PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je weleens het gevoel dat je partner van je profiteert? Misschien geef je vaak meer dan je ontvangt. Als je partner jou altijd op de tweede plaats laat komen, dan ben jij geen prioriteit in zijn of haar leven. Gelukkig zijn wij hier om je te helpen de signalen te herkennen die aangeven dat je niet de prioriteit krijgt die je verdient. En daarna helpen we je om er met je partner over te praten en geven we je een plan van aanpak waarmee je van jezelf een prioriteit kunt maken.

Dingen die je moet weten

  • Je bent misschien geen prioriteit als je partner alles op zijn of haar voorwaarden wil doen en van jou verwacht dat jij alle moeite doet in jullie relatie.
  • Zeg tegen je partner hoe hij of zij je het gevoel kan geven dat je meer prioriteit krijgt, en bedank je partner als hij of zij voor je opkomt.
  • Je kunt je relatie ook verbeteren door grenzen te stellen en voorrang te geven aan je eigen behoeften.
Methode 1
Methode 1 van 3:

Signalen die erop wijzen dat je geen prioriteit bent

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je partner jou niet op de eerste plaats zet, heb je al snel de neiging te vergeten dat je een relatie hebt. Het is de bedoeling dat je partner je het gevoel geeft dat je geliefd bent, dus het kan hartverscheurend zijn als het heel vaak voelt alsof je eigenlijk nog alleen bent. [1] Probeer het eens met je partner te hebben over hoe het komt dat jij je zo alleen voelt, en over wat jij graag anders zou zien.
    • “Als het steeds zo lang duurt voordat we elkaar weer zien krijg ik het gevoel dat we niet echt een stel zijn. Denk je dat we voortaan misschien één keer per week kunnen afspreken?”
    • “Ik vind het niet zo leuk dat we niet iedere dag even appen. Lijkt het jou wat om tussendoor wat vaker contact te hebben?”
    • “Soms heb ik het gevoel dat we gewoon vrienden zijn. Hoe stel jij je een relatie eigenlijk voor?”
  2. Soms willen mensen niet zeggen dat ze officieel een relatie hebben omdat ze gewoon lol willen maken zonder zich te binden. Het kan best zijn dat je partner aan de ene kant enorm dol op je is, maar toch bang is om zich te binden. Als dat zo is kan het zijn dat je partner je echt waardeert en niet zonder je wil, maar het toch moeilijk vindt om dat wat jullie hebben een relatie te noemen. Vraag eens hoe hij of zij jullie verhouding dan zou willen definiëren. [2]
    • “Ik vind het echt heel gezellig met jou, maar we hebben nog tegen niemand officieel gezegd dat we een relatie hebben. Hoe denk jij daar eigenlijk over?”
    • “Ik vertelde mijn vriendinnen hoe geweldig jij bent, en toen realiseerde ik me dat ik eigenlijk niet weet hoe ik jou zou moeten noemen. Vind je het goed als ik voortaan zeg dat jij mijn vriendje bent?”
  3. Als je partner er niet voor je is, kun je je alleen en genegeerd voelen. In feite is het een vorm van emotionele verwaarlozing. [3] Je verdient een partner die je aandacht geeft, dus probeer zeker eens met hem of haar over je gevoelens te praten.
    • “Ik heb het idee dat ik er altijd voor je ben als jij een keer een rotdag hebt, terwijl ik van jou niet de steun krijg die ik nodig heb. Kunnen we het daar misschien eens over hebben?”
    • “Ik wil echt graag iedere dag even contact hebben om me comfortabel te voelen in een relatie. Het valt me op dat jij er soms wel een paar dagen over doet om te reageren, en ik vroeg me af of we daar iets aan zouden kunnen doen.”
  4. Iemand die om je geeft zal tijd voor je vrij maken. Als je partner van je verwacht dat jij je altijd aan zijn of haar schema aanpast, is dat een teken dat jij voor hem of haar geen prioriteit bent. [4] Probeer je partner duidelijk te maken dat het op deze manier voor jou niet werkt.
    • “Ik ben tot de conclusie gekomen dat jij alleen maar af wilt spreken als het jouw idee is. Ik zou heel graag ook dingen willen gaan doen die ik leuk vind. Wat denk jij daarvan?”
    • “Het lijkt wel of alles wat we doen om jouw schema draait. Ik zou het heel fijn vinden als we eens dingen konden gaan plannen die ons allebei goed uitkomen. Voel jij daar misschien ook wat voor?”
  5. Als iemand met wie je een relatie hebt jou niet aan andere mensen in zijn of haar leven wil voorstellen, wordt dat ook wel “pocketing” genoemd. Je partner kan verschillende redenen hebben om dit bij jou te doen, en sommige van die redenen kunnen volkomen onschuldig zijn. Misschien is je partner gewoon bang dat de andere mensen in zijn of haar leven bij jou niet zo in de smaak zullen vallen. [5] Praat eens met je partner om te kijken of hij of zij ervoor openstaat om jullie aan elkaar voor te stellen.
    • “Ik zou het heel leuk vinden om een keer wat in een groep te gaan doen zodat ik je vrienden kan leren kennen. Wat vind jij daarvan?”
    • “Ik heb erover zitten denken om een Halloweenfeest te organiseren zodat we onze vriendengroepen bij elkaar kunnen brengen. Lijkt je dat wat?”
    • “Ik heb het idee dat we op een punt in onze relatie zijn aangeland waarop we elkaars families weleens zouden kunnen leren kennen. Ben jij daar ook al aan toe?”
  6. Je tijd is veel waard, dus een partner die te laat komt respecteert je niet. [6] Aan de andere kant kan het ook zijn dat je partner net een moeilijke periode doormaakt. Begin erover door je hulp aan te bieden, als hij of zij inderdaad ergens mee zit.
    • “Het is me opgevallen dat je de laatste tijd vaak te laat komt als we hebben afgesproken. Gaat alles wel goed met je? Als je erover wilt praten, dan ben ik er voor je.”
    • “Ik vond het echt niet leuk toen je me afgelopen vrijdag liet zitten. Wat was er precies aan de hand?”
  7. Binnen een relatie is het de bedoeling dat jullie allebei ongeveer evenveel geven en nemen. Als jij het gevoel hebt dat je alleen maar geeft, ben je voor je partner misschien geen prioriteit. [7] Je verdient iemand die jouw glas net zover vult als jij dat van je partner, dus laat je partner weten wat je van hem of haar verwacht.
    • “Ik heb de laatste tijd al onze afspraakjes gepland, en het is nogal druk geweest. Ik zou het heel fijn vinden als jij voortaan ook eens iets voor ons zou kunnen organiseren.”
    • “De laatste tijd spreken we elkaar alleen maar als ik eerst bel of app. Denk je dat jij ook wat vaker het initiatief zou kunnen nemen?”
    • “Ik heb het gevoel dat ik er altijd voor jou ben, maar dat jij er niet voor mij bent. Ik zou het heel fijn vinden als je af en toe ook naar mijn problemen zou kunnen luisteren.”
  8. Ieder stel viert belangrijke dagen weer op een andere manier. Jullie hoeven er heus geen groot feest van te maken, maar het is wel leuk om even bij de gelegenheid stil te staan. [8] Het kan best zijn dat je partner niet in de gaten heeft dat die dagen voor jou belangrijk zijn. Probeer het met je partner eens te hebben over wat jij graag zou willen doen om jullie bijzondere momenten te vieren.
    • “Ik verwacht heus niet van je dat je iedere maand een cadeau voor me koopt om de datum waarop we een relatie kregen te vieren, maar ik zou het wel heel leuk vinden als je me even een appje zou sturen met iets als ‘Al zes maanden samen!’”
    • “Ik was echt heel teleurgesteld toen je niks bijzonders deed op mijn verjaardag. Ik hoopte stiekem dat je op zijn minst een kaart voor me zou hebben gekocht, of misschien een klein cadeautje.”
  9. Seksen kan hartstikke leuk zijn, maar jij verwacht misschien meer. Als het erop aankomt hebben veel mensen juist emotionele intimiteit nodig in een relatie. Als jullie relatie vooral gebaseerd is op seks, kan het zijn dat je je alleen voelt, of dat je een afstand voelt tussen jou en je partner. [9] Als dit het geval is in jullie relatie, vraag je partner dan eens of hij of zij ervoor open zou staan om jullie emotionele band te versterken.
    • “Ik geniet echt van onze fysieke relatie, maar ik zou zo graag willen dat we ook op emotioneel gebied wat closer zouden kunnen worden. Hoe kijk jij daar eigenlijk tegenaan?”
    • “Ik vind dat we echt goed seks hebben samen. Voel jij er misschien ook wat voor om onze relatie officiëler te maken?”
  10. Soms probeert je intuïtie je te helpen. Als je geen goed gevoel hebt over je relatie, dan is dat waarschijnlijk niet zonder reden. Maar het kan ook zijn dat je net een lastige periode met je partner doormaakt. Let als je je zorgen maakt eens op of je één of meerdere van de signalen opmerkt, die erop wijzen dat je partner je misschien gebruikt: [10]
    • Je partner is er niet meer in geïnteresseerd om je beter te leren kennen.
    • Je durft in zijn of haar buurt niet helemaal jezelf te zijn.
    • Je hebt het gevoel dat je je prestaties moet verbergen.
    • Je partner zegt bepaalde dingen maar doet vervolgens iets anders.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Praten met je partner

PDF download Pdf downloaden
  1. Een productief gesprek voeren is lastig als je boos of overstuur bent, dus kies een moment waarop jullie allebei in een goed humeur zijn en begin dan pas over jullie relatie. [11]
    • “Hee, ik vroeg me af of we het even zouden kunnen hebben over iets wat me de laatste tijd nogal dwarszit.”
    • “Ik vind het echt heel leuk met jou, maar er is iets waarvan ik denk dat het beter zou kunnen.”
  2. Misschien heeft je partner helemaal niet in de gaten dat jij het gevoel hebt dat je niet meer dan een tweede optie bent. Als je tegen hem of haar zegt wat je voelt, kan dat soms je hele relatie veranderen. Aan de andere kant kun jij er ook mee geholpen zijn als jij je realiseert dat je partner je op dit moment niet kan geven wat jij wilt. Hoe het ook zij, wees in ieder geval eerlijk over wat jij nodig hebt. [12]
    • “Jij bent echt heel belangrijk voor mij, maar de laatste tijd heb ik het gevoel dat ik voor jou geen prioriteit ben. Zou jij bereid zijn om wat meer in onze relatie te investeren?”
    • “Ik denk dat we echt iets bijzonders hebben samen, maar soms voel ik me een beetje verwaarloosd. Denk jij dat je mij iets meer op de eerste plaats kunt laten komen?”
  3. Het kan best zijn dat je partner een heel goede reden heeft om op dit moment voorrang te geven aan andere dingen. Misschien heeft hij of zij het op dit moment bijvoorbeeld erg druk op school of op zijn of haar werk, of zijn er problemen als stress of familie-aangelegenheden in het spel. Probeer open te staan voor datgene wat je partner te zeggen heeft. [13]
    • Voor een gezonde relatie waarin jullie als partners met elkaar communiceren, is het belangrijk dat je naar het standpunt van je partner luistert en het serieus neemt.
    • Probeer je het gedrag van je partner niet persoonlijk aan te trekken zolang je niet weet waarom je voor je partner niet op nummer één staat. Het is heel goed mogelijk dat het niks met jou te maken heeft.
  4. Misschien denkt je partner dat hij of zij je alles geeft wat je nodig hebt. Wees duidelijk tegen je partner over wat je wilt. Het is absoluut prima om te vragen om wat je nodig hebt, en wie weet stelt je partner het feit dat je zo open bent wel erg op prijs. [14]
    • “Om mij het gevoel te geven dat we een goede band hebben zul je me echt wat vaker moeten appen.”
    • “Ik wil graag dat jij net zo vaak naar mijn problemen luister als ik naar die van jou.”
    • “Ik wil echt graag dat jij ook af en toe een date voor ons plant.”
    • “Ik vind dat we nu echt elkaars vrienden eens moeten gaan ontmoeten.”
    • “Ik zou het echt heel erg waarderen als je bijvoorbeeld een kaart voor me zou kopen bij speciale gelegenheden.”
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Zelf zorgen dat je op de eerste plaats komt te staan

PDF download Pdf downloaden
  1. Goede grenzen helpen je partner te begrijpen wat jij verwacht, en ze helpen jou om datgene te krijgen waar je behoefte aan hebt. Schrijf op wat je in jullie relatie zou willen veranderen. Definieer vervolgens samen met je partner die grenzen. [15]
    • “Ik accepteer het niet als je me alleen maar belt voor seks. Voordat we intiem worden wil ik graag eerst een keer gewoon samen uit.”
    • “Ik ga geen dingen meer afzeggen alleen om jou te zien. Ik wil je vragen om onze afspraakjes voortaan van tevoren te plannen.”
    • “Ik ben helaas niet bereid om naar jouw problemen te luisteren als jij niet ook naar die van mij luistert.”
    • “Ik vind het prima als we de rekening voortaan delen of als we om de beurt betalen. Ik vind het alleen niet eerlijk als ik altijd alles betaal.”
  2. Het is best mogelijk dat je partner echt een druk schema heeft, en dat jij je daarom aan zijn of haar activiteiten moet aanpassen. Toch is het niet de bedoeling dat je alles aan de kant zet om de ander te zien. Maak van jullie relatie een prioriteit door van tevoren af te spreken wanneer jullie iets gaan doen, zodat jullie met beide agenda’s rekening kunnen houden. [16]
    • Jullie zouden jullie afspraakjes bijvoorbeeld een maand van tevoren in kunnen plannen, zodat jullie ze aan de verplichtingen van elk van jullie kunnen aanpassen.
  3. In een ideale relatie geven en nemen beide partners precies evenveel. Dat betekent dat jullie allebei evenveel tijd voor elkaar vrij zouden moeten maken. [17] Geef je partner voortaan niet meer van jouw tijd dan hij of zij jou geeft, en kijk of je partner vervolgens wat meer moeite voor je gaat doen. Als dat niet zo is, dan kan hij of zij je op dit moment misschien gewoon niet alle tijd geven waar jij behoefte aan hebt.
    • Maak ook plannen zonder je partner, en vergeet niet om ze uit te voeren. Ga leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen, ga met je hond wandelen, of schrijf je in voor een cursus op internet. Je hoeft je partner heus niet al je tijd te geven.
  4. Geef jezelf de tijd en de energie die je eigenlijk van je partner hoopt te krijgen. [18] Doe dingen om in je eigen emotionele behoeften te voorzien, en wees een beetje aardig voor jezelf. Stel jezelf ook wat doelen , en zet de eerste stappen om ze te bereiken.
    • Denk erover een nieuwe hobby te proberen of een cursus te volgen.
    • Je zou kunnen gaan proberen een diploma te halen of een nieuwe baan te vinden.
    • Besteed wat tijd aan zelfzorg, door bijvoorbeeld van je huis een spa te maken .
  5. Intieme gesprekken kunnen jou en je partner dichter bij elkaar brengen, wat jullie relatie zal versterken. [19] Concentreer je erop elkaar beter te leren kennen. Jullie kunnen elkaar diepzinnige vragen stellen en vervolgens kijken welke kant het gesprek opgaat.
    • “Waar zou je naartoe gaan op je droomvakantie?”
    • “Denk jij dat er leven is op andere planeten?”
    • “Wat betekent je favoriete nummer voor jou?”
    • “Wat zou je liever willen, een lange zomer of een lange winter?”
    • “Hoe ziet jouw droombaan eruit?”
    • “Welk exotisch dier vind jij het interessantst?”
  6. Nieuwe ervaringen zijn een leuke manier voor jou en je partner om met elkaar in contact te komen, waardoor jullie relatie sterker zal worden. [20] Maak een lijstje van nieuwe dingen die jullie altijd al eens hebben willen proberen, en plan dan een paar spannende uitjes. Een paar dingen die jullie kunnen proberen zijn:
    • Rots- of muurklimmen.
    • Een kookles nemen.
    • Een strandwandeling maken.
    • Uit eten gaan in een nieuw restaurant.
    • Zingen in een karaoke.
    • Naar een zogenaamde ontsnapkamer gaan.
    • Een moordzaak oplossen.
  7. Als je je dankbaarheid uitdrukt zal je partner zich gewaardeerd voelen en er meer voor open gaan staan om een relatie met je op te bouwen. [21] Zeg het tegen je partner als hij of zij iets doet wat je echt leuk of fijn vindt. Behalve dat je je partner daar een goed gevoel mee geeft, zul je door blijk te geven van je waardering je partner ook stimuleren de dingen te doen die je fijn vindt.
    • “Ik word echt heel blij van de goedemorgen-appjes die je me tegenwoordig stuurt.”
    • “Je had echt een geweldige avond gepland, dankjewel daarvoor.”
    • “Ik vind het echt heel fijn dat je vanavond naar me luistert.”
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.873 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie