Pdf downloaden Pdf downloaden

Goudvissen kweken is niet zo makkelijk als het klinkt. Je moet de juiste omgeving voor je goudvissen creëren, vruchtbare mannetjes vinden, de voortplanting bevorderen en zorgen voor de juiste incubatie en leg van de eieren. Het zijn essentiële stappen bij het kweken. Vissen kweken kan veel tijd in beslag nemen en veel geld kosten, het is dus moeilijk om er winst op te maken. Als je het echter goed doet, kun je jezelf verrassen. Zoals bij vele dingen ligt de crux in de aandacht voor detail en in geduld.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De juiste omstandigheden voor het kweken creëren

Pdf downloaden
  1. Het duurt lang om de juiste omstandigheden te creëren voor het paren. Koop je vissen ongeveer een jaar van te voren. Juli en augustus zijn de beste maanden om de vissen aan te schaffen, aangezien goudvissen doorgaans in de lente paren. [1] Je goudvissen moeten goed gewend zijn aan hun leefomgeving en geen stress meer ervaren voordat het paringsseizoen begint, probeer dus ver van te voren te plannen!
    • Het eerste dat je moet doen (er van uitgaande dat je al een aquarium van ten minste 15 liter hebt), is het schoonmaken van de nieuwe vissen. Dit doe je door 80 oogdruppels formaldehyde, 6 druppels kopersulfaat en een kleine hoeveelheid terramycine toe te voegen. Daarmee reinig je de goudvissen en je aquarium en houd je beide gezond.
  2. Het aquarium dat je voor het kweken gaat gebruiken moet een inhoud van ten minste 75 liter hebben. Daarnaast moet je de juiste inhoud toevoegen, om een natuurlijke goudvis habitat te creëren. Normaal gesproken zijn dat natuurlijke of kunstmatige borstelige planten of vruchtbare, uitgestrekte vezels.
    • Wanneer vrouwtjes hun eieren leggen, maken ze deze doorgaans vast aan een solide object. Als je je vissen op natuurlijke wijze laat voortplanten, is het dus goed om een groene leefomgeving te creëren. Als je kunstmatig gaat kweken, zijn er geen planten nodig, maar ze verbeteren wel de leefomgeving van de vissen (en fungeren ook als goede waterfilter) als ze zich niet voortplanten.
    • Overweeg om te investeren in paaikwasten. Deze zijn gemaakt van drijvend nylon draad en vrouwtjes leggen er graag hun eitjes in. [2] Je hebt geen paaikwasten nodig als genoeg planten of ander vezelig materiaal in je aquarium hebt, maar het biedt wel een makkelijke, efficiënte manier om de eitjes van je goudvis veilig te houden, aangezien volwassen goudvissen de neiging hebben om onbeveiligde eitjes op te eten.
  3. Begin met het voeren van non-pellet voer, zoals pekelkreeftjes of levende zwarte wormen, maar doe het niet abrupt. Dergelijk voer simuleert het natuurlijke voedsel in de lente, de periode waarin goudvissen graag paren. Een aantal algemene tips voor het voeren van je goudvissen:
    • Voer je goudvissen slechts kleine hoeveelheden voedsel, maar doe dat vaak. Voer ze drie keer per dag en pas op dat je ze niet te veel voert. Veel eigenaren van goudvissen maken de fout van het te veel eten geven; de overblijfselen worden niet opgegeten, zinken naar de bodem van het aquarium en ontbinden vervolgens, waardoor het water vervuild raakt.
    • Ongeacht het soort voedsel is het van belang dat je het klein genoeg maakt om in de mond van je goudvissen te passen.
  4. Goudvissen paren in de lente, het is dus goed om de opwarming van het water na te bootsen. Om dit te doen, breng je de temperatuur eerst omlaag naar tussen de 10 °C en 12 °C. Vervolgens, als je klaar bent voor het paren, verhoog je de temperatuur met 2 °C per dag totdat de temperatuur tussen de 20 °C en 23 °C ligt.
  5. Een gedeeltelijke verversing van het water is belangrijk voor het welzijn van je vissen en vooral voor het stimuleren van de kweekomstandigheden. Ververs dagelijks maximaal 20% water uit het aquarium, overschrijd deze hoeveelheid niet.
    • Vergeet niet om waterconditioner aan het verse water toe te voegen. Conditioners neutraliseren chemicaliën die schadelijk zijn voor je vissen. Daarnaast verwijderen ze chloor en gaan ze chlooramines tegen. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het geslacht van je goudvissen bepalen en ze isoleren

Pdf downloaden
  1. Het bepalen van het geslacht van je goudvis is misschien wel de meest belangrijke taak bij het kweken; als je een stel mannetjes bij elkaar zet omdat je het verschil niet weet, zul je natuurlijk geen nageslacht krijgen. Vrouwtjes zien er doorgaans zo uit:
    • Zoek naar een uitstulpende opening. Tussen de anus en de anale vin zit een kleine opening waarmee goudvissen, afhankelijk van het geslacht, eitjes of sperma afscheiden. [4] Deze opening is bij vrouwtjes gerond en bol, een beetje zoals een uitstekende navel.
    • Voel de buik. De buik, tussen de bekkenvinnen en de anale vin, is bij vrouwtjes erg zacht en beweegbaar.
    • Bekijk de borstvinnen. De borstvinnen van vrouwtjes zijn rond en kort.
    • Over het algemeen zijn vrouwelijke goudvissen wat kleiner en ronder dan mannelijke vissen, deze zijn doorgaans wat langer en puntiger. Dit is echter een minder betrouwbare methode om het geslacht te bepalen.
  2. Mannetjes zijn doorgaans iets groter dan de vrouwtjes. Ze kunnen daarnaast worden onderscheiden middels de volgende eigenschappen:
    • De aanwezigheid van kleine witte sterretjes, of tuberkels. Tuberkels zijn kleine bultjes die op de vinnen, de kop en de kieuwen van mannetjes verschijnen wanneer ze klaar zijn om te paren.
    • Een holle opening bij de anus, in tegenstelling tot de uitstulpende van het vrouwtje.
    • Voel de buik. De buik van het mannetje is veel stijver en harder dan die van het vrouwtje.
    • Bekijk de borstvinnen. De borstvinnen van mannetjes zijn puntiger en langer in vergelijking met de korte, ronde borstvinnen van vrouwtjes.
  3. Tijdens het paaiseizoen zullen mannetjes de vrouwtjes achterna gaan zitten. In het begin niet heel overtuigend, maar het enthousiasme wordt groter met de tijd. Zet een vis waarvan je weet dat het een vrouwtje is in het aquarium en observeer de reactie van andere vissen: mannetjes zullen interesse tonen, vrouwtjes zullen hun gedrag niet veranderen!
  4. Veel kwekers isoleren mannetjes en vrouwtjes enkele weken voor het paaien, om een groter enthousiasme om te paaien te veroorzaken. Net als bij mensen zorgt afwezigheid van de partner er bij vissen voor dat het hart sneller gaat kloppen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het kweken van je goudvissen

Pdf downloaden
  1. Jonge, robuuste goudvissen zijn ideaal vanwege hun hoge vruchtbaarheid en libido. Zoek vrouwtjes met groot achter- en borstgebied en zoek voor haar een grote partner (10 tot 15 cm) die snel kan zwemmen. Mannetjes met veel kleine tuberkels achter hun kop en op hun kieuwen zijn vaak de ideale partner.
    • Voor een ideale menging van paaiers, probeer je de 3 beste mannetjes en 2 beste vrouwtjes te isoleren.
  2. Je zult merken dat het mannetje een lichtere tint krijgt op de buik en dat hij snel rond zwemt, doorgaans in achtervolging van het vrouwtje. Het vrouwtje zal haar eitjes over een plant laten vallen, waarna het mannetje ze bevrucht door zijn sperma eroverheen te verdelen. Als je dit moment mist, maar wel eitjes in je aquarium ziet, dan zijn de eitjes zeer waarschijnlijk gewoon bevrucht.
  3. Zet één mannetje en één vrouwtje bij elkaar in een ondiep aquarium. Houd het mannetje voorzichtig vast en wrijf voorzichtig over zijn anale opening, hierdoor komt het sperma vrij. Roer het sperma door het water en wrijf vervolgens over de anale opening van het vrouwtje, waardoor ze haar eitjes zal uitwerpen. Roer nogmaals in het water om de eitjes en het sperma te combineren.
    • Wees erg voorzichtig bij kunstmatige inseminatie. Goudvissen zijn erg gevoelig, dus pas slechts hele lichte druk toe bij het legen van hun anale openingen.
    • Je hoeft de goudvis niet onder water te houden in dit proces. Goudvissen kunnen, net als andere vissen, gewoon ademhalen buiten water, alleen minder goed. Als je ze steeds niet langer dan 30 seconden uit het water haalt, zullen zich geen problemen voordoen.
  4. Helaas hebben goudvissen die in gevangenschap leven de neiging om hun eitjes op te eten. Het is dus nodig om de eitjes vrijwel direct van hun ouders te scheiden, om alle eitjes te kunnen laten uitkomen. Bevruchtte eitjes zullen na 4 tot 7 dagen uitkomen, afhankelijk van de temperatuur van het water.
    • Wanneer de eitjes uitkomen, kun je de kleine visjes hetzelfde voer geven als hun ouders. Zorg er wel voor dat je het voer in nog kleinere stukjes maakt dat het voer voor de volwassen vissen, zodat hun kleine monden en keeltjes het voer kunnen innemen.
    • Probeer de eitjes in hetzelfde water te laten zitten als waarin ze bevrucht werden. Transplantatie van de eitjes is op eigen risico.
  5. Je zult snel een hele school goudvissen in je aquarium hebben zwemmen. Zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is om alle jonge pootvis te accommoderen.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Pak goudvissen niet vast tenzij het nodig is. Het vastpakken kan ze stress bezorgen en hun schubben beschadigen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 22.919 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie