Pdf downloaden
Pdf downloaden
Hibiscusbloemen kunnen gemakkelijk worden herkend door de trompetachtige vorm en de sierlijke bloemblaadjes. De grote bloemen kunnen tot 30 cm breed worden en trekken vlinders en kolibries aan. Er bestaan ongeveer 200 soorten hibiscus met grote variaties in grootte, kleur en winterhardheid. Bloemen kunnen wit, roze, geel, blauw, paars of tweekleurig zijn. Hibiscus kan gebruikt worden om een struik of haag te vormen waardoor een kale muur mooier kan worden gemaakt, om een lelijke omheining af te schermen of om een tropische sfeer bij het zwembad te creëren.
Stappen
-
Kies een soort hibiscus om te planten. Hibiscus is in allerlei kleuren en vormen beschikbaar, maar het belangrijkste is dat je een soort kiest die in jouw lokale omgeving zal floreren. Er zijn twee algemene soorten hibiscus: tropisch en winterhard. Tropische hibiscus groeit in gebieden met warm weer waar de temperatuur nooit onder 10 °C zakt. Winterharde hibiscussoorten zijn hybriden die werden ontwikkeld om in koude gebieden te groeien waar de temperaturen in de winter onder het vriespunt kunnen zakken.
- Tropische hibiscus heeft veel meer bloemen, maar deze sterven na 1-2 dagen af. Ze zijn gewoonlijk roze, perzikkleurig of paars.
- Winterharde hibiscus behoudt de bloemen langer dan tropische hibiscus, maar heeft er minder en ze zijn minder 'struikachtig'. De kleur van de bloemen is gewoonlijk rood, wit of roze. [1] X Bron
-
Beslis hoe je de hibiscus wilt kweken. Net zoals bij de meeste bloemdragende planten zijn er in het algemeen drie manieren om hibiscus te kweken: vanuit zaad , door te verplanten of door een stek. Hibiscus kweken vanuit zaad kan leuk zijn, want je moet een volledig nieuwe cultivar creëren door twee bestaande hibiscusvariëteiten met elkaar te kruisen. Anderzijds vereist het groeien vanuit zaad het meeste werk en kan het mislukken. Als je gemakkelijke en onmiddellijke resultaten verlangt, dan moet je een reeds bestaande hibiscus in een pot zoeken en deze naar je tuin verplanten.
- Kweken vanuit stekken heeft de minste kans op succes, omdat dit zeer specifieke omstandigheden vereist om te slagen. Als je pas begint met tuineren of met het kweken van hibiscus, probeer dan om het kweken vanuit stekken te vermijden.
- Het is mogelijk dat er niet veel keuze is wanneer je wilt kweken met een reeds bestaande plant in een pot, want kwekerijen bieden gewoonlijk slechts enkele variëteiten van hibiscusplanten aan. [2] X Bron
-
Weet wanneer je moet planten. Hibiscus mag pas geruime tijd na het winterseizoen worden geplant, want ze zijn gek op warmte. Wacht tot de buitentemperatuur voortdurend tussen 15-21 °C schommelt voordat je het overweegt om te planten. Als de temperatuur tot 12,5 °C zakt, dan zal de plant stoppen met groeien. Als de temperatuur tot 7,5 °C of lager zakt, dan zal de plant afsterven. Dit geldt minder voor winterharde variëteiten, maar het blijft een belangrijk gegeven wat betreft de behoefte aan warmte van deze planten.
- Bel de landbouwkundige dienst voor specifiek advies over wanneer je in jouw gebied mag planten. [3] X Bron
-
Kies een goede plek voor je hibiscusplant. Hibiscusplanten houden van de zon, maar ze kunnen niet veel volle zon verdragen zonder te verbranden. Kies een plaats in je tuin die 4-6 uur volle zon per dag krijgt en de rest van de tijd indirect licht. Gewoonlijk zal dit in het westen of zuiden van je tuin zijn. Hibiscus mag indien nodig worden overschaduwd door grotere bomen, maar de plant zal ruimte nodig hebben omdat deze tot drie keer de oorspronkelijke grootte kan worden.
- Sommige hibiscusplanten zijn ouder dan 40 jaar geworden, wat betekent dat je met een zeer grote struik te maken kan krijgen. Zorg ervoor dat je vanaf het begin een permante plaats voor je hibiscus vindt. [4] X Bron
- Probeer een plekje vinden met een goede drainage; de hibiscus zal verdrinken wanneer deze in water blijft staan. Anderzijds moet je ook plaatsen vermijden die te zanderig zijn.
- Zorg ervoor dat je de drainage en doorlaatbaarheid van de bodem test voor je begint te planten. Om dit te doen moet je een gat graven en er 5 liter water in gieten. Als het water niet binnen het uur verdwijnt, dan moet je de grond bewerken door het teveel aan klei eruit te verwijderen. Als het water te snel verdwijnt wanneer je dit erin giet, overweeg dan om nog wat extra klei toe te voegen.
-
Bewerk de grond. Hibiscus is kieskeurig wat betreft bodemvereisten, dus het is het waard om je tijd te nemen en de bodem te bewerken voordat je plant. Test de pH van je tuingrond; hibiscus verkiest zure grond, dus alles met een pH-waarde boven 6,5 zal zuurder moeten worden gemaakt. Bovendien zal je de grond moeten verrijken met veel nutriënten en meststoffen. Meng enkele weken voor het planten (of maanden als je de tijd hebt) tuincompost in de bodem. Je moet ook een meststof aan de grond toevoegen die arm is aan fosfor en rijk aan kalium.
- Voeg veenmos toe om het evenwicht te vinden wanneer de pH van je grond te basisch is.
- Normale meststoffen die arm zijn aan fosfor en rijk aan kalium zijn onder andere een 10-4-12 of een 9-3-13 mengsel.
Advertentie
-
Graaf kuilen. Gebruik een spade om de gaten voor het planten voor te bereiden. Elk gat (voor een hibiscusplant of hibiscuszaad) moet zo diep zijn als de wortels gaan en minstens twee keer, best drie keer zo breed. De losse grond rond de plant zal voor een betere drainage zorgen en mag niet worden aangeduwd. Plant elke hibiscusplant minstens 60-90 cm van elkaar.
- In koude klimaten moet je de bloembollen dieper planten dan gewoonlijk. In warme en vochtige klimaten mag je de bloembollen dichter bij het oppervlak planten.
-
Plant de hibiscus. Plaats elke hibiscusplant voorzichtig in het individuele gat en zorg ervoor dat je de wortelkluit niet beschadigt. Vul het gat opnieuw op, maar niet hoger dan de basis van de stengel. Door de stengels met aarde te bedekken zou je de plant na verloop van tijd kunnen doden. Geef je hibiscus onmiddellijk na het verplanten twee tot drie keer na elkaar overvloedig water om de shock van het verplanten te verminderen.
-
Geef je hibiscus regelmatig water. Probeer de hibiscusplant vochtig maar niet doordrenkt te houden. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, want wanneer de plant uitdroogt kan deze beginnen te verwelken en een zonnesteek krijgen. In de winter, wanneer de plant sluimert, moet je slechts water geven wanneer de grond zeer droog is.
- Zorg ervoor dat je een tot twee weken wacht voordat je de planten voeding geeft.
-
Houd ongedierte in bedwang. Het kan handig zijn om een laag mulch aan je hibiscustuin toe te voegen, want dit zal onkruid weghouden en vocht vasthouden. Trek alle onkruid dat je ziet eruit, zodat de hibiscus niet gedwongen wordt om te concurreren voor ruimte en voedingsstoffen. Tropische hibiscus heeft vaak last van ongedierte, meer dan de winterharde variëteiten. Als je bladeren met vlekken of rottende bladeren ziet, probeer dan om een organische insecticide te gebruiken om ziekten en insecten te verwijderen die de hibiscus schade toebrengen.
-
Snoei de planten . Hoewel snoeien contra-intuïtief aanvoelt, helpt het wel degelijk om nieuwe aangroei aan te maken en meer bloemen te doen verschijnen. Er bestaan verschillende snoeimethoden, maar ze omvatten allemaal het wegsnijden van takken vlak boven een knooppunt (bladoksel) op een hoek weg van het midden van de struik. Dit zal een signaal naar de plant sturen om op deze plaats meer takken aan te maken, naar buiten toe en weg van het midden van de struik.
- Als er een deel van je hibiscus afsterft, dan moet je corrigerend snoeien en dit deel afsnijden. Dit zal het ontsierende deel van de plant verwijderen en er misschien voor zorgen dat het terug vanuit niets begint aan te groeien.
- Snijd nooit tegelijkertijd meer dan ⅔ van een tak af, want dit kan de hibiscus meer schade berokkenen dan goed doen. [5] X Bron
-
Geniet van de prachtige bloemen. Hibiscus zal gedurende vele maanden bloemen produceren, hoewel elke bloem gewoonlijk slechts enkele dagen zal blijven hangen. Je kan de bloemen aan de struik laten of ze afsnijden en gebruiken om te koken of om er thee van te maken.Advertentie
Tips
- Snoei hibiscusplanten in de lente om nieuwe aangroei en bloemen te stimuleren. Verwijder indien nodig dode of zieke delen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Plant geen hibiscus tenzij je bereid bent om de speciale verzorging te bieden die deze plant nodig heeft. Bladluizen, wolluizen, mijten, rupsen en Japanse kevers kunnen een probleem vormen. De planten zijn gevoelig voor Uredinales, schimmelplekken op de bladeren, verwelkingsziekte, bacteriële ziekten en virussen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://homeguides.sfgate.com/difference-between-hardy-hibiscus-tropical-hibiscus-26536.html
- ↑ http://trop-hibiscus.com/hibseed.html
- ↑ https://www.hiddenvalleyhibiscus.com/care/potting.htm
- ↑ http://hibiscus-sinensis.com/care.html
- ↑ http://homeguides.sfgate.com/ideal-conditions-hibiscus-plants-22386.html
Over dit artikel
Deze pagina is 19.373 keer bekeken.
Advertentie