PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De pH-waarde van je aquarium is belangrijk omdat het verzekert dat je vissen genoeg zuurstof in het water krijgen, zodat ze goed kunnen gedijen. De meeste aquaria doen het goed met een pH van 7-8. Je wilt de pH mogelijk verlagen als je vissen ziek lijken of weinig energie hebben en je hebt vastgesteld dat dit door de pH-waarde van het aquarium komt. Verder gedijen sommige vissen en aquariumplanten beter bij een lagere pH-waarde. Om de pH-waarde te verlagen, voeg je natuurlijke dingen, zoals drijfhout, veenmos en amandelbladeren, toe aan het aquarium. Je kunt ook investeren in een omgekeerde osmosefilter als je een stabielere, lange termijn optie wilt. Het schoonmaken en onderhouden van het aquarium zal verzekeren dat je vissen gezond blijven.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Drijfhout en andere natuurlijke objecten toevoegen

PDF download Pdf downloaden
  1. Drijfhout laat loolzuur vrij in het water, wat de pH in het aquarium op natuurlijke wijze verlaagt. Zoek in een dierenwinkel of op internet naar drijfhout dat gemaakt is voor aquaria, zonder kleurstoffen, chemicaliën of conserveringsmiddelen. Koop 1-2 stukken drijfhout die klein genoeg zijn om in je aquarium te passen. [1]
    • Je kunt drijfhout voor reptielen habitats gebruiken zolang het niet chemisch behandeld of gekleurd is. Onthoud echter wel dat dit hout niet bedoeld is voor gebruik in water, het kan dus gaan drijven in het aquarium tenzij je het verzwaard.
    • Drijfhout is een goede oplossing voor de korte termijn, maar het is niet ideaal voor het op de lange termijn verlagen van de pH van het water.
  2. Het drijfhout kan het aquariumwater verkleuren als je het direct in het aquarium plaatst. Vermijd dit door het 1-2 weken in water te laten weken voordat je het in het water plaatst. [2]
    • Onthoud echter wel dat de verkleuring van het hout wordt veroorzaakt door dezelfde looistoffen die de pH van het water verlagen.
    • Een andere optie is om het drijfhout gedurende 5-10 minuten in water te koken om het te steriliseren. Dit is een goede optie als je zelf drijfhout hebt verzameld.
    • Als je het hout eenmaal het gekookt of hebt laten weken, plaats je het in het aquarium en laat je het op natuurlijker wijze werken. Laat het hout eerst tot kamertemperatuur afkoelen als je het hebt gekookt.
    • Je zou het drijfhout enkele jaren in het aquarium moeten kunnen laten, om te helpen de pH waarde laag te houden, maar de grootste verandering is zichtbaar in de eerste paar weken of maanden. Daarna zal het effect van het hout op de pH-waarde verminderen.
  3. Veenmos werkt op vergelijkbare wijze als drijfhout, maar je moet het voorbereiden om het veilig in je aquarium te kunnen gebruiken. Zoek veenmos in de dierenwinkel of op internet. Zorg ervoor dat het bedoeld is voor aquaria met vissen, dit verzekert dat het geen chemicaliën en kleurstoffen bevat.
    • In plaats van het veenmos direct in het aquarium te plaatsen, kun je het mos ook in een aparte, beluchtte houder met hard kraanwater leggen. Gebruik dat water dan wanneer je het water in het aquarium ververst om een stabielere pH te verkrijgen.
  4. Als je van plan bent om het mos direct aan je aquarium toe te voegen, leg het dan eerst in een emmer met kraanwater om het te laten weken. Dit zal voorkomen dat het water door het mos geel of bruin wordt. [3]
    • Wees je er echter wel van bewust dat deze verkleuring geassocieerd wordt met dezelfde looistoffen die de alkaliteit van je water verlagen.
  5. Plaats het niet direct in het aquarium, aangezien het dan zal drijven en niet effectief zal werken. Je kunt een aquariumfilterzak kopen of je eigen filterzak maken door de voet van een panty af te knippen en deze dicht te knopen. Begin met kleine hoeveelheden veenmos, zodat de pH-waarde geleidelijk wordt verlaagd. [4]
    • Als je deze techniek gebruikt, moet je de pH-waarde van het water regelmatig controleren. Het direct toevoegen van veenmos in het aquarium in plaats van het water te verversen met veenmos-water, zal de pH in het aquarium minder stabiel maken. [5]
    • Je kunt het veenmos ook in het waterfilter van het aquarium plaatsen om de pH te verlagen.
    • Houd de pH in het aquarium bij, aangezien te veel veenmos ervoor kan zorgen dat de pH tot lager dan 4 daalt, wat te laag is voor de meeste vissen. Je moet mettertijd mogelijk meer of minder veenmos toevoegen, afhankelijk van de pH-waarde in het aquarium.
    • Vervang het veenmos als het effect op het water begint te verminderen. Controleer regelmatig om zeker te weten dat de pH nog op een gezonde waarde is.
  6. Amandelbladeren helpen net als drijfhout en veenmos om te pH-waarde van het water te verlagen door looistoffen vrij te laten. Ze zien er ook mooi uit in het aquarium en bieden natuurlijke verstopplekken voor je vissen.
    • Zoek in de dierenwinkel of op internet naar amandelbladeren. Ze worden droog en in strips verpakt geleverd.
    • Naarmate de bladeren in het aquarium weken, zullen ze het water waarschijnlijk vergelen. Deze verkleuring kan er onaantrekkelijk uitzien, maar wordt veroorzaakt door dezelfde looistoffen die de pH verlagen en het water in het aquarium verzachten.
  7. Plaats de amandelbladeren op de bodem van het aquarium, zodat ze kunnen helpen om de pH-waarde te verlagen. Ze bieden tegelijkertijd mooi uitziende bodembedekking voor je vissen.
    • Vervang de bladeren na zes maanden tot een jaar of wanneer het effect op de pH van het aquarium vermindert. Vervang ze ook wanneer ze er gerafeld of beschadigd uit gaan zien.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Investeren in een omgekeerde osmosefilter

PDF download Pdf downloaden
  1. Een dergelijke filter zuivert het water middels een half-permeabel membraan. Het filter houd water en kleinere ionen in het aquarium en verwijdert zwaardere ionen, zoals lood, chloor en watervervuilers. Deze filters kosten 200-400 euro, maar zijn een uitstekende langetermijnoplossing voor het verlagen van de alkaliteit in het aquariumwater en het stabiel houden van de pH-waarde. [6]
    • Je kunt op internet mogelijk goedkopere omgekeerde osmosefilters vinden.
    • Het is het waard om in een omgekeerde osmosefilter te investeren als je hard kraanwater hebt en niet zoveel tijd kwijt wilt zijn aan het handmatig bijstellen van de pH van het aquarium. Je kunt herkennen of je hard kraanwater hebt door het te testen met een watertestset of door een monster bij een erkende vissenwinkel langs te brengen.
  2. Deze filters zijn verkrijgbaar in twee tot vier filterstadia. Hoe meer stadia, hoe duurder het filter. [7]
    • Filter met twee stadia zijn ideaal als je een kleiner aquarium hebt en maar beperkte ruimte hebt rondom het aquarium. De prijs-kwaliteit verhouding is erg goed. Filters met twee stadia bevatten een koolstofblok en een omgekeerde osmose-membraan. Ze werken het beste in erg kleine aquaria die zijn gevuld met regulier kraanwater. Je moet het koolstofblok regelmatig vervangen, aangezien het op raakt of verstopt raakt.
    • Filters met drie stadia zijn groter en geschikt voor grotere aquaria, maar zijn ook duurder. Ze gaan doorgaans langer mee dan filters met twee stadia. Deze filters bevatten naast een koolstofblok en een membraan ook een mechanische filter. Je moet het mechanische blok twee tot vier keer par jaar vervangen en het koolstofblok één tot twee keer per jaar.
    • Filters met vier stadia bieden het hoogste filteringsniveau dat je kunt kopen voor je aquarium en zijn het grootste. Doorgaans is dit de duurste optie. Ze bevatten een aanvullend filterblok, zoals een mechanisch of chemisch blok, een extra koolstofblok of een deïonisatieblok.
    • Als je niet zeker weet welk stadium geschikt is voor jouw aquarium, vraag dan een medewerker in de dierenwinkel om advies.
  3. De meeste omgekeerde osmosefilters worden geleverd met drie buisjes. Eén om aan de watertoevoer te verbinden, bijvoorbeeld aan de leiding waar je de wasmachine op kunt aansluiten. Een andere buis zorgt ervoor dat het water door het filter loopt en vervolgens in een houder, zoals een emmer of kan, terecht komt. De derde buis zal afvalwater dat zich in het filtersysteem ophoopt afvoeren. [8]
    • Volg de gedetailleerde instructies die bij het filter worden geleverd om het juist te installeren.
    • Gebruik het afvalwater dat uit de filtereenheid komt in je tuin.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het aquarium schoonmaken en onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. elke twee weken. Het aquarium schoonmaken zal de opbouw van ammoniak, wat de pH te veel kan verhogen, in het water helpen voorkomen. Schraap eventuele algen op de wanden van het aquarium of op objecten weg met een algenborstel. Vervang dan 10-15% van het water met vers, gedechlorineerd kraanwater. Gebruik een hevel om het vuil op het grind en decoraties in het aquarium te verwijderen. Maak ten minste 25-33% van het grind schoon om de uitwerpselen van vissen en eventuele voedselresten te verwijderen. [9]
    • Je hoeft je vissen en de accessoires in het aquarium niet te verwijderen tijdens het schoonmaken, dat kan er namelijk voor zorgend at je vissen risico lopen op ziektes en aandoeningen.
  2. Het filter mag er niet verstopt of vuil uitzien. Als het moet worden gereinigd, verwijder de onderdelen van het filter dan één voor één, zodat het filter gedeeltelijk blijft werken in het aquarium. Spoel de onderdelen uit onder koel, stromend water om aanslag en vuil te verwijderen. [10]
    • Volg de instructie op het filter om te verzekeren dat je de sponzen, cartridges en koolstofblokken in het filter goed schoonmaakt en terugplaatst.
  3. Houd de pH-waarde in het aquarium laag door regelmatig water te verversen. Je kunt water dagelijks verversen door 10% van het water te verwijderen en te vervangen met vers water, bij voorkeur met water dat behandeld is door een omgekeerde osmosefilter. Gebruik een hevel om het water te verwijderen en voeg dan vers, gedechlorineerd en gefilterd water toe. [11]
    • Je kunt ook elke vijfde dag een deel van het water verversen, waarbij je 30% van het water ververst. Dit kan een betere optie zijn als je niet elke dag tijd hebt om een deel van het water te verversen.
    • Het gebruik van water dat door een omgekeerde osmosefilter is behandeld, zal helpen om de alkaliteit van het aquarium te verminderen en de pH van het water iets te verlagen.
  4. Zoek in een dierenwinkel of op internet naar een pH-testkit voor aquaria.
    • Controleer of de pH-waarde geschikt is voor de soort vissen die je hebt. Sommige vissen doen het beter bij een lagere pH-waarde van 4-6, terwijl anderen beter gedijen bij een neutrale pH-waarde van 7.
    • Zorg ervoor dat de pH niet te snel verandert, aangezien dat een negatief effect kan hebben op je vissen.
    • Controleer altijd de pH-waarde nadat je natuurlijke objecten of vers water aan het aquarium hebt toegevoegd.
    Advertentie

Tips

  • Vermijd het gebruik van chemische behandelingen om de pH-waarde in het aquarium te verlagen. Deze kunnen je vissen schaden. Natuurlijke opties zijn de beste keuze, aangezien er dan minder kans is op ongewenste bijwerkingen of schade aan je vissen. [12]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hoewel verschillende vissen goed gedijen in verschillende pH-waarden, is het voor de gezondheid van je vissen belangrijker om de alkaliteit van het aquarium zo stabiel mogelijk te houden. Probeer niet om de pH van het aquarium aanzienlijk te verlagen tenzij je absoluut zeker weet dat het nodig is voor de gezondheid van je vissen of aquariumplanten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.129 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie