PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens een zonnesteek opgelopen. Meestal is het meer een ongemak dan iets anders: een rode, geïrriteerde huid met eventueel een lichte schilfering. De veroorzaker van zonnebrand is ultraviolette straling (UVR), die van allerlei bronnen afkomstig kan zijn, zoals blootstelling aan de zon, zonnebanken en dergelijke. Deze UVR kan rechtstreeks je DNA beschadigen, wat ontsteking en afsterven van je huidcellen veroorzaakt. [1] Hoewel minder intensieve blootstelling aan de zon gedurende korte perioden je een mooie bruine kleur kan geven (verhoogde huidpigmentatie om je te beschermen tegen ultraviolette straling), is elke vorm van blootstelling aan UVR schadelijk voor alle huidtinten, en overmatige blootstelling moet worden vermeden om ernstige schade, waaronder huidkanker, te voorkomen. [2] De blaarvorming van je zonnebrand wijst op schade aan je huid. Een juiste behandeling is cruciaal voor de behandeling van je blaarvormige zonnebrand.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Zonnebrand behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je mag je toch al gevoelige huid niet nog verder beschadigen. Als je toch naar buiten moet, draag dan zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van (SPF) van 30 of meer, en bedek je huid. Uv-stralen kunnen in zekere mate kleding doordringen. [3]
    • Ga door met het opdoen van zonnebrandcrème nadat de blaren zijn genezen.
    • Vergis je niet in bewolkt of koud weer. [4] Uv-stralen zijn ook nog steeds sterk tijdens koud weer, en sneeuw kan 80% van de stralen van de zon weerkaatsen. Overdag zijn er uv-stralen.
  2. Probeer niet om je blaren open te knijpen. Ze kunnen op een gegeven moment vanzelf opengaan, maar je moet je blaren zoveel mogelijk beschermen, om infectie en verdere schade aan de onderliggende, delicatere huidlagen te beperken. Als de blaren vanzelf opengaan, bedek de plek dan met een gaasje om infectie te voorkomen. Als je denkt dat je huid al geïnfecteerd is, ga dan onmiddellijk naar een dermatoloog. Enkele tekenen dat je huid geïnfecteerd kan zijn, zijn roodheid, zwelling, pijn en warmte. [5]
    • Je mag de huid ook niet eraf krabben. Er kan schilfering optreden op de zonverbrande plek, maar krab deze er niet af. Onthoud dat dit gebied erg gevoelig is en vatbaar voor infectie en verdere schade. Laat het met rust.
  3. Aloë vera kan een effectieve natuurlijke remedie zijn voor kleine brandwonden, zoals de blaarvormige zonnebrand. Aloë vera-gel is de beste keuze omdat het de brandwond afkoelt. Aloë wordt verondersteld de pijn te verminderen, de aangetaste huid te rehydrateren en te helpen bij het genezingsproces. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat aloë vera brandwonden sneller helpt genezen (negen dagen sneller) dan zonder gebruik van aloë vera. [6]
    • De beste producten zijn de meest natuurlijke producten zonder extra toevoegingen. Aloë vera-gel zonder conserveringsmiddelen is te koop bij de meeste drogisterijen. Als je een aloë vera-plant bij de hand hebt, kun je de aloë vera direct in de plant aanbrengen door een blad doormidden te breken. Laat de gel door de huid opnemen. Herhaal dit proces zo vaak mogelijk.
    • Gebruik ijsblokjes met aloë. Die kunnen helpen de pijn te verzachten en de huid te behandelen.
    • Aloë vera mag nooit op een open wond worden aangebracht.
  4. Verzachtende middelen zoals vochtinbrengende crèmes zijn veilig om op de blaren aan te brengen. Ze kunnen het vervellen en schilferen minder opvallend maken en helpen de huid te verzachten. Vermijd het gebruik van dikkere vochtinbrengers of vaseline, want die laten je huid niet 'ademen' of warmte afgeven. [7] [8]
    • Goede opties zijn vochtinbrengende crèmes op basis van soja. Zoek naar biologische en natuurlijke ingrediënten op het etiket. Soja is een plant die een natuurlijk vochtinbrengend vermogen heeft, wat je beschadigde huid helpt vocht vast te houden en te genezen. [9]
    • Nogmaals, breng niets aan op open wonden of blaren die zijn opengegaan.
    • Als je wilt, kun je een gaasje over de blaren doen tot ze genezen zijn.
  5. Vraag je arts of hij je 1% zilversulfadiazine wil voorschrijven. Dit is een sterk bacteriedodende chemische stof die wordt gebruikt om tweede- en derdegraads brandwonden te behandelen. Over het algemeen wordt deze crème tweemaal per dag plaatselijk aangebracht. Ga door met het gebruik ervan totdat je arts zegt ermee te kunnen stoppen. [10]
    • Deze crème kan ernstige bijwerkingen hebben, hoewel deze zeldzaam zijn. Bijwerkingen kunnen pijn, jeuk of branderigheid van de behandelde huid zijn. De huid en slijmvliezen (zoals het tandvlees) kunnen ook wazig of grijs van kleur worden. Vraag je arts naar mogelijke bijwerkingen, en stop onmiddellijk met het gebruik en bel je arts als deze zich voordoen. [11]
  6. Verdovende producten die op de huid worden aangebracht kunnen namelijk infecties veroorzaken.
    • Vermijd in het bijzonder lotions of crèmes die benzocaïne of lidocaïne bevatten. Hoewel deze producten vroeger vaak werden gebruikt, kunnen ze irritatie en allergische reacties veroorzaken.
    • Vermijd het gebruik van Vaseline. Dit kan de poriën verstoppen en warmte in de huid vasthouden, waardoor een goede genezing van je huid wordt verhinderd. [12]
  7. Zonnebrand trekt vocht naar de oppervlakte van de huid en weg van andere delen van het lichaam. Probeer veel water te drinken (minstens acht glazen van 200 ml per dag). Je kunt ook vruchtensap of sportdrank drinken. Let op tekenen van uitdroging, zoals een droge mond, dorst, minder urineren, hoofdpijn en duizeligheid. [13]
  8. Brandwonden zoals een gebarsten zonnebrand kunnen sneller worden behandeld en genezen met behulp van goede voeding, vooral met een verhoogde inname van eiwitrijk voedsel. De extra eiwitten dienen als bouwstenen voor genezend weefsel, en zijn nodig om de huid en ontstekingen te genezen en de vorming van littekens te minimaliseren. [14]
    • Kip, kalkoen, vis, zuivelproducten en eieren zijn uitstekende eiwitbronnen.
    • De ideale dagelijkse eiwitinname is 0,8-1,5 gram eiwit per pond lichaamsgewicht.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Huismiddeltjes gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Appelazijn kan helpen bij de behandeling van blaren op zonnebrand door de hitte van de huid te absorberen en het branderige gevoel en de pijn te verlichten. Het azijnzuur en appelzuur in azijn kunnen zonnebrand neutraliseren en het pH-niveau in het getroffen gebied herstellen. Dit voorkomt infectie door het huidmilieu ongastvrij te maken voor micro-organismen.
    • Om appelazijn aan te brengen, meng je de azijn met koud water, dompel je een zachte doek in de oplossing en breng je die aan, of drapeer je die op de aangetaste huid. Azijn kan ook rechtstreeks op de zonverbrande huid worden gespoten.
    • Het gebruik van azijn wordt alleen aanbevolen voor een huid zonder schaafwonden, open snijwonden of scheuren, omdat het de huid kan verbranden en irriteren.
  2. Kurkuma bevat antiseptische en antibacteriële eigenschappen die de pijn en ontsteking veroorzaakt door de zonnebrand en blaarvorming kunnen helpen verlichten. Hier zijn enkele tips om kurkumapoeder aan te brengen:
    • Combineer kurkumapoeder met water of melk om een pasta te maken. Smeer dit vervolgens 10 minuten op je blaren voordat je het er voorzichtig afspoelt.
    • Meng kurkumapoeder, gerst en yoghurt tot een dikke pasta, en bedek de aangetaste huid ermee. Laat het ongeveer een half uur intrekken en was het daarna af met koud water.
  3. Tomatensap kan het branderige gevoel verminderen, de roodheid van het getroffen gebied verminderen en de genezing van de zonnebrand bespoedigen.
    • Om aan te brengen, combineer je 1/4 kopje tomatenpuree of tomatensap met 1/2 kopje karnemelk. Breng het mengsel ongeveer een half uur op de verbrande huid aan en spoel het daarna voorzichtig af met koud water.
    • Voeg als alternatief twee kopjes tomatensap toe aan je badwater en baad je lichaam hierin gedurende 10 tot 15 minuten.
    • Voor onmiddellijke verlichting van de pijn, breng je gepureerde rauwe tomaat gemengd met ijs aan op het getroffen gebied.
    • Je kunt zelfs proberen meer tomaten te eten. Een studie heeft aangetoond dat mensen die drie maanden lang vijf eetlepels lycopeen-rijke tomatenpuree aten, 25% meer bescherming hadden tegen zonnebrand.
  4. Rauwe aardappelen kunnen de hitte uit de verbrande huid helpen ontsnappen, waardoor de resulterende afgekoelde huid minder pijn doet en sneller geneest.
    • Mix afgespoelde, schoongemaakte en in plakjes gesneden rauwe aardappel tot een pasta. Breng het direct op de blaren aan. Laat het drogen en spoel het voorzichtig af met koud water.
    • Deze remedie kan dagelijks worden herhaald, totdat de blaren weg zijn en klaar om te genezen.
  5. Melk produceert een eiwitfilm die helpt het branderige gevoel van je huid te kalmeren, waardoor het koel blijft en voor verlichting en meer comfort zorgt. [15]
    • Drenk een zachte doek in koel water met magere melk en drapeer deze gedurende enkele minuten over de verbrande huid.
    • Zorg ervoor dat de melk koel is, maar niet te koud. Haal het ongeveer 10 minuten voordat je van plan bent het te gebruiken uit de koelkast.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Pijn verlichten

PDF download Pdf downloaden
  1. Er wordt voor gezorgd om verdere schade te voorkomen en de pijn te verlichten, maar er kan niet veel gedaan worden om het genezingsproces te versnellen.
  2. Het gebruik van koud water of een koud kompres, kan de ontsteking verminderen door de bloedvaten te vernauwen en de bloedstroom in het getroffen gebied te verminderen. [16]
    • De koele temperatuur helpt om de zenuwuiteinden te verdoven, waardoor je direct, plaatselijke pijnverlichting krijgt van het branderige gevoel van de blaarvormige zonnebrand.
    • Je kunt ook zeep en kompressen gebruiken met een Burrow's oplossing (een oplossing van aluminiumacetaat in water). Een Burrow's oplossing is meestal te vinden bij drogisterijen.
  3. Als je een bad neemt, gebruik dan koel water en ontspan je 10 tot 20 minuten; dit kan de pijn van een zonnebrand helpen verlichten. Herhaal dit gedurende een aantal dagen zo vaak als je wilt. [17]
    • Als je een gezichtshanddoek gebruikt, week deze dan in het koude water en breng het aan op de aangetaste huid.
    • Warme baden en het gebruik van zeep of badolie zijn niet aan te raden, omdat deze de huid kunnen irriteren en het ongemak kunnen vergroten.
  4. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water tijdens het douchen net onder lauw is. Let op de stroming van het water, en zorg ervoor dat het heel zacht is, zodat het je pijn niet verergert.
    • In het algemeen kun je douchen beter vermijden. Door de druk van de douche kunnen de zonnebrandblaren voortijdig openbarsten, wat kan leiden tot pijn, infectie en littekenvorming.
    • Dep je huid na het douchen met zachte bewegingen droog. Wrijf of veeg de huid niet af met een handdoek, omdat dit anders irritatie kan veroorzaken.
  5. Als je last hebt van de pijn van de zonnebrand, kun je ontstekingsremmende pijnstillende orale medicatie nemen, zoals ibuprofen, Paracetamol of aspirine. [18]
    • Ibuprofen (Advil) is een niet-steroïdaal ontstekingsremmend geneesmiddel (NSAID). Het werkt door hormonen te verminderen die ontstekingen en pijn in het lichaam veroorzaken. Het vermindert ook de hormonen die koorts veroorzaken.
    • Aspirine (acetylsalicylzuur) is een geneesmiddel dat werkt als een pijnstiller, het verlicht pijn door het remmen van pijnsignalen in de hersenen. Het is ook een antipyreticum, een medicijn dat koorts vermindert.
    • Paracetamol is veiliger dan aspirine voor kinderen die door de zon zijn verbrand. Paracetamol heeft veel van dezelfde effecten..
    • Bespreek deze opties met je arts als je twijfelt over het gebruik en of de medicijnen voor jou geschikt zijn.
  6. Cortison-crème bevat een minimale hoeveelheid steroïden die helpen de ontsteking van de zonnebrand te verminderen, door de activiteit van het immuunsysteem te onderdrukken. [19]
    • Het is niet aan te raden om cortison-crème bij kinderen te gebruiken, dus raadpleeg je arts voor een alternatief.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Het gevaar en de symptomen van zonnebrand begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Uv-stralen kunnen in drie subtypes worden opgesplitst: uv-A, uv-B, en uv-C. Uv-A en uv-B zijn de twee types die je huid kunnen beschadigen. Uv-A-stralen maken 95% uit van alle uv-stralen, en zijn verantwoordelijk voor zonnebrand en blaren. Uv-B-stralen veroorzaken echter meer erytheem, of roodheid veroorzaakt door het opzwellen van bloedvaten. Voorbeelden van erytheem zijn roodheid door zonnebrand, infecties, ontstekingen en zelfs blozen. [20]
  2. Blaren ontstaan niet onmiddellijk na blootstelling aan de zon. Het duurt eerder een paar dagen voordat ze zich ontwikkelen. Brandblaren ontstaan wanneer bloedvaten beschadigd zijn en plasma en andere vloeistoffen tussen de huidlagen lekken, waardoor een vochtzak ontstaat. Ga er niet van uit dat de blaren niets met je zonnebrand te maken hebben, alleen maar omdat ze later ontstaan. Schadelijke uv-stralen hebben meer invloed op lichtere huidskleuren dan op donkere, dus je kunt meer of minder gevoelig zijn voor blaren dan anderen, afhankelijk van je huidtype. [21]
    • Eerstegraadsverbranding veroorzaakt erytheem, en de bloedvaten zullen verwijden, waardoor de huid opzwelt en rood verkleurd. Bij eerstegraads brandwonden is alleen de buitenste laag van de huid verbrand. Beschadigde cellen kunnen echter chemische mediatoren afgeven die de huid verder kunnen irriteren en andere beschadigde cellen kunnen vernietigen.
    • Bij tweedegraads brandwonden worden ook de binnenste lagen van de huid en de bloedvaten aangetast. Blaren zijn dus een teken van tweedegraads brandwonden. Daarom worden brandblaren beschouwd als een veel ernstiger aandoening dan de gemiddelde zonnebrand.
  3. Je lichaam kan ernstig lijden als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon, waardoor aandoeningen zoals uitdroging of hitte-uitputting kunnen ontstaan. Let op de volgende symptomen en zoek onmiddellijk spoedeisende hulp: [22]
    • Duizeligheid of flauwte
    • Snelle polsslag en snelle ademhaling
    • Misselijkheid, rillingen of koorts
    • Hevige dorst
    • Gevoeligheid voor licht
    • Blaren die 20% of meer van het lichaam bedekken.
  4. Raadpleeg een arts als je chronische actinische dermatitis, lupus erythematosus, herpes simplex of eczeem hebt. Schade door de zon kan deze aandoeningen verergeren. Zonnebrand kan ook keratitis, ontsteking van het hoornvlies van het oog, veroorzaken. [23]
  5. Als je de eerste symptomen van zonnebrand vertoont, doe dan je best om onmiddellijk uit de zon te gaan om blaarvorming te voorkomen. Symptomen zijn onder andere: [24]
    • Roodachtige huid die gevoelig is en warm aanvoelt. De ultraviolette stralen van de zon doden de levende cellen van de opperhuid (buitenste laag van de huid). Als het lichaam de dode cellen opmerkt, begint het immuunsysteem te reageren door de bloedstroom in de getroffen gebieden te verhogen en de wanden van de haarvaten open te zetten, zodat de witte bloedcellen kunnen binnenkomen en de beschadigde cellen kunnen verwijderen. De verhoogde bloedstroom maakt je huid warm en rood.
    • Prikkelende, stekende pijn in het getroffen gebied. De beschadigde cellen in het getroffen gebied activeren de pijnreceptoren door chemicaliën vrij te geven en signalen naar de hersenen te sturen, waardoor je pijn voelt.
  6. Deze blaasjes kunnen uren of dagen na blootstelling optreden. [25] De opperhuid bevat speciale zenuwvezels die het gevoel van jeuk doorgeven. Wanneer de opperhuid beschadigd raakt door langdurige blootstelling aan de zon, worden deze zenuwvezels geactiveerd en wordt jeuk gevoeld in het getroffen gebied.
    • Het lichaam stuurt ook vloeistof om de gaten en scheuren in de beschadigde huid op te vullen, om deze te beschermen, wat leidt tot de vorming van blaren.
  7. Wanneer het immuunsysteem van je lichaam de dode cellen en andere vreemde lichamen opmerkt, komen er pyrogenen (stoffen die koorts veroorzaken) vrij die naar de hypothalamus gaan, een deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt. De pyrogenen binden zich aan de receptoren in de hypothalamus en je lichaamstemperatuur begint te stijgen. [26]
    • Je kunt je temperatuur opnemen met een lichaamsthermometer die verkrijgbaar is bij elke apotheek of drogist.
  8. De dode cellen in de verbrande zone worden door het vervellen afgescheiden, zodat het lichaam ze kan vervangen door nieuwe huidcellen. [27]
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Zonnebrand voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voorkomen is altijd de beste manier van handelen voor elke kwaal en, natuurlijk is het vermijden van zonnebrand in de eerste plaats de beste manier om je huid gezond te houden. [28]
    • Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Probeer op plekken te blijven die schaduw bieden, zoals onder een afdakje op het balkon, onder een paraplu of een boom.
  2. De American Academy of Dermatology raadt je aan om een breedspectrum zonnebrandcrème van ten minste SPF 30 te gebruiken die UVA- en UVB-stralen bestrijkt. Beide soorten uv-straling kunnen kanker veroorzaken. Veel artsen zullen deze richtlijnen aan hun patiënten aanbevelen. Baby's hebben een bijzonder kwetsbare huid en moeten over hun hele lichaam worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème (maar wel pas nadat ze zes maanden oud zijn). Je kunt zowel baby- als kindvriendelijke zonnebrandcrèmes kopen. [29]
    • Het is belangrijk dat je zonnebrandcrème 30 minuten voordat je naar buiten gaat aanbrengt, niet direct daarvoor. Zorg ervoor dat je je zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aanbrengt. Over het algemeen geldt als vuistregel dat je je om de drie uur of na elke activiteit waarbij de huid erg nat wordt (bijv. na het verlaten van een zwembad) over het hele lichaam opnieuw insmeert. [30]
    • Laat je niet misleiden door koud weer. Uv-stralen kunnen nog steeds door wolken heen, en sneeuw reflecteert 80% van de uv-stralen.
    • Wees extra voorzichtig als je dicht bij de evenaar woont, of ergens op grote hoogte. Uv-stralen zijn veel sterker in die gebieden als gevolg van de dunnere ozonlaag.
  3. Niet alleen heeft water invloed op de doeltreffendheid van topische zonnefilters, maar een natte huid is in het algemeen gevoeliger voor uv-schade dan een droge huid. Gebruik een waterbestendige zonnebrandcrème als je naar het strand of het zwembad gaat, of als je buiten veel beweegt. [31]
    • Als je zwemt of hevig zweet, moet je je vaker dan normaal insmeren met zonnecrème.
  4. Draag hoeden, een pet, zonnebrillen en alles wat je maar kunt bedenken om je huid te beschermen tegen de zonnestralen. Je kunt eventueel zelfs uv-blokkerende kleding kopen. [32]
  5. Probeer uit de zon te blijven tussen 10.00 en 16.00 uur, wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Dan is het zonlicht het meest direct, en zijn de uv-stralen dus schadelijker. [33]
    • Als je de zon niet helemaal kunt vermijden, zoek dan waar mogelijk beschutting.
  6. Het drinken van water is belangrijk voor het aanvullen van vloeistoffen, evenals het bestrijden van uitdroging, een ander ernstig en veel voorkomend gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. [34]
    • Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en drink regelmatig water wanneer je buiten bent tijdens zware hitte en blootstelling aan zonlicht.
    • Drink niet alleen water als je dorst hebt, maar geef je lichaam de voedingsstoffen en hulpbronnen die het nodig heeft, om je gezond te houden voordat er problemen ontstaan.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Wanneer je twijfelt over hoe je zonnebrand kunt voorkomen of behandelen, overleg dan met je huisarts. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen, en een arts kan je met van alles helpen: van het voorkomen van littekens tot het opsporen van gevaarlijke aandoeningen zoals hitte-uitputting.
Advertentie

Bronnen

  1. Matsumura Y, Ananthaswamy HN. Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicol Appl Pharmacol. 2004 Mar 15. 195(3):298-308.
  2. Narbutt J, Lesiak A, Sysa-Jedrzejowska A, Boncela J, Wozniacka A, Norval M. Repeated exposures of humans to low doses of solar simulated radiation lead to limited photoadaptation and photoprotection against UVB-induced erythema and cytokine mRNA up-regulation. J Dermatol Sci. 2007 Mar. 45(3):210-2.
  3. http://kidshealth.org/teen/safety/first_aid/sunburn.html
  4. https://www.epa.gov/radtown/ultraviolet-uv-radiation-and-sun-exposure
  5. http://kidshealth.org/teen/safety/first_aid/sunburn.html
  6. https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/for-kids/about-skin/skin-cancer/treating-sunburn
  7. http://www.skincancer.org/prevention/sunburn/five-ways-to-treat-a-sunburn
  8. http://kidshealth.org/teen/safety/first_aid/sunburn.html
  9. https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/for-kids/about-skin/skin-cancer/treating-sunburn
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19349889
  3. https://medlineplus.gov/ency/article/003227.htm
  4. https://medlineplus.gov/ency/article/003227.htm
  5. https://msktc.org/burn/factsheets/Healthy-Eating-After-Burn-Injury-Adults
  6. https://www.stlukeshealth.org/resources/do-these-common-sunburn-remedies-actually-work
  7. https://kidshealth.org/en/parents/sunburn-sheet.html
  8. https://www.nhs.uk/conditions/sunburn/
  9. https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
  10. https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
  11. http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/understanding-uva-and-uvb
  12. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003227.htm
  13. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003227.htm
  14. http://emedicine.medscape.com/article/799025-overview
  15. http://emedicine.medscape.com/article/773203-clinical
  16. https://medlineplus.gov/ency/article/003227.htm
  17. http://emedicine.medscape.com/article/773203-clinical
  18. http://emedicine.medscape.com/article/773203-clinical
  19. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5240-sun-damage-protecting-yourself
  20. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5240-sun-damage-protecting-yourself
  21. http://kidshealth.org/teen/safety/first_aid/sunburn.html
  22. https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
  23. https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/for-kids/about-skin/skin-cancer/treating-sunburn
  24. https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
  25. https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/for-kids/about-skin/skin-cancer/treating-sunburn

Over dit artikel

Deze pagina is 1.130 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie