Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zebradanio's ( Brachydanio rerio ) zijn de meest populaire en meest voorkomende danio's die in aquaria worden gehouden. Danio's komen van oorsprong uit plekken als India en Pakistan, en kunnen worden gevonden in elke denkbare soort wateromgeving (zoals snelle riviertjes, vijvers met stilstaand water, enzovoorts). Naast populaire aquariumvissen zijn zebradanio's ook populaire kweekvissen. Het enige nadeel aan het kweken van danio's is dat de ouders hun eitjes en baby's graag opeten, waardoor je wat trucjes moet gebruiken om de eitjes te beschermen en te verzekeren dat de vissen kunnen opgroeien tot volwassen vissen! [1] X Bron
Stappen
-
Scheid de mannelijke en vrouwelijk vissen. Begin het kweekproces door te verzekeren dat je het verschil tussen mannelijke en vrouwelijk danio's kent. Mannelijke danio's zijn doorgaans dunner dan de vrouwelijke, en hun kleuren zijn doorgaans levendiger. Als de vrouwtjes begonnen zijn met de productie van kuit (de eitjes), zien ze er dikker uit. [2] X Bron
- Als je het geslacht van je danio's eenmaal weet, plaats je de mannetjes en de vrouwtjes in aparte aquaria, om ze voor te bereiden op het paren.
- Als je moeite hebt met het bepalen van het geslacht van je vissen voordat ze geconditioneerd zijn, dan moet je ze mogelijk een paar dagen hoogwaardig, levend voer geven voordat je ze kunt onderscheiden. Als je ze eenmaal kunt onderscheiden, scheid je de mannetjes van de vrouwtjes.
-
Voer je danio's hoogwaardig, levend voer. Als je mannetjes en vrouwtjes eenmaal in hun eigen aquaria zitten, voer je de vissen hoogwaardig levend voedsel. Levend voedsel voor danio's is onder andere daphnia, bloedworm, en muggenlarven. Je kunt levend voer vinden in de meeste aquariumwinkels. Blijf je vissen één of twee weken levend voer geven voordat je probeert de vissen te laten paren. [3] X Bron
- Als je geen levend voer kunt vinden, kun je ook bevroren voedsel gebruiken. [4] X Bron
- Je zou moeten merken dat de vrouwelijke danio's ronder worden naarmate ze geconditioneerd worden! Dit is een goede indicatie van de ontwikkeling van veel kuit, en duidt aan dat ze klaar zijn om te paren.
-
Richt een kweekaquarium in terwijl je wacht. Na één of twee weken conditionering zijn je volwassen danio's klaar om te paren. Om daarop voorbereid te zijn, richt je in de eerste week van de conditionering een kweekaquarium in. Het kweekaquarium kan 19-38 liter groot zijn en moet een filter met luchtsteen bevatten (om te helpen voorkomen dat de eitjes in het filter worden gezogen). Als je kraanwater gebruikt voor het aquarium, zorg er dan voor dat je dechlorinatiemiddel aan het water toevoegt. Voeg verwarming toe aan het aquarium en houdt de temperatuur op 22-27 graden Celsius. [5] X Bron
- Kies voor de knikkermethode, de kweeknetmethode of de kuitmopmethode bij het inrichten van het kweekaquarium.
- Als je eenmaal weet welke methode je wilt gebruiken, weet je hoeveel water er in het aquarium moet.
-
Verplaats je danio's naar het kweekaquarium. Als er één of twee weken voorbij zijn, verplaats je de danio's naar het kweekaquarium dat je hebt ingericht. Het is het beste om voor elk vrouwtje dat je verplaatst twee mannetjes te verplaatsen. Normaal gesproken zullen danio's binnen 24 uur na de verplaatsing naar het kweekaquarium paren. Als ze dat niet doen, laat ze er dan nog eens 24 uur in zitten. Als er 48 uur voorbij gaan zonder paaiing, plaats je de danio's terug in hun eigen conditioneringsaquaria en wacht je nog even. Blijf ze levend voer geven. Probeer na ongeveer een week opnieuw om je danio's te laten paren. [6] X Bron
- Paaien betekent dat de vrouwelijke danio's hun eitjes hebben gelegd en de mannelijke danio's deze bevrucht hebben. Aangezien je niet kunt bepalen of de eitjes bevrucht zijn, is uitkijken naar eitjes onderin het aquarium het beste dat je kunt doen. Als je eenmaal eitjes ziet, heeft het kuitschieten plaatsgevonden en kun je de volwassen vissen terugplaatsen in hun normale aquaria.
-
Verwijder de volwassen vissen als ze hebben gepaaid. Als je eenmaal eitjes in het weekaquarium ziet, haal je de volwassen vissen uit dat aquarium en zet je ze terug in hun eigen aquaria. Als je een kweeknet hebt gebruikt, is het verwijderen heel eenvoudig. Als je de knikker- of kuitmopmethode hebt gebruikt, moet je een visnet gebruiken om de danio's te vangen voordat je ze kunt verwijderen.
- Aangezien volwassen danio's altijd proberen om hun eitjes op te eten, is het altijd goed om de volwassenen uit het aquarium met de eitjes te verwijderen. De babydanio's nooit echt veilig van de volwassen vissen, totdat ze ongeveer dezelfde maat hebben.
- Als de babydanio's eenmaal een volwassen afmeting hebben bereikt, kun je de zonen bij de vaders en de dochters bij de moeders plaatsen. Het is echter goed om de verschillende generaties van elkaar te kunnen onderscheiden als je van plan bent om opnieuw danio's te kweken, om de genetische diversiteit te kunnen behouden.
Advertentie
-
Gebruik knikkers om een veilige plek voor de eitjes te creëren. Één manier om de eitjes te beschermen is door een 5 cm dikke laag glazen knikkers op de bodem van het 19-38 liter grote aquarium te leggen. Vul het aquarium dan tot ongeveer 2,5 cm boven de knikkers met water. Dit biedt de ouders voldoende ruimte om rond te zwemmen en zorgt dat de eitjes maar een korte afstand vallen voordat ze hun veilige plekje tussen de knikkers bereiken.
- De eitjes zullen tussen de knikkers in vallen, waar ze beschermd zijn tegen de volwassene.
- Het zijn geen speciale knikkers, maar gewone knikkers die je in een eurowinkel of speelgoedwinkels kunt kopen. Je kunt ook glazen steentjes uit een interieurdecoratiewinkel of van Ikea gebruiken, deze worden normaal gesproken gebruikt in bloemarrangementen en kaarsenhouders.
- Het voordeel van deze methode is dat hij erg eenvoudig toe te passen is, aangezien glazen knikkers makkelijk te vinden zijn. Het nadeel is dat glazen knikkers in de afgelopen jaren steeds duurder zijn geworden, waardoor deze methode duurder kan zijn dan andere methodes. Nog een nadeel is dat je de volwassen vissen moet vangen als ze eenmaal hebben gepaaid, omdat ze niet tot in een bepaald gebied beperkt zijn.
-
Hang een kweeknet op om de eitjes te beschermen. Een andere methode om de eitjes en baby's te beschermen is door een kweeknet op te hangen in het kweekaquarium. Een kweeknet is in principe een mandje dat aan de rand van het aquarium gehangen kan worden. Het gaas van het mandje zorgt ervoor dat de eitjes eruit kunnen vallen, in het reguliere deel van het aquarium, terwijl de volwassen in het mandje gevangen blijven. Als het kweeknet eenmaal in het aquarium is geplaatst, vul je het aquarium met water totdat de onderste 2,5 cm van het kweeknet onder water hangt.
- Zorg ervoor dat het kweeknet dat je koopt mazen heeft die groot genoeg zijn om de eitjes van de danio's door te laten.
- Je kunt in de meeste dierenwinkels en aquariumwinkels kweeknetjes kopen.
- Het voordeel van een kweeknet is dat het zeer eenvoudig is om de volwassen vissen in het net te plaatsen en ze er weer uit te halen. Je hoeft de volwassen vissen niet te vangen. Het nadeel is dat je het juiste net voor danio's moet vinden, een waarbij de volwassen vissen niet door het gaas passen, maar hun eitjes er wel doorheen kunnen vallen. Je kunt dit nadeel eenvoudig omzeilen door in de aquariumwinkel te vragen om hulp van een medewerker.
-
Maak een kuitmop van breiwol. Een kuitmop is een verzameling samengeknoopte acrylwol, dat een mop-achtig effect creëert. Voor een aquarium van 38 liter moet je 10 tot 20 kuitmoppen plaatsen. Plaats de kuitmoppen onderin het aquarium en vul het dan met water totdat het water maximaal vijf centimeter boven de kuitmoppen staat. De wol zal gedeeltelijk in het water drijven, wat een beschermende omgeving voor de eitjes creëert, die vergelijkbaar is met zeewier. [7] X Bron
- Je kunt eenvoudig zelf kuitmoppen maken door de volgende instructies op te volgen:
- Knop stukken acrylwol van ongeveer 60 cm lang.
- Leg twee dozijn van deze stukken wol naast elkaar en vouw de bundel doormidden, precies in het midden.
- Je zou nu ongeveer 48 hangende stroken wol moeten hebben. Maak een knoop aan de bovenkant van de bundel, nadat de wol doormidden hebt gevouwen, om alles bij elkaar te houden.
- Een voordeel van deze methode is dat de kuitmoppen zelf gemaakt kunnen worden, doorgaans van materialen die je (of een vriend of familielid) al in huis hebt. Je hoeft dus geen geld uit te geven aan nieuwe spullen. Het nadeel is dat je elke mop apart moet maken. Nog een nadeel is dat je de volwassen vissen uiteindelijk zult moeten vangen als het tijd is om ze uit het kweekaquarium te halen.
Advertentie - Je kunt eenvoudig zelf kuitmoppen maken door de volgende instructies op te volgen:
-
Bekijk hoe de eitjes na één of twee dagen uitkomen. Volwassen vissen paaien doorgaans binnen één dag nadat ze in het kweekaquarium zijn gezet. Afhankelijk van de methode die je gebruikt, zou je de eitjes moeten kunnen zien, zodat je weet dat ze klaar zijn. Als de eitjes eenmaal zijn bevrucht, duurt het meest anderhalve dag tot twee dagen voordat ze uitkomen.
-
Observeer hoe de poot begint te zwemmen. Hoewel de eitjes na anderhalve dag tot twee dagen uitkomen, zal de poot die geboren wordt pas na een paar dagen beginnen te zwemmen. Totdat ze beginnen te zwemmen, hoef je ze niet te voeren. Voedsel in het water gooien voordat ze zwemmen, resulteert alleen in een vuil aquarium.
- De poot van danio's zijn zeer klein en doorzichtig, waardoor het erg moeilijk is om ze te zien. Je moet het aquarium zorgvuldig observeren om te verzekeren dat je ze rond ziet zwemmen.
- Poot die nog niet zwemmen, bevestigen zich doorgaans aan de aquariumwand om zichzelf op één plek te houden. Ze kunnen dan makkelijker te zien zijn.
-
Begin de poot te voeren als ze eenmaal rondzwemmen. Als de poot is begonnen om zelfstandig door het aquarium te bewegen, is het tijd om ze te gaan voeren. Danio's eten doorgaans voedsel als baby pekelkreeftjes, maar dat voedsel is te groot voor de poot. Je kunt ze in plaats daarvan gespecialiseerd visvoer voor eierleggende vissen in poedervorm of infusiediertjes voeren. Begin de poot eerst meerdere keren per dag licht te voeren.
- Je kunt dit speciale visvoer kopen in sommige dierenwinkels en in elke aquariumwinkel. Vraag de verkoopmedewerker om hulp als je het zelf niet kunt vinden.
-
Voeg een sponsfilter en wat slakken toe aan het kweekaquarium. Als je babydanio's eenmaal zelf eten, is het goed om een bio sponsfilter en wat slakken aan het aquarium toe te voegen. De slakken zijn bijzonder goed voor het opruimen van voedselresten en het schoonhouden van het aquarium. [8] X Bron
-
Ververs dagelijks 10-25% van het water. Om een snelle groei van de babydanio's te stimuleren, moet je dagelijks 10-25% van het water in het aquarium verversen. Verwijder water uit de bodem van het aquarium en vervang het met vers water van dezelfde temperatuur. [9] X Bron
- Om vers water van dezelfde temperatuur beschikbaar te hebben, moet je mogelijk een apart aquarium met verwarming installeren, die alleen gebruikt wordt als waterreservoir voor het kweekaquarium.
- Als je kraanwater gebruikt in het reservoir-aquarium, zorg er dan voor dat je dechlorinatiemiddel aan het water toevoegt voordat je het water in het kweekaquarium doet.
-
Begin je babydanio's pekelkreeftjes te voeren. Naarmate de babydanio's groeien, kun je vers gevangen pekelkreeftjes in hun dieet introduceren. Ze beginnen de pekelkreeftjes doorgaans een week tot 10 dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen te eten. Begin door je één keer per dag wat pekelkreeftjes te voeren, maar blijf ze ook tweemaal per dag het poedervoer voeren. [10] X Bron
- Je kunt nieuw voedsel blijven introduceren naarmate de danio's groeien. Sommige voedselopties om te proberen zijn: bevroren cyclops, gemalen tubifexwormen en levende daphnia.
-
Verplaats de baby's naar een groter aquarium. Wanneer je babydanio's ongeveer één centimeter lang zijn, is het tijd om ze naar een groter aquarium te verplaatsen. De maat van dit grotere aquarium is afhankelijk van hoeveel baby's je in het kweekaquarium hebt. Het niet niet ongewoon dat twee of drie vrouwelijke danio's enkele honderden baby's produceren. [11] X Bron
- Afhankelijk van hoeveel vrouwtjes je in het kweekaquarium plaatst, kun je dit grotere aquarium al voorbereiden op basis van een schatting van het aantal baby's dat je verwacht.
- Normaalgesproken duurt het zes weken voordat danio's één centimeter lang zijn.
Advertentie
Tips
- De algemenen regel voor het voeren van danio's is niet gebaseerd op de hoeveelheid, maar op hoeveel ze eten. Doe steeds kleine hoeveelheden voedsel in het aquarium. Als ze het opeten, doe er wat meer in. Als ze al het voedsel niet binnen enkele seconden opeten, dan hebben ze genoeg gehad.
- Voedsel dat naar de bodem van het aquarium is gezonken, zal nooit door de danio's worden opgegeten. Daarom wordt het aanbevolen om danio's voedsel te geven dat op het water drijft.
- De reden waarom er slechts een kleine hoeveelheid water in het kweekaquarium gaat, is om de afstand die de eitjes vallen zo kort mogelijk te maken. De vrouwtjes zullen eitjes in feite opeten zodra ze ze gelegd hebben, dus hoe sneller de eitjes een veilige plek bereiken hoe beter.
- Danio's staan erom bekend dat ze uit het water springen, daarom is het goed om alle aquaria waar danio's inzitten te bedekken met een net of deksel.
- Doorgaans wordt aanbevolen dat aquaria voor volwassen danio's ten minste 38 liter moeten zijn, maar grotere aquaria zijn beter. [12] X Bron
- Volwassen danio's leven het liefst in water met een pH-waarde van 6.5 tot 7.2, met een watertemperatuur van 18-25 graden Celsius. Volwassen danio's worden meestal maximaal vijf tot zes centimeter lang.
- Volwassen vissen leven het liefst in scholen van ten minste vijf danio's. Scholen van minder dan vijf, en individuele danio's in het bijzonder, worden doorgaans agressief en gestrest.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://aquariumtidings.com/zebra-danio-care/
- ↑ http://www.danios.info/articles/breeding.aspx
- ↑ http://www.danios.info/articles/breeding.aspx
- ↑ http://aquariumtidings.com/zebra-danio-care/
- ↑ http://aquariumtidings.com/zebra-danio-care/
- ↑ http://www.danios.info/articles/breeding.aspx
- ↑ http://www.petfish.net/kb/entry/815/
- ↑ http://www.danios.info/articles/breeding.aspx
- ↑ http://www.danios.info/articles/breeding.aspx
Over dit artikel
Deze pagina is 6.892 keer bekeken.
Advertentie