Pdf downloaden Pdf downloaden

Een familie is als een nest. Wanneer het moment aanbreekt om de vleugels te spreiden, vliegt het jong weg, zo gaat het in het leven. Ouders moeten leren omgaan met de afwezigheid van vriendschap en geluk als hun kinderen het nest verlaten om hun eigen nest te bouwen. Maar voor sommige ouders breekt hiermee een tijd van grote leegheid en verdriet aan, die kan evolueren in depressie als er niet goed naar hen wordt geluisterd. Dit artikel zal enkele methoden bespreken die helpen om je kinderen op een veilige manier het huis te laten verlaten, wetende dat ze een stevige basis hebben, en manieren voor ouders om met het verdriet van de scheiding om te gaan.

  1. Als je verwacht dat je kinderen volgend jaar vertrekken, neem je best wat tijd om na te gaan of ze de basiskennis hebben om voor zichzelf te zorgen, zoals hun kleren wassen, koken, omgaan met moeilijke buren, boekhouding, onderhandelen en de waarde van geld kennen. Hoewel sommige van deze zaken zullen verbeteren door ze te herhalen, is het belangrijk dat je hierover praat en toont hoe je hiermee omgaat zodat je kind niet volledig stuurloos vertrekt. Je kan een website zoals wikiHow gebruiken om uitleg te geven over huishoudelijke taken en levensstijlgerelateerde kwesties, indien nodig.
    • Als je niet bent voorbereid op het vertrek van je kinderen, die je hierover pas op het laatste moment informeren, raak dan niet in paniek . Aanvaard dat dit gebeurt en wees blij voor hen, bied hen je hulp aan als ze dit wensen. Het is beter voor je kinderen dat je hen steunt, van hen houdt en hen wilt helpen dan dat ze je zien tobben en zorgen maken.
  2. Het is beter voor jullie allemaal als je dit aanziet als een groot avontuur. Je kinderen zullen veel tegenstrijdige emoties voelen, zowel angst als overmatig geluk voor de nieuwe ervaringen die ze gaan beleven. Kinderen die schrik hebben om het huis te verlaten, moet je geruststellen door te zeggen dat het ongekende altijd spannender lijkt dan de realiteit. Help hen te begrijpen dat, eens ze hun nieuwe situatie zullen kennen, het allemaal leuk zal zijn en alles goed zal verlopen.
    • Laat je kinderen weten dat je huis hun permanente basis is, dat ze steeds kunnen terugkomen als ze dit willen of nodig hebben. Dit geeft aan jou en je kinderen een veilig gevoel van saamhorigheid en veiligheid.
    • Als je kinderen zich in het begin niet goed voelen in hun nieuwe leven, wees hier dan in het geheim niet gelukkig voor. Ze moeten leren omgaan met deze emoties terwijl ze aan hun nieuwe situatie gewoon worden en hiervoor hebben ze je actieve steun nodig, niet dat je in het geheim wenst dat ze terug naar huis komen. Je moet hen dus niet actief aanbieden om naar huis te komen en je moet niet alles voor hen oplossen. Ze moeten leren om zelf hun zaken op te lossen, met inbegrip van administratieve taken en onderhandelingen. Ze zullen fouten maken, maar zo leren ze.
  3. Je zal je eenzaam en leeg voelen als ze weg zijn, want je kan je niet gewoon omdraaien en met hen spreken zoals je vroeger deed. Contact houden is van vitaal belang om dat familiegevoel te bewaren en op de hoogte te blijven van wat er gebeurt. Hier volgen enkele methodes om dit te doen:
    • Zorg ervoor dat ze een goedwerkend mobieltje met een goede verbinding hebben. Als ze al een mobieltje hadden, moet je misschien van telefoon veranderen of op zijn minst een nieuwe batterij voorzien. Je kan hun abonnement nog betalen zodat ze niet moeten inzitten met geld om jou te bellen.
    • Houd rekening met hooguit een wekelijks telefoontje. Hoewel je misschien vaker wilt bellen, moet je er rekening mee houden dat dit een last kan worden, tenzij ze hier zelf voor kiezen. Verwacht dus niet te veel van hen. Aanvaard hun behoefte om te groeien en zelf uit te zoeken wie ze zijn als volwassene.
    • Gebruik e-mail of sms’jes voor alle tussentijdse zaken die je zou willen delen. Dit zijn goede manieren om dingen te delen zonder al te emotioneel te zijn. [1] Wees er wel op voorbereid dat je zoon of dochter met de tijd niet zo vaak zal antwoorden als in het begin. Dit maakt deel uit van hun aanpassing en het feit dat ze nieuwe vrienden en relaties ontwikkelen. Dit betekent niet dat ze niet meer om je geven.
  4. Het lege nest syndroom is een psychologische aandoening die vooral vrouwen treft, en die verdriet veroorzaakt wanneer één of meerdere kinderen het huis verlaten. [2] Meestal komt dit voor wanneer kinderen vertrekken om naar school of de universiteit te gaan (meestal aan het einde van de zomer en in de herfst) of wanneer ze trouwen en bij hun partner gaan wonen. Het lege nest syndroom gaat vaak samen met andere belangrijke momenten in het leven, zoals de menopauze, een ziekte of een pensioen. [3] Het treft vooral vrouwen, want moeder zijn wordt aanzien als de meest belangrijke rol voor zowel werkende vrouwen als huisvrouwen en het is een rol waar vrouwen zich meestal een 20-tal jaar op toeleggen. Wanneer een kind het huis verlaat, kan men zich dus overbodig, verloren, onwaardig en onzeker over de toekomst voelen. [4] Het is normaal dat je je wat verdrietig voelt en huilt. Dit is een normale, gezonde reactie voor een ouder. Het is nu eenmaal een grote verandering. Het wordt echter problematisch als de gevoelens die dit bij je teweeg brengen, je ervan weerhouden je eigen leven te leiden, zoals wanneer je denkt dat het leven niets meer waard is, je voortdurend huilt en geen normaal leven meer kunt leiden, niet meer buiten komt of weer activiteiten opneemt. [5]
    • Psychologen zijn van mening dat de overgang van een actief betrokken moeder tot een onafhankelijke vrouw ongeveer 18 maanden tot 2 jaar duurt. [6] Dit toont het belang aan van het rouwproces en dat je je de tijd geeft om je verlies te verwerken en je leven opnieuw op te bouwen. Wees lief met jezelf en de verwachtingen die je hebt.
  5. Als je merkt dat je echt niet met de nieuwe situatie kunt omgaan en een diepe leegheid, een diepgaand verdriet voelt of onmogelijk je leven terug op spoor kunt krijgen nadat de kinderen het huis uit zijn, is het belangrijk dat je hulp krijgt. Je kan een depressie of een gelijkaardige psychologische aandoening hebben die ervoor zorgt dat je niet ten volle van het leven kunt genieten. Praat met een specialist. Cognitieve therapie or gelijkaardige therapieën die je in staat stellen om over je gevoelens te spreken, kunnen helpen. Of je hebt misschien een luisterend oor nodig en de bevestiging dat wat je beleeft, echt en belangrijk is en dat het met de tijd zal beter gaan.
    • Erken je verdriet. Het maakt niet uit wat andere mensen denken of zeggen. Verdriet dat niet wordt erkend zal verder aan je blijven knagen. Laat het verdriet toe om erdoor te komen.
    • Verzorg jezelf. Terwijl je je verdriet verwerkt, mag je jezelf niet verwaarlozen. Trakteer jezelf regelmatig op een massage, ga naar de film, koop je favoriete dure chocolade, enz. Enkel verdriet en geen plezier is het perfect recept om ongelukkig te blijven.
    • Overweeg een ‘loslaatritueel'. Een ritueel waarin je je kinderen ‘loslaat’ als ze volwassen worden en de actieve ouderrol loslaat, kan een belangrijke en verlossende manier zijn die je helpt vooruit te gaan. Enkele suggesties: een lantaarn met een kaars laten afdrijven in de stroom, een boom planten , iets speciaals van je kind laten verbronzen, een ceremonie houden volgens je geloof, enz.
    • Spreek met je partner over je gevoelens. Hij of zij maakt misschien dezelfde emoties mee en zal blij zijn om hierover te kunnen spreken. Anders kunnen ze gewoon luisteren en begrijpen wat je meemaakt, wat een belangrijke bron van aanvaarding is voor jou.
    • Overweeg een dagboek bij te houden om deze periode te documenteren. Bidden of meditatie kan ook helpen.
  6. Eens je zeker bent dat je kind de juiste weg is ingeslagen, zal het minder druk worden en zal je de grote verandering in je leven vaststellen. De manier waarop je deze verandering beleeft zal je gevoelens en aanpak kleuren – als je het vertrek als een groot gat aanvoelt, zal je je vreselijker voelen dan als je ervoor kiest om het vertrek als een nieuwe kans te aanzien om bepaalde interesses en dromen na te streven.
    • Maak geen altaar van de slaapkamer van je kind. Als ze hun kamer niet hebben opgeruimd voordat ze vertrokken, gooi je emoties dan in het opkuisen van die rommel! Gooi een deel van die troep weg, maar hou alles wat belangrijk is voor je kind veilig bij.
    • Maak een lijstje met alle zaken waarvan je jezelf hebt beloofd dat je ze ooit zou doen. Nu is het moment aangebroken om ze ook echt te doen. Plaats deze lijst op een zichtbare plaats en werk je erdoor.
    • Knoop nieuwe vriendschappen aan en doe oude vriendschappen weer heropleven. Vrienden zijn belangrijk in de overgang van voltijdse ouder naar persoon zonder kinderen. Ga uit en ontmoet nieuwe mensen. Er zullen andere lege nesters zijn die op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen. Vrienden zijn overigens een praktische bron van informatie over hobby’s, activiteiten en werkmogelijkheden.
    • Begin een nieuwe hobby of interesse. Of neem een oude hobby weer op die je opzij hebt laten liggen om je kinderen te kunnen opvoeden. Dit kan gaan van schilderen, fotografie, houtwerk tot parachutespingen en reizen!
    • Ga terug naar school of universiteit. Kies een richting die past bij jou op dit ogenblik van je leven. Ga na of dit een volledig nieuwe weg is die je inslaat of je je bestaande vaardigheden wilt versterken. Alles is goed.
    • Begin weer een carrière – ga verder waar je bent gestopt, of begin een nieuwe carrière. Besef dat, ook al ben je wat ‘roestig’, je hebt het voordeel van de ervaring, dus nadat je wat bent bijgespijkerd, zal je veel sneller op snelheid komen dan wanneer je juist bent afgestudeerd.
    • Overweeg vrijwilligerswerk. Als je niet echt klaar bent om terug te gaan werken, kan je als vrijwilliger werken, aangezien dit een goede manier is om rustig aan terug gewoon te worden aan een werkplek. Het geeft je ook de kans om dingen uit te proberen en na te gaan of je dit soort werk graag doet.
    • Neem deel aan liefdadigheid. Iets positiefs doen met je vrije tijd kan veel voldoening geven.
  7. Tenzij je een alleenstaande ouder bent, zal je met je partner achterblijven. Dit kan een moeilijke tijd zijn als je ontdekt dat er een probleem is met je relatie die je niet hebt aangekaart omdat de kinderen hielpen om je echtelijke relatie bijeen te houden. Het gebeurt ook dat, door zolang ouder te zijn, jullie zijn vergeten een koppel te vormen. Dit is een moment om eerlijk hierover te praten en open kaart te spelen over de richting die jullie met jullie relatie willen uitgaan.
    • Als je kinderen de enige band waren in jullie huwelijk, zullen jullie misschien aan jullie relatie moeten werken om dat wat zolang verwaarloosd is geweest, te herstellen, vooral als je het gevoel hebt dat jullie relatie nu overbodig is. Jullie kunnen samen in therapie gaan als je denkt dat dit kan helpen in de overgaan naar het weer alleen zijn.
    • Aanvaarden dat dit een moeilijke overgangsperiode is, kan jullie beide helpen om de onzekerheden en chaos te vergeven die gepaard gaan met het opnieuw naar elkaar toegroeien zonder de kinderen.
    • Het kan helpen als je er rekening mee houdt dat je partner op zijn minst een beetje is veranderd. Jullie zijn beiden een stuk ouder sinds jullie elkaar zijn tegengekomen en hebben veel verschillende ervaringen meegemaakt tijdens de opvoeding van jullie kinderen, ervaringen die jullie waarschijnlijk niet konden anticiperen toen jullie verliefd op elkaar werden. Met de tijd weten de meeste mensen beter wat ze wel en niet graag hebben, waarin ze geloven en niet geloven en deze ontdekkingen zullen nu duidelijker zijn dan toen jullie zijn getrouwd. Probeer dit moment te zien als een nieuwe kans om de andere ‘nieuwe’ persoonlijkheid te leren kennen, dit kan een vruchtbare manier zijn om een tanende relatie opnieuw leven in te blazen.
    • Breng meer tijd door met je partner om hem/haar opnieuw te leren kennen. Ga samen op vakantie om de gevoelens van saamhorigheid en wederzijds vertrouwen weer op te roepen.
    • Geef je relatie de tijd om opnieuw open te bloeien. Dit kan een opwindende tijd van verjonging zijn voor jullie beiden.
    • Soms zal al deze moeite niet kunnen verbloemen dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Als je beseft dat je relatie niet te redden valt, spreek er dan samen over of zoek de hulp die jullie in staat stelt een beslissing te nemen waardoor jullie beiden gelukkig kunnen evolueren in de toekomst.
  8. Als je je concentreert op de positieve veranderingen nadat je kinderen het huis uit zijn, kan het gevoel van verlies sterk verlichten. Hoewel dit geen afbreuk doet aan het belang van je verdriet en de grote overgangsperiode die jij en je kinderen meemaken, kan het helpen om de aangename kant van je toekomst te zien. Deze positieve aspecten kunnen zijn:
    • Je zal merken dat de koelkast niet zo vaak moet worden bijgevuld als vroeger. Dit betekent minder heen- en weergerij naar de winkel en minder om te koken!
    • De romantiek met je partner kan toenemen. Nu dat jullie de tijd en de ruimte hebben om weer gewoon een koppel te vormen, haal het beste eruit.
    • Als je de was van al je kinderen deed, zal de hoeveelheid was en strijk sterk verminderen. Probeer om niet weer alles voor je kinderen te doen als ze terug thuiskomen voor de vakantie. Verwachten dat ze groeien en in staat zijn om dit zelf te doen, is een belangrijke stap in het proces om hen volwassen te laten zijn.
    • Je badkamer is weer van jou.
    • Lagere water-, telefoon- en elektriciteitsrekeningen helpen je om te sparen. En al dat spaargeld kan je gebruiken voor een vakantie met je partner of vrienden!
    • Wees trots op jezelf dat je kinderen hebt opgevoed die alleen kunnen overleven in de wereld. Geef jezelf een schouderklopje.
    Advertentie

Tips

  • Ouders die meer neiging hebben om onder het lege nest syndroom te lijden zijn ouders die het zelf moeilijk vonden om het huis te verlaten, ouders in een ongelukkig of onstabiel huwelijk, ouders die zichzelf sterk identificeerden met hun rol van moeder of vader, ouders die elke verandering stresserend vinden, ouders die voltijds ouder waren zonder andere activiteiten te hebben en ouders die overdreven bezorgd zijn dat hun kinderen niet in staat zijn om alleen te leven. [7]
  • Verwacht dat de relatie met je kinderen verandert wanneer ze volwassen en zelfbedruipend worden.
  • Het kan mogelijkerwijs traumatischer zijn voor het kind dat achterblijft – ze hebben niet langer hun speelkameraad en vriend. Zo kan het zijn dat ze zich onzeker voelen, dus breng tijd door met hen, bespreek wat er in hen omgaat. Laat hem/haar begrijpen dat jullie binnenkort elkaar weer allemaal samen zullen tijd doorbrengen.
  • Het is een goed idee om het lege nest te anticiperen en voor te bereiden voordat al je kinderen het huis verlaten. Zo zal de overgang gemakkelijker verlopen en dit zal aan je kinderen tonen dat jouw leven verder gaat en dat je verwacht dat zij hetzelfde zullen doen.
  • Als je dit graag wilt en je huis is hierop voorzien, kan je een huisdier nemen. Als je een huisdier hebt waar je voor moet zorgen, zal je minder de neiging hebben om je kinderen als kleine kinderen te behandelen.
  • Zoek een nieuwe vriend als huisdier. Begin met een klein huisdier zoals een vis en ga vervolgens over op een kat of een hond.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maak geen grote beslissingen tot je door je verdriet van het lege nest syndroom heen bent. Je huis verkopen of verhuizen uit diepe droefheid kan je later zuur opbreken. Wacht tot je je weer gelukkiger voelt om grote beslissingen te nemen.
  • In sommige gevallen is het niet je relatie die een moeilijke periode ondergaat. Wanneer de kinderen het huis verlaten en de moeder was voortdurend aanwezig in hun leven, zal ze scheidingsangst voelen. De intensiteit hiervan is afhankelijk van hoe hecht ze was met haar kinderen. Het kan zijn dat ze een paar zaken op een rijtje moet zetten, maar je kan dit ook samen doen. Dit zal beter worden met de tijd, zelfs minder pijnlijk. Moeders weten dat hun kinderen op een dag hun vleugels zullen spreiden, maar het is gewoon een erg moeilijk moment. Moeders hebben schrik dat ze hun kinderen nooit meer gaan zien.
  • Voor kinderen is het belangrijk te begrijpen dat hun vertrek als een mes in het hart voelt. Wees geduldig met haar. Ze zal erover geraken. Voor de moeders, jullie zullen je kinderen terugzien. Ja, het doet pijn, maar je moet ze laten opgroeien. Ze willen hun leven leven. Het enige dat je kunt doen is beschikbaar zijn, naar hen luisteren en hen graag zien.
  • Geef je kinderen geen schuldgevoel zodat ze je zouden komen opzoeken. Vraag niet in juli al of ze met kerstmis gaan komen.
  • Voorzie een alternatief in geval de kinderen niet kunnen komen tijdens de vakantie. Krijg geen crisis als ze zouden beslissen om die tijd met vrienden door te brengen.
  • Als je buitenshuis werkt, zorg er dan voor dat je lege nest syndroom je werk niet beïnvloedt. Je medewerkers zullen het niet leuk vinden om op eieren te lopen.
  • Wees ervan bewust dat weinig mensen begrip hebben voor moeilijkheden die gerelateerd zijn aan het feit dat de kinderen het huis hebben verlaten, aangezien dat een normaal gegeven is in het leven. Raadpleeg een specialist, want het lege nest syndroom wordt erkend als een reële oorzaak voor moeilijkheden en reden voor verzorging. [8]
Advertentie

Benodigdheden

  • Hobby’s en andere bezigheden
  • Andere mensen die je steunen en vrienden!

Bronnen

  1. Christine Webber and Dr David Delvin, Empty-Nest Syndrome, http://www.netdoctor.co.uk/womenshealth/features/ens.htm
  2. Christine Webber and Dr David Delvin, Empty-Nest Syndrome, http://www.netdoctor.co.uk/womenshealth/features/ens.htm
  3. Better Health Channel, Empty Nest Syndrome, http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Empty_nest_syndrome
  4. Better Health Channel, Empty Nest Syndrome, http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Empty_nest_syndrome
  5. Christine Webber and Dr David Delvin, Empty-Nest Syndrome, http://www.netdoctor.co.uk/womenshealth/features/ens.htm
  6. Better Health Channel, Empty Nest Syndrome, http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Empty_nest_syndrome
  7. Better Health Channel, Empty Nest Syndrome, http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Empty_nest_syndrome
  8. Better Health Channel, Empty Nest Syndrome, http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Empty_nest_syndrome

Over dit artikel

Deze pagina is 10.418 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie