Pdf downloaden Pdf downloaden

Kleigrond is een heel zware substantie die grote drainageproblemen kan veroorzaken voor je planten. Deze grond is veel voorkomend in grote delen van de wereld, en beperkt wat gezinnen, tuinders en boeren kunnen kweken. Maar je kunt de grond verbeteren of aanvullen om een rijkere grondsoort te vormen die beter geschikt is voor het planten.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voorbereiden op het verbeteren

Pdf downloaden
  1. Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste optie, en hoewel je beperkt zult zijn tot een bepaalde groep planten en bomen, je kunt gerust zijn dat wat je “gaat” planten een goede kans heeft om te gedijen. Er is een groot aantal aantrekkelijke planten en bomen die kleigrond verdragen.
    • Veel planten hebben problemen om te kunnen gedijen in kleigrond, ongeacht hoe effectief je de grond verbetert. [1] Planten kiezen die houden van heel droge of bijzonder zure grond kan een moeizame, zo niet verloren, strijd zijn.
  2. De eerste stap naar het verbeteren van je grond is de pH van je grond bepalen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, variërend van doe-het-zelfstriptesten tot commerciële testkits. Als je een serieuze kweker bent, overweeg dan om een boerenbond in de buurt te bezoeken en daar je grond te laten testen.
    • Zoek de dichtstbijzijnde boerenbond en breng een grondmonster. Op de website staat hoe je dit het beste kunt doen. De boerenbond voert de test gratis uit. Zij testen de zuurgraad, bodemstructuur en de voedingstoestand van de grond. Je resultaten zullen een gedetailleerde analyse geven van je grondsamenstelling, de pH en welke aanpassingen je zou moeten doen om je grond in optimale kweekconditie te brengen.
    • pH is een schaal van hoe zuur of alkalisch een materiaal is. De schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is, 7 neutraal is en 14 heel basisch is.
  3. Je grond verbeteren om hem bijvoorbeeld zuurder te maken, zal niet veel effect hebben als je water erg alkalisch is en je dit water gaat gebruiken om je planten water te geven. Word niet lui -- test zowel de pH van je water als van je grond. Meestal is water licht alkalisch, wat wel of niet goed is, afhankelijk van wat je probeert te kweken.
    • Als je water basisch is, dan zal het “hard” water zijn. Grondwater wordt over het algemeen hard water, vooral omdat het de pijpen waarmee het getransporteerd wordt niet uitbijt. Zuur water is “zacht”. Zacht water wordt bereikt door calcium en magnesium uit het water te verwijderen.
    • Als je aan de veilige kant wilt blijven, haal dan puur gefilterd water. Puur, gefilterd water is zo neutraal als maar mogelijk is. Op deze manier zal het gebruik van water de pH van je grond niet beïnvloeden, hoewel het al snel erg duur kan worden.
  4. [2] Een percolatietest zal je helpen te bepalen of en hoe goed je grond draineert. Graaf een gat dat 60 cm diep is en 30 cm doorsnee. Vul het gat met water en wacht tot het volledig weggezakt is. Vul het nu een tweede keer, waarbij je bijhoudt hoe lang het de tweede keer duurt om weg te zakken:
    • Als het minder dan 12 uur kost om weg te zakken, dan kun je alles wat een goed gedraineerde grond nodig heeft hier veilig planten.
    • Als het tussen de 12 en 24 uur duurt voor het gat gedraineerd is, dan kun je veilig planten kweken die zware kleigrond verdragen.
    • Als het langer dan 24 uur duurt voor het gat helemaal gedraineerd is, dan kun je zo'n beetje alleen bomen planten die zich staande kunnen houden bij incidentele overstromingen, zoals de balsemden en de rode esdoorn.
  5. Spit tot minstens 15 cm diepte en bij voorkeur 20 cm. Ga een beetje voorbij het te beplanten gebied. Hierdoor kun je zorgen dat de wortels extra groeiruimte hebben als ze dat nodig hebben.
    • Als je geen grondbewerkgereedschap hebt, dan kun je een spitvork gebruiken om de grond los te maken en te ventileren. Het voordeel van een spitvork is dat je de essentiële grondstructuur niet verstoort, waarmee je de micro-organismen helpt die in de grond wonen. Het nadeel van het alleen luchten van de grond in plaats van het om te spitten is dat zware klompen klei er nog steeds zullen zijn na het losmaken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je grond verbeteren

Pdf downloaden
  1. Wacht tot er droog weer voorspeld is voor je begint de kleigrond te verbeteren. Natte klei wordt veel gemakkelijker compact, waardoor het aanpassen veel moeilijker wordt. Je zult alle hulp nodig hebben die je kunt krijgen bij het verbeteren van klei, dus zorg ervoor dat je deze simpele maar doeltreffende truc onthoudt.
  2. Meet de hoeveelheid ruimte op die je zult aanpassen. Het beste is om een groot stuk te kiezen om te verbeteren. Een klein stuk verbeterde grond kan een toevluchtsoord zijn voor je planten, maar wanneer hun wortels zich uitbreiden voorbij het kleine stuk, en de klei raken, dan zullen ze zich snel terugtrekken in het verbeterde stuk. Dit geeft problemen met de ontwikkeling van het wortelsysteem.
  3. De meeste kleigrond is licht alkalisch, wat betekent dat je waarschijnlijk de pH van de grond wilt “verlagen”. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De meest voorkomende substanties om aan kleigrond toe te voegen zijn bouwzand, gips, gecomposteerde mest, compost of ander grof organisch materiaal.
    • Bouwzand en gips zorgen voor een betere waterdrainage en meer luchtzakken; ze helpen de stukken in de klei klein te maken.
    • Organische grond zal de planten helpen de juiste voedingsstoffen te krijgen en ook helpen meer humus (niet te verwarren met “hummus”) te maken met aanvullende microben die de bouwblokken zijn voor goede grond. Daarnaast zullen ze helpen de pH van de grond te verlagen, het te verzuren. [3]
    • Probeer je te richten op een gelijke mix van grof zand (bouwzand) en grof organisch materiaal. Omdat je deze mix over een groter gebied gaat verspreiden, moet je denken in bulkhoeveelheden en kubieke meters in plaats van zakken en vierkante meters. Een kubieke meter materiaal kan effectief de bovenste 7,5 cm bedekken van 10 m2.
  4. Begin eerst met organisch materiaal. Nadat het door de kleigrond is gemengd, zal het materiaal gaan afbreken en effectief onzichtbaar worden. Maak je geen zorgen -- het is er nog steeds en doet zijn werk.
  5. Mix het grondig met het organische materiaal en de klei met behulp van een grondbewerkingsmachine. Als je er geen hebt, dan kun je er goedkoop een huren bij een bouwmarkt in de buurt.
    • Als een goede kwaliteit bouwzand niet direct beschikbaar is, dan kun je ook groen zand of gips gebruiken als alternatief. Dit is duurder, maar werkt op dezelfde manier om de kleidelen los te maken waardoor er meer water en lucht toegevoegd kan worden.
    • Gips blijkt bijzonder effectief te zijn in gebieden waar de grond een hoge zoutconcentratie heeft. [4]
  6. Let goed op of de pH verandert. De meeste planten kunnen geen drastische veranderingen in pH of grondcondities verdragen, dus je moet er redelijk zeker van zijn dat de pH van je grond klaar is met drastisch veranderen, voordat je gaat planten.
  7. Klei is gewoonlijk van nature al erg alkalisch. [5] Om deze reden kan het zijn dat je de pH van de grond wilt veranderen om het zuurder te maken. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen:
    • Door het toevoegen van een meststof gebaseerd op ammonium.
    • Door elementaire zwavel of ijzersulfaat toe te voegen.
    • Door katoenzaadmeel, veenmos of andere compost toe te voegen.
  8. Omdat kleigrond zo goed is in het vasthouden van vocht, kunnen automatische watersystemen je planten verdrinken als je er geen aandacht aan schenkt. Dank de sprinklers af, bespaar wat geld en kijk naar de planten zelf om te bepalen hoeveel water ze nodig hebben.
    Advertentie

Tips

  • Als je geen boerenbond in de buurt hebt zitten, bel dan naar tuinverenigingen, tuincentra of bouwmarkten en informeer daar waar je een grondtest kunt laten doen. De Wageningen UR kan eventueel ook iets voor je betekenen.
  • Soms is het gemakkelijker om planten te kiezen die goed groeien in kleigrond. Klei is zo compact dat het moeilijk kan zijn erin te graven en het te verbeteren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een spit
  • Organisch materiaal of compost
  • Zwavel voor de tuinbouw (als de pH 7+ is) of ongebluste kalk (als de pH 6- is)
  • Bouwzand, bloedmeel of groen zand

Over dit artikel

Deze pagina is 31.472 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie