Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je gevraagd wordt om een toespraak voor te bereiden en te houden kan dit nogal intimiderend lijken als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Maak je geen zorgen! Als je onderstaande simpele tips volgt, zul je in korte tijd een expert worden in het houden van toespraken.
Stappen
-
Bedenk een onderwerp voor je toespraak. Kies één duidelijke boodschap uit die je wilt overbrengen aan je publiek, in plaats van om te proberen om meerdere onderwerpen te behandelen.
-
Bedenk wie je publiek is. Spreek je voor kinderen of volwassenen? Spreek je voor mensen die niets van je onderwerp afweten of voor mensen die deskundig zijn over je onderwerp? Als je begrijpt wie je publiek is, kun je je toespraak op de juiste manier op hen afstemmen.
-
Bedenk wat je doelen zijn. Een goede toespraak vervult een bepaalde behoefte die je publiek heeft. Probeer je om je publiek aan het lachen te maken? Probeer je om hun moreel op te krikken of breng je een eenvoudige en directe boodschap over zodat je hun gedrag kunt beïnvloeden? Deze vragen bepalen de stijl en toon van je toespraak.
-
Denk aan de setting waarin je de toespraak houdt. Is het een toespraak voor een kleine groep of een toespraak voor een grote groep? Je kunt een informelere toon aanhouden als je voor een klein publiek spreekt, maar schrijf een formelere toespraak als het om een groot publiek gaat.Advertentie
-
Formuleer een enkele, beknopte zin over je onderwerp. Probeer iets te schrijven waarmee je de nieuwsgierigheid van je publiek wekt zodat je direct hun aandacht hebt.
- Gebruik een anekdote of een citaat. Soms heeft iemand anders het al beter geformuleerd dan jij ooit zou kunnen doen. Zorg er wel voor dat je je bron vermeldt.
- Wees voorzichtig om je toespraak met een grap te beginnen tenzij je je publiek goed kent. Je denkt misschien dat wat je vertelt grappig is, maar je publiek kan dit humorloos en zelfs aanstootgevend vinden.
-
Kies drie tot vijf ondersteunende argumenten voor je onderwerp uit. Zorg ervoor dat de punten die je wilt behandelen beknopt en direct zijn.
- Je kunt beginnen door algemene bronnen zoals een encyclopedie of Wikipedia te bekijken. Wanneer je meer kennis over je onderwerp hebt opgedaan, moet je je ideeën controleren en onderbouwen met betrouwbaardere bronnen.
- Gebruik je eigen ervaringen. Wanneer je je al langere tijd met dit onderwerp bezig gehouden hebt, dan kunnen je ervaringen en persoonlijke verhalen goede bronnen zijn. Zorg ervoor dat je deze verhalen kort en bondig houdt zodat je toespraak niet onsamenhangend is en je de aandacht van het publiek verliest.
-
Beslis of je je toespraak helemaal uit wilt schrijven of dat je je toespraak puntsgewijs met steekwoorden op indexkaarten wilt schrijven.
- Denk na over hoe zeker je je voelt over je onderwerp. Als je veel over het onderwerp weet en gemakkelijk kunt improviseren, gebruik dan indexkaarten.
- Gebruik één kaart voor je introductie. Schrijf ook je openingszin op deze kaart.
- Gebruik een of twee kaarten voor elk ondersteunend argument. Maak dan één kaart voor je conclusie, die weer teruggrijpt op de centrale boodschap van je toespraak.
- Schrijf korte zinsfragmenten of zelfs losse steekwoorden op je kaarten. Deze woorden en zinsfragmenten moeten kernwoorden bevatten die je eraan herinneren wat je wilt vertellen.
- Als je je onzeker voelt of het onderwerp niet zo goed kent, schrijf dan de tekst van je toespraak precies zo op als dat je het aan je publiek wilt vertellen.
- Denk na over hoe zeker je je voelt over je onderwerp. Als je veel over het onderwerp weet en gemakkelijk kunt improviseren, gebruik dan indexkaarten.
-
Bedenk of je visuele hulpmiddelen wilt gebruiken. Je kunt Prezi of PowerPoint inzetten om een presentatie te maken om je toespraak te ondersteunen, maar je kunt ook tabellen en grafieken op papier laten zien.
- Maak minimaal gebruik van deze visuele hulpmiddelen. Je wilt immers dat ze je toespraak ondersteunen en niet domineren.
- Zorg ervoor dat je publiek de inhoud van je visuele hulpmiddelen goed kan lezen. Je kunt de tekst en afbeeldingen beter te groot dan te klein maken. Test dit dus van tevoren uit.
- Bekijk welke voorzieningen er aanwezig zijn in de ruimte waar je je toespraak gaat houden. Als je internet of een projectiescherm en een beamer nodig hebt, zorg er dan voor dat je weet of deze apparaten aanwezig zijn.
-
Maak hand-outs als je onderwerp gedetailleerd en technisch is. Zo kun je de meest belangrijke punten in je toespraak behandelen en je publiek tegelijkertijd verwijzen naar de meer gespecificeerde punten die ze voor later kunnen bewaren.
-
Schrijf een korte biografie van jezelf in één alinea. Als iemand je voor je toespraak aan je publiek zal voorstellen, dan zal het helpen als je van tevoren de juiste informatie verschaft.Advertentie
-
Meet met behulp van een klokje hoe lang je toespraak duurt. Van tevoren moet je weten hoe lang je toespraak moet zijn. Als je je toespraak niet in de aangegeven tijdsperiode kunt houden, dan moet je je tekst misschien inkorten of verlengen. Denk er ook aan om tijd in te plannen voor vragen van het publiek nadat je je toespraak hebt afgerond, als dit van toepassing is.
-
Oefen je toespraak voor een vriend of voor de spiegel. Oefen ermee om naar je publiek te kijken zodat je niet altijd naar je aantekeningen kijkt.
-
Praat langzaam en spreek alle woorden duidelijk uit. Stop even met praten tussen de verschillende onderdelen van je toespraak zodat je publiek de informatie kan verwerken.
-
Markeer de tekst met een pen of potlood tijdens het spreken. Als bepaalde woorden onnatuurlijk voor je klinken of als een zin onhandig klinkt als je deze uitspreekt, markeer deze stukken tekst dan en pas ze aan zodat ze natuurlijk en vloeiend klinken.
-
Neem jezelf op op video als je je toespraak oefent. Analyseer dan je verschijning, je lichaamstaal en de kwaliteit van je toespraak.
- Zorg ervoor dat je natuurlijke bewegingen maakt en dat je je rustig beweegt. Laat je armen ook niet langs je lichaam hangen en houd je niet aan het podium vast.
- Als je de toespraak oefent met een vriend erbij en hij of zij biedt aan om opbouwende feedback te geven, probeer dan open te staan voor datgene wat je vriend te zeggen heeft.
-
Oefen meerdere keren. Als je je toespraak meerdere keren geoefend hebt, zul je je tijdens je echte toespraak een stuk zelfverzekerder voelen.Advertentie
-
Kleed je op een passende manier. Als je gezaghebbend moet overkomen, kies dan voor formele, zakelijke kleding. Kies een kleur die je goed staat en draag zo weinig mogelijk opvallende accessoires.
-
Zorg ervoor dat al je materialen goed geordend zijn. Breng je visuele hulpmiddelen, je tablet of laptop en een exemplaar van je toespraak.
-
Vraag om een soundcheck. Als het om een kleine ruimte gaat, vraag dan of iemand achterin de ruimte wil gaan staan en kijk of hij of zij je kan verstaan. Gaat het om een grotere ruimte, oefen dan met de microfoon zodat je toespraak niet zacht of vervormd klinkt.
-
Zet je hulpmiddelen en aanvullende materialen klaar. Zorg ervoor dat de computer, het projectiescherm, de beamer en de presentatieborden goed functioneren en op de juiste plek staan zodat je publiek ze kan zien.
-
Bedenk wat je met je hand-outs wilt doen. Je moet ze of op een tafel neerleggen waar je publiek ze kan pakken of ze op een georganiseerde manier uitdelen.
-
Vraag om een glas water. Als je toespraak lang is, zul je wat water nodig hebben om een droge mond te voorkomen.
-
Kijk in de spiegel voordat je het podium opstapt. Controleer de voor- en achterkant van je kleding en zorg ervoor dat je haar netjes zit. Als je make-up draagt, controleer dan of dit niet uitgelopen is.Advertentie
-
Kijk rond in je publiek en focus je niet op een enkel vast punt.
- Maak oogcontact met mensen in je publiek. Als dit teveel voor je is, kijk dan naar een punt net boven de hoofden van de mensen, zoals een klok of een schilderij.
- Laat je blik over het publiek gaan en kijk verschillende mensen aan zodat iedereen zich tijdens je toespraak aangesproken voelt.
-
Spreek langzaam en probeer om normaal te ademen. De adrenalinestoot die je van nature krijgt wanneer je voor een publiek staat, kan er voor zorgen dat je veel te snel gaat praten.
-
Lach om jezelf als er iets misgaat. Het publiek zal zich gemakkelijker in je kunnen verplaatsen en je zult hun vertrouwen in jouw kennis van het onderwerp niet verliezen.
-
Tel tot 5 in je hoofd voordat je aan het eind van je toespraak het podium verlaat. Bedank het publiek met een glimlach, een kort knikje of een kleine buiging, als dat passend is.Advertentie
Tips
- Wees zelfverzekerd wanneer je spreekt. Zorg dat je het gevoel hebt dat jij de beste bent.
- Spreek met overtuiging en geloof in wat je zegt.
- Vergeet niet - het ergste wat je kunt doen is je publiek vervelen met een toespraak die te lang is. Houd je toespraak kort en bondig en houd je aan de tijdslimiet.
- Wees luid en duidelijk. Zorg dat je je niet minderwaardig voelt. Zo zul je meer zelfvertrouwen hebben.
- Het is beter om een onderwerp uit te kiezen waar je je goed bij voelt. Zo zul je je minder angstig en gestrest voelen.
- Haal af en toe na een zin eens diep adem of pauzeer even. Zo trek je de aandacht van je publiek.
- Als je besloten hebt om je toespraak zo van het papier af te lezen, print het document dan uit in een groot en duidelijk lettertype. Stop de pagina's in insteekhoezen en doe deze in een ringband zodat je de pagina's gemakkelijk om kunt slaan zonder dat ze in de war raken. Je kunt ook twee pagina's naast elkaar neerleggen, waarbij je de huidige pagina aan de linkerkant neerlegt en de volgende pagina aan de rechterkant. Leg dan wel de volgende pagina aan de linkerkant neer wanneer je daarmee begint, zodat de andere pagina's daaronder liggen. Op deze manier zul je niet in de war raken. Vergeet ook niet om regelmatig naar je publiek te kijken zodat ze hun aandacht bij je toespraak houden.
Advertentie
Waarschuwingen
- Vergeet je niet voor te bereiden op vragen van het publiek nadat je je toespraak hebt afgerond. Probeer van tevoren te bedenken welke vragen het publiek zou kunnen stellen en oefen je antwoorden daarop.
Advertentie
Benodigdheden
- Uitgeschreven toespraak of indexkaarten
- Vriend, docent of familielid om te oefenen
- Videocamera
- Computer of tablet voor visuele hulpmiddelen
- Flip-over of presentatiebord voor visuele hulpmiddelen
- Microfoon (voor een grote ruimte)
- Hand-outs
- Glas water
- Spiegel
- Passende kleding
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 6.894 keer bekeken.
Advertentie