PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het op de juiste manier voeren van je goudvissen is belangrijk om ze tevreden en gezond te houden. Te veel voer geven, verkeerd voer geven en het voer verkeerd bereiden zijn veelgemaakte fouten die goudviseigenaren maken bij het voeren van hun vissen. Als je begrijpt hoe goudvissen eten en hoe hun voedingspatroon eruit zou moeten zien, helpt dat om je goudvissen op de juiste manier te voeren.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Weten wat je je goudvissen moet voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Goudvissen zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel vlees als planten eten. Er zijn veel verschillende soorten voedsel die je aan je goudvissen kunt geven, en het kan nogal overweldigend zijn om naar de dierenwinkel te gaan en alle verschillende soorten voer te zien. Voordat je voer koopt neem je de tijd om te leren wat de verschillende mogelijkheden zijn.
    • Onthoud dat iedere soort voedsel weer andere voor- en nadelen heeft.
    • Zorg dat het voedingspatroon van je goudvissen uit veel verschillende soorten voer bestaat. Door verschillende soorten voer te kopen houd je het eten interessant voor je goudvissen en zorg je dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. [1]
  2. Droogvoer is een van de bekendste soorten goudvisvoer. Het wordt meestal verkocht in strooibussen en bestaat uit vlokken of korrels. Vlokken blijven meestal bovenin het aquarium drijven en korrels zakken doorgaans naar de bodem. Je goudvissen eten zowel bovenin als onderin het aquarium, dus je kunt ze beide soorten droogvoer geven. [2]
    • Droogvoer is over het algemeen vrij gezond voor je goudvissen, maar het bevat niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Daarom mag droogvoer niet het belangrijkste bestanddeel van het menu van je goudvis zijn.
    • Omdat vlokken aan het wateroppervlak blijven drijven kun je de overtollige vlokken gemakkelijk uit het water scheppen, zodat het aquarium schoner blijft.
  3. Levend voer is een uitstekende bron van proteïne voor je goudvissen en wordt gezien als het belangrijkste onderdeel van hun voedingspatroon. Voorbeelden van levend voer zijn regenwormen, bloedwormen, watervlooien en pekelkreeftjes. [3]
    • Als je levend voer niet op de juiste manier klaarmaakt, kunnen je goudvissen er ziek van worden. Om besmetting met ziekten te voorkomen koop je het levende voer bij een dierenwinkel, in plaats van het zelf uit meren, vijvers en de grond te halen. [4]
    • Bij pekelkreeftjes en regenwormen is de kans zeer klein dat ze ziekten overbrengen. [5]
    • Regenwormen zijn gemakkelijker te vinden tijdens de zomermaanden, wat hun broedseizoen is.
    • Pekelkreeftjes zijn piepkleine kreeftachtigen. Ze bevatten erg veel proteïne en je kunt ze dus beter als snack aan je goudvissen geven in plaats van als onderdeel van het normale voer. [6]
  4. Diepvriesvoedsel en gevriesdroogd voedsel bevatten vaak net zo veel voedingsstoffen als levend voer. [7] Deze soorten voer zijn tevens prima als je het niet fijn vindt om levende wormen vast te pakken. Levend voer kun je in bevroren of gevriesdroogde vorm kopen bij de dierenwinkel.
    • Een ander voordeel van diepvriesvoer is dat je het gemakkelijk op kunt bergen. [8]
    • Als je bevroren krab, kreeft en mosselen in huis hebt, dan kun je die ook aan je goudvissen geven. Zorg dat je het voedsel schoonmaakt en ontdooit voordat je het in het aquarium van je goudvissen doet. [9]
  5. Je kunt je goudvissen ook fruit en groente te eten geven. Fruit en groente bevatten veel voedingsstoffen en weinig vet, maar geef je goudvissen er niet te veel van. Je kunt je goudvissen onder andere erwten, sla, broccoli en appels geven.
    • Welke fruitsoort of groente je ook kiest, zorg dat je het weekt, in stukjes snijdt en schilt voordat je het aan je goudvissen geeft. Het is ook belangrijk om het fruit en de groente op geen enkele manier te kruiden of op smaak te brengen. [10]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je goudvissen voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Een goede vuistregel is om je goudvissen niet meer te geven dan ze in een tot twee minuten op kunnen eten. Goudvissen kunnen zichzelf letterlijk doodvreten, dus je moet erg voorzichtig zijn dat je je goudvissen niet te veel voer geeft. Drie keer per dag voeren zou voldoende moeten zijn.
    • Pak net genoeg voer om gemakkelijk tussen je duim en wijsvinger te houden. Dit is ongeveer de hoeveelheid voer die je aan je goudvissen moet geven.
  2. Er zijn veel verschillende soorten goudvisvoer te koop, maar het is belangrijk om te weten hoe je deze soorten klaarmaakt. Zo is de kans kleiner dat je goudvissen spijsverteringsklachten krijgen na het eten.
    • Week vlokken voor om te voorkomen dat je goudvissen luchtbelletjes inslikken bij het eten. Als goudvissen luchtbelletjes inslikken, kunnen ze problemen krijgen met hun zwemblaas en last krijgen van constipatie. Om de vlokken voor te weken dompel je ze enkele keren in het aquarium voordat je ze in het water strooit. Geef je goudvissen een of twee keer per week vlokken.
    • Week korrels 10-15 minuten voor, of totdat ze ongeveer twee keer zo groot geworden zijn. Haal een kleine hoeveelheid water uit het aquarium, doe het in een andere bak en stop de korrels erin. Wanneer de korrels zacht en opgezwollen zijn doe je ze in het aquarium. Geef je goudvissen twee of drie keer per week korrels.
    • Laat gevriesdroogd voer weken in een kleine bak met water uit het aquarium om spijsverteringsklachten te voorkomen. [11]
    • Laat bevroren voer volledig ontdooien voordat je het in het aquarium van je goudvissen doet.
    • Schil en snijd fruit en groente, en maak ze zacht. Koken is een goede manier om groente zacht te maken. Je kunt je goudvissen af en toe fruit en groenten geven als snack.
    • Spoel levend voer grondig af als je het zelf verzameld hebt in de natuur. Door regenwormen af te spoelen verwijder je alle aarde en organismen in die aarde die wellicht ziekten met zich mee dragen.
    • Om wormen te geven snijd je ze in kleine stukjes voordat je ze in het aquarium van je goudvissen doet. Je kunt de kleine stukjes zelfs aan een tandenstoker prikken en ze op die manier aan je vissen voeren. Geef je goudvissen een keer per week levend voer.
  3. Houd je goudvissen goed in de gaten wanneer je ze te eten geeft om te zorgen dat ze niet te veel eten. Als je goudvissen te veel eten, dan kan hun darmkanaal vol met voer komen te zitten, waardoor er gas in de zwemblaas blijft zitten en je vissen doelloos in het water drijven. Als je je goudvissen op die manier ziet drijven, haal dan direct al het resterende voer uit het aquarium.
    • Neem contact op met een dierenarts of dierenwinkel voor advies over het behandelen van goudvissen die te veel gegeten hebben.
  4. Als je langer dan enkele dagen van huis weg bent, stel dan een plan op voor het voeren van je goudvissen. Een mogelijkheid is om je goudvissen door iemand anders te laten voeren. Als je voor deze optie kiest, dan is het een goed idee om een gedetailleerde lijst te maken van al het voer dat je goudvissen eten en instructies te geven hoe de goudvissen gevoerd moeten worden terwijl je weg bent. [12]
    • Voor degene die je goudvissen gaat voeren is het gemakkelijker om het voer van tevoren klaar te maken en in aparte bakjes te doen.
    • Je kunt tevens een visvoerautomaat gebruiken. Ga naar een dierenwinkel om meer te weten te komen over deze voederautomaten. [13]
    • Onthoud dat goudvissen vrij lang zonder eten kunnen. Goudvissen kunnen wel tot drie weken lang zonder voer, al hebben ze dan wel honger. [14]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De anatomie van goudvissen begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Goudvissen hebben geen tanden in hun kaken. [15] De tanden zitten achterin de keel, zodat ze hun eten kunnen pletten en heel door kunnen slikken. [16] Als je goed luistert, kun je een krakend geluid horen wanneer je goudvissen op hun eten kauwen.
  2. Goudvissen hebben geen maag. In plaats daarvan doen de darmen het werk dat een maag anders zou doen. Omdat goudvissen geen maag hebben kunnen ze niet veel voer tegelijk eten. Het voer dat opgegeten wordt wordt snel door het spijsverteringsstelsel verwerkt. Goudvissen krijgen omdat ze geen maag hebben sneller last van spijsverteringsproblemen als je ze niet op de juiste manier voert. [17] [18]
  3. De zwemblaas is een met gas gevuld inwendig orgaan dat ervoor zorgt dat goudvissen in het water blijven drijven. Als goudvissen niet het juiste voer krijgen, kunnen ze problemen met hun zwemblaas krijgen en kunnen ze niet meer goed in het water blijven drijven.
    Advertentie

Tips

  • Vers kraanwater bevat andere hoeveelheden mineralen en stoffen dan het water in het aquarium dat al gefilterd is. Daarom is het belangrijk om het voer van je goudvissen in aquariumwater te laten weken.
  • Sommige goudvissen worden gekweekt om ongewone lichaamsvormen te krijgen, waardoor ze erg snel drijfproblemen en problemen met hun zwemblaas krijgen. Om deze problemen te voorkomen kun je ze korrels geven die naar de bodem zakken.
  • Het is een goed idee om je goudvissen iedere dag op hetzelfde tijdstip te voeren. [19]
  • Spirulina is een algensoort die aan goudviskorrels wordt toegevoegd. Korrels met spirulina kun je bij de dierenwinkel kopen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je je goudvissen te veel voer geeft kunnen ze niet alleen spijsverteringsklachten en problemen met hun zwemblaas krijgen, maar kunnen er ook problemen in het aquarium ontstaan. Resten voedsel kunnen gaan rotten als je ze niet snel uit het water haalt, en er kunnen schadelijke stoffen als ammoniak in het water terechtkomen. Door een te grote hoeveelheid voer kan het water ook troebel worden, wat problematisch kan zijn voor het filtersysteem van het aquarium. [20]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.711 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie