PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wist je dat je baarmoederhals van positie en textuur verandert tijdens je menstruatiecyclus? Door aan je baarmoederhals te voelen kan je bepalen of je wel of niet vruchtbaar bent. Hier is geen speciale apparatuur voor nodig. Je hoeft alleen maar de onderstaande stappen te volgen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De baarmoederhals vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. De baarmoederhals is het laagste deel van de baarmoeder, en is verbonden met de vaginawand. [1] De baarmoederhals bevindt zich ongeveer 8 à 15 cm in de vagina en ziet eruit als een kleine donut met een gat in het midden. De positie en textuur van de baarmoederhals veranderen tijdens de menstruatiecyclus.
    • De binnenkant van de baarmoederhals bevat een aantal klieren die vaginaal slijm afscheiden. De kleur en textuur van dit slijm veranderen ook tijdens de cyclus. [2]
  2. Omdat je de baarmoederhals met je handen gaat aanraken moeten je handen goed gewassen zijn om te voorkomen dat je bacteriën in je voortplantingssysteem inbrengt. Vermijd het gebruik van handcrème en lotion voordat je je baarmoederhals aan gaat raken, omdat de ingrediënten in deze producten voor vaginale infecties kunnen zorgen.
    • Zorg ook dat je geen lange nagels hebt voordat je je vingers gebruikt; je kunt hiermee namelijk je vagina beschadigen.
  3. Dit is voor de meeste vrouwen een zittende positie (in plaats van staan of liggen) die makkelijke toegang tot de baarmoederhals biedt zonder al te veel ongemak. Ga bijvoorbeeld op de rand van je bed of bad zitten met je knieën uit elkaar.
  4. Breng de vinger geleidelijk in, en laat hem naar binnen glijden. Hoe ver je vinger in je vagina komt hangt af van het moment (in de menstruatiecyclus) waarop je deze inbrengt. Je zou na een paar centimeter je baarmoederhals moeten voelen.
    • Je kunt je vinger natmaken met een glijmiddel op waterbasis zodat je de vinger makkelijker kunt inbrengen. Gebruik geen vaseline, lotion of andere producten die niet bestemd zijn voor gebruik in de vagina.
  5. Je vingertop zal de donutvorm aan het einde van de vagina aanraken. Je weet dat het de baarmoederhals is als je vinger niet verder kan komen. De baarmoederhals kan zacht aanvoelen (als lippen) of stevig (als een neus), afhankelijk van of je wel of niet ovuleert .
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De kenmerken van ovulatie herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je baarmoederhals zich laag bevindt, dus een paar centimeter boven de opening van je vagina, betekent dit dat je niet ovuleert. Als je baarmoederhals zich diep in je vagina bevindt, dan zou je vruchtbaar kunnen zijn.
    • De eerste keren dat je je baarmoederhals aanraakt kan het moeilijk zijn om te bepalen of je baarmoederhals zich hoog of laag bevindt. Blijf daarom elke dag (zo’n twee maanden lang) voelen waar de baarmoederhals zich bevindt, zodat je de verschillende posities van week tot week kunt opmerken. Als je dit doet wordt het makkelijker om te bepalen waar je baarmoederhals zich bevindt.
  2. Als je baarmoederhals stevig en strak is, ben je waarschijnlijk niet vruchtbaar op dat moment. Als je baarmoederhals zacht en wat rekbaarder is, ben je mogelijk wel vruchtbaar.
    • Tijdens de ovulatie voelt je baarmoederhals aan als twee lippen. Tijdens andere periodes voor of na de ovulatie voelt de baarmoederhals meer als de punt van een neus (minder zacht maar met wat rek). [3]
  3. Tijdens de ovulatie voelt de baarmoederhals nat aan en voel je waarschijnlijk dat je vagina meer vocht afscheidt. Na de ovulatie voelt je baarmoederhals droger aan totdat de menstruatie begint.
  4. Je kunt bijvoorbeeld letten op de hoeveelheid vocht die je baarmoederhals afscheidt, of je basale lichaamstemperatuur meten (deze is tijdens de ovulatie iets hoger dan normaal). Deze combinatie van methodes wordt ook wel de sympto-thermale methode genoemd. De methode is, indien juist toegepast, een betrouwbare manier om vast te kunnen stellen of een vrouw wel of niet vruchtbaar is. Het is echter niet erg effectief als je een zwangerschap wilt voorkomen . [4]
    • Net voor en tijdens de ovulatie is het vaginale vocht zwaarder en glibberiger dan normaal.
    • Tijdens de ovulatie is de basale lichaamstemperatuur van een vrouw iets hoger dan normaal. Als je elke dag de temperatuur ’s ochtends meet kun je deze hogere temperatuur waarnemen. [5]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat je vinger nat en schoon is om infecties te voorkomen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 86.834 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie