Pdf downloaden Pdf downloaden

Natstaart (ook wel proliferatieve ileitis of overdraagbare ileale hyperplasie genoemd) is een bacteriële infectie waar hamsters besmet mee kunnen raken [1] en die ernstige diarree veroorzaakt. De naam natstaart komt van de natte staart die de hamster krijgt door zijn zachte, waterige ontlasting. Hamsters met deze infectie kunnen door de diarree ernstig uitgedroogd raken, wat dodelijk voor ze kan zijn. Je moet weten wat je kunt doen om de kans te vergroten dat je hamster geneest.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Natstaart behandelen

Pdf downloaden
  1. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is nattigheid rondom de staart van je hamster, en dat is waar de naam "natstaart" vandaan komt. Dit is echter meer een beschrijving dan een aparte diagnose. Wat "natstaart" wordt genoemd kan in feite verschillende oorzaken hebben, maar de gevolgen zijn hetzelfde: diarree en vochtverlies. De volgende tekenen wijzen erop dat een hamster natstaart heeft: [2]
    • Het uiteinde van de staart (en soms ook de buik) is nat en de vacht klit samen
    • De natte plek is vies en stinkt door de grote hoeveelheid waterige diarree
    • De hamster verzorgt zijn vacht niet en heeft een doffe, warrige vacht
    • Doffe, diepliggende ogen
    • Buikpijn, waardoor het dier prikkelbaar of agressief kan zijn
    • Slaperigheid, zich verstoppen en terugtrekken
    • Prikkelbaarheid, ongemak en een kromme houding
    • Uitpuilende anus veroorzaakt door persen
    • Gewichtsverlies
    • Verlies van eetlust en het hebben van weinig energie. [3]
  2. Voordat je naar de dierenarts gaat moet je proberen om je hamster geen fruit en groenten meer te geven. Je moet echter niet volledig stoppen met het voeren van je huisdier. De dierenarts zal nadat hij je huisdier onderzocht heeft je meer advies geven over wat je je hamster te eten moet geven. Droog voer "bindt" het materiaal in de darmen beter dan fruit en groenten. Voedingsmiddelen die meer water bevatten kunnen diarree veroorzaken, dus door je hamster geen fruit en groenten meer te geven kun je diarree helpen voorkomen.
  3. Natstaart kan besmettelijk zijn, dus je kunt het beste zo voorzichtig mogelijk zijn. Houd je zieke hamster apart van je andere hamsters om te voorkomen dat zij ook besmet raken. Je zieke hamster zal waarschijnlijk toch al met rust gelaten willen worden, dus door hem apart te zetten kun je ervoor zorgen dat hij minder gestrest is. Overweeg om een betrouwbare vriend te vragen om tijdens het herstelproces voor je gezonde hamsters te zorgen. Zo kun je je volledig richten op je zieke hamster. Je zult daardoor zelf ook minder gestrest zijn en dat geldt ook voor je hamster.
  4. De dierenarts zal een antibioticakuur voorschrijven, evenals een medicijn om de diarree te genezen. Doe de antibiotica niet in het voer en water van je hamster. Je hamster zal waarschijnlijk toch al niet eten en drinken, dus dit is geen goede manier om hem zijn medicijnen te geven. Als hij wel drinkt moet je hem niet ontmoedigen door iets in het water te doen dat vreemd smaakt. Als je hamster erg ziek is, dan kan de dierenarts hem de antibiotica toedienen door middel van een injectie om ervoor te zorgen dat hij de juiste dosis krijgt.
    • Omdat hamsters zo klein zijn is het moeilijk om bepaalde onderzoeken (bloedonderzoeken en beeldvormende onderzoeken) bij ze uit te voeren om een diagnose te kunnen stellen. Daarom is het voor de dierenarts moeilijk om een definitieve diagnose te stellen wat betreft de onderliggende oorzaak van de ziekte.
  5. [4] Als de hamster erg uitgedroogd is, vraag de dierenarts dan of hij aanraadt om je hamster een injectie met zoutoplossing in zijn huid te geven. Je kunt controleren of je hamster erg uitgedroogd is door in zijn nekvel te knijpen. Een gezonde, gehydrateerde huid zal direct terugveren. Als het langer dan 2 seconden duurt voordat de huid weer normaal is, dan is je hamster zo erg uitgedroogd dat het gevaarlijk is.
    • Een injectie met een zoutoplossing maakt niet altijd zoveel verschil als men hoopt omdat het diertje het vocht wellicht langzaam opneemt wanneer hij ziek is.
  6. Als je dierenarts zich zorgen maakt over de gezondheid van je hamster, houd je dan aan zijn advies. De dierenarts kan je vragen om je hamster op te laten nemen in de praktijk zodat de medewerkers het beestje regelmatig vocht kunnen toedienen en hem aanvullende antibiotica kunnen injecteren.
  7. [5] Als je dierenarts niet aanraadt om je huisdier in de praktijk te laten behandelen, dan moet je je hamster thuis goed medisch verzorgen. Je dierenarts kan een antibioticum genaamd Baytril voorschrijven. Dit middel moet oraal toegediend worden en is een erg sterk geconcentreerd antibioticum. De dosis is meestal een druppel per dag. Je dierenarts kan tevens aanraden om een uitgebalanceerde oplossing met elektrolyten (zoals Lectade) in de bek van de hamster te druppelen om hem gehydrateerd te helpen houden. Dit moet je erg voorzichtig doen om te voorkomen dat de longen van je hamster volstromen.
    • De beste manier om je hamster de oplossing met elektrolyten te geven is om een pipet te gebruiken. Knijp een enkele druppel van de oplossing uit de pipet en druppel deze op de lippen van de hamster.
    • Door de oppervlaktespanning van de oplossing zal de druppel de bek van de hamster natmaken, waardoor hij deze droog zal likken.
    • Dit moet je als dat mogelijk is elk half uur tot een uur doen.
  8. Kleine knaagdieren zoals hamsters hebben een groot lichaamsoppervlak ten opzichte van hun lichaamsinhoud. Daarom kunnen ze het gemakkelijk gevaarlijk koud krijgen wanneer ze ziek zijn. Idealiter moet de temperatuur van de leefomgeving van je hamster tussen de 21 en 26 graden Celsius liggen. [6]
  9. Deskundigen denken dat natstaart mede veroorzaakt wordt door stress, en stress is dus wel het laatste wat je vriendje kan gebruiken. [7] Zorg dat er in de ruimte waar je hamster rust geen dingen zijn die hem kunnen afleiden of ervoor kunnen zorgen dat hij gestrest raakt, waaronder andere hamsters, blaffende honden, nieuwsgierige katten, felle lampen en alles wat lawaai maakt.
    • Je moet alleen geen natvoer meer aan je hamster geven en verder niets veranderen wat betreft het gewone voer, tenzij je dierenarts anders adviseert. Dit kan namelijk nog meer stress opleveren.
    • Probeer je hamster niet meer te verplaatsen dan nodig is, behalve wanneer je naar de dierenarts gaat en je je hamster apart zet. Het vervoeren van je hamster is een bron van stress voor hem.
  10. Dit is vooral belangrijk als je meer dan één hamster hebt, want door slordigheid kan de infectie zich verspreiden.
    • Was altijd je handen voor en na het oppakken van je hamster.
    • Houd alles schoon, waaronder de kooi, het drinkflesje, het etensbakje en speeltjes.
    • Maak de kooi om de 2 tot 3 dagen schoon. Door de kooi te proberen vaker schoon te maken kan je hamster nog gestrester raken en dat is niet goed voor het herstelproces van je huisdier.
  11. Hamsters reageren helaas vaak niet erg goed op een behandeling, dus als je hamster de symptomen van natstaart krijgt moet je voorbereid zijn op het ergste en er rekening mee houden dat je huisdier wellicht niet beter wordt. De kans dat je hamster geneest van de infectie is klein, en als de toestand van je hamster niet binnen 24 tot 48 uur verbetert is de kans klein dat hij zal genezen. Als ondanks al je inspanningen de toestand van je hamster blijft verslechteren, dan is het wellicht diervriendelijker om je huisdier in te laten slapen.
    • Kijk of je hamster uitgedroogd is (door het nekvel omhoog te tillen en te kijken of het terugveert), of hij lusteloos is, of hij wel reageert als je hem aanraakt of oppakt, of hij last van diarree blijft houden en of er sprake is van een smerige geur die steeds sterker wordt.
    • Als je met de behandeling begint en de toestand van je hamster verslechtert, dan heb je hem in ieder geval een kans gegeven. Het is nu echter wellicht beter om hem te verlossen van zijn pijn en hem in te laten slapen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Weten wat de risicofactoren zijn

Pdf downloaden
  1. Dwerghamsters kunnen ernstige diarree krijgen, maar ze krijgen geen natstaart. Langharige goudhamsters (ook wel Syrische hamsters genoemd), lijken daarentegen het vatbaarst voor natstaart te zijn. [8] Vraag aan de fokker of dierenarts hoe groot het risico op natstaart is bij het ras waar de door jou gekochte hamster toe behoort, zodat je weet welke risico's het diertje loopt.
  2. Erg jonge hamsters die tussen de 3 en 8 weken oud zijn lijken bijzonder vatbaar voor infecties te zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en dit nog niet erg goed werkt om infecties te bestrijden. Uit onderzoeken blijkt dat de kans het grootst is dat natstaart veroorzaakt wordt door Desulfovibrio-bacteriën. [9]
  3. Gespeende jonge hamsters van maximaal 8 weken oud lijken het vatbaarst voor natstaart te zijn. [10] Geef jonge hamsters altijd de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving voordat je ze vaak vastpakt. Anders kunnen ze namelijk te veel gestrest raken, waardoor ze sneller natstaart kunnen krijgen.
    • Laat jonge hamsters ongeveer een week wennen voordat je ze regelmatig oppakt.
    • Het is ook een goed idee om ze gedurende deze tijd apart te houden, omdat het ongeveer 7 dagen kan duren voordat de symptomen optreden en het beestje echt ziek wordt. [11]
  4. [12] Volwassen hamsters krijgen vaak de symptomen als de bacteriebalans in hun darmen verstoord is. Daardoor kunnen clostridium -bacteriën de darmen overnemen, waardoor de hamster last krijgt van diarree en de symptomen van natstaart. Factoren die deze maag- en darmklachten kunnen veroorzaken zijn onder andere:
    • Stress (bijvoorbeeld door een te volle kooi of angst voor een roofdier als een huiskat)
    • Veranderingen in het voedingspatroon
    • Bepaalde orale antibiotica die je je hamster hebt gegeven tegen andere ziekten
  5. [13] Het kan best zijn dat de maag- en darmklachten niet door zaken als stress en het voedingspatroon veroorzaakt worden, maar door een onderliggende medische aandoening. Aandoeningen als het prikkelbaredarmsyndroom en darmkanker kunnen ook bijdragen aan het krijgen van natstaart.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Ontsmet alle spullen die de hamster tijdens zijn ziekte aan heeft geraakt voordat je ze voor een andere hamster gaat gebruiken. Daardoor kun je voorkomen dat je de ziekte op de andere hamster overbrengt. Bij de dierenwinkel kun je een desinfecterend middel kopen dat veilig is voor huisdieren.
  • Je hebt zelf ook baat bij een goede hygiëne. Als je zelf blootgesteld wordt aan natstaart, dan loop je risico op het krijgen van campylobacteriose. Deze ziekte heeft symptomen als diarree (vaak bloederig van aard), buikpijn, kramp, koorts en overgeven.
  • Gooi alle spullen weg die niet gedesinfecteerd kunnen worden.
  • Hamsters kunnen doodgaan aan natstaart. Ga direct met je hamster naar de dierenarts wanneer je de symptomen opmerkt. Als je je hamster niet laat behandelen, dan kan hij binnen 24 uur nadat de symptomen voor het eerst opgetreden zijn overlijden. [14]
Advertentie

Benodigdheden

  • Vervoer van en naar de dierenarts
  • Stille en schone plek om te rusten

Bronnen

  1. http://www.vetbase.co.uk/information/wet-tail-hamsters.php
  2. http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=2282
  3. The Merck/Merial Manual for Pet Health, Home Edition, p. 946, (2007), ISBN 978-0-911910-99-5
  4. Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher: Pergamon
  5. Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher: Pergamon
  6. Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher: Pergamon
  7. http://www.britishhamsterassociation.org.uk/get_article.php?fname=journal/wettailfact.htm
  8. http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=2282
  9. Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher: Pergamon
  1. http://www.vetbase.co.uk/information/wet-tail-hamsters.php
  2. http://www.britishhamsterassociation.org.uk/get_article.php?fname=journal/wettailfact.htm
  3. Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher: Pergamon
  4. Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher: Pergamon
  5. http://www.vetbase.co.uk/information/wet-tail-hamsters.php

Over dit artikel

Deze pagina is 12.417 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie