PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De bobine, of ontstekingsspoel, is een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van een auto. De bobine levert elektriciteit aan de bougies. Misschien is er iets aan de hand met de bobine als de auto niet start, als de auto niet goed loopt of als de motor vaak uitvalt. Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf te testen of de bobine naar behoren functioneert. Aan de hand van de uitslag kun je bepalen of je de auto wel of niet naar de garage moet brengen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De bobine testen door middel van een vonktest

PDF download Pdf downloaden
  1. Trek de handrem aan en zet de motor uit. Open de motorkap en zoek naar de bobine. De precieze locatie verschilt per auto, maar meestal vind je de bobine aan de achterzijde van het motorcompartiment of onder de kap van de verdeler. Bij auto's zonder verdeler zijn de bougies direct verbonden met de bobine.
    • Een goede manier om de bobine te vinden is door vanaf de verdeler de draad te volgen die niet naar een bougie leidt.
    • Draag voor je eigen veiligheid een veiligheidsbril en handschoenen en gebruik alleen geïsoleerd gereedschap om schokken te voorkomen.
  2. Normaal gesproken lopen de kabels vanaf de verdeler naar de verschillende bougies.
  3. Nadat je de bougiekabel verwijderd hebt kun je de bougie verwijderen. Dat kun je het beste doen met een speciale bougiesleutel.
    • Als je motor langere tijd gedraaid heeft zullen de verschillende componenten heel heet zijn. Als dat het geval is kun je de motor beter eerst 5-10 minuten laten afkoelen voordat je begint.
    • Om tijd te besparen en te voorkomen dat je bougie beschadigd raakt kun je overwegen om in plaats daarvan een bougietester te gebruiken. In plaats van de bougie weer aan de draad te bevestigen, bevestig je de bougietester aan de draad. Aard de klem. Laat je vriend de motor starten en let op vonken in de opening van de tester.
    • Het gebruik van een bougietester betekent ook dat je je verbrandingskamer niet blootstelt aan vuil.
  4. Zodra je de bougiekabel hebt verwijderd, verwijder je de bougie zelf. Dit is het gemakkelijkst met een gespecialiseerde dopsleutel, een bougiedop genaamd.
    • Kijk vanaf nu uit dat er niets in het gat valt dat is ontstaan door het verwijderen van de bougie. Als er iets in het gat van de cilinderkop valt kan de motor ernstig beschadigen, en het is erg moeilijk om iets dat erin gevallen is eruit te halen. Zorg dus dat er niets invalt.
    • Bedek de holte met een schone doek of handdoek om te voorkomen dat er vuil in de verbrandingskamer komt.
  5. Nu heb je een bougie die is verbonden aan de verdeler, maar die niet meer vastzit in de cilinderkop. Pak de bougie alleen maar vast met geïsoleerd gereedschap om schokken te voorkomen.
  6. Je beweegt de bougie dusdanig met de tang (met de kabel nog steeds bevestigd) dat de 'kop' met schroefdraad contact maakt met een metalen onderdeel van de motor. Dat kan een willekeurig onderdeel van het motorblok zijn - zelfs de motor zelf.
    • Raak de bougie nooit aan met je handen, maar gebruik een geïsoleerde tang (en draag handschoenen). Als je dat niet doet loop je kans op elektrische schokken bij de volgende stappen.
    • Als het relais van de brandstofpomp niet wordt verwijderd, betekent dit dat de te testen cilinder niet zal vuren omdat er geen bougie is. Hij wordt echter nog steeds overspoeld met brandstof, wat ernstige schade kan veroorzaken.
    • Raadpleeg je handleiding om het brandstofpomprelais te lokaliseren.
  7. Laat iemand de contactsleutel draaien zonder de auto te starten. Nu wordt het elektrische systeem van de auto geactiveerd en komt er stroom te staan op de bougie die je met de tang vasthoudt (ervan uitgaande dat je bobine werkt).
  8. Als je bobine naar behoren werkt zul je blauwe vonken zien als de contactsleutel wordt omgedraaid, bij de elektroden op de bougie. Deze vonk is goed zichtbaar in daglicht. Als je geen blauwe vonk ziet is je bobine waarschijnlijk niet goed meer. Deze moet dan vervangen worden.
    • Oranje vonken zijn een slecht teken. Dat duidt op een tekort aan elektriciteit dat wordt geleverd aan de bougie (dat kan een aantal oorzaken hebben, onder andere barsten in de behuizing van de bobine, niet genoeg stroom, slechte verbindingen enz.).
    • Als je helemaal geen vonken ziet is ofwel de bobine helemaal kapot, ofwel de elektrische verbindingen zijn slecht, of je hebt iets verkeerd gedaan in je test.
  9. Als je klaar bent met je test moet het contact weer uitstaan. Daarna kun je de stappen uitvoeren in omgekeerde volgorde. Haal de bougie los van de bougiekabel, draai de bougie vast in het gat met een bougiesleutel en maak de bougiekabel weer vast.
    • Gefeliciteerd! Je hebt een vonktest uitgevoerd om je bobine te testen!
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De bobine testen door de weerstand te meten

PDF download Pdf downloaden
  1. De test die hierboven beschreven is is niet de enige manier om de werking van de bobine te testen. Als je beschikking hebt tot een weerstandsmeter of een multimeter kun je de weerstand meten van de bobine. Hieruit kun je op een objectieve manier afleiden of je bobine goed werkt, en dat is beter dan de enigszins subjectieve methode uit de eerste sectie. Maar om de weerstand te meten moet je eerst de bobine verwijderen uit de auto.
    • Lees het onderhoudsboek van jouw type auto voor precieze instructies over het verwijderen van de bobine. Meestal moet de bobine eerst worden losgemaakt van de kabel van de verdeler, daarna moet de bobine worden losgedraaid met een steek- of ringsleutel. Je motor moet uitstaan voordat je begint.
  2. Elke bobine heeft unieke specificaties op het vlak van elektrische weerstand binnen de spoel. Als de gemeten weerstand niet binnen deze waardes valt is er iets mis met de bobine. In de meeste gevallen kun je de waardes vinden in de onderhoudshandleiding van je auto. Maar als je het daar niet kunt vinden kun je navraag doen bij de dealer of online zoeken.
    • In het algemeen moet de primaire spoel een weerstandwaarde hebben van tussen 0,7 en 1,7 ohm, de secundaire spoel moet een waarde geven van tussen 7500 en 10500 ohm. [1]
  3. De verdeler heeft drie elektrische contacten - aan elke zijde één en de derde in het midden. Deze contactpunten kunnen uitsteken of verzonken zijn - dat maakt verder niet uit. Zet de multimeter aan, stel de multimeter in op weerstand meten en laat de twee pinnen contact maken met de buitenste contacten. Schrijf de meting op - dit is de weerstand van de primaire spoel.
    • Bij sommige nieuwere bobines zijn de contactpunten anders geplaatst. Controleer de onderhoudshandleiding voor verdere informatie als je niet zeker weet welke contactpunten corresponderen met de primaire spoel.
  4. Hou één pin tegen een van de buitenste contactpunten en hou de andere pin tegen het middelste contactpunt (waar de hoofdkabel van de verdeler verbonden is. Schrijf de gemeten waarde op - dit is de weerstand van de secundaire spoel.
  5. Bobines zijn delicate componenten van het elektrische systeem van een auto. Als de metingen van de primaire of secundaire spoel buiten de normale waardes vallen, zelfs al is het maar een beetje, dan is er al sprake van een beschadigde of slecht functionerende bobine. In dat geval moet de bobine vervangen worden.
    Advertentie

Tips

  • Als je geen vonken waarneemt met de eerste methode kun je beter de tweede methode proberen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Steek- of ringsleutels (en een bougiesleutel)
  • Schroevendraaier
  • Geïsoleerde tang
  • Bougie
  • Bougiekabel
  • Contactsleutel
  • Weerstandsmeter of multimeter (voor de tweede methode)

Over dit artikel

Deze pagina is 124.657 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie