PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Cavia's hebben het zwaar te verduren als ze zwanger zijn. De draagtijd duurt 58 tot 73 dagen en de moeder draagt 1 tot 6 jongen tegelijk. [1] Het sterftecijfer onder zwangere cavia's is hoog (zo'n 20%), omdat ze vatbaar zijn voor complicaties en ziektes, zoals zwangerschapsvergiftiging. Alhoewel cavia's nooit thuis met opzet gefokt zouden mogen worden, komt het vaak voor dat iemand met een zwangere cavia van de dierenwinkel thuiskomt. Met goede zorg kan het risico aanzienlijk verkleind worden en kan je cavia in goede gezondheid haar zwangerschap volbrengen.

Deel 1
Deel 1 van 8:

Zwangerschap vaststellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Uiterlijke indicaties van zwangerschap zijn moeilijk waar te nemen, en worden meestal pas tegen het einde van de zwangerschap zichtbaar. Je kunt echter wel merken dat je cavia meer gaat eten en drinken en de buik dikker wordt, zie ook het artikel op wikiHow over vaststellen of je cavia zwanger is. Oefen geen druk uit op de buik, want dan kun je een miskraam veroorzaken.
    • Jonge cavia's eten steeds meer naarmate ze groeien, dit is niet altijd een teken van zwangerschap.
    • Een zwangerschap met weinig jongen laat de buik niet veel opzwellen en zal niet zo opvallen.
    • Alle cavia's houden ervan om in hooi te wroeten, dit is niet altijd een teken van nestdrang.
  2. Als je vermoedt dat je cavia in verwachting is, kun je de dierenarts vragen om te kijken. De dierenarts zal de buik bevoelen om te bepalen of er foetussen in zitten en zal eventueel een echo maken. De dierenarts kan je vertellen wanneer de cavia is uitgerekend.
    • Een dierenarts is de enige die dit onderzoek goed kan uitvoeren. De blaas, nier of een vergrote eierstok kunnen makkelijk voor een foetus aanzien worden. Een ruwe behandeling kan tot een miskraam leiden.
    • Een echo is een niet-invasieve methode, die een zwangerschap kan bevestigen. De dierenarts kan op de echo ook zien hoeveel jongen er zijn en hoeveel hiervan in leven zijn.
  3. Het vrouwtje was misschien al zwanger toen je haar kocht, of ze zit in een hok met een mannetje.
    • Dierenwinkels zijn heel slecht in het bepalen van het geslacht van cavia's. Misschien hebben ze het geslacht van een van je cavia's verkeerd bepaald. Laat een dierenarts het geslacht van al je andere cavia's bepalen.
    • Dierenwinkels houden cavia's ook vaak bij elkaar in een hok en sommige fokkers scheiden de geslachten niet op tijd, waardoor het mogelijk is dat je cavia al zwanger was toen je haar kocht.
  4. Zeugen moeten ouder zijn dan 3 maanden en jonger dan 7 maanden bij hun eerste zwangerschap. Als ze al eerder zwanger zijn geweest, moeten ze jonger zijn dan 2 jaar.
    • Als je cavia niet aan de leeftijdsvereisten voldoet, raadpleeg dan de dierenarts om een zwangerschapsplan op te stellen. Voor jonge cavia's betekent dat onder andere het nemen van een voedingssupplement, Critical Care of een vergelijkbaar product. Voor oudere cavia's kan dat betekenen dat ze tijdens de zwangerschap en de bevalling bij de dierenarts blijven, omdat de kans groot is dat hij moet ingrijpen.
    • Te jonge zeugen kunnen een vitaminetekort opbouwen tijdens hun zwangerschap, daarom is een voedingssupplement belangrijk.
    • En zeugen die te oud zijn, lopen een groter risico op bekkeninstabiliteit en dystocia, waardoor het nodig kan zijn een keizersnede uit te voeren.
  5. Zeugen die te dik zijn, lopen een groter risico op zwangerschapsvergiftiging. Als de cavia al te dik was vóór de zwangerschap, bespreek dan met de dierenarts wat je haar te eten moet geven tijdens de zwangerschap, want ze kan dan niet op dieet.
  6. Dalmatiër en Roan cavia's hebben een recessief dodelijk erfelijk gen. Als een van de ouders van zo'n ras is, heeft elk jong 25% kans op de dodelijke erfelijke ziekte. Er bestaan ook andere erfelijke ziektes bij cavia's, dus ga, indien mogelijk, de herkomst van de ouders na.
    • Als er een kans bestaat dat de jongen met een ziekte worden geboren, moet je beslissen wat je gaat doen. Als je niet zelf voor ze kunt zorgen, kun je ze misschien aan een baasje geven die meer ervaring heeft in het zorgen voor cavia's of je kunt ervoor kiezen om ze te laten inslapen.
    • Cavia's met dodelijke erfelijke ziektes zijn wit of in kleur (geen albino's), worden blind geboren, meestal aan beide ogen, hebben scheve of misvormde tanden, zijn vaak ook doof en lijden vaak aan interne afwijkingen, met name aan de spijsverteringsorganen. Deze jongen kunnen een paar dagen na de geboorte doodgaan of een paar jaar blijven leven. Ook als ze de eerste week overleven, leven ze waarschijnlijk minder lang dan normaal en hebben ze tijdens hun leven veel medische zorg nodig.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 8:

Gezondheid tijdens de zwangerschap

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kan zwangerschapsvergiftiging veroorzaken, of de zeug zo angstig maken, dat ze niet meer eet of drinkt. Daarom moet stress zoveel mogelijk beperkt worden.
    • Beperk blootstelling aan harde geluiden en fel licht.
    • Zet het hok niet in direct zonlicht.
    • Stel een dagelijkse routine op en houd je eraan, om zekerheid te bieden.
    • Als je dingen moet veranderen, doe dat dan zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, wanneer de stress minder vat heeft op de zeug.
    • Raak de cavia zo min mogelijk aan.
    • Raak de zeug in de laatste 2 weken van de zwangerschap niet aan. Leid haar op een handdoek of in een doos als je haar moet optillen.
  2. Het is erg belangrijk om de cavia een paar keer per dag te controleren, bij voorkeur om de 3-4 uur. Onthou elke keer dat je gaat kijken hoeveel water ze heeft gedronken en hoeveel eten ze heeft gegeten.
    • Zo kun je meten wat normaal is, zodat je het meteen merkt wanneer ze niet meer eet of erg dorstig wordt doordat ze zich niet goed voelt.
    • Bel meteen de dierenarts wanneer de zeug haar eetlust verliest. De dierenarts zal de toestand van de cavia onderzoeken. Het kan zijn dat er een behandeling wordt voorgeschreven met druivensuikeroplossing-, steroïden- en calciuminjecties, die wel of niet effect kunnen hebben. Gebrek aan eetlust kan ook een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging.
  3. Let op tekenen van ziekte (bijvoorbeeld korsterige ogen/neus/oren of een uitgedunde/vlekkerige vacht) en weeg haar. Raak de zeug niet aan in de laatste 2-3 weken van de zwangerschap. Leid haar in plaats daarvan op een handdoek of in een doos.
    • De zeug moet geleidelijk zwaarder worden. De hoeveelheid hangt af van het aantal jongen, maar ze mag niet lichter worden.
    • Als je je ergens zorgen om maakt, twijfel dan niet om een dierenarts te raadplegen.
  4. Bij de verzorging van de vacht raak je de cavia veel aan, dus probeer dat tot een minimum te beperken tijdens de zwangerschap. Knip bij een langharige cavia al het haar kort aan het einde van de zwangerschap, want het zal moeilijker voor haar worden om zichzelf te wassen en dan kan het haar in de knoop raken of vies worden.
    • Doe de zeug niet in bad tijdens de zwangerschap. Dat is te stressvol.
  5. Laat haar nog steeds van tijd tot tijd loslopen over de vloer of in de tuin. Raak haar zo min mogelijk aan en leid haar in een doos of op een handdoek om haar te verplaatsen. Het is belangrijk dat ze actief blijft, zodat ze niet te dik wordt en een gezonde bloedsomloop behoudt. Maar loop haar niet achterna om haar tot bewegen aan te zetten, want een zwangerschap, vooral bij grote nesten, zorgt bij cavia's voor druk op de bloedsomloop en ze krijgen snel een hartaanval.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 8:

Het hok inrichten voor de zwangerschap

PDF download Pdf downloaden
  1. Zie het artikel op wikiHow over het zorgen voor cavia's met informatie over geschikte hokken. Zorg voor een constante temperatuur en gebruik geen onderkomen met meerdere verdiepingen.
    • De temperatuur van buiten of in een garage/schuur is 's nachts te koud voor een zwangere cavia. Zwangere cavia's moeten binnen worden gehouden.
    • Houd geen zwangere cavia's in kooien/hokken met meerdere verdiepingen, want hun evenwicht is verstoord door de zwangerschap en in de latere fase van de zwangerschap kunnen ze misschien niet meer naar boven.
  2. Als je meerdere zeugen hebt, haal de beer dan direct weg om te voorkomen dat de anderen ook zwanger raken. Als dit de enige beer is die je hebt, moet je hem apart zetten voordat het vrouwtje 50 dagen zwanger is.
    • De beer moet na 50 dagen ergens anders ondergebracht worden, omdat hij haar misschien nog steeds bestijgt en dat kan stressvol of pijnlijk zijn in de laatste fase van de zwangerschap. En ze kan al 2 uur na de bevalling weer zwanger raken.
  3. De zwangere zeug kan met andere vrouwtjes in een hok verblijven als ze goed met ze kan opschieten. Cavia's zijn sociale dieren en horen ook tijdens een zwangerschap in een groep.
    • Als het er ook maar op lijkt dat de zwangere zeug niet met een andere cavia kan opschieten, zet die andere cavia dan meteen apart. Maar laat de zwangere zeug in de kooi/hok waar ze in zit.
    • Zet andere zwangere zeugen apart. De placenta bevat hormonen die weeën op kunnen wekken. Als de andere zeug het opeet, kan haar bevalling op gang worden gebracht.
  4. Verwijder elke dag vervuilde en vochtige plekken en maak het hele hok twee keer per week of om de 3 dagen schoon. Gebruik alleen ontsmettingsspray als het speciaal voor caviabehuizing is gemaakt.
    • Door het hok schoon te houden, voorkom je ophoping van ammoniak die in urine zit. Ammoniak irriteert de longen van de cavia en kan tot een longontsteking leiden.
  5. Spreid minstens 7,5 tot 10 cm bodembedekking over de vloer van het hok. De bedekking moet van zacht fleece zijn of hooigras. Alfalfahooi of stro is niet zacht genoeg als bodembedekking.
    • Zorg ook voor een doos in het hok, zoals een kleine schoenendoos. Zet de doos op een beschutte plek in het hok, buiten het bereik van tocht. Houd er rekening mee dat de cavia aan karton kan gaan knagen, dus zorg voor een voorraadje dozen of gebruik een dik plastic of rieten doos. Een plek om te schuilen helpt om stress te beperken.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 8:

Voeding tijdens de zwangerschap

PDF download Pdf downloaden
  1. Ieder brokje heeft dezelfde samenstelling. Door brokjes te geven in plaats van een mix (waarin erwtjes, maïskorrels, tarwe, enz. te onderscheiden zijn) voorkom je selectief eetgedrag. Geef niet te veel brokjes, anders kan de cavia te dik worden. Lees op de verpakking welke hoeveelheid je kunt aanbieden, maar nooit meer dan een paar theelepels of een dessertlepel per dag.
    • Bij selectief eetgedrag zoekt de cavia uit wat ze lekker vindt en laat de rest staan, wat meestal de meest voedzame elementen zijn. Hierdoor kan een tekort ontstaan aan mineralen.
    • Als je van soort voeding verandert, voer deze verandering dan geleidelijk door, door eerst een beetje van beide voedingssoorten aan te bieden, anders eet de cavia de nieuwe voeding misschien niet.
  2. Cavia's moeten altijd schoon water tot hun beschikking hebben, maar als ze zwanger zijn, is het nog belangrijker. Leeg de waterfles elke dag en vul hem met schoon water.
    • Als de waterfles hoog hangt, hang dan wat lager een tweede waterfles op, zodat de zeug zich niet hoeft uit te strekken als ze dat niet wilt.
    • Maak de waterfles een keer per week schoon om te voorkomen dat er zich algen of bacteriën in ophopen. Was de fles om de paar dagen af met zacht afwasmiddel.
  3. Zorg voor hooi (doddengras of weidehooi) met groene tinten. Vul het aan met een dagelijkse portie alfalfahooi, dat rijker is in proteïne en calcium. Zorg ervoor dat hooi altijd voorhanden is en vorm er een grote bal mee, waar je cavia een hol in kan graven.
    • Alfalfahooi is zeer geschikt voor zwangere cavia's, cavia's met jongen en jonge cavia's, maar het calciumgehalte is te hoog voor andere cavia's, omdat een teveel aan calcium blaasstenen kan veroorzaken.
  4. Een cavia moet altijd minstens een kop geschikte verse groente per dag aangeboden worden, maar als een zwangere cavia meer begint te eten, kun je 1,5 tot 2 koppen geven.
    • Geef nooit twee dagen achter elkaar dezelfde groente. Zo voorkom je dat de cavia te veel van een bepaald mineraal binnenkrijgt dat in die groente zit. Bijvoorbeeld wortels bevatten veel oxalaat. Als je huisdier hier te veel van eet, kan het ophopen in de urine en blaasstenen veroorzaken.
  5. Zwangere cavia's krijgen al gauw een tekort aan vitamine C en calcium. Zorg voor voldoende aanvulling, bijvoorbeeld in de vorm van een vitamine C-supplement van Oxbow Natural Science, of een vergelijkbaar product.
    • Geef nooit een multivitaminecomplex. Een overdaad aan vitamine C verlaat het lichaam via de urine, dus daarvan kan geen overdosis ontstaan, maar andere vitamines kunnen zich ophopen en problemen veroorzaken.
    • Vertrouw voor de vitamine C niet op voeding waar het als ingrediënt op staat. De aanwezigheid van vitamine C is hoogst onzeker, omdat het binnen 8 weken na de productiedatum afbreekt. Als de voeding een tijdje in de winkel heeft gelegen, is de kans groot dat het gehalte vitamine C verwaarloosbaar is tegen de tijd dat je het pak open maakt.
    • Gebruik nooit tabletten die in water oplosbaar zijn. Ze verliezen hun werking snel en kunnen ervoor zorgen dat de zeug geen water meer drinkt, waardoor ze uitgedroogd raakt en kan komen te overlijden tijdens de zwangerschap.
  6. Geef elke 3 dagen een klein bakje fruit met bijvoorbeeld appel, aardbei of pitloze druiven.
    • Normaal mogen cavia's slechts sporadisch fruit eten, omdat het zuur zweren kan veroorzaken in de mond. Maar zwangerschapsvergiftiging wordt deels veroorzaakt door gebrek aan suikers, dus is het belangrijk om de suikerspiegel hoog te houden.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 8:

De bevalling voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoek een dierenarts die ook ervaring heeft met cavia's, dus niet je vaste dierenarts voor honden en katten.
    • Zoek het telefoonnummer van de dierenarts op voor spoedgevallen.
    • Schrijf het nummer op een stuk papier en leg het dichtbij het hok/de kooi. Als je de dierenarts tijdens de bevalling moet bellen, is het niet handig als je het nummer nog moet opzoeken.
    • Zoek het telefoonnummer op van een dierenarts die 's avonds, 's nachts en in het weekend bereikbaar is.
    • Als er buiten kantooruren geen dierenarts dienst heeft waar je woont, bespreek dan een plan met je dierenarts. Ze zijn misschien zelf bereid bereikbaar te zijn en anders kun je contact opnemen met een ervaren fokker.
    • Critical Care of een vergelijkbaar product, aangezien het waarschijnlijk is dat je er minstens één jong mee moet voeden.
    • Een schone handdoek.
  2. Ook als de dierenarts de datum heeft uitgerekend, kan het een paar dagen afwijken. Wanneer je ziet dat de heupbeenderen van de zeug iets breder gaan staan, bevalt ze waarschijnlijk binnen een week.
  3. Het is veel veiliger als iemand de bevalling in de gaten houdt. Je kunt het beste elke 2 tot 3 uur gaan kijken. De meeste bevallingen vinden overdag plaats, maar het kan ook 's nachts gebeuren, dus ga ook 's nachts bij de cavia kijken.
    • Als je overdag niet op de zeug kunt letten in verband met werk, enz., vraag dan een vriend of een buur om naar haar te kijken. Een fokker uit de buurt wil misschien ook helpen.
  4. Beide lopen fataal af zonder behandeling, dus let voortdurend op: geen eetlust, veranderingen in drinkgedrag, slaperigheid of zwakheid en duidelijkere indicaties van ziekte, zoals spiersamentrekkingen of kwijlen.
    Advertentie
Deel 6
Deel 6 van 8:

Tijdens de bevalling helpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Let op of de cavia een kreunend geluid maakt, dat anders klinkt dan normaal. De cavia gaat kreunen wanneer de bevalling begint. Ook als je het nog nooit gehoord hebt, kun je het opmerken.
  2. De bevalling duurt meestal niet langer dan een uur. De jongen worden normaal 5 minuten na elkaar geboren. De zeug zit met haar hoofd tussen haar benen en maakt kleine bewegingen, alsof ze de 'hik' heeft, dat zijn weeën.
    • Houd de moedercavia niet vast.
    • Maak het niet te druk bij de moeder. Het beste is om maar één persoon in de kamer te laten, de ander kan klaarstaan om telefoontjes te plegen, indien nodig.
    • Grijp niet in en raak de jongen niet aan, behalve als het noodzakelijk is.
    • Je hoeft andere vrouwtjes niet weg te halen, ze kunnen zelfs helpen met de jongen.
  3. Als je tekens ziet van complicaties of stress, aarzel dan niet om meteen de dierenarts te bellen. Indicaties van complicaties zijn:
    • De moeder perst 15 minutes lang zonder dat er een jong te voorschijn komt.
    • De hele bevalling duurt meer dan 1 uur.
    • De moeder uit 'extreme' stressgeluiden.
    • De moeder geeft op, ziet er uitgeput uit.
    • De moeder kwijlt/er komt schuim uit de mond.
    • Overmatig bloeden (meer dan een eetlepel).
    • De dierenarts kan proberen om een baby in een positie te brengen waardoor de moeder hem uit kan persen. Het kan echter nodig zijn om een keizersnede uit te voeren.
  4. Soms komen bij grote nesten de jongen er te snel achter elkaar uit, waardoor de moeder geen tijd heeft om de vruchtwaterzak zelf te scheuren. In zo'n geval, en alleen als je zeker weet dat de moeder het niet zelf doet, kun je voorzichtig het jong oppakken met een schone handdoek en zelf de zak verwijderen en vloeistof van het gezicht afvegen. Gebruik niet je vingers of nagels, want dan kun je per ongeluk in de ogen van het jong krabben.
    • Alhoewel het vaak voorkomt dat een jong blijft steken in het geboortekanaal of in stuitligging wordt geboren, mag je in die gevallen nooit zelf ingrijpen. Alleen een bekwaam en ervaren dierenarts mag proberen om de positie van de jongen te veranderen voor de geboorte.
  5. Pak een jong voorzichtig op als hij niet ademt en houd hem vast met een gestrekte arm. Draai één keer rond. Door de kracht komen verstoppingen in de keel los en kan hij ademen. Als dat niet werkt, wrijf dan zachtjes over zijn rug heen en weer om hetzelfde resultaat te bereiken.
  6. Ze zal elke nageboorte opeten en hoort elk jong schoon te likken. Ze eet ook al het hooi enz. waar bloed op zit.
    • Wanneer je zeker weet dat de bevalling voorbij is, kun je de zeug helpen door bebloed hooi weg te halen.
  7. Cavia's die voor het eerst jongen geven, met name jonge cavia's, lopen soms in verwarring weg van de jongen. Mocht dit gebeuren, zet haar dan rustig met de jongen in een kleine doos en dan zal haar instinct het waarschijnlijk overnemen.
    Advertentie
Deel 7
Deel 7 van 8:

Verzorging na de geboorte

PDF download Pdf downloaden
  1. Hun ogen horen open te zijn en ze moeten al een vacht hebben, kunnen horen en meteen kunnen lopen en eten.
    • Als een van de jongen wel duidelijk in leven is, maar niet alert is of niet kan zien of lopen, waarschuw dan meteen de dierenarts.
    • De jongen hebben geen warmtelamp of -mat nodig. Je kunt ze op dezelfde comfortabele temperatuur houden als volwassen cavia's.
  2. Het is het beste om de moeder en de jongen wat ononderbroken rust te gunnen als het ernaar uitziet dat het goed met ze gaat.
    • Als je je echter zorgen maakt over de moeder of twijfels hebt over de gezondheid van een van de jongen, bel dan meteen de dierenarts.
  3. Caviajongen kunnen snel achteruit gaan en hun gewicht is de enige echte manier om daar achter te komen. Je moet de jongen vanaf de eerste dag kunnen aanraken, de moeder zal zich er niet tegen verzetten.
    • De jongen horen bij de geboorte ongeveer tussen 70 en 100 gram te wegen.
  4. Het is normaal dat alle jongen wat lichter worden, maar als er eentje opvallend veel lichter is dan de rest, geef hem dan wat gemengd voer met een lepel en zet hem 3 keer per dag 15 minuten alleen bij zijn moeder.
    • Wacht 24 uur vanaf de geboorte om extra voeding aan een van de jongen te geven, want sommige jongen beginnen pas na die periode te eten.
  5. Zo kun je bepalen of er jongen zijn die extra voeding nodig hebben en of het goed gaat met de moeder, of dat ze ziek wordt. Zwangerschapsvergiftiging en calciumtekort vormen nog steeds een bedreiging in de eerste week na de bevalling, dus let op ziektesymptomen bij de moeder en doorzettend gewichtsverlies. Ga drie weken lang door met dagelijks wegen.
    • De jongen zullen de eerste drie dagen waarschijnlijk wat afvallen, maar daarna moeten ze weer aankomen. Als het gewicht niet weer omhoog gaat, of het niet beter gaat met een jong door hem extra te voeden, raadpleeg dan een dierenarts.
    • Het gewicht van de moeder zal de eerste paar dagen schommelen, maar moet binnen 5 dagen tot rust komen. Als het gewicht alleen maar omlaag gaat, of na 5 dagen verandert, raadpleeg dan de dierenarts.
  6. Als het goed lijkt te gaan met de moeder en de jongen, hoeven ze niet meteen naar de dierenarts, maar ze moeten er wel langsgaan in de eerste week, voor het geval er iets mis is, wat je niet hebt opgemerkt.
  7. Gebruik zowel alfalfahooi als grashooi voor zowel de moeder als de jongen, en vitaminesupplementen voor de moeder. Bied extra groente aan en vergroot de hoeveelheid hiervan in de weken volgend op de geboorte, naarmate de jongen groter worden en meer gaan eten. Blijf de moeder fruit geven, maar niet aan de jongen, want het zuur is niet goed voor ze.
    • De jongen eten vanaf de eerste dag al vast voedsel en de moeder zal ze zelf kennis laten maken met nieuw voedsel.
  8. Laat een dierenarts het geslacht bepalen om ongelukjes te voorkomen. Vrouwelijke kleintjes kunnen bij hun moeder blijven en de mannetjes moeten ergens anders ondergebracht worden.
    • Laat de mannelijke jongen kennis maken met hun vader en andere beren die je hebt.
    • Laat het kennismaken geleidelijk verlopen, want volwassen cavia's zijn een stuk groter en kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. Broertjes kunnen probleemloos hun leven samen doorbrengen, maar het kan zijn dat ze het niet goed kunnen vinden met andere mannetjes die in hetzelfde hok worden gehuisvest.
  9. Bij sommige jongen is dat een paar dagen eerder of later, maar dat is het gemiddelde. De jongen horen nu 155 tot 227 gram te wegen.
    • Wanneer de jongen eenmaal gespeend zijn, heeft de moeder geen vitaminesupplementen meer nodig, tenzij je die altijd al aan haar gaf.
    • Ook als je niet zeker weet of de jongen met 21 dagen gespeend zijn, moeten de mannetjes weggehaald worden om zwangerschap te voorkomen. Ze eten al vast voedsel sinds ze een paar dagen oud zijn, dus ze kunnen op deze leeftijd zonder moedermelk.
  10. Laat de kennismaking geleidelijk gebeuren en houd de situatie goed in de gaten. Ze hebben misschien een paar dagen nodig om aan elkaar te wennen voordat ze samen kunnen leven.
    • Het feit dat het de jongen van een vertrouwde cavia zijn, wil nog niet zeggen dat ze meteen geaccepteerd worden.
    Advertentie
Deel 8
Deel 8 van 8:

Zwangerschap voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Mannelijke cavia's (beren) kunnen seksueel volgroeid zijn wanneer ze 3 weken oud zijn. Vrouwtjes (zeugen) kunnen na 4 weken seksueel rijp zijn.
    • Een jong mannetje kan zijn eigen moeder en zussen zwanger maken.
    • In dierenwinkels worden cavia's van beide geslachten vaak bij elkaar gehouden, waardoor het vaak voorkomt dat er zwangere vrouwtjes worden verkocht.
  2. De makkelijkste manier om zwangerschappen te voorkomen, is door mannetjes en vrouwtjes apart te houden.
    • Scheid cavia's in groepen van hetzelfde geslacht wanneer ze 3 weken oud zijn.
    • Cavia's zijn gezelschapsdieren en horen in een groep te leven. Dus als je een mannetje en een vrouwtje hebt, zorg dan voor gezelschap van hetzelfde geslacht voor allebei.
  3. Een andere manier om zwangerschap te voorkomen is om de mannetjes te laten castreren. Het is ook mogelijk om de vrouwtjes te laten steriliseren, maar dat is gecompliceerder en brengt risico's met zich mee. Zorg ervoor dat de opererende dierenarts in cavia's is gespecialiseerd.
    • De mannetjes moeten na de operatie ongeveer 4 weken van de vrouwtjes gescheiden blijven. Sperma kan namelijk een maand overleven in de zaadleider. Dus alhoewel ze gecastreerd zijn en geen sperma meer kunnen aanmaken, kunnen ze in theorie nog wel nakomelingen krijgen in de korte periode na de castratie.
    • Over het algemeen kunnen cavia's niet goed tegen anesthesie, dus het is veiliger om de geslachten gescheiden te houden dan ze te opereren.
  4. 1 op 5 cavia's overlijdt tijdens de zwangerschap en doodgeboorte komt ook vaak voor. Als je nog een cavia wilt hebben, kun je het beste informeren bij de dierenopvang, die hebben veel cavia's die goede verzorging en liefde nodig hebben.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees zeer voorzichtig als je een zwangere cavia moet optillen. Til haar alleen maar op als het absoluut noodzakelijk is. Optillen kan complicaties en zelfs een miskraam veroorzaken.
  • Het vrouwtje kan per ongeluk de jongen platdrukken en de jongen ontsnappen weleens uit de kooi, dus houd ze goed in de gaten.
  • Vrouwtjes kunnen na een bevalling meteen weer zwanger worden, dus zorg ervoor dat er geen mannetjes in de buurt zijn. [2] Een zwangerschap die meteen op een eerdere zwangerschap volgt, loopt bijna altijd fataal af.
  • De cavia kan overlijden als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap of aan zwangerschapsvergiftiging na de zwangerschap. Dit komt vaak voor; ongeveer 1 op 5 cavia's overlijden als direct gevolg van een zwangerschap of een bevalling.

[3]

Advertentie

Bronnen

  1. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird, Swindle, & Flecknell. Publisher: Pergamon
  2. http://www.guinealynx.info/breeding.html
  3. http://www.guinealynx.info/breeding.html

Over dit artikel

Deze pagina is 19.664 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie