PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een bedrijfsplan is een geschreven document dat in detail uiteenzet wat jouw bedrijf inhoudt, waar het naar toe gaat en hoe het daar gaat komen. Het bedrijfsplan beschrijft in specifieke termen de financiële doelstellingen van je bedrijf, en hoe het zich zal positioneren om die doelen in de context van de huidige markt te realiseren. Daarnaast is het bedrijfsplan een onmisbaar hulpmiddel om bedrijfskapitaal aan te trekken. Dit artikel zet uiteen hoe je stap voor stap een bedrijfsplan maakt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereiding op het schrijven van je bedrijfsplan

PDF download Pdf downloaden
  1. Terwijl alle bedrijfsplannen de algemene doelstelling delen van het beschrijven van een bedrijfsdoel en structuur, het analyseren van de markt en het maken van kasstroomvoorspellingen, zijn er verschillende types plannen. Er zijn drie hoofdsoorten.
    • Het miniplan. Dit is een kort plan (10 pagina's of minder), dat handig is voor het vaststellen van mogelijke interesse in je bedrijf, het verder onderzoeken van een idee of een beginpunt voor een volledig plan. Dit is een prima manier om te beginnen. [1]
    • Het werkplan. Je kunt dit beschouwen als de volledige versie van het miniplan, en het hoofddoel is om precies uiteen te zetten, zonder nadruk op hoe het er uit ziet, hoe het bedrijf moet worden opgezet en gerund. Dit is het plan waarnaar de eigenaar van het bedrijf, naar mate het bedrijf onderweg is naar het realiseren van zijn doelstellingen, regelmatig verwijst. [2]
    • Het presentatieplan. Het presentatieplan is bedoeld voor individuen, die het bedrijf niet in eigendom hebben of runnen. Het kunnen mogelijke investeerders of banken zijn. Het is in feite het werkplan, maar dan met nadruk op een gelikte en verkoopbare presentatie, en op de juiste zakelijke taal en terminologie. Waar het werkplan is gemaakt voor raadpleging door de eigenaar, is de presentatie geschreven met investeerders, bankiers en het publiek voor ogen. [3]
  2. Of je nu om te beginnen gaat voor een miniplan of een allesomvattend werkplan, je moet begrijpen wat de elementen van een bedrijfsplan zijn.
    • Het bedrijfsconcept is het eerste algemene element van een bedrijfsplan. De focus ligt hier op het beschrijven van je bedrijf, de markt, de producten en de organisatiestructuur en -management.
    • De marktanalyse is het tweede belangrijke element van een bedrijfsplan. Je bedrijf gaat zich op een bepaalde markt begeven en het is belangrijk om te begrijpen wat de demografie van de klanten is, en wat de voorkeuren, behoeftes, koopgedrag, maar ook de concurrentie zijn.
    • De financiële analyse is het derde element van het bedrijfsplan. Als je bedrijf nieuw is, gaat het hier ook om voorspellingen over de kasstroom, kapitaaluitgaven en de balans. Er staan ook voorstellingen in over het moment waarop het bedrijf uit de rode cijfers zal komen.
  3. Als je niet financieel onderlegt bent, is het geen slecht idee om hulp in te roepen van een accountant of boekhouder om je te helpen met het financiële deel van het plan.
    • Hierboven staan de algemene hoofdonderdelen van het bedrijfsplan. Deze hoofdonderdelen vallen op hun beurt weer uiteen in de volgende zeven onderdelen, waar we ons hierna, op volgorde, op zullen richten: Bedrijfsomschrijving, marktanalyse, organisatiestructuur en -management, producten en diensten, marketing en verkoop, en verzoeken tot financiering. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het schrijven van je bedrijfsplan

PDF download Pdf downloaden
  1. Nummer de titels van de onderdelen met Romeinse cijfers. Bijvoorbeeld, I, II, II, en zo voort. [5]
    • Het eerste onderdeel wordt de 'Samenvatting' genoemd (en geeft een officieel overzicht van je bedrijf), maar wordt over het algemeen als laatste geschreven, omdat je alle informatie uit het bedrijfsplan nodig hebt om de samenvatting op te stellen.
  2. Beschrijf je bedrijf en identificeer de behoeften op de markt voor jouw product of dienst. Beschrijf kort je belangrijkste klanten en hoe je succesvol denkt te gaan zijn. [6]
    • Bijvoorbeeld, als je bedrijf een kleine koffiewinkel is, zou je beschrijving iets kunnen zijn als "Kees' Koffiewinkel is een kleine zaak in het centrum van de stad, die zich richt op het serveren van de best gezette koffie en vers gebak in een rustige, eigentijdse omgeving. Kees' Koffiewinkel is vlakbij de lokale universiteit gelegen en wil een comfortabele omgeving bieden aan studenten, professoren en mensen die in het centrum werken, om tussen de colleges of vergaderingen door te kunnen studeren, kletsen of gewoon uitrusten. Kees' Koffiehuis onderscheidt zich van anderen door zich te richten op een fijne ambiance, centrale ligging, de beste producten en uitstekende klantenservice."
  3. Het doel van dit onderdeel is om de markt waarin je bedrijf gaat draaien te onderzoeken en te laten zien dat je die markt in de vingers hebt. [7]
    • Gebruik informatie over je doelmarkt. Je moet vragen kunnen beantwoorden zoals, wat is de doelmarkt? Wat zijn de behoeften en voorkeuren daarin? Hoe oud zijn de klanten in die markt en waar wonen ze?
    • Zorg ervoor dat je een competitieve analyse maakt, met onderzoek naar en informatie over directe concurrenten. Maak een lijst van de sterke en zwakke punten van je belangrijkste concurrenten en de mogelijke impact op jouw bedrijf. Dit onderdeel is uitermate belangrijk, want hier wordt uiteen gezet hoe jouw bedrijf marktaandeel gaat verwerven door gebruik te maken van de zwakheden van de concurrentie.
  4. Dit onderdeel van het bedrijfsplan richt zich op de sleutelposities. Neem informatie op over de eigenaren van het bedrijf en over het managementteam. [8]
    • Bespreek de expertise binnen je team en hoe beslissingen genomen zullen gaan worden. Als de eigenaren en managers een achtergrond in het bedrijfsleven hebben of aantoonbaar succes hebben gehad, benadruk dit dan.
    • Als je een organogram hebt, neem die dan op.
  5. Wat verkoop je? Wat is er zo geweldig aan jouw product of dienst? Wat hebben de klanten er aan? Waarom is het beter dan de producten en diensten van je concurrenten? [9]
    • Bespreek alle mogelijke vragen over de levenscyclus van je product. Heb je een prototype of ga je er een ontwikkelen? Heb je een patent of auteursrecht? Beschrijf alle voorgenomen activiteiten.
    • Bijvoorbeeld, als je een plan voor een koffiewinkel schrijft, kun je een gedetailleerd menu opnemen met daarop al je producten. Voordat je het menu schrijft, kun je kort samenvatten waarom jouw bedrijf zich met dit menu onderscheidt van anderen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Onze koffiewinkel biedt vijf verschillende dranken aan, waaronder koffie, thee, smoothies, frisdranken en warme chocolademelk. Door deze uitgebreide keuze hebben we een belangrijk concurrentievoordeel, omdat we een productdiversiteit aanbieden, die onze belangrijkste concurrenten niet bieden".
  6. In dit onderdeel leg je uit hoe je van plan bent de markt binnen te dringen, groei te realiseren, met je klanten te communiceren en je producten of diensten te distribueren. [10]
    • Wees duidelijk in je verkoopstrategie. Ga je met verkopers werken, in de openbare ruimte adverteren, flyers verspreiden, op sociale media adverteren of ga je voor alles?
  7. Als je je bedrijfsplan gaat gebruiken om financiering binnen te halen, voeg dan een financieringsverzoek bij. Leg uit hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te beginnen en te onderhouden. Lever een samenvatting per budgetlijn aan met daarin hoe het startkapitaal zal worden aangewend. Maak ook een tijdpad voor je financieringsverzoek. [11]
    • Verzamel bankafschriften om je financieringsverzoek te ondersteunen. Om deze stap accuraat te voltooien, moet je in sommige gevallen een accountant, jurist of andere professional inhuren. [12]
    • Op bankafschriften moeten alle historische (als je bedrijf al bestaat) of voorziene financiële gegevens staan, met inbegrip van ramingen, winst- en verliesrekeningen, kasstroomoverzichten, balansen, en uitgavenbudgetten. Lever voor een heel jaar alle maand- en kwartaalrapporten aan. En jaarrapporten voor alle jaren daarna. Deze documenten komen bij de bijlagen van je bedrijfsplan.
    • Voeg geraamde kasstromen bij voor tenminste 6 jaar of totdat stabiele groei is bereikt en ook, als dat mogelijk is, een waarde berekening op basis van berekende kasstromen.
  8. De samenvatting dient als een inleiding op je bedrijfsplan. Het omvat de missie van je bedrijf en biedt lezers een overzicht van je producten en diensten, doelmarkt en doelstellingen. Denk er aan om dit deel aan het begin van je bedrijfsplan te zetten. [13]
    • Bestaande bedrijven moeten ook historische informatie over het bedrijf opnemen. Wanneer is het bedrijfsidee ontstaan? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de groei?
    • Startups richten zich meer op analyse van de bedrijfstak en op het financieringsdoel. Noem de bedrijfsstructuur, de financieringsbehoefte en of je dividend gaat uitkeren aan investeerders.
    • Bestaande bedrijven en startups moeten belangrijke prestaties, contracten of mogelijke klanten benadrukken en toekomstplannen aanstippen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het bedrijfsplan afmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is het allerlaatste deel en is bedoeld voor extra informatie. Potentiële investeerders willen deze informatie misschien zien voordat ze beslissen. De documenten die je hier opneemt ondersteunen beweringen die je eerder in het bedrijfsplan hebt gemaakt. [14]
    • Het gaat hier om bankafschriften, kredietrapportage, zakelijke licenties of vergunningen, juridische documenten en contracten (om aan investeerders te laten zien dat ramingen over de inkomsten gebaseerd zijn op daadwerkelijk bestaande zakelijke relaties) en cv's van belangrijk personeel.
    • Ga in op risicofactoren. Er moet een onderdeel zijn waarin de risicofactoren waar je bedrijf mee te maken krijgt helder worden uiteen gezet en ook wat je plannen zijn om de risico's zo klein mogelijk te houden. Dit geeft voor de lezer ook aan hoe goed je bent voorbereid op onvoorziene omstandigheden.
  2. Kijk je bedrijfsplan na op spel- en grammaticafouten. Doe dit een paar keer voordat je de boel definitief maakt.
    • Herzie of schrijf stukken helemaal opnieuw om zeker te weten dat het ook vanuit het perspectief van de lezer werkt. Dit geldt zeer zeker als je een 'presentatieplan' aan het maken bent.
    • Lees je document hardop. Dit stelt je in staat om te ontdekken of er zinnen zijn die niet goed samen gaan en het haalt ook grammaticale fouten naar voren.
    • Geef een kopie aan een goede vriend of collega om het te proofreaden en feedback te geven. Je kunt online een Non-Disclosure Agreement (NDA) downloaden om er zeker van te zijn dat je idee beschermd blijft.
  3. De voorpagina identificeert je document en geeft het esthetische aantrekkingskracht en professionaliteit. Het zorgt er ook voor dat je document eruit springt.
    • Op je voorpagina moet staan: Het woord 'Bedrijfsplan', gecentreerd en in een groot lettertype, samen met de naam van je bedrijf, het logo en contactinformatie. Simpel is beter.
    Advertentie

Tips

  • Behalve deze gids kun je ook gebruik maken van SBA's Create A Business Plan [15] als je meer stap-voor-stapinstructies nodig hebt.
  • Handige bronnen over bedrijfsvoering zijn te vinden bij lokale bestuursinstellingen. Kijk bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.356 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie