcohol elk moment beginnen te lopen. [4] X Bron
- Hoe langzamer de vloeistof uit de tuit loopt, hoe beter de kwaliteit van je brandewijn zal zijn.
-
Vang het eerste glaasje op. Het eerste distillaat dat uit het distilleervat komt, ongeveer 7,5 ml per 1,5 liter wijn, bevat een giftige combinatie van aceton en methylalcohol. Meet de hoeveelheid met een borrelglaasje af of snuif het op; wanneer de sterke, scherpe geur van chemicaliën afneemt, gaat het over op de voorloop. Dit eerste glaasje moet weggegooid worden; het is totaal niet drinkbaar.
-
Vang de voorloop op. De volgende vloeistof die eruit loopt is de voorloop, deze is een combinatie van aceton, methylalcohol, methanol en ethylacetaat. Als je van plan bent om op korte termijn een tweede partij brandewijn te maken, dan kan het de moeite zijn om de voorloop te bewaren, ze kunnen een tweede keer gedistilleerd worden om de goede ingrediënten te behouden en de slechte te verwijderen. Het is ook prima om de voorloop gewoon weg te gooien.
- Vang de voorloop op in kleine glaasjes. Je wil elke druppel bewaren van de middenloop - het goede spul - dat hierna eruit komt. Als je het distillaat in een grote pot opvangt, verhoog je de kans dat alles door elkaar gemengd wordt.
- Blijf aan het distillaat ruiken terwijl het stroomt. De voorloop zal beter ruiken dan het eerste glaasje, maar niet half zo zoet en puur als de middenloop.
- De voorloop en het eerste glaasje samen zullen de eerste 30 ml per 1,5 liter wijn vormen.
-
Vang de middenloop op. Wanneer de middenloop begint te komen zal de geur van het distillaat tonen bevatten van het fruit dat je gebruikt hebt om je wijn te maken. Je zult de geest van peer, pruim of appel ruiken zonder de scherpte van aceton. Het distillaat moet helder zijn, niet melkachtig. Blijf het opvangen in kleine glaasjes, waarbij je de geur blijft opsnuiven om veranderingen op te merken.
- Pas de temperatuur aan als dat nodig is. Wanneer het distillatieproces tegen het einde loopt, zul je de temperatuur steeds hoger moeten zetten om dezelfde stroom op gang te houden. Blijf het hoger instellen zodat er 1 druppel per 1-3 seconden blijft stromen.
- Oververhit het distilleervat niet, en laat het niet droogkoken.
-
Let op de naloop. De laatste distillaat die eruit komt is de naloop, welke minder geconcentreerd en minder smaakvol is. Je zult een verandering in geur merken; de fruitigheid is weg. Het kan er ook melkachtig uitzien. Dit moet weggegooid worden. Wanneer de naloop eruit komt zet je de warmtebron uit.
- Na het distillatieproces is het belangrijk dat je je distilleeropstelling zorgvuldig schoonmaakt.
Advertentie
-
Giet de middenloop in een grote glazen pot. Van elke 1,5 liter wijn die je gedistilleerd hebt, moet je ongeveer 300 ml drinkbare brandewijn overhouden. Bewaar de brandewijn in de pot met een goed sluitend deksel.
-
Ruik en proef de brandewijn. Als je een sterke aanwezigheid van aceton en methylalcohol ruikt in je brandewijn, dan kun je de pot met een stuk stof over de bovenkant vastgezet met een elastiek wegzetten, om het een paar dagen te laten ademen. De onprettige geur en smaak zal uit de brandewijn wegtrekken omdat de aceton en methylalcohol vervliegen.
-
Laat de brandewijn rijpen. Als je geen haast hebt om je brandewijn te drinken, dan kun je het een beetje laten uitrijpen door een paar maanden te wachten voor je het gaat drinken. Draai het deksel er stevig op en bewaar het een paar maanden op een koele plek. Wanneer je de brandewijn opent, moet hij een zachtere smaak hebben dan toen je het net gedistilleerd had.
-
Overweeg om je brandewijn opnieuw te distilleren. Het wordt thuis niet vaak gedaan, maar je kunt de brandewijn een tweede keer distilleren om het alcoholpercentage te verhogen en de smaak te verfijnen. Maar aangezien dit het distillaat erg vlambaar maakt, is het niet aan te raden om dit te doen tot je ruimschoots ervaring hebt met het bedienen van je distilleeropstelling.Advertentie
Benodigdheden
Voor de wijn
- Fruit
- Water
- Gist
- Een stenen schaal of glazen pot
Voor de brandewijn
- Wijn
- Een koperen distilleeropstelling
- Een sudder pan
- Kleine glazen
- Een maatglas of cilinder met een maatverdeling in millimeters
Waarschuwingen
Bronnen
- ↑ http://www.probrewer.com/resources/distilling/brandy.php
- ↑ http://www.motherearthnews.com/diy/home-distilling-zw0z1212zmat.aspx?PageId=1
- ↑ http://www.motherearthnews.com/diy/home-distilling-zw0z1212zmat.aspx?PageId=2#ArticleContent
- ↑ http://www.motherearthnews.com/diy/home-distilling-zw0z1212zmat.aspx?PageId=2#ArticleContent
- ↑ http://blog.wetrecht.nl/zelf-alcohol-maken-mag-dat/
Over dit artikel
Deze pagina is 16.148 keer bekeken.
Advertentie