Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je oog traant en ontstoken is, dan kan het zijn dat je traanbuis verstopt is. Traanbuisverstopping kan veroorzaakt worden door een infectie, maar ook door iets ernstigers zoals een tumor. Meestal is het mogelijk om de verstopte traanbuis te behandelen met een massage. Als verdere behandeling nodig is, kan de arts antibiotica voorschrijven of een operatie aanbevelen om de buis te ontstoppen.
Stappen
-
Weet wat de oorzaken van een verstopte traanbuis kunnen zijn. Van een verstopte traanbuis (ook wel dacryocystitis genoemd) is sprake als de doorgang die de ogen met de neus verbindt geblokkeerd wordt. Dit doet zich meestal voor bij pasgeboren baby's, maar kan ook bij volwassen voorkomen als gevolg van een infectie, verwonding of tumor. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken: [1] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Een aangeboren blokkade—dit komt vaak voor bij pasgeboren baby's
- Leeftijdsgerelateerde veranderingen
- Infecties van het oog
- Letsel aan het oog
- Tumoren
- Kankerbehandeling
-
Herken de symptomen van traanbuisverstopping. Overmatig tranen is het meest gebruikelijke symptoom. Deze tranen kunnen langs het gezicht gaan lopen. Als je last hebt van een verstopte traanbuis, dan kunnen de tranen iets dikker zijn dan normaal, en kunnen ze een korstje achterlaten als ze opdrogen. Andere symptomen zijn onder meer:
- Terugkerende oogontsteking
- Wazig zicht
- Slijm of pusachtige afscheiding in de oogleden
- Tranen met bloed
- Koorts
-
Bezoek de dokter voor een diagnose. Om de diagnose te kunnen stellen is een lichamelijk onderzoek door een medisch professional nodig. Hoewel de ontsteking veroorzaakt zou kunnen worden door een blokkade, zou er ook een tumor of een andere ernstige, medische reden aan ten grondslag liggen. Het is dus belangrijk om tijdig naar de arts te stappen.
- Om te testen op traanbuisverstopping zal de arts het oog spoelen met een gekleurde vloeistof. Als de tranen niet normaal naar buiten vloeien, en je de vloeistof kunt proeven en achter in je keel kunt voelen sijpelen, dan is de kans groot dat de traanbuis verstopt is.
- Andere tests kunnen een röntgenfoto of CT-scan van het traankanaalgebied zijn (een dacryocystogram genoemd).
- De arts zal je ook vragen om je symptomen te omschrijven. Deze zijn van grote klinische waarde omdat ze kunnen helpen andere oogaandoeningen, zoals glaucoom en aangeboren bindvliesontsteking uit te sluiten.
Advertentie
-
Reinig het gebied regelmatig. Gebruik een schoon washandje en warm water om de afscheiding en tranen meerdere keren per dag weg te vegen, zodat ze het zicht niet kunnen belemmeren. Dit is vooral belangrijk als de afscheiding veroorzaakt wordt door een infectie die zich naar het andere oog zou kunnen verspreiden.
-
Breng een warm kompres aan om de drainage te bevorderen. Een warm proces kan de traanbuis open zetten, zodat de afscheiding gemakkelijker uit het oog kan lopen. Druk het warme kompres gedurende drie tot vijf minuten tegen de bovenkant van de traanbuis. Doe dit vijfmaal daags, of tot de afscheiding verdwijnt.
- Om een warm kompres te maken, kun je een warme, vochtige handdoek gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om een watje onder te dompelen in warm water of kamillethee (kamillethee heeft verzachtende eigenschappen).
- Zorg ervoor dat het warme kompres niet te heet is. Als het kompres te heet is kan het roodheid en pijn veroorzaken.
-
Probeer de traanzak te masseren om de traanbuis te ontstoppen. Traanzaakmassages kunnen toegepast worden om de traanbuis open te zetten en drainage te stimuleren. De arts kan je laten zien hoe je deze massage bij jezelf of je baby uitvoert, zodat je de verstopte traanbuis zelf kunt behandelen. Om de massage uit te voeren, plaats je je wijsvingers tegen de binnenhoeken van de ogen, vlakbij de zijkant van de neus.
- Oefen gedurende een paar seconden druk uit op dit gebied, en laat vervolgens los. Herhaal deze oefening drie- tot vijfmaal daags.
- Was altijd je handen voor je de traanzakjes gaat masseren—je wilt niet het risico lopen bacteriën in de ogen te wrijven die infecties zouden kunnen veroorzaken.
-
Druppel wat moedermelk in de ogen om bacteriën te doden. Deze methode is effectief bij baby's met verstopte traanbuizen. Moedermelk heeft antimicrobiële eigenschappen die de infectie in de verstopte traanbuis te lijf kunnen gaan. Daarnaast smeren ze de ogen en beperken ze irritiatie. [2] X Bron
- Plaats wat druppeltjes moedermelk op je wijsvinger, en druppel deze in het aangetaste oog van de baby. Dit kun je tot zes keer per dag doen.
- Nogmaals, het is ontzettend belangrijk om je handen grondig te wassen voor je dit doet. Je wilt niet dat er bacteriën in de ogen van de baby kunnen komen.
Advertentie
-
Gebruik antibiotische oogdruppels in plaats van orale medicatie. Bij minder ernstige infecties kunnen soms oogdruppels voorgeschreven worden in plaats van orale antibiotica.
- Was altijd je handen voor je oogdruppels inbrengt. Zo voorkom je dat je bacteriën introduceert. Was je handen ook na het inbrengen van de oogdruppels.
- Schud het flesje goed voor gebruik, kantel je hoofd naar achteren, en druppel de vereiste hoeveelheid druppels in het oog. Sluit het oog minstens dertig tot zestig seconden, zodat het oog de druppels volledig kan absorberen.
- Bij kinderen gelden dezelfde instructies. Schakel alleen wel de hulp van een andere volwassene in, om het kind van bewegen te weerhouden.
-
Neem orale antibiotica om de traanbuisinfectie te bestrijden. Als de traanbuisverstopping veroorzaakt wordt door een infectie, dan zal de arts orale antibiotica voorschrijven. Antibiotica zijn middelen die gebruikt worden om de groei van bacteriën op een specifiek gebied van het lichaam tegen te houden.
- Erytromycine wordt het vaakst voorgeschreven om een verstopte traanbuis mee te behandelen. Dit geneesmiddel voorkomt de groei en vermenigvuldiging van bacteriën door de aanmaak van eiwitten bij de bacteriën te belemmeren.
- De gebruikelijke dosering is viermaal daags één tablet van 250 mg. Echter, de precieze dosering zal afhangen van de ernst van de infectie en de leeftijd van de patiënt. Volg de instructies van de arts dus nauwgezet op.
-
Laat de verstopte traanbuis doorprikken en -spoelen. Het door laten prikken en spoelen van de traanbuis is een minimaal-invasieve behandeling die toegepast kan worden om een verstopte traanbuis te behandelen. De procedure wordt doorgaans onder algehele verdoving uitgevoerd, en duurt zo'n 30 minuten.
- Bij deze behandeling worden de puncta (de twee kleine gaatjes in het ooglid) open gezet met een klein instrument. Vervolgens wordt er via de doorgang een slangetje ingebracht die tot de neus reikt. Als het slangetje de neus bereikt wordt de doorgang doorgespoeld met een steriele vloeistof.
- Als jij (of je kind) deze behandeling zal ondergaan, dan is het belangrijk om minstens twee weken voor de operatie te stoppen met het gebruik van aspirine of ibuprofen—deze middelen zouden namelijk bloeding kunnen veroorzaken.
- Bespreek alle medicatie en supplementen die je gebruikt met een arts voordat je met de procedure begint.
-
Overweeg een intubatiebehandeling. Ook intubatie is een minimaal-invasieve behandeloptie. Net als bij doorprikken en -spoelen het geval is, is het doel van intubatie om de blokkade van de traanbuis op te heffen. Deze behandeling vindt plaats onder algehele verdoving.
- Tijdens de behandeling wordt een dun buisje ingebracht via de traanzakjes in de ooghoek. Dit buisje zal tot de neus reiken. Dit buisje zal vervolgens zo'n drie tot vier maanden in de traanbuis blijven zitten, zodat de traanbuis helemaal gedraineerd kan worden. Zo wordt bovendien voorkomen dat de traanbuis opnieuw verstopt raakt.
- Het buisje zelf zul je haast niet voelen zitten, maar na de operatie dien je wel voorzorgsmaatregelen te treffen om infecties te voorkomen. Je mag niet in je ogen wrijven, omdat je anders het buisje zou kunnen verplaatsen of beschadigen. Was ook altijd grondig je handen voor je je ogen aan gaat raken.
-
Overweeg chirurgie als laatste redmiddel. Chirurgie is de laatste behandeloptie. Als de verstopping niet opgelost kan worden door bovenstaande methoden, dan zal de traanbuis helemaal verwijderd moeten worden. Deze operatie wordt een dacryocystorhinostomie genoemd.
- Bij een dacryocystorhinostomie wordt een alternatieve doorgang gemaakt tussen de traanbuis en de neus, waardoor de tranen afgevoerd kunnen worden. Vervolgens wordt een buisje ingebracht dat als doorgangsweg voor de tranen zal dienen.
- Bij laserdacryocystorhinostomie wordt een endoscoop met een laser gebruikt die door lichaamsweefsels kan snijden. De laser zal een gat in het neusbot snijden om het traankanaal en de neusholte te verbinden. [3] X Bron
- Vervolgens wordt er een fistel in het kanaal ingebracht en dient als doorgang voor de tranen.
Advertentie
Tips
- De meeste baby's worden geboren met dacryocystitis (verstopte traanbuisjes), maar herstellen hier binnen een paar maanden van. Dit behoeft meestal geen behandeling, en gebeurt het traankanaal open gaat staan en de tranen afgevoerd kunnen worden.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blocked-tear-duct/basics/causes/con-20033765
- ↑ http://www.parenting.com/article/blocked-tear-duct-infants
- ↑ http://www.webmd.com/eye-health/tc/blocked-tear-ducts-endoscopic-and-laser-dacryocystorhinostomy-topic
- Cohen NA, et al. Prevention and management of lacrimal duct injury. Otolaryngology Clinics of North America. 2010;43:781.
- Davis H, Mant D, Scott C et al.; Relative impact of clinical evidence and over-the-counter prescribing on topical antibiotic use for acute infective conjunctivitis. British Journal of General Practice, Volume 59, Number 569, december 2009.
- Kanski J. Clinical Ophthalmology, A Systematic Approach, 5th Ed, 2003, Butterworth Heinemann
- Kunimoto DY, Kanitkar KD, Makar MS; The Wills Eye Manual, 4th Edition, 2004, Lippincott, Williams and Wilkins
- Nasolacrimal duct obstruction. American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus. http://www.aapos.org/terms/conditions/72 .
Advertentie