PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het enige wat je echt nodig hebt om thee te zetten van losse theeblaadjes is heet water, de theeblaadjes zelf en een theezeef. Elke theesoort vereist echter een iets andere techniek. Voor het beste kopje thee, volg je de aanbevolen hoeveelheden, watertemperatuur en tijd voor het trekken, zoals op de verpakking van de thee staat aangegeven. Experimenteer met verschillende hoeveelheden thee of tijd dat je de thee laat trekken. Doe er tot slot je favoriete zoetmiddel of melk bij, voor een kalmerend kopje thee dat echt goed smaakt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De techniek van het theezetten leren beheersen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik geen gedistilleerd of eerder gekookt water, omdat dit de smaak van je thee negatief kan beïnvloeden. Begin in plaats daarvan met vers, koel kraanwater. [1] Gebruik een elektrische waterkoker, theeketel of een steelpan om het water in te verhitten.
    • Als het kraanwater bijzonder hard is (d.w.z. een hoog mineraalgehalte heeft), overweeg dan flessenwater voor een aangenamere smaak.
  2. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    Haal het water van de warmtebron zodra het begint te stomen, te sudderen of gaat koken. Afhankelijk van de theesoort die je bereidt, kan het nodig zijn dat het meer of minder heet is, om de beste smaken in de theeblaadjes naar boven te halen. Gebruik een (direct uitleesbare) thermometer voor de meest nauwkeurige temperatuur.
    • Als je wilt, kun je het water koken en laten afkoelen tot de juiste temperatuur voordat je het over de theeblaadjes giet. [2]
    • In het algemeen kunnen witte en groene theeën op een lagere temperatuur worden gezet met het water dat net begint te stomen, terwijl oolong-thee meestal het best wordt door het te zetten met water dat net aan de kook is. Zwarte en puerh-thee kan een hogere temperatuur weerstaan, zoals gekookt water. [3]
  3. Aangezien theeblaadjes in verschillende vormen en maten komen, is het beter om je thee af te meten naar gewicht (d.w.z. gram) in plaats van naar volume. [4] Maar als je wel op volume meet, begin dan met ongeveer één theelepel voor kleinere blaadjes en ongeveer één eetlepel voor grotere blaadjes. Lepel de gewenste hoeveelheid thee in een theezeef of theepot, afhankelijk van hoe je van plan bent om het te laten trekken.
    • In een theekopje kan ongeveer 180 ml water, maar aangezien de meeste koffiemokken ongeveer een volume hebben van 300 tot 360 ml, moet je misschien de hoeveelheid losse bladthee die je in een grotere beker doet verdubbelen.
    • De hoeveelheid thee die je besluit te gebruiken is een kwestie van smaak. Gebruik meer of minder thee, om te zien welke smaak je voorkeur heeft. [5]
  4. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    Giet het hete water direct over de theeblaadjes en laat de smaken enkele minuten uitlekken. Verschillende theesoorten vereisen een iets andere tijd om te trekken -- volg gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Weet je niet zeker hoe lang je de blaadjes moet laten trekken, begin dan met drie minuten voor je eerste kopje. Voeg dan nog 30 seconden toe voor elk volgend kopje, tot je de perfecte smaak hebt gevonden.
    • Over het algemeen laat je groene en oolong-theeën ongeveer drie minuten trekken, witte thee vier minuten, en zwarte en puerh-thee vijf minuten. [6]
    • Laat thee niet langer dan vijf minuten trekken -- het zal daarna alleen maar bitter smaken. Als je een sterker kopje wilt, voeg dan gewoon meer theeblaadjes toe en blijf de juiste tijden aanhouden.
    • Aangezien kruidenthee geen echte theeblaadjes bevat, kun je die veel langer laten trekken, zonder dat het een bittere smaak krijgt. [7]
  5. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    Hoe je dit doet hangt af van het type zeef dat je gebruikt. De zeefjes in de vorm van een mandje, een metalen thee-ei of siliconen infuser, en thee in filterzakjes, kunnen uit de theepot of het kopje worden getild om het trekken te laten stoppen. Plaats de zeef op een lepelsteun of schotel, om het vocht van de doorweekte theeblaadjes op te vangen.
    • Als je de thee direct in de theepot hebt laten trekken, houd dan een zeef boven je theekopje om de vochtige blaadjes in op te vangen terwijl je de thee uitschenkt.
    • Gooi de gebruikte theeblaadjes weg terwijl ze vochtig zijn, of wacht tot ze uitgedroogd zijn, om ze gemakkelijker uit de zeef te kunnen gieten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Theezeefjes gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    Plaats eerst een theemandje in een kopje of theepot. Weeg of meet de losse bladthee af in de zeef en giet het hete water er direct overheen. Zorg ervoor dat je de theeblaadjes volledig bedekt met water, zodat ze goed kunnen trekken. [8]
    • Na een periode van 3-5 minuten verwijder je het theezeefje samen met de getrokken theeblaadjes.
  2. Koop een pakje wegwerp theefilterzakjes bij een theesalon of kruidenierswinkel. Gebruik er een wanneer je bijzonder fijne thee bereidt die gemakkelijk door gaaszeefjes weet te glippen. Houd het zakje rechtop met de opening ver boven het waterniveau, zodat de theeblaadjes niet naar buiten drijven.
    • Je kunt ook een filterzakje gebruiken als je gewoon één kopje tegelijk wilt maken en het schoonmaken makkelijk wilt houden.
  3. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    De meeste losse bladtheesoorten kunnen met succes in dit soort zeven trekken. Kies er een die goed past in de opening van het kopje of theepotje dat je gaat gebruiken – de zeef mag niet verschuiven of in het kopje zakken, anders zullen de theeblaadjes ontsnappen. [9]
    • Gebruik eventueel een reistheekan met een ingebouwde mandenzeef voor onderweg. Vergeet niet om de thee te verwijderen nadat deze 3-5 minuten heeft getrokken.
    • Terwijl een korte, mandvormige of rond theezeef kan werken voor een enkel kopje, kun je beter een diepere theezeef gebruiken om losse bladthee in een diepe beker of theepot te laten trekken.
  4. Metalen thee-eieren en siliconen infusers zijn populair omdat ze vaak een speels ontwerp hebben, maar houd rekening met de beperkte bruikbaarheid van deze hulpmiddelen. Gebruik ze niet voor grootbladerige thee, omdat ze niet veel ruimte laten voor de blaadjes om zich te ontvouwen als die nat worden. Vermijd bovendien het gebruik van een thee-ei of infuser voor fijne poederthee, omdat het poeder gemakkelijk door de gaatjes kan glippen.
    • Als je middelgrote theeblaadjes in kleine hoeveelheden water laat staan, zal een thee-ei of infuser waarschijnlijk geen problemen opleveren.
    • Een scharnierend thee-ei is moeilijk te vullen en de mechanismen kunnen lastig te openen en te sluiten zijn, vooral als het metaal heet is. [10]
  5. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    Losse theeblaadjes kunnen tot vijf keer hun oorspronkelijke grootte opzwellen als je ze eenmaal overgiet met heet water. Probeer derhalve voldoende ruimte in de theezeef of het filterzakje vrij te houden. Doe er niet te veel theeblaadjes in. [11]
    • Een zeefmandje zal de thee laten uitzetten, terwijl een theeballetje de blaadjes kan samendrukken. [12]
    • Een beetje extra ruimte laat het water rond de theeblaadjes stromen, zodat je een beter resultaat krijgt.
  6. Watermark wikiHow to Thee zetten van losse thee
    Dit is een handige techniek als je geen theezeef hebt die goed in je theepot past. In plaats van de blaadjes in een zeefje te doen, kun je de theeblaadjes ook afwegen en direct in de theepot doen. Nadat de thee is getrokken, houd je een theezeefje boven een kopje. Giet de thee voorzichtig in het kopje en zorg dat het zeefje de blaadjes opvangt. [13]
    • Omdat er nog steeds blaadjes in de theepot zitten die blijven trekken, zal de thee steeds bitterder worden.
    Advertentie

Tips

  • Om de thee langer warm te houden, kun je de theepot of het kopje voorverwarmen door er wat kokend water in te gieten. Giet dit er weer uit voordat je de thee en de rest van het hete water toevoegt. [14] Als alternatief kun je een theemuts over de theepot doen om hem warm te houden.
  • Groene en witte thee kunnen het beste direct worden gedronken, terwijl de smaak van zwarte thee wat langer goed blijft. [15]
  • Nadat je de thee in je kopje hebt gegoten, doe je er melk, honing, citroen of suiker naar smaak bij. Gebruik liever geen melk met citroen, want dan kan de melk gaan schiften.
  • Als je net begint met het zetten van een bepaalde soort thee, dan helpt het om met een thermometer de temperatuur van het water te meten. Als je eenmaal weet hoeveel stoom en hoeveel bubbels het water zal laten zien bij de optimale temperatuur, kun je het ook op het oog inschatten.
Advertentie

Benodigdheden

  • Theeketel of steelpan
  • Koel, vers water
  • Theepot
  • Kopje
  • Theezeefje
  • Losse theeblaadjes
  • Weegschaal of lepel

Over dit artikel

Deze pagina is 4.662 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie