Pdf downloaden Pdf downloaden

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op je slaapkwaliteit. Een van die factoren is je kussen. Als je het verkeerde kussen hebt, kun je pijn in je hoofd, nek en schouders krijgen. [1] Als je de tijd neemt om te bepalen wat voor jou het beste kussen is, op basis van je slaapgewoontes en persoonlijke behoeftes, weet je zeker dat je elke dag fris en uitgerust opstaat.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je favoriete slaaphouding ontdekken

Pdf downloaden
  1. Sommige mensen slapen vooral op hun rug, anderen op hun zij en weer anderen slapen het liefst op hun buik. Het is belangrijk om te weten in welke houding jij vooral slaapt, zodat je het juiste kussen kunt kiezen. [2]
  2. Hoewel je misschien wel ongeveer weet hoe je het liefste slaapt, is het goed om een paar nachten extra op te letten zodat je het zeker weet.
    • Als je bijna in slaap valt, ga dan een paar minuten op je rug liggen, dan op je zij en tenslotte op je buik. Voel wat het prettigst voor je is. Als je een half uur op je buik ligt en niet in slaap valt, is dat waarschijnlijk niet je favoriete slaaphouding.
    • Probeer je bewust te worden van de houding waarin je 's morgens wakker wordt. Schrijf de positie waarin je wakker werd op, en vergelijk de houdingen na een paar dagen.
  3. Nu je er goed over nagedacht hebt en je favoriete slaaphouding weet, moet je een beslissing nemen. Dit is een belangrijke beslissing, want die leidt tot het perfecte kussen.
    • Als je een buikslaper bent, heb je een zacht, redelijk plat kussen nodig, of helemaal geen kussen. Als je een zacht kussen neemt is je nek beter op één lijn met je ruggengraat.
    • Als je een rugslaper bent, neem dan een middelhoog tot dik kussen. Het moet niet té dik zijn, want dan duw je je hoofd te ver naar voren. Het mag ook niet te zacht zijn, want dan zakt je hoofd er helemaal in. In dat geval heb je een kussen nodig dat wat dikker en steviger aan de onderkant is, zodat je nek wat meer steun krijgt.
    • Zijslapers hebben een wat dikker, steviger kussen nodig om de nek te ondersteunen.
    • Als je merkt dat je een gemengde slaper bent, en je vindt allerlei houdingen prettig, kies dan een kussen dat tussen dik en dun in zit, zodat je het bij allerlei posities kunt gebruiken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De vulling van je kussen kiezen

Pdf downloaden
  1. Er zijn allerlei verschillende kussens, en die hebben allemaal hun eigen voordelen.
    • Neem medische aandoeningen in overweging. Als je astma hebt, allergisch bent of chronische nekpijn hebt, heb je misschien een speciale vulling of een beschermhoes tegen allergieën nodig. [3]
    • Overweeg de kosten. Sommige soorten vulling zijn een stuk duurder dan andere.
  2. Deze kussens zijn gemaakt van de veertjes van ganzen of eenden, en je kunt ze vullen naar wens.
    • Meer stevigheid of hoogte is beter voor zijslapers, terwijl minder vulling beter kan zijn voor rug- en zijslapers.
    • Deze kussens gaan wel 10 jaar mee en zijn veerkrachtig en ademend omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt.
    • Let op dat er een verschil is tussen donskussens en verenkussens. Dons is heel licht en zacht, en meestal gemaakt van de veertjes die onder de harde, sterke veren die de vogel beschermen tegen de elementen liggen. [4] Een verenkussen is vaak wat harder, en er kunnen scherpe stukjes van de veren door de stof heen prikken, vooral bij wat goedkopere verenkussens.
    • Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat veren- of donskussens allergieën en astma verergeren, [5] willen sommige mensen ze toch liever niet.
    • Misschien wil je geen dons- of verenkussen om ethische redenen, omdat je astma hebt of omdat je allergisch bent. In dat geval kun je een synthetische versie nemen.
  3. Een wollen of katoenen kussen kan geschikt voor je zijn als je last hebt van ernstige allergieën, want die kussens zijn minder vatbaar voor stofmijt en schimmels. [6]
    • Weet wel dat deze kussens meestal heel stevig zijn, dus ze zijn niet zo geschikt voor buikslapers.
    • Als je een buikslaper bent, maar je wilt toch een hypo-allergeen kussen, kun je misschien een heel dun wollen of katoenen kussen vinden.
  4. Deze kussens zijn gemaakt van het sap van de rubberboom, waardoor het elastisch en veerkrachtig is.
    • Deze kussens zijn heel geschikt voor mensen met een allergie, want ze zijn bestand tegen schimmels.
    • Ze zijn vaak koeler dan memory-foam, en vormen zich naar je hoofd en nek.
    • Latex kussens zijn er in allerlei vormen en maten. Ook de vulling kan anders zijn, want sommige zijn van snippers gemaakt, en andere van een massief stuk latex.
    • Je kunt ze niet zo makkelijk indrukken als memory-foam, en ze kunnen erg zwaar en duur zijn. [7]
  5. Deze kussens zijn gemaakt van polyurethaan, wat gemengd wordt met andere chemicaliën.
    • Kussens van memory-foam zijn er in allerlei vormen en maten, waaronder ook een S-vorm.
    • Ze geven goede steun, vooral als je last hebt van je nek, kaken of schouders.
    • Ze gaan lang mee en vormen zich goed naar de contouren van je hoofd en nek.
    • Een hoge dichtheid is het beste, want dan gaat het materiaal langer mee.
    • Let op dat je het op dit soort kussens snel warm kunt krijgen, want het materiaal 'ademt' niet.
    • Als je veel beweegt in je slaap, zijn dit soort kussens misschien niet prettig, want het duurt een tijdje voordat ze de vorm van je hoofd hebben aangenomen. [8]
    • Een nieuw kussen van memory-foam kan vies ruiken, maar die geur verdwijnt na verloop van tijd.
  6. Bepaalde slaapgewoontes en aandoeningen kunnen betekenen dat een 'normaal' kussen voor jou niet de beste keuze is. Weet echter dat, hoewel een orthopedisch kussen kan helpen, er niet veel wetenschappelijk bewijs is waaruit blijkt dat dit soort kussens echt werkt, [9] en dat ze heel duur kunnen zijn.
    • Een positioneringskussen is een kussen in de vorm van een 'n', en er wordt beweerd dat het tegen slaapapneu helpt omdat je hiermee in de ideale houding ligt. Het kussen schijnt ook te helpen tegen veel draaien in bed. [10]
    • Een cervicaal kussen geeft extra steun aan de onderkant om de nek te ondersteunen. [11] Er wordt beweerd dat deze kussens tegen een gespannen nek en hoofdpijn helpen, maar er is niet voldoende bewijs om deze bewering te staven.
    • Anti-snurk-kussens schijnen te werken doordat ze het hoofd zo achterover positioneren dat de luchtwegen altijd open blijven. [12]
    • Verkoelende kussens zijn gemaakt met vulling die de warmte van het hoofd absorbeert, zodat je het niet te warm krijgt. [13] Hoewel iedereen die het snel warm heeft 's nachts dit soort kussens kan gebruiken, zijn ze vooral heel geschikt voor mensen die last hebben van opvliegers.
    • Ventilatiekussens zijn gemaakt om de luchtcirculatie te verbeteren, en ze zijn bedoeld om je beter en dieper te laten ademen als je slaapt. [14] Hoewel sommigen bewerend dat dit tegen de pijn helpt, weten artsen nog niet of deze technologie wel echt werkt. [15]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Verschillende kussens uitproberen

Pdf downloaden
  1. Als je hebt bepaald wat voor soort kussen voor jou geschikt zal zijn, kun je onderzoek gaan doen op internet. Lees reviews van verschillende kussens voordat je iets koopt, vooral als je een speciaal kussen zoals een anti-snurk-kussen of een ventilatiekussen koopt, wat erg duur kan zijn, want je weet niet of die wel echt goed werken.
  2. Het beste kussen voor jou hoeft niet het duurste kussen te zijn. Probeer verschillende kussens in verschillende prijscategorieën uit.
  3. Veel winkels die kussens verkopen, verkopen ook matrassen. Neem het kussen en ga er een paar minuten mee op een bed liggen. Dan weet je beter of het kussen je bevalt of niet.
  4. Als je niet met het kussen kunt gaan liggen, ga dan tegen een muur aan staan in je favoriete slaaphouding. Leg het kussen tegen de muur. Als het kussen dat je probeert goed is voor jou, moet je nek op één lijn zijn met je ruggengraat. [16]
    • Het kan lastig zijn om te weten of je nek wel of niet recht ligt, dus neem een vriend(in) mee om je te helpen.
  5. Sommige winkels, zoals Ikea, [17] bieden je de mogelijkheid om het kussen terug te brengen als je er niet blij mee bent. Vraag voordat je het kussen koopt of je het nog mag ruilen.
    Advertentie

Tips

  • Overweeg om meer dan één soort kussen te nemen. De ene dag heeft je nek misschien meer steun nodig dan de andere, dus dan is het prettig als je meerdere kussens hebt om uit te kiezen.
  • Was je kussen regelmatig volgens de instructies van de fabrikant, of gebruik een beschermhoes om de levensduur van je kussen te verlengen. Een kussen van memory-foam kun je niet wassen, maar met een beschermhoes hou je het schoon.
  • Vervang je kussen als het kapot gaat, of als het de vorm niet meer behoudt. Vouw je kussen in de lengte dubbel, en hou het zo 30 seconden vast. Als het de oorspronkelijke vorm niet meer aanneemt wanneer je het loslaat, heb je een nieuw kussen nodig. [18]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.021 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie