PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je bent je er misschien van bewust dat je tijdens de zwangerschap aambeien kunt krijgen, maar wist je dat ze ook na de geboorte van de baby kunnen verschijnen? Aambeien, vergrote aderen rond de anus, worden veroorzaakt door een verhoogde druk en spanning. Je kunt aambeien krijgen na de zwangerschap vanwege het persen tijdens de bevalling. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de pijn door aambeien te beheersen totdat ze verdwijnen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Aambeienpijn verlichten

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat het bad vollopen met warm water en voeg er ongeveer 200 g epsomzout aan toe. Als je het bad met maar een paar centimeter water vult, voeg er dan 60 tot 90 g epsomzout aan toe. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, anders kunnen de aambeien juist meer pijn doen. Ga een paar keer per dag gedurende 10 tot 15 minuten in bad zitten. [1]
    • Je kunt ook een zitbad gebruiken, een klein badje dat je op het toilet zet, zodat je alleen je achterste laat weken.
    • Dit is misschien een goede kans voor je om te ontspannen terwijl iemand anders voor de pasgeboren baby zorgt. Of gebruik de tijd om de baby te voeden.
  2. Pak een schoon katoenen washandje en laat het in warm (niet heet) water weken. Als je wilt, kun je een paar eetlepels epsomzout in het water doen voordat je het laat weken. Breng het kompres drie keer per dag gedurende 10 tot 15 minuten rechtstreeks op de aambei aan.
    • Je kunt ook ijspakken gebruiken om de zwelling te verminderen, maar gebruik ze maar 5 tot 10 minuten lang en zorg ervoor dat je het pak niet rechtstreeks op je huid aanbrengt. Dit kan weefselschade veroorzaken. [2]
    • Wissel warme kompressen af met ijspakken.
  3. Breng aloë vera-gel of een zalf aan die fenylefrine bevat. Fenylefrine werkt als een decongestivum dat kan helpen de aambei te verkleinen. Van aloë vera-gel is aangetoond dat het infecties voorkomt en helpt kleine wonden te genezen. [3] Je kunt ook aambeienzalf kopen bij een drogist.
    • Breng geen steroïde zalven aan, aangezien ze het tere weefsel rond de aambeien kunnen beschadigen.
  4. Neem een wattenschijfje en dompel het in toverhazelaar. Breng het aan op de aambei en laat het een paar minuten zitten. Herhaal dit zo vaak als je wilt, vooral na een pijnlijke stoelgang, of op zijn minst vier of vijf keer per dag.
    • Toverhazelaar werkt samentrekkend en kan de zwelling verminderen.
  5. Gebruik geen wc-papier om jezelf af te vegen na een bezoek aan het toilet. [4] Vul in plaats daarvan een plastic perifles met warm water en spuit ermee op de zone. Dep de zone voorzichtig droog met een zachte doek. Gebruik geen babydoekjes die de zone juist nog meer kunnen irriteren.
    • Misschien heb je een perifles van het ziekenhuis meegekregen, anders kun je er een kopen bij een drogisterij of apotheek.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Aambeien voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om overbelasting en druk te voorkomen als je aambeien hebt. Vezels helpen het water in de ontlasting te houden en vullen het op, zodat de stoelgang gemakkelijker gaat (en met minder pijn). Eet dagelijks 21 tot 25 gram vezels. Goede bronnen zijn onder meer: [5]
    • Volkorengranen: zilvervliesrijst, gerst, maïs, rogge, bulgur, kasha (boekweit) en havermout.
    • Fruit (vooral met schil): appels, frambozen, peren.
    • Groenten: bladgroenten zoals snijbiet, boerenkool en mosterdgroenten, spinazie, sla, bieten.
    • Bonen en peulvruchten (die darmgassen kunnen veroorzaken).
  2. Over het algemeen wordt er aangeraden om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. [6] Dit helpt je lichaam niet alleen normaal te functioneren, maar hydratatie helpt ook tegen aambeien. In het bijzonder kan water ook helpen om de ontlasting zachter te maken, waardoor de stoelgang gemakkelijker gaat.
    • Drink sappen of heldere bouillon als je het drinken van water beu bent.
  3. Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen die naar de wc gaan met aambeien gemakkelijker kunnen maken. Bulklaxeermiddelen bevatten vaak vezels om de massa of het gewicht van de ontlasting te vergroten. Je kunt ontlastingverzachters gebruiken die de ontlasting ook zacht maken voor een gemakkelijke stoelgang. Laxeermiddelen met glijmiddel kunnen de wanden van de darmen en het rectum smeren, waardoor de ontlasting gemakkelijker gaat. Wat je ook kiest, gebruik laxeermiddelen slechts één of twee keer per week. [7]
    • Als je borstvoeding geeft, overleg dan met een arts voordat je laxeermiddelen inneemt. Sommige ingrediënten kunnen op de baby worden overgedragen en diarree veroorzaken. [8]
    • Probeer een natuurlijke verzachter, zoals senna of psyllium. Senna is een zacht stimulerend laxeermiddel dat al eeuwen wordt gebruikt om hardlijvigheid te verlichten. Je kunt senna in de vorm van tabletten nemen (volg de instructies van de fabrikant) of als avondthee. Ook kun je psylliumvezel proberen, een natuurlijk opvulmiddel.
    • Magnesiummelk en minerale olie zijn ook natuurlijke ontlastingverzachters.
  4. Deze stimuleren de darmen om de ontlasting te passeren, maar ze zijn eerder verslavend dan andere laxeermiddelen. Als je toch stimulerende laxeermiddelen gebruikt, gebruik ze dan maar een of twee keer, aangezien ze het hardst zijn en uitdroging kunnen veroorzaken. [9]
    • Eet vezelrijk voedsel om je ontlasting te verbeteren in plaats van stimulerende laxeermiddelen te gebruiken.
  5. Houd je lichaam in beweging om je darmen in beweging te houden. Dit masseert ze in wezen. Je kunt alle soorten oefeningen doen: aerobics, uithoudingsvermogen, cardiovasculair of gewoon wandelen. Terwijl je lichaam beweegt, bewegen de interne organen en worden ze ook gemasseerd.
  6. Ga op regelmatige tijden en zonder onderbrekingen naar het toilet, wat de stoelgang kan vergemakkelijken. Maar mocht je de drang voelen om naar de wc te moeten, wacht dan niet. Ga zo snel mogelijk, maar ga niet te lang zitten wachten. Zitten gaat gepaard met een verhoogd risico op aambeien.
    • Vermijd overbelasting, wat een van de hoofdoorzaken van aambeien is. Laat de zwaartekracht helpen, maar laat je darmen het meeste werk doen. Als er niets gebeurt, wacht dan ongeveer 30 minuten en probeer het opnieuw.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Aambeien herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je lichaam heeft tijdens en direct na de zwangerschap veel veranderingen ondergaan. Deze fysieke, mentale en emotionele veranderingen kunnen allemaal spanning veroorzaken. Je lichaam herstelt van het dragen van een zwaar groeiende foetus en je spijsvertering herstelt van de fysieke veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen kunnen de kans op hardlijvigheid vergroten waardoor de aambeien verergeren.
    • Aambeien na zwangerschap en bevalling worden vaak veroorzaakt door persen tijdens de bevalling. [11]
  2. Je zou na een stoelgang wat bloed op het toiletpapier kunnen opmerken of in het toilet. Dit is het meest voorkomende symptoom. Aambeien kunnen ook jeuken en pijnlijk zijn. Je kunt een uitwendige aambei voelen wanneer je jezelf wast. Het is een zachte zwelling rond de anus. Inwendige aambeien kun je over het algemeen niet voelen, maar ze kunnen wel door de anus uitpuilen. [12]
    • Als de aambei groter is dan de grootte van een 2 euromunt, zoek dan medische hulp, omdat dit een ernstiger aandoening kan aangeven.
    • Een arts kan inwendige of uitwendige aambeien diagnosticeren door een rectaal onderzoek uit te voeren. Als rectale bloeding niet wordt veroorzaakt door een aambei, dan zal je arts waarschijnlijk een uitgebreider onderzoek aanbevelen, een sigmoïdoscopie of een colonoscopie genaamd, omdat een van de symptomen van darmkanker rectale bloeding is. [13]
  3. Ga staan met je rug naar een grote pas- of badkamerspiegel gericht. Buig een beetje voorover terwijl je je hoofd naar de spiegel draait. Kijk goed naar je anus om te zien of er knobbeltjes zijn of dat er een gezwollen massa is. Dit kunnen aambeien zijn.
    • Je kunt ook met je benen open zitten en met een verlichte spiegel kijken of je aambeien hebt.
    • De knobbeltjes of de massa kunnen dezelfde kleur hebben als je huidskleur of donkerder rood zijn.
  4. Met een thuisbehandeling verdwijnen de aambeien meestal binnen een week of twee. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met je arts of verloskundige. Het zou kunnen dat je nog af en toe voor uitwendige aambeien en vaker voor inwendige aambeien naar je huisarts moet. De meest voorkomende medische behandelingen zijn: [14]
    • Afbinding: een rubberen elastiek om de basis van de aambei binden om de bloedstroom af te snijden.
    • Injectie van een chemische oplossing: om de aambei te verkleinen.
    • Cauterisatie: de aambei verbranden.
    • Hemorrhoidectomie: de aambei chirurgisch verwijderen.
    Advertentie

Tips

  • Doe kegeloefeningen om de kans op aambeien te verkleinen en/of om ze te laten krimpen door de bekkenbodemspieren te versterken.
  • Je kunt voor een tijdelijke pijnverlichting tijdens de borstvoeding paracetamol of ibuprofen innemen, maar geen aspirine.
  • Haal een beetje druk van de aambei door op een schuimkussen of zitring te gaan zitten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.610 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie