PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wetenschappelijke rekenmachines zijn ongelooflijk belangrijk en efficiënt wanneer je toe bent aan hogere wiskunde, maar ze kunnen behoorlijk ontmoedigend zijn als je ze voor het eerst ziet. Om een wetenschappelijke rekenmachine te kunnen gebruiken moet je de belangrijkste functies ervan leren evenals het invoeren van gegevens in de juiste volgorde. Zorg voor je bezig gaat met je eerste proefwerk, dat je weet waar alle toetsen voor dienen en hoe je de functies kunt gebruiken die je nodig hebt.

  1. Zoek de belangrijke functies. Er zijn verscheidene functies op een rekenmachine die essentieel zijn voor algebra, goniometrie, meetkunde, differentiaalrekening etc. Zoek de volgende functies op je rekenmachine (de namen ervan kunnen per model verschillen). Bij sommige functies moet je tegelijkertijd de Fn of Shift-knop indrukken:

      Bewerking Functie
      Basishandelingen [1]
       +  Optellen
       -  Aftrekken (niet negatief)
       x  Vermenigvuldigen (Vaak is er ook een x -knop voor de variabelen)
       ÷  Delen
       ^  Machtsverheffen
       y x  y tot de macht van x
       √ of Sqrt  Tweedemachtswortel
       e x  Exponentieel
       sin  Sinus
       sin -1  Inverse sine function
       cos  Cosinus
       cos -1  Inverse cosinus
       tan  Tangens
       tan -1  Inverse tangens
       ln  Log met grondtal e
       log  Log base 10
       (-) of neg  Geeft negatief getal aan
       ()  Haakjes voor de rekenvolgorde
       π  Voegt pi in
       Modus  Wisselt tussen graden en radialen
  2. Bij veel van de functietoetsen gebruik je die voorafgaand aan de getallen die je invoert. Sommige rekenmachines voeren de functie op een getal dat je al hebt ingevoerd, terwijl anderen dit uitvoeren op het getal dat erna wordt ingevoerd.
  3. Test de knopvolgorde middels een eenvoudig en korte opgave. Bijvoorbeeld, bereken de wortel van 9. Je zult al wel weten dat het antwoord 3 is, dus is dit een geweldige tip om te gebruiken, mocht je middenin een proefwerk plotseling vergeten zijn in welke volgorde je de knoppen in moet drukken.
    • Druk op 9 en daarna op de knop met het vinkje. Als er niets gebeurt, druk dan op het vinkje en daarna op 9.
    • Sommige rekenmachines voegen haakjes toe aan de berekening, zoals √(3 . Deze haakjes zal je weer moeten sluiten met een ) om de berekening af te kunnen ronden.
    • Druk nu op het isgelijkteken om het resultaat te zien.
  4. Een andere goede test om de knoppenvolgorde te achterhalen is het gebruik van de y x functie. Omdat hier maar twee getallen voor nodig zijn, wil je er zeker van zijn dat je weet welke volgorde je moet aanhouden. Doe een eenvoudige test, zoals 2 3 . Als je 8 als antwoord krijgt, dan heb je de juiste volgorde gehanteerd. Krijg je 9 , dan heb je eigenlijk 3 2 berekent.
  5. Bij het gebruiken van de SIN, COS en TAN-functies zal je twee verschillende dingen moeten onthouden: de volgorde van de knoppen en radialen versus graden.
    • Gebruik een eenvoudige SIN-functie met een gemakkelijk te onthouden antwoord. Bijvoorbeeld, de sinus van 30° is 0,5. Bepaal of je hiervoor eerst 30 moet intoetsen of eerst op SIN moet drukken.
    • Controleer je antwoord. Als je antwoord 0,5 is, dan geeft je rekenmachine het antwoord in graden. Is je antwoord 0,988 , dan staat je rekenmachine ingesteld op radialen. Zoek de Mode of Modus-knop om te kunnen omschakelen.
    • Oefen het invoeren van een langere vergelijking. De dingen kunnen wat gecompliceerder worden wanneer je een langere vergelijking wilt gaan invoeren in je rekenmachine. Je zult rekening moeten houden met de bewerkingsvolgorde, en je zult veel gebruikmaken van de () toetsen. Probeer de volgende vergelijking in je rekenmachine in te voeren: 3^4/(3+(25/3+4*(-(1^2))))
      • Merk op hoeveel haakjes er nodig zijn om de formule kloppend te houden. Het juiste gebruik van haakjes is essentieel om succesvol gebruik te maken van de rekenmachine
    • Leer hoe je moet opslaan en herstellen. Het opslaan van je resultaten om die op een later moment weer terug te kunnen halen, is een essentiële vaardigheid voor het omgaan met uitgebreidere opgaven. Er zijn een aantal verschillende manieren om opgeslagen gegevens te gebruiken:
      • Gebruik de Answer-toets om het laatste getoonde antwoord op een vergelijking terug te halen. Bijvoorbeeld, heb je zojuist 2^4 ingevoerd, dan kun je 10 aftrekken van het resultaat, door het indrukken van ANS + - + 1 + 0.
      • Gebruik de toetsen M+ of STO (Store) om waarden op te tellen bij de waarde in het geheugen van de rekenmachine. Je kunt vervolgens de REC of MR-toetsen gebruiken voor het opvragen van de waarde uit het geheugen, om deze daarna in een vergelijking te kunnen gebruiken. [2]
    Advertentie

Tips

  • Elke wetenschappelijke rekenmachine heeft weer een andere indeling, dus neem de tijd om bekend te raken met waar alles zich bevindt. Sla de handleiding erop na, als je een specifieke functie niet kunt vinden waarvan je weet dat die wel aanwezig is.
  • Als je berekeningen in de rekenmachine wilt opslaan, doe dan het volgende: reken de opgave uit. Bijvoorbeeld: 22 + 22 = 44. Druk vervolgens op de Shift-knop, daarna op RCL en vervolgens op een ALPHA-knop. Bijvoorbeeld, a. Druk vervolgens op '=' op je rekenmachine, daarna op ALPHA en vervolgens op a, en als laatste het isgelijkteken =. Je antwoord zal worden opgeslagen. [ citaat nodig ]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.890 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie