PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan lastig zijn om te zien of je hond drachtig is of niet. Vaak merk je het pas op in de laatste weken van de zwangerschap van 9 weken, als de buik flink is gegroeid. De dierenarts zal natuurlijk uitsluitsel kunnen geven, maar je kunt zelf ook aanwijzingen in de gaten houden. Hieronder lees je over de verschillende stadia van de zwangerschap bij een hond.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Letten op fysieke veranderingen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een van de eerste tekenen van zwangerschap bij een hond is een verandering van de tepels. Ze worden dan iets meer roze, ze zwellen een beetje op en lijken prominenter aanwezig. Dit kan zich vanaf 2-3 weken na de bevruchting voordoen.
  2. Het lichaam van een zwangere hond verandert pas tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Na 4-5 weken begint het middel dikker te worden en wordt de buik voller.
  3. Een zwangere hond heeft pas meer voeding nodig in de laatste fase van de zwangerschap (in het laatste trimester), maar veel hondeneigenaars gaan veel te snel over tot bijvoeren. De extra calorieën zullen snel worden omgezet in vet en dat wordt vaak per abuis aangezien als teken van zwangerschap. Voor een leek is het niet goed te bepalen of een dikkere buik wordt veroorzaakt door vet of door foetussen.
  4. In het laatste trimester van de zwangerschap (6-9 weken) wordt de buik van de hond rond en opgezwollen. De tepelklieren ontwikkelen zich en zwellen op, klaar om melk te gaan produceren.
  5. In het laatste trimester kun je de zijkanten van de buik van de hond zien bewegen, omdat de puppy's bewegen in de baarmoeder. Als je je handpalm plat op de buik van de hond legt, op de plaats waar je de beweging ziet, voel je misschien beweging.
    • Wees niet teleurgesteld als je niets voelt. De puppy's zitten diep in de buik en elke puppy is omringd door een zak met vloeistof, dus het is niet mogelijk om de omtrekken van een puppy te voelen.
Methode 2
Methode 2 van 4:

Veranderingen in het gedrag opmerken

PDF download Pdf downloaden
  1. Alle honden reageren anders op zwangerschap. Sommige honden worden iets rustiger en raken eerder moe, maar een hond die ziek is kan ook rustiger zijn, dus dat alleen is een onbetrouwbaar teken van zwangerschap. [1] In het eerste trimester van een zwangerschap zullen de meeste honden zich niet heel anders gaan gedragen.
    • In het laatste trimester van de zwangerschap wordt de hond groter en zal ze zich moeilijker kunnen bewegen. Ze zal waarschijnlijk meer willen slapen.
  2. Tegen het einde van de zwangerschap zal de baarmoeder van de hond steeds groter worden en meer ruimte innemen in haar buik. Er zal minder plek zijn voor veel eten, dus ze zal waarschijnlijk vaker kleinere beetjes willen eten. [2]
  3. Als het bijna tijd is voor de bevalling zal de hond waarschijnlijk een nestje gaan maken. [3] Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze lakens of kledingstukken naar een veilige plek gaat slepen, om een geschikte, warme omgeving voor te bereiden voor de puppy's.
    • Wanneer honden dit gedrag gaan vertonen verschilt per hond, maar waarschijnlijk is het ergens tussen 2-3 weken tot 2-3 dagen voor de bevalling.
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een deskundige diagnose laten stellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je vermoedt dat je hond zwanger is kan het een goed idee zijn om naar de dierenarts te gaan, om je vermoeden te laten bevestigen. Er zijn meerdere methodes die een dierenarts kan inzetten om zwangerschap te bepalen.
  2. De dierenarts zal de hond onderzoeken en zich vooral richten op de buik. [4] Door uitwendig onderzoek kan de dierenarts soms de baarmoeder voelen en misschien zelfs een puppy in de baarmoeder. Dit is echter moeilijker dan het lijkt, want het is lastig om het verschil te voelen tussen een puppy en ontlasting in de darmen.
    • De beste tijd om uitwendig een zwangerschap vast te stellen is 28-35 dagen na de bevruchting. Voor deze tijd is het erg moeilijk om het verschil te kunnen voelen. Na deze periode kunnen de puppy's worden verward met voedsel in de darmen. [5]
  3. In de laatste fase van de zwangerschap (vanaf 6 weken) kan de dierenarts soms hartslagen horen door een stethoscoop tegen de buik van de hond te houden. Maar bij een hond is dit veel moeilijker dan bij een mens, dat komt door de vacht van een hond en doordat hondenbuiken rond zijn en niet plat. [6]
  4. De beste manier om te testen op zwangerschap is een bloedtest. Hiermee kan de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon relaxine worden aangetoond. [7]
    • Dit hormoon kan pas op een betrouwbare manier worden vastgesteld na dag 28 van de zwangerschap. Voor die tijd kan de uitkomst negatief zijn, terwijl de teef wel degelijk zwanger is. [8]
    • Maar aan de andere kant: een positief resultaat klopt altijd, ook voor dag 28. [9]
  5. Door middel van een echo kan een zwangerschap het vroegst worden aangetoond. Een vaardige arts kan puppy's al herkennen met een echo vanaf dag 16 van de zwangerschap. [10]
    • Bij een gehoorzame hond kan de echo zonder verdoving worden uitgevoerd.
    • De arts zal wat vacht moeten wegscheren van honden met veel haar, anders kan er niet goed contact met de huid gemaakt worden. [11]
  6. Door het wijdverbreide gebruik van echo's is er minder behoefte aan röntgenfoto's. De belangrijkste reden voor het laten maken van een röntgenfoto is om te tellen hoeveel puppy's er in de baarmoeder aanwezig zijn.
    • Deze informatie kan handig zijn, want dan weet de eigenaar of alle puppy's veilig op de wereld zijn gekomen. De eigenaar weet dan wanneer de bevalling stopt en er nog een puppy niet geboren is.
Methode 4
Methode 4 van 4:

Het vaststellen van vroege tekenen van zwangerschap

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kan zijn dat je de eerste 2-3 weken (dat is een derde van de gehele zwangerschapsduur) nog niets kan zien of merken. De eetlust blijft als het goed is hetzelfde, en honden hebben geen last van ochtendmisselijkheid zoals mensen.
  2. Sommige mensen merken dat hun teef zwanger is als ze iets stiller dan normaal is, maar dit gedrag is niet bewezen. Zwangerschap veroorzaakt veranderingen van de hormonen en dat beïnvloedt honden op verschillende manieren.
    • Sommige honden kunnen stiller worden dan gebruikelijk, andere honden worden aanhankelijker, weer andere honden trekken zich terug en willen alleen gelaten worden. [12]
  3. Een verandering in de stemming of het gedrag van een hond kan duiden op zwangerschap, maar het zou ook kunnen betekenen dat de hond zich niet goed voelt. Let goed op symptomen van ziekte, zoals vermindering van eetlust, overgeven, diarree, hoesten, niezen of vaginale afscheiding.
    • Als je hond gedekt is en de dagen erna niet wil eten, dan heeft dat waarschijnlijk niets te maken met de zwangerschap. Ga dan met je hond naar de dierenarts. Dat is ook het geval als je vaginale afscheiding constateert (niet gebruikelijk tijdens zwangerschap) of als ze geregeld overgeeft. [13]

Tips

  • Wees voorzichtig met het aanraken van de buik, ook al weet je nog niet zeker of je hond zwanger is. Dit zou de pups kunnen beschadigen.
  • Zorg dat je vanaf de laatste fase van de zwangerschap (week 7-9) een veilige warme plek binnen of buiten hebt voorbereid voor de puppy's, en blijf alert op veranderingen van stemming en lichaam.

Waarschuwingen

  • Een hond die aan het werpen is wil niet gestoord worden. Zorg ervoor dat je haar met rust laat en instrueer ook je gezinsleden om dat te doen. Je hond kan bijten als je te dicht in de buurt komt. Houd kinderen en vreemden op afstand.
  • Schijnzwangerschap komt vaak voor bij honden. Een paar weken na de loopsheid kan een hond tekenen van zwangerschap vertonen, zoals opgezwollen tepels, en een vergrote eetlust, maar je hond hoeft dan niet per se zwanger te zijn. [14] Laat het checken door een dierenarts.

Bronnen

  1. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  2. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  3. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  4. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  5. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  6. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  7. Plasma levels of relaxin in pregnant and lactating dogs. Steinetz. Biol Repro. 1987. Oct, 37
  8. Plasma levels of relaxin in pregnant and lactating dogs. Steinetz. Biol Repro. 1987. Oct, 37
  9. Plasma levels of relaxin in pregnant and lactating dogs. Steinetz. Biol Repro. 1987. Oct, 37
  1. Veterinary diagnostic ultrasound. Nyland. Publisher: WB Saunders
  2. Veterinary diagnostic ultrasound. Nyland. Publisher: WB Saunders
  3. Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
  4. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  5. http://www.petsource.org/doghealth/818-healtharticle.html

Over dit artikel

Deze pagina is 145.018 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?