PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Veel van onze trouwe viervoeters krijgen te maken met diarree. In de meeste gevallen zit hier geen ernstige reden achter, en kan het probleem met de juiste thuiszorg verholpen worden. Door de juiste maatregelen te treffen kun je eenvoudige episodes van diarree behandelen zonder een bezoek aan de dierenarts te hoeven brengen. Toch kan het probleem soms ernstig genoeg zijn om evengoed naar de dierenarts te stappen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De diarree verhelpen door middel van voeding

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Laat de hond 12 tot 24 uur vasten. De voeding die zich in de maag bevindt kan ervoor zorgen dat darmwand zich samentrekt om het voedsel door het darmkanaal te duwen. Als de hond diarree heeft kunnen deze samentrekkingen overenthousiast worden, waardoor de voeding te snel door de darmen vervoerd wordt—dit uit zich in diarree. De oplossing hiervoor is om de hond zo'n 12 tot 24 uur geen eten te geven. Zo kan een overgevoelige darmwand tot rust komen, en zich weer normaal gaan gedragen.
  2. 2
    Geef je hond vers drinkwater. [1] Tijdens deze vastperiode dien je ervoor te zorgen dat de hond voldoende schoon, vers drinkwater ter beschikking heeft. Houd de drinkbak goed in de gaten om erachter te komen of de hond goed drinkt. Als hij goed drinkt, dan wordt het risico op uitdroging drastisch verlaagt.
  3. 3
    Bouw de vastperiode af met milde voeding. Zet je hond na de vastperiode niet gelijk terug op zijn normale dieet. Geef hem in plaats daarvan liever iets dat makkelijk te verteren is.
    • Een ideaal dieet bevat vettige voedingsmiddelen en rood vlees.
    • Geef je hond kip—het eigenlijke vlees, geen voeding met kippensmaak. Geef je hond alleen vlees, geen huid.
    • Combineer de kip met gekookte witte rijst, pasta, of aardappels.
    • Mijd melk en zuivelproducten. Veel honden hebben een lactoseintoolerantie die diarree kan veroorzaken. Geef je hond dus geen aardappelpuree waar boter in zit, maar alleen gekookte aardappelen.
    • Een mild dieet zorgt ervoor dat de hond niet zo veel hoeft te ontlasten. Ook zal de ontlasting wat flets van kleur zijn. Ga er niet vanuit dat de ontlasting van je hond er uit zal zien als altijd. De hoop is dat je de poep op kunt pakken—dit wijst erop dat de hond aan de herstellende hand is.
  4. 4
    Probeer een dieet dat de dierenarts voorschrijft. Als je weet dat je hond niet goed reageert op de milde, zelfgemaakte maaltijd, vraag je dierenarts dan naar hondenvoeder die speciaal voor deze situatie ontwikkeld is. Van diëten van Royal Canin en Purina is bewezen dat ze de hersteltijd van diarree kunnen verkorten.
  5. 5
    Rantsoeneer zijn porties. [2] Kleinere maaltijden zullen ervoor zorgen dat de darmen zich minder snel samen zullen trekken. Als de hond het einde van zijn vastperiode nadert, geef hem dan net zoveel voeding als je hem normaal zou geven. Deel deze hoeveelheid echter op in vier kleinere porties, en geef ze over de dag verspreid. Dit zal voorkomen dat de diarree terugkeert.
  6. 6
    Zet je hond langzaam maar zeker weer terug op zijn normale dieet. Als de diarree weggetrokken is, dan kun je de hond geleidelijk aan weer op zijn normale dieet zitten. Doe dit niet te overhaast, omdat de darmen even de tijd nodig hebben om te genezen. Houd tot zo'n twee dagen na de diarree het milde dieet aan. Gebruik de twee dagen daarna om de hond voorzichtig weer over te laten stappen op zijn gewone dieet. Dat doe je zo:
    • Mix 2/3 van het milde dieet met 1/3 van zijn orale dieet.
    • De volgende meng je 1/3 van het milde dieet met 2/3 van het gewone dieet.
    • De derde dag geef je hem weer zijn normale voeding.
  7. 7
    Dien je hond probiotica toe. Probiotica zijn bacteriën die de spijsvertering bevorderen, en het herstel van de diarree helpen versnellen. Tijdens de hevige uitbarstingen van diarree gaan belangrijke bacteriën verloren. Het duurt vervolgens even voor die goede bacteriën zich weer opgebouwd hebben, en de spijsvertering haar volledige effectiviteit kan bereiken. Probiotische supplementen voorzien de bacteriehuishouding van een impuls. Over het algemeen kun je deze probiotica eens per dag, gedurende vijf dagen door de voeding van de hond mengen.
    • De natuurlijke bacteriën in de darmflora van de hond zijn anders dan die van de mens. Geef je hond daarom geen menselijke probiotica.
    • Er zijn verscheidene probiotica voor honden beschikbaar in de dierenwinkel en bij de dierenarts. Deze zijn vrij verkrijgbaar.
  8. 8
    Geef je hond geen medicijnen tegen menselijke diarree. Op milde diarree zou conform bovenstaand advies gehandeld moeten worden. Je hond een medicijn geven dat de darmbeweging beperkt kan een ernstig probleem veroorzaken. Als de oorspronkelijke symptomen na twee, drie dagen nog niet wegtrekken, dan is de kans groot dat hij even naar de dierenarts moet. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Bepalen of je hond naar de dierenarts moet

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Kijk of hij iets gevaarlijks gegeten heeft. Diarree wordt meestal veroorzaakt door een hond die iets gegeten heeft dat hij niet zou moeten eten. In de meeste gevallen zal hij weer beter worden als het lichaam zich ontdoet van datgene dat hij gegeten heeft.
    • Als je er echter achter komt dat je hond iets giftigs gegeten heeft, zoals rattengif of bleek, neem hem dan onmiddellijk mee naar de dierenarts.
  2. 2
    Neem zijn temperatuur op. Doorgaans wordt diarree niet vergezeld van koorts. Als je hond koorts heeft, dan lijdt hij waarschijnlijk aan een infectie. Om de temperatuur van je hond op te nemen dien je de hulp van een vriend(in) in te schakelen. Hij/zij kan de hond tegenhouden door een arm onder zijn buik te houden, en de achterpoten naar zijn/haar borst te trekken. De vriend(in) moet zijn/haar andere hand stevig onder de kin van de hond zetten. Probeer de hond voorzichtig in bedwang te houden, en probeer hem met je stem te kalmeren als hij begint tegen te stribbelen. Doe je hond een muilkorf of snuitje om als je bang bent dat hij zal bijten.
    • Breng wat glijmiddel aan op de thermometer, til de staart op, en breng de thermometer voorzichtig de anus in. Bij een vrouwtjeshond dien je op te letten dat je de thermometer niet per ongeluk in de vulva steekt—deze zit vlak onder de anus.
    • Forceer de thermometer niet naar binnen. Doe je dat wel, dan kun je de hond blesseren.
    • Wacht tot de thermometer begint te piepen—zo weet je dat de lezing voltooid is.
    • De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38 en 39º Celsius.
    • Een temperatuur boven de 39,5º Celsius wordt als koortsachtig beschouwd. [4]
  3. 3
    Let op als de diarree gepaard gaat met overgeven. [5] De combinatie van overgeven en diarree is een gevaarlijke, omdat de hond zowel van voren als van achteren vocht verliest. Hierdoor loopt hij het risico op uitdroging. Dit is vooral zorgelijk als de hond niet in staat is om te drinken, en geen vocht binnen kan houden. Schakel in dat geval onmiddellijk de hulp van een dierenarts in.
  4. 4
    Kijk of de hond uitdrogingsverschijnselen vertoont. [6] Diarree is in feite ontlasting die veel vocht bevat. Als de hond veel diarree ontlast, en dat vocht niet vervangt, dan zal hij uitgedroogd raken. Uitdroging zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar organen als de lever en nieren stokt—dit zou schade aan kunnen brengen.
    • Om op uitdroging te testen trek je het nekvel tussen de schouderbladen vandaan, en laat je het weer los.
    • Volledig gehydrateerd vel trekt zich gelijk weer in de plooi.
    • De huid van een uitgedroogde hond is minder elastisch. Het kan een paar seconden (of langer) duren voordat het vel weer op zijn plek valt.
  5. 5
    Onderzoek de diarree op bloed. [7] Als je bloed in de diarree vindt, dan kan dat komen door een ontsteking of een inwendige bloeding. Een ontsteking is vooral vervelend, maar een inwendige bloeding kan levensbedreigend zijn. Thuis zul jij niet uit kunnen vinden of je met de een of de ander te maken hebt. Neem dus het zekere voor het onzekere, en ga onmiddellijk naar de dierenarts als je bloed in de ontlasting van je hond vindt.
  6. 6
    Kijk of je hond zwak lijkt, loom is, of ineenstort. [8] Een hond met milde diarree is altijd vrolijk en alert. Als jouw hond normaal gesproken levendig is, maar last heeft van diarree, kijk dan of hij zich anders is gaan gedragen.
    • Als je hond energie ontbeert, futloos is, zijn plekje niet kan vinden, of erger—ineenstort, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.
    Advertentie

Tips

  • Als je naar de dierenarts gaat, neem dan een monster van de ontlasting mee, en laat de arts een uitstrijkje nemen.
  • Sommige honden reageren niet goed op blikvoer. Overweeg om je hond een droogvoeder te geven, of een combinatie van blik- en droogvoer.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Geef je hond, als hij nog last heeft van diarree, geen voedingsmiddelen die hij nog nooit gegeten heeft.
  • Slijmvlies in de diarree wijst op een geïrriteerde darm. Parasieten, rauw varkenshart, en medische aandoeningen kunnen hieraan ten grondslag liggen.
  • Als je van voeding wisselt, doe dat dat geleidelijk aan. Als je niet oppast kan je hond er ziek van worden, of nog meer last van diarree krijgen.
  • Puppy's die een groenige diarree hebben kunnen last hebben van coccidiose. Ga onmiddellijk naar de dierenarts.
  • Waterige diaree kan voor puppy's een levensbedreigende situatie met zich meebrengen. Laat ze onmiddellijk door een dierenarts behandelen.
Advertentie

Bronnen

  1. Textbook of Veterinary Internal Medicine. Ettinger. Publisher: Saunders
  2. Textbook of Veterinary Internal Medicine. Ettinger. Publisher: Saunders
  3. Textbook of Veterinary Internal Medicine. Ettinger. Publisher: Saunders
  4. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  5. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  6. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  7. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  8. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby

Over dit artikel

Deze pagina is 13.173 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie