Pdf downloaden Pdf downloaden

Chiazaad huisdieren waren vooral populair in de jaren '90 van de vorige eeuw. Het zijn terracotta potjes in de vorm van dieren of mensen, die dan bedekt worden met Chiazaad. Wanneer de zaden ontkiemen, ziet het eruit als bont, of haar. Als de kiemen na een tijdje doodgaan, voeg je gewoon weer nieuwe Chiazaden toe. Je kunt ook andere kleine plantjes of planten met kleine blaadjes gebruiken, zoals alfalfa, tarwegras of tijm. [1]

Deel 1
Deel 1 van 2:

Beginnen met je Chia huisdier

Pdf downloaden
  1. Neem de terracotta pot uit de verpakking en leg hem in een bak water. De pot moet volledig ondergedompeld zijn. Het vocht zal in de hele huisdierpot trekken, zodat het de zaden beter vast kan houden.
  2. Terwijl de huisdierpot in de week staat, doe je 5 gram Chiazaad (2 theelepels) in 60 ml water (een kwart kopje). Dit maakt de zaden zacht en ‘wakker’. Zodra de zaadjes nat worden, beginnen ze te groeien. Dit is genoeg voor één huisdier. Chia huisdiersetjes bevatten meestal genoeg zaad voor meerdere keren.
  3. Hierdoor zullen de zaden gelijkmatiger weken. [2] Hierna hoef je de zaden niet meer door te roeren.
  4. Gedurende die tijd zullen de zaden een gelachtig laagje vormen. Hiermee kunnen ze zich goed aan het Chia huisdier hechten.
  5. Nadat de inweektijd voorbij is, haal je het Chia huisdier uit het water. Plaats hem in de lekbak en vul hem met vers water. De lekbak vangt het eventuele teveel aan water op en zal ook je bureau of vensterbank tegen vlekken beschermen.
    • Als je geen lekbak hebt, gebruik dan een schotel of schaal die iets groter is dan je huisdier.
  6. Gebruik niet te veel zaad en verspreid het goed. Je kunt hiervoor je vingers, een klein mes of zelfs een spatel gebruiken. Probeer het zaad zo gelijkmatig mogelijk te verspreiden; laat ze niet op één plek samenklonteren. Als er een gat in de bovenkant van je huisdier zit, zorg dan dat je dit open laat. Dit is waar je hem water gaat geven.
    • Het kan zijn dat je nog zaad over hebt.
    • Als je zaden niet goed aan het Chia huisdier blijven plakken, maak dan de pot leeg en verspreid het zaad opnieuw over het huisdier. Laat de pot leeg en geef de zaden gedurende 2 dagen geen water.
  7. Laat de plastic zak echter niet in aanraking komen met de zaden, anders zullen ze niet ontkiemen. De plastic zak creëert een minikas voor je Chia huisdier. Haal de zak na 3 tot 4 dagen weg, als de meeste zaden zijn ontkiemd. [3]
    • Als het moeilijk is om de plastic zak rechtop te laten staan, zet dan een lange stok in het drinkgat van je huisdier en hang de zak eroverheen. De stok zal de zak overeind houden, zoals bij een tent.
  8. Sommige tuiniers zullen aanraden te wachten tot de zaailingen uitlopen, voordat je ze naar een zonnige plek verplaatst. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het verzorgen van je Chia huisdier

Pdf downloaden
  1. De meeste Chia huisdieren hebben een gat aan de bovenkant. Je zult het water door dit gat moeten gieten. Probeer iets te gebruiken met een smalle tuit, zoals een waterfles. Als je het water direct op de zaden giet, kunnen ze wegglijden.
    • Sommige tuiniers raden aan om het huisdier de eerste twee dagen geen water te geven, zodat de zaden aan de pot kunnen blijven kleven. [5]
  2. Als je je Chia huisdier water geeft, zul je merken dat er zich daarna wat water in de bak verzamelt. Je moet dit water zo snel mogelijk weggieten, anders gaat het na een tijdje rotten en vies ruiken.
  3. Dit helpt de zaden gelijkmatiger te groeien. Planten hebben over het algemeen de neiging naar de zon toe te groeien. Als steeds dezelfde kant van je huisdier naar de zon gericht is, zal de ene kant mooi vol zijn, en de andere kant een beetje kaal. [6]
  4. Witte dons is normaal als de Chiazaden net beginnen uit te lopen. Het besproeien van de zaden met water zal helpen om het donzige uiterlijk te verminderen, dus zorg ervoor dat je dit dagelijks doet. Dit donzige pluis zijn de wortelharen en zullen na de eerste week verdwijnen. Als je na de eerste week nog steeds witte pluisjes ziet, kun je beter opnieuw beginnen met je Chia huisdier. Schraap de zaden eraf, laat het huisdier 30 minuten weken in een oplossing van 1 eetlepel bleekwater in 4 liter water. Spoel het huisdier goed schoon met water en plant je Chia zaad opnieuw. [7]
  5. Trek ze er gewoon af, was je Chia huisdier goed met water en schrob hem schoon met een borsteltje. Op dit punt kun je het huisdier opnieuw gebruiken, en opnieuw Chiazaad laten ontkiemen.
    • Wacht niet tot de kiemen bruin worden; dan zijn ze moeilijker te verwijderen.
    Advertentie

Tips

  • Chia zaden groeien het beste buiten in de zon, maar binnenshuis doen ze het ook prima, alleen zien de kiemen er dan misschien wat minder weelderig uit.
  • Chia zaden groeien het best bij kamertemperatuur, dus ongeveer 22°C.
  • Chiazaden en -kiemen zijn vrijwel altijd eetbaar, maar controleer voor de zekerheid de verpakking. Als je wat van het geweekte zaad over hebt, kun je het dus toevoegen aan je smoothie. Of je kunt de ontkiemde zaden gebruiken op een broodje of in salades. [8]
  • Als het tijd wordt je Chia huisdier opnieuw te gaan beplanten, probeer het dan eens met andere zaadjes, zoals: alfalfa, basilicum, marjolein, tijm of tarwegras. [9]
  • In de winter is de lucht meestal wat droger. Als je in de winter met je Chia huisdier begint, doe er dan een plastic zak omheen, om zo een minikas te creëren. Zorg er wel voor dat de zak niet in aanraking komt met het ontkiemende zaad.
  • Wacht niet tot de kiemen bruin zijn, voordat je ze verwijdert. Het gaat een stuk makkelijker als ze nog groen zijn. Als ze bruin zijn, heb je meestal een (tanden)borstel nodig om ze te verwijderen!
  • Giet dagelijks het overtollige water uit de lekbak, om stagnatie en overstromingen te voorkomen.
  • Zorg dat je Chia huisdier altijd helemaal tot bovenin gevuld is met water.
  • Draai je Chia huisdier om de paar dagen 180 graden, zodat de kiemen aan alle kanten genoeg licht krijgen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Chia huisdier
  • Bak of emmer
  • Water
  • Kopje of beker
  • Theelepel
  • Chiazaad
  • Lekbak (meestal meegeleverd met huisdier) of een schotel of schaal

Over dit artikel

Deze pagina is 3.367 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie