Pdf downloaden Pdf downloaden

Of je nu een manier zoekt om in de wildernis, zonder toegang tot luxueuze moderne koffiemachines, een hete pot koffie te zetten, of dat je gewoon op zoek bent naar een gemakkelijke, goedkope manier om je bak troost te kunnen zetten, het gebruik van een percolator kan een verstandige beslissing zijn. Percolators zijn heel simpel in elkaar te zetten en te gebruiken. Hoewel het gros van de moderne machines aangedreven worden door elektriciteit, hebben percolators alleen een warmtebron zoals een gasfornuis of kachel nodig om koffie te zetten. Dat maakt het een heel handige keuze voor de nuchtere, praktisch denkende koffiedrinker. Om te leren hoe je je koffie moet percoleren, kun je beginnen met stap een hieronder.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Percolator voor het gasfornuis

Pdf downloaden
  1. Net als bij andere methodes om koffie te zetten (zoals de "druppel" zetmethode), is het eerste wat je moet doen besluiten hoeveel koffie je wilt zetten. Dan vul je de "tank" of het "reservoir" gedeelte van de percolator. Afhankelijk van hoe je percolator is gebouwd, kan het zijn dat je gewoon het deksel kunt openen en daar je water in kunt schenken, anders kan het nodig zijn dat je het bovenste "mandje", waar de gemalen koffie in zit tijdens het zetten, eruit moet halen om bij het reservoir te komen.
    • De meeste percolators met standaard maten zullen vier tot acht koppen koffie kunnen zetten, hoewel er variaties bestaan met verschillende maten. Als referentiepunt kun je aan houden dat vier kopjes koffie gelijk staat aan de inhoud van grofweg twee normale mokken.
  2. Als je het bovenste mandje/kamer of het pijpje hebt moeten verwijderen om het water te vullen, zet ze dan nu terug. Hoewel elke percolator anders is, is de basisconstructie van de meesten vrijwel identiek; de gemalen koffie moet boven het water in een klein mandje of kamertje met kleine gaten in de bodem. Een smal pijpje leidt vanaf dit mandje naar beneden in het water eronder.
    • Wanneer het water verwarmt, zal het op natuurlijke wijze door het pijpje naar boven gaan en in de gemalen koffie uitkomen. Terwijl het door de koffie loopt, zal het wat van het aroma en de smaak opnemen, en door de gaatjes in het mandje weer naar beneden druppelen in het water, waarna de cyclus zich weer herhaalt.
  3. Doe hierna je gemalen koffie in het bovenste mandje met de gaatjes. Je kunt zowel versgemalen koffie gebruiken, of voorgemalen bonen – afhankelijk van wat je voorkeur heeft. Gebruik voor een sterke kop koffie ongeveer een eetlepel (15 ml) gemalen koffie voor elke kop water dat je gebruikt. Voor minder sterke koffie kun je een theelepel per kop gebruiken. Tijdens het gebruik van je percolator zul je ontdekken dat je deze hoeveelheden moet aanpassen om je koffie precies sterk genoeg te maken.
    • Zoals we hieronder zullen bespreken geldt dat je voor de meeste percolatorbrouwsels een lichtgebrande en betrekkelijk grofgemalen koffie met een lage zuurgraad wilt – grover gemalen dan je zou gebruiken in een standaard druppelmachine.
  4. Alles staat nu klaar. Nu hoef je alleen nog het water te verwarmen in de onderkant van je percolator en de natuurkunde zal de rest doen. Jouw doel is om het water te verwarmen tot het punt dat het heel heet is, maar net niet kookt. Hoe heter het water is, hoe sneller het smaken zal opnemen van de bonen, wat betekent dat kokend water kan leiden tot koffie die te sterk is. Zet hem op een middelwarme warmtebron om je water net onder het kookpunt te krijgen, zet het vuur dan lager om het wel heet te houden, maar niet kokend of borrelend. Als je op enig moment stoom ziet, dan is je percolator te heet en moet je het vuur nog zachter zetten (of je percolator voorzichtig naar een minder hete plek brengen).
    • In termen van warmtebronnen, geven gasfornuizen de meeste controle, maar je kunt ook een kampvuur gebruiken als je zorgvuldig een oog houdt op de voortgang van je koffie.
    • Werk altijd met een gemiddelde warmte van onderaf bij je percolator – gebruik geen oven of andere omringende warmtebron; je loopt anders het risico dat je je materialen beschadigt en je pot koffie verpest.
  5. Veel percolators hebben een glazen of doorzichtig deksel zodat je de voortgang van je koffie terwijl hij trekt kunt volgen. Wanneer het water begint te circuleren door de percolator, zul je het zien pruttelen en borrelen onder dit deksel. Hoe sneller hij pruttelt, hoe heter je water is, en naarmate het water donkerder is, komt het dichter bij het moment dat je koffie "klaar" is. Als alles helemaal goed gaat, dan zul je als je een goede medium hitte bereikt hebt, elke paar seconden bubbels willen zien. Dit vertegenwoordigt een goed "tempo" voor het doorsijpelen.
    • Gebruik geen percolators met plastic deksels – koffie aficionado’s stellen dat blootstelling van hete koffie aan het plastic als gevolg kan hebben dat de smaak van het plastic in de koffie terechtkomt, waardoor je een slecht smakend koffiebrouwsel hebt.
  6. Afhankelijk van hoe sterk je je koffie wilt en hoe heet je je water hebt verwarmd, zal de ideale brouwtijd kunnen variëren. Realiseer je dat tien minuten laten doorsijpelen op de geadviseerde gemiddelde snelheid, een pot koffie zal opleveren die betrekkelijk sterk is vergeleken met een gemiddelde pot koffie die met de druppelmethode gezet is. Uiteraard kun je voor een minder sterke koffie korter laten doorsijpelen, en voor nog sterkere koffie kun je hem wat langer laten trekken.
    • Een kookwekker gebruiken om bij te houden hoe de voortgang van je koffie is, kan een goed idee zijn, maar zet niet simpelweg je wekker aan om terug te komen als hij afgaat – als je dat doet, is de kans dat het oververhit geraakt is groot, en heb je een bittere, modderige koffie gezet.
  7. Wanneer je koffie klaar is met doorsijpelen, haal hem dan voorzichtig van zijn warmtebron (gebruik een handdoek of ovenwanten om te voorkomen dat je jezelf brandt). Open het deksel van de percolator meteen en haal het mandje, waar de geweekte koffieprut in zit, er voorzichtig uit. Gooi de koffieprut weg ( of hergebruik het). Laat de koffieprut niet in de percolator zitten – als je dat doet, dan kan er wat van de prut in je kop vallen wanneer je de koffie inschenkt. Daarnaast kan het de koffie ook sterker maken doordat hij blijft uitlekken in het reservoir.
    • Nadat je het mandje met de koffieprut eruit gehaald hebt, is je doorgesijpelde koffie klaar om geserveerd te worden. Geniet van je sterke, ouderwetse bakkie troost!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Elektrische percolator

Pdf downloaden
  1. Automatische elektrische percolators werken volgens dezelfde natuurkundige principes als percolators voor op het gasfornuis, maar ze vragen over het algemeen minder werk en toezicht van jouw kant. Om te beginnen vul je hem met water en koffie, net als anders. Besluit hoeveel koffie je wilt, en giet die hoeveelheid water dan in de onderste kamer. Haal het mandje uit de bovenste kamer en vul die met je gemalen koffie.
    • De verhoudingen voor de hoeveelheid gemalen koffie die je zou moeten gebruiken voor je water is voor elektrische percolators hetzelfde als voor percolators op het gasfornuis – gebruik een eetlepel per kop water voor sterke koffie en een theelepel voor minder sterke koffie.
  2. Nu je percolator in elkaar is gezet en vol met koffie en water zit, zit je werk erop. Stop de stekker van de percolator in een nabijgelegen stopcontact. De meeste percolators zullen automatisch beginnen met verwarmen, maar als die van jou een "aan" knop heeft, kan het zijn dat je die nu moet indrukken. Het interne verwarmingselement zou aan moeten gaan en het water in de onderste kamer beginnen te verhitten, waardoor het omhoog het pijpje in gaat, door de gemalen koffie en terug naar het reservoir, net als bij een standaard percolator.
  3. Alles wat je nu nog hoeft te doen is wachten. De meeste elektrische percolators doen er even lang over om door te sijpelen als de standaard percolators – gewoonlijk tussen de zeven en tien minuten. Veel elektrische percolators hebben een interne sensor die ervoor zorgt dat de koffie niet heter wordt dan de optimale temperatuur, maar als die van jou dat niet heeft, dan moet je misschien de percolator in de gaten houden terwijl hij doorsijpelt. Anders kun je simpelweg de timer zetten en je percolator de rest laten doen, er vanuit gaand dat er geen kleine kinderen of huisdieren in de buurt zijn die zich aan de hete machine kunnen branden.
    • Onthoud dat als je ooit stoom uit de percolator ziet komen, het water te heet is. Als je dit bij een elektrische percolator ziet, trek dan direct de stekker eruit en laat hem even afkoelen voordat je de stekker er weer in steekt.
  4. Wanneer je kookwekker afgaat (of als je een percolator met een automatische timer hebt, dan stopt hij vanzelf), trek je de stekker eruit. Doe het deksel voorzichtig open en haal het bovenste mandje met de koffieprut eruit. Gooi het weg of hergebruik het.
    • Op dit punt ben je klaar! Serveer je koffie en geniet ervan!
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Techniek

Pdf downloaden
  1. Zoals hierboven aangegeven is, wordt koffie die in een percolator gezet is een beetje sterk, bitter en "modderig". Dit is omdat het water bij het percoleren steeds opnieuw door de gemalen koffie loopt, in tegenstelling tot vele andere zetmethodes waarbij het simpelweg een keer door de gemalen koffie loopt. Maar, met een paar simpele trucs is het mogelijk om koffie te maken in een percolator, die toch niet te sterk is. Je kunt bijvoorbeeld starten met een koffieboon die geclassificeerd is als lichtgeroosterd, zacht, weinig cafeïne en minimale zuurgraad, waarmee de bitterheid van gepercoleerde koffie wordt verminderd. Hoewel percoleren ervoor zorgt dat je koffie sterker wordt dan hij normaal zou zijn, kun je dit minimaliseren door "milde" ingrediënten te nemen.
    • Als je een minder sterke koffie zoekt, probeer er dan een te kopen met het label "mild" of "zacht" van je favoriete koffiemerk, of kies voor een "darkroast" – hoewel die bitter kunnen zijn, bevatten ze minder cafeïne en hebben een lagere zuurgraad dan lichtgeroosterde soorten. Als je het geld ervoor hebt, dan kun je ook een milde specialiteit proberen zoals Oromo Yirgacheffe Ground Fair trade koffie. [1] Vergeet daarnaast niet dat je ook altijd nog de keuze hebt om cafeïnevrij te nemen!
  2. Wanneer het gaat om gemalen koffie, geldt in het algemeen dat hoe fijner de bonen gemalen zijn, hoe sneller ze hun smaak aan het water afgeven en hoe sterker de koffie zal zijn die ze produceren. Daarom kun je, als je een percolator gebruikt, beter een grofgemalen koffie nemen. Grofgemalen koffiebonen zullen minder snel met het water reageren, met als resultaat een pot koffie die niet zo sterk is als hij anders zou zijn.
    • Als je je eigen koffiemaler hebt, probeer dan de "grove" instelling te gebruiken. Zoek anders, als je je koffie voorgemalen koopt, naar een "grofgemalen" label op de verpakking.
  3. Wanneer je percoleert is de temperatuur het belangrijkste – te koud en het water zal niet door de pijp naar boven gaan, maar te heet en je loopt het risico dat je een te sterk getrokken kop koffie krijgt. Voor een optimale percolatie moet je je water gemiddeld tussen de 90 en 94 graden Celsius houden. Dit is net onder het punt waarop het water begint te stomen en koken (100°C), maar niet zo koud dat het percolatieproces onnodig verlengd wordt.
    • Probeer een keukenthermometer te gebruiken om de temperatuur van je water te controleren terwijl je koffie doorsijpelt. Probeer met de thermometer niet de hete metalen zijkanten van de pot te raken, voor een correcte meting. Houd het in plaats daarvan zorgvuldig in het water.
  4. Gepercoleerde koffie heeft een reputatie dat het wat troebel of "modderig" is. Gelukkig is dit in de meeste gevallen gemakkelijk op te lossen. Laat gewoon je koffie even een paar minuten bezinken na het percoleren. Dit geeft de deeltjes die in het water zwerven de kans om naar de bodem te zakken, wat een helderdere kop koffie oplevert.
    • Onthoud dat je door dit te doen een "bezinksel" onderin je kop kunt hebben. Let erop dat je dit niet ongemerkt opdrinkt, aangezien sommige koffiedrinkers dit als bitter en onsmakelijk ervaren.
  5. Als het je niet lukt om je gepercoleerde koffie beter te laten smaken met een andere methode, verminder dan gewoon de tijd dat je koffie doorsijpelt. Zoals in het artikel is aangegeven, kan het laten doorsijpelen van de koffie een ongewoon sterk eindproduct opleveren vergeleken met andere methodes, dus het verminderen van de tijd die je ervoor neemt, kan dit tegengaan. Hoewel de meeste zetinstructies zullen aanraden om zeven tot tien minuten te laten percoleren, is het prima om niet langer dan vier tot vijf minuten te laten doorsijpelen als je daardoor als resultaat een koffie hebt die je veel smakelijker vindt.
    • Als je niet zeker weet hoe lang je je koffie moet laten percoleren, blijf dan aan de korte kant, maar wees bereid om te experimenteren om de perfecte lengte te bepalen die precies goed is voor jou.
    Advertentie


Tips

  • Verzegel de zak met koffie altijd grondig. Zuurstof is gif voor de koffiesmaak.
  • Gebruik Stevia® or Agavesiroop als alternatieve zoetstof.
  • Omdat koffie grotendeels water is, is het heel belangrijk om een goede kwaliteit water te gebruiken. Het Nederlandse kraanwater is van een prima kwaliteit, maar anders kun je je water ook filteren door een filter met actieve kool.
  • Het kan zijn dat je de hoeveelheid gemalen koffie of de hoeveelheid water moet aanpassen aan jouw smaak.
  • Gebruik altijd versgemalen koffiebonen voor een betere koffiesmaak.
  • Koffiebonen kun je het beste bewaren op kamertemperatuur, in een donkere kast, in een luchtdichte bak. Het koelen of invriezen van de bonen zal de etherische oliën vernietigen die een belangrijk onderdeel van de smaak en geur van de koffie vormen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Start een percolator nooit met heet water.
  • Wees voorzichtig, zoals altijd als je werkt met hete vloeistoffen.
  • Een goede koffiemaker zal de temperatuur van de koffie tussen de 90 en 94 graden Celsius houden gedurende het percolatieproces. Helaas heeft een percolator de neiging om de koffie te koken, waardoor de smaak verpest wordt.
  • Bij het percoleren van koffie begin je al bij het eerste doorsijpelen kleur en smaak uit de gemalen koffie te trekken. Daarmee stopt het voordeel van percoleren. Bij het percoleren pruttelt het water constant door de gemalen koffie tot het verwarmingselement uit gaat.
Advertentie

Benodigdheden

  • Percolator
  • Gemalen koffiebonen
  • Koel, helder water
  • Warmtebron of stopcontact
  • Mok

Over dit artikel

Deze pagina is 12.840 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie