Pdf downloaden Pdf downloaden

Je zult in je leven veel beslissingen nemen. Die beslissingen kunnen een triviaal karakter hebben, maar uiteindelijk ook cruciaal blijken te zijn geweest. Wat je beslist kan bepalend zijn voor het soort persoon dat je later zal gaan worden. Het nemen van beslissingen kan zelfs je toekomst bepalen. Heb je ooit iets gedaan, alleen maar om er later spijt van te krijgen, dan kun je leren hoe je betere beslissingen kunt nemen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De beslissing in een kader plaatsen

Pdf downloaden
  1. Voor je een goede beslissing kunt nemen, zal je een overzicht moeten maken van waar het over gaat. Dit zal je helpen bij het focussen op de beslissing die je neemt, zonder afgeleid te worden door dingen die er niets mee te maken hebben. [1] Het kan al helpen om een eenvoudige regel of twee op te schrijven met de woorden: “De beslissing die ik moet nemen is…”
    • Vraag jezelf af waarom je het gevoel hebt dat je deze beslissing moet nemen. Wat is je motivatie? Dit zal je helpen te begrijpen welke stappen je zult moeten ondernemen. Misschien heb je besloten om een nieuwe auto te kopen. Wil je een auto kopen omdat je die nodig hebt? Wil je een nieuwe auto omdat een van je vrienden een nieuwe auto heeft gekocht? Het begrijpen van je motivatie kan je helpen bij het voorkomen van slechte beslissingen. [2]
  2. Je emoties hebben wel degelijk een impact op de beslissingen die je neemt. [3] Dit is niet verkeerd. De sleutel is om in staat te zijn je emoties te herkennen en controleren. Goede besluitvorming is een combinatie van je emoties gebruiken en rationeel zijn. Laat alleen emoties meetellen die direct gerelateerd zijn aan de beslissing die je wilt nemen. [4]
    • Als je slecht nieuws hebt gekregen vlak voordat je naar je werk of school gaat, dan zullen die negatieve emoties een aantal van je beslissingen van die dag beïnvloeden. Ben je je daarvan bewust, dan kun je even de tijd nemen om jezelf te kalmeren en jezelf eraan te herinneren om je op de voorliggende taak te concentreren.
  3. Je hebt vast wel eens gehoord van een afgewogen beslissing. Hoewel het belangrijk is om informatie te hebben waarop je een beslissing kunt baseren, kan te veel informatie negatief uitpakken. [5] We nemen beslissingen meestal op basis van de meest recente informatie waar we over beschikken.
    • Maak een prioriteit van de informatie die het belangrijkst en meest relevant voor je is, om de beslissing te kunnen nemen. Maak eventueel in gedachten of op papier een lijst van de informatie die je nodig hebt.
    • Als je lange tijd hebt nagedacht over de beslissing, neem dan even een pauze om je geest leeg te maken. Je kunt een kwartiertje gaan wandelen of een boek lezen. [6]
  4. Maak een lijst van al je opties, ongeacht hoe belachelijk je vindt dat ze zijn. Je onbewuste geest speelt een grote rol in je besluitvorming. Wetenschappers hebben ontdekt dat de meeste beslissingen die we nemen zijn gebaseerd op het onderbewuste. Deze beslissingen blijken vaak de juiste te zijn, uitgaande van de beschikbare informatie. [7]
    • Doe aan mindfulness als onderdeel van je besluitvormingsproces. [8] Probeer elke afleiding aan de kant te zetten en de tijd te nemen om de te nemen beslissing te overdenken. Haal even diep ademen en denk na over je beslissing, de verschillende oplossingen, en de voors en tegens van elke optie. Alleen al een korte meditatie van 15 minuten blijkt de besluitvorming te verbeteren. [9]
    • Je meditatie hoort gericht te zijn op het nu. Als je geest gaat afdwalen, stuur je gedachten dan weer in de richting van de beslissing die je moet nemen.
    • Door je emoties onder controle te houden en jezelf te bewapenen met de noodzakelijke informatie, zal je ervoor zorgen dat je onbewuste geest betere beslissingen kan nemen. [10]
  5. Het is moeilijk om een beslissing te nemen als je betrokken bent bij de situatie. Stel je voor dat het een beslissing is die een vriend moet nemen, en dat die bij jou komt voor advies. Vaak geven we aan vrienden ander advies dat dat we aan onszelf zouden geven. [11] [12] Dit helpt je om je beslissing vanuit meerdere invalshoeken te bekijken.
    • Als je een beslissing moet nemen over het wel of niet vast blijven houden aan een relatie, stel je dan voor dat je vriend deze relatie heeft en jij niet. Je kunt dan de relatie gaan beschouwen vanuit het perspectief van beide mensen die zich in deze relatie bevinden. Je kunt vervolgens gaan nadenken over manieren waarop die vriend(in) een aantal van de problemen binnen de relatie zou kunnen oplossen, en wat de verschillende uitkomsten kunnen zijn.
    • Door gebruik te maken van een externe invalshoek kun je je emoties beter onder controle houden.
  6. Maak ook een lijst van de positieve en negatieve dingen die zich voor kunnen doen als gevolg van de beslissing die je neemt. Denk ook na over de gevolgen die je beslissing hebben voor anderen. [13] Vergeet niet dat er aan elke beslissingen voor en nadelen kleven. Probeer een beslissing te nemen waarbij de voordelen opwegen tegen de nadelen. Geen van de beslissingen die je neemt zal perfect zijn.
    • Als je van plan bent om een nieuwe auto aan te schaffen, dan kan een deel van de voordelen bestaan uit een goede garantie, de nieuwste technologie of een beter brandstofverbruik. Een aantal van de nadelen kunnen zijn, een hogere afbetaling voor je auto en een duurdere autoverzekering. Je kunt deze factoren in overweging nemen, samen met je huidige financiële en vervoerssituatie.
    • Denk na over de beste dingen en ergste dingen die er kunnen gebeuren als gevolg van je beslissing. Neem ook in overweging wat er wel zal gebeuren als je helemaal geen beslissing neemt (wat op zich ook een beslissing is).
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het besluit nemen

Pdf downloaden
  1. Je voorkeuren en gebruikelijke denkpatronen kunnen je besluitvorming soms saboteren. Het kan zijn dat je een beslissing binnen een kader plaatst, de juiste informatie verzamelt en de voors en tegens tegen elkaar afweegt, om vervolgens nog steeds niet de beste beslissing te nemen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je voorkeuren en aannames die invloed uit kunnen oefenen op de beslissingen die je neemt. [14]
    • Bekijk in plaats daarvan je probleem altijd vanuit diverse invalshoeken, in plaats van je vast te houden aan je eerste oplossing. Je kunt het advies inwinnen van mensen die anders denken dan jij, om meer inzicht te krijgen. [15]
    • Neem niet een specifieke beslissing alleen maar omdat dit het minst lastig is. Verandering is moeilijk, maar soms is het proberen van iets anders of ongewoons de beste oplossing.
    • Heb je al een besluit genomen, zoek dan niet alleen maar naar informatie die dat wat je wilt doen ondersteunt. Probeer objectief te blijven en alle kanten van het probleem te overwegen.
    • Focus je aandacht op de beslissing die voor je ligt en op je huidige situatie. Herinner jezelf eraan dat het verleden achter je ligt en baseer je beslissingen niet louter op eerdere fouten of successen. [16]
  2. Heb je eenmaal besloten wat je wilt gaan doen, schrijf dan de stappen op om die beslissing daadwerkelijk te implementeren. [17] Je actieplan hoort een stapsgewijze aanpak te bevatten, een tijdlijn voor het implementeren van je oplossing en hoe je rekening houdt met andere mensen die te maken zullen krijgen met de gevolgen van je beslissing.
    • Bijvoorbeeld, als je de beslissing hebt genomen om op vakantie te gaan, dan zal je specifieke stappen moeten nemen om die vakantie te realiseren. Die stappen kunnen inhouden dat je geld budgetteert en spaart voor de reis, dat je met iedereen overlegt die samen met je op vakantie gaat, dat je een datum vaststelt voor de vakantie, uitzoekt met wat voor vervoer je reist en de hotels die je boekt, en een tijdlijn maakt voor wanneer elk van deze onderdelen moet zijn geregeld.
  3. Aarzel niet, kijk niet terug en stop met overpeinzen. Een keuze wordt een beslissing wanneer het wordt uitgevoerd. Focus je tijd, energie, jezelf en je doel op de beslissing. Lukt dit niet en blijf je nadenken over alternatieven, dan zal je beslissing niet zo goed zijn, omdat je niet in staat bent om de andere opties los te laten. Het is erg belangrijk om bij je beslissing te blijven.
    • Keuze maken is een van de lastigste onderdelen. Je kunt zo blijven steken in het maken van een keuze dat je nooit tot actie overgaat. Als je niet vast wilt blijven houden aan een genomen beslissing, dan mis je wellicht een deel van de beloningen en voordelen. [18] Als je aan het dubben bent of je wel of niet zult solliciteren op een nieuwe baan en nooit overgaat tot het schrijven van de sollicitatiebrief, dan krijgt iemand anders de baan. Je hebt dan de kans gemist om zelfs maar te worden overwogen.
  4. Een deel van het nemen van betere beslissingen is het beoordelen van de beslissing die je hebt genomen. Veel mensen vergeten om na te denken over de beslissingen die ze hebben genomen. Een evaluatie zal je helpen bij het ontdekken welke dingen goed zijn gegaan, en welke niet. Dit proces kan je ook helpen bij het afwegen van beslissingen die je in de toekomst gaat nemen. [19]
    • Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Was ik blij met de uitkomst? Wat had ik beter kunnen doen? Is er iets dat ik anders had kunnen doen? Wat heb ik hiervan geleerd?
  5. Niemand neemt de hele tijd de juiste beslissingen. Wees niet te hard voor jezelf. Soms zijn we gedwongen om beslissingen te nemen zonder voldoende tijd of informatie om een beslissing te nemen. Zelfs als een beslissing niet zo loopt als je had gehoopt, dan kun je de ervaring nog gebruiken om een andere keuze te maken. [20]
    • Je hebt waarschijnlijk meerdere opties overwogen tijdens het nemen van de beslissing. Je kunt teruggaan en een aantal van de andere dingen proberen die je hebt overwogen. Je kunt het proces ook opnieuw starten.
    Advertentie

Tips

  • Denk altijd na voor je spreekt/iets doet.
  • Zorg dat hetgeen je doet anderen helpt, of ze in ieder geval geen schade toebrengt.
  • Boven alles geldt dat je je beslissing zelfverzekerd presenteert, in de geest van “laten we dit gaan doen,” maar wees erop voorbereid om je beslissing te wijzigen om erger te voorkomen. Voor de meeste beslissingen die je neemt geldt dat je niet in over alle feiten zult kunnen beschikken, dus vertrouw ook op je intuïtie. Je intuïtie is het resultaat van het toegang krijgen tot het enorme reservoir van kennis en ervaring die ligt opgeslagen in het onderbewuste.
  • Besluitvorming, hoe goed uit uitgevoerd, is geen garantie voor onfeilbaarheid. Maar als het professioneel wordt gedaan, dan is de kans groter dat je een goede keuze zult maken.
  • Ga echter niet louter af op je intuïtie over een belangrijke beslissing, daar waar de kennis van een expert, zoals een accountant of een boekhouder nuttig kan zijn. Een kort telefoontje kan je risico vaak minimaliseren.
  • Dit proces kan veel tijd in beslag nemen en vermoeiend zijn, zeker als het te maken heeft met een complex probleem. Er zijn veel verschillende denktechnieken en vaardigheden voor nodig. Maar het is allemaal een proces, en alleen door het proces te volgen krijg je de mogelijkheid om in de toekomst op een verstandiger manier na te denken.
  • Doe niet iets wat jezelf zal helpen maar tegelijkertijd anderen schade toebrengt.
  • De beste beslissingen zijn alleen mogelijk wanneer je weet wat je voelt. Je voelt dat het proces om tot een daadwerkelijke beslissing te komen gezond, bevredigend en creatief is. Succesvolle ervaringen hebben met het besluitvormingsproces, is de beste manier om succesvolle beslissingen te kunnen nemen. En als je terugkijkt op je leven, dan zal je vaak inzien dat je sommige blokkades hebt doorbroken die je in het verleden hebben gehinderd zonder dat je het doorhad.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.996 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie