Pdf downloaden Pdf downloaden

Huilen is een natuurlijk instinct. Het is een van de eerste dingen die een pasgeborene doet en mensen zullen tijdens hun hele leven blijven huilen. Je kunt er je gevoelens mee overbrengen op anderen en sommige studies suggereren zelfs dat het aangeeft dat je behoefte hebt aan sociale ondersteuning. [1] Huilen kan ook een emotionele of gedragsmatige reactie zijn op iets dat je ziet, hoort of denkt. Soms kun je het gevoel hebben dat je even alleen wilt zijn om goed "uit te huilen." Dit is natuurlijk, normaal en kan bijzonder bevrijdend zijn. Maar intens huilen kan bijzonder belastend zijn voor het lichaam, je hartslag en je ademhaling versnellen. Het is begrijpelijk dat je wilt stoppen met huilen als je heel erg overstuur bent. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om te kunnen stoppen met huilen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De redenen waarom je huilt aanpakken

Pdf downloaden
  1. Dit kan moeilijk zijn terwijl je aan het snikken bent, maar doe toch je best om diep in te ademen (als het even kan door je neus), houd je adem 7 tellen in en adem daarna langzaam gedurende 8 tellen weer uit. Doe 5 volledige ademhalingen. [2] Als je echt hard aan het huilen bent, dan kan het zijn dat je gaat hyperventileren, wat een enge ervaring kan zijn als je toch al angstig bent. Probeer een paar keer per dag aan diepe ademhaling te doen, of op die momenten dat je je bijzonder gespannen voelt.
    • Diep en langzaam ademhalen kan je helpen bij het weer onder controle krijgen van het hyperventileren, het vertragen van de hartslag, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van stress. [3] [4]
  2. [5] Het kan diverse malen gebeuren dat je niet kunt ophouden met huilen, omdat je verdrietige of negatieve gedachten blijft hebben. Wellicht denk je aan iets als, “Hij is voor altijd bij me weg,” of “Ik heb niemand …” Op dat moment kan het herkennen van de gedachte je het gevoel geven dat het er alleen maar erger op wordt, maar het is de eerste stap op weg naar het herwinnen van de controle over je gedachten en tranen.
    • Als dit nu niet lukt, denk dan na over je gedachten die je op dat moment gehad hebt, als je klaar bent met huilen.
  3. Als je te overstuur bent om een goed lopende zin te produceren, voel je dan vrij om op te schrijven wat je wilt. Schrijf eventueel slordig of krabbel maar wat. Je kunt een lijst maken van onvolledige zinnen, een pagina vullen met een groot betekenisvol woord, of een pagina volschrijven met gevoelswoorden. Het punt is om deze gevoelens en gedachten op papier te zetten en een beetje uit je hoofd te krijgen. In een later stadium kun je nadenken over deze gevoelens en gedachten en ze bespreken wanneer je wat kalmer bent geworden.
    • Je kunt bijvoorbeeld iets schrijven als, "Zo zwaar," "Gekwetst, verraden, beledigd." Opschrijven van dat wat je dwarszit kan je ook helpen bij een gesprek met iemand die je zou kunnen kwetsen. [6]
  4. Om de cyclus van negatieve gedachten te doorbreken kun je jezelf afleiden door je spieren strak aan te spannen of een ijsblokje in je hand te houden, of in je nek. [7] [8] Ideaal zou zijn dat dit je aandacht lang genoeg afleidt van de gedachte om je zelfbeheersing terug te vinden.
    • Je kunt ook proberen om jezelf af te leiden met muziek. Wieg en zwaai op de maat van de muziek, om jezelf te centreren en je lichaam tot rust te brengen. Meezingen met muziek kan je ook helpen om de controle over je ademhaling te herwinnen en je op iets anders te richten.
    • Ga een eind wandelen. Verandering van omgeving door te gaan wandelen kan helpen om die doordringende, negatieve gedachten een halt toe te roepen. Lichamelijke activiteit kan je ook helpen bij het herstellen van je ademhaling en hartslag.
  5. Gezichtsuitdrukkingen en houding hebben een effect op je stemming. Merk je dat je aan het fronsen bent of voorovergebogen hangt in een verslagen houding, dan kan dit je een nog negatiever gevoel geven. Probeer dit indien mogelijk te veranderen. Ga staan en plaats je handen in je zij (akimbo-houding) of probeer de acteertechniek “leeuwgezicht - citroengezicht” waarbij je eerste een “grommend”, leeuwachtig gezicht trekt en daarna een samengetrokken zuur gezicht. [9] [10]
    • Het veranderen van je postuur kan je helpen bij het doorbreken van de huilcyclus, lang genoeg om je zelfbeheersing weer terug te vinden.
  6. Deze techniek bestaat hieruit dat je verschillende delen van je lichaam aanspant en weer ontspant. Begin met het straktrekken van de spieren, zo hard als je kunt en ongeveer 5 seconden terwijl je inademt. Laat nu snel de spanning los tijdens het uitademen en ontspan vervolgens je gezicht. [11] Span nu je nek aan, en ontspan weer. Doe daarna je borst, je handen, etc., tot je al je spieren hebt afgewerkt tot aan je voeten.
    • Doe deze ontspanningstechniek regelmatig, om te voorkomen dat er zich stress opbouwt in je lichaam. [12]
    • Dit helpt je om je ervan bewust te worden waar zich in je lichaam de spanning ophoopt als je hard huilt.
  7. “Dit is tijdelijk.” Hoewel het nu lijkt alsof het nooit meer overgaat, moet je proberen jezelf eraan te blijven herinneren dat dit moment weer voorbijgaat. Dit moment duurt niet eeuwig. Dit helpt je om het grotere plaatje te zien voorbij het overmannende moment.
    • Spat wat koud water in je gezicht. De frisheid kan je even een moment afleiden om de beheersing over je ademhaling te herwinnen. Het koele water kan ook helpen om een deel van het opzwellen (zoals opgezwollen ogen) tegen te gaan die kan ontstaan door een huilbui.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Over huilen en hoe het te kunnen voorkomen

Pdf downloaden
  1. Heb je het gevoel dat je te vaak huilt? Hoewel dit subjectief is, huilen vrouwen gemiddeld 5,3 keer per maand en mannen 1,3 keer, en dit varieert van waterige ogen tot snikkend huilen. [13] Deze gemiddelden houden niet per se rekening met die momenten dat huilen zich vaker zal voordoen vanwege de een of andere emotionele gebeurtenis in iemands leven, zoals een scheiding, het overlijden van een dierbare of andere indrukwekkende gebeurtenissen in het leven. Wanneer je het gevoel hebt dat je de huilbuien niet meer onder controle hebt en invloed krijgen op je persoonlijke en zakelijke leven, dan mag het beschouwd worden als een probleem dat moet worden aangepakt.
    • Tijdens dit soort bijzonder emotionele perioden zal je eerder een overmand gevoel hebben en terechtkomen in een cyclus van verdrietige of negatieve gedachten.
  2. Als er zich iets in je leven afspeelt waardoor je stress of angst ervaart, dan zal het eerder het geval zijn dat je regelmatig moet huilen. Bijvoorbeeld, als je rouwt om het overlijden van een dierbare of gewoon om het einde van je relatie, dan is huilen normaal en begrijpelijk. Maar soms kan het leven zelf je te veel worden en merk je dat je moet huilen zonder dat je goed begrijpt wat er precies aan de hand is.
    • In dit geval kan het overmatige huilen een teken zijn van iets ernstigers, zoals een depressie of angststoornis. Merk je dat je vaak moet huilen zonder dat je weet waarom; of je verdrietig bent, je waardeloos of geïrriteerd voelt, pijn begint te ervaren of moeite hebt met eten, last hebt van slaapproblemen, of suïcidale gedachten hebt, dan kan het zijn dat je depressief bent. [14] Schakel medische hulp in om erachter te komen welke behandelingsopties er zijn.
  3. Begin met je ervan bewust te worden welke situaties tot gevolg hebben dat je een huilbui krijgt, en schrijf ze op. [15] Wanneer heb je deze huilbuien? Zijn dit bepaalde dagen, situaties of scenario's waardoor intens huilen wordt aangewakkerd? Zijn er dingen die een huilbui oproepen?
    • Als je bijvoorbeeld door te luisteren naar bepaalde bands aan je ex moet denken, haal die band dan van je afspeellijst en vermijd het luisteren naar muziek die deze gevoelens oproepen. Hetzelfde geldt voor foto's, geuren, plaatsen, etc. Als je niet blootgesteld wilt worden aan deze herinneringen die je overstuur maken, dan is het prima om ze een tijdje uit de weg te gaan.
  4. Noteer je negatieve gedachten en vraag jezelf af of ze rationeel zijn. Denk er ook over na of je idealen rationeel en realistisch zijn. [16] Vergeet niet om aardig voor jezelf te zijn. Een goede manier om dit te doen is door het opschrijven van een lijst met prestaties of met dingen die je gelukkig maken. Beschouw je dagboek of agenda als een verslag van alles waar je dankbaar voor bent. [17]
    • Probeer elke dag in je dagboek te schrijven. Heb je het gevoel dat je moet gaan huilen, lees dan nogmaals door wat je hebt opgeschreven en herinner jezelf eraan waar je blij van wordt. [18]
  5. Vraag jezelf af: “Hoe ga ik om met conflicten?” Reageer je meestal boos? In tranen? Negeer je het? De kans is groot dat je, als je het conflict groter laat worden door het te negeren, uiteindelijk in een huilbui zult eindigen. Je ervan bewust worden hoe je moet reageren op conflicten kan je wellicht helpen om te ontdekken welk pad je moet nemen.
    • Vergeet niet om jezelf af te vragen: "Wie is de baas?” Word weer baas over je eigen leven, zodat je de macht hebt om uitkomsten te veranderen. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen, "Die leraar is vreselijk en heeft ervoor gezorgd dat ik dat proefwerk niet heb gehaald," geef je toe dat je niet genoeg hebt gestudeerd en dat dit heeft geleid tot je magere score. De volgende keer kun je je beter focussen op het studeren en het accepteren van de uitkomst.
  6. Als je voortdurend negatieve gedachten hebt, dan kan het zijn dat je schadelijke emoties koestert. Het kan zelfs zijn dat je terug blijft keren naar negatieve, verdrietige herinneringen die zich in een ver verleden hebben afgespeeld waardoor je maar blijft huilen. [19] Dit kan schadelijk gedrag veroorzaken, waaronder aanhoudende huilbuien. Ben je je eenmaal bewust van het effect dat de gedachten op je hebben, dan kun je beginnen met het veranderen van je manier van denken, om vervolgens positievere situaties te kunnen creëren. [20]
    • Als je bijvoorbeeld maar blijft denken, "Ik ben niet goed genoeg," dan kun je een hopeloos of onzeker gevoel krijgen. [21] Leer het gedachteproces te stoppen, voor het je emotionele welzijn beïnvloedt.
  7. Je kunt gaan praten met een goede vriend of familielid over dat wat je dwarszit. Bel ze op en vraag of ze beschikbaar zijn voor een kop koffie. Als je het gevoel hebt dat er niemand voor je is om mee te praten, probeer dan een hulplijn als Samaritans, (212-673-3000). [22]
    • Merk je dat je regelmatig aan het huilen bent en heb je het gevoel dat je daar hulp bij nodig hebt, dan kan een deskundige counselor misschien iets voor je betekenen. Een counselor kan een plan ontwikkelen om de controle terug te krijgen over je gedachten en op een goede manier met je gedachten te leren omgaan.
  8. Vraag je huisarts, kijk in het telefoonboek of vraag een vriend om je te verwijzen naar een counselor of therapeut. [23] Je counselor of therapeut zal je vragen waarom je therapie nodig denkt te hebben. Je kunt dan iets zeggen als: “Ik merk dat ik vaak huilbuien heb en ik wil graag begrijpen waarom ze zich voordoen en hoe ik ze kan leren beheersen.” Of zeg iets eenvoudigs als: “Ik voel me verdrietig.” De counselor zal je vragen stellen over dat wat je ervaart en welke geschiedenis eraan vooraf is gegaan. [24]
    • Jij en je therapeut zullen je doelen met je therapie gaan bespreken om daarna een plan op te stellen voor het bereiken van die doelen.
    Advertentie

Tips

  • Wanneer je de behoefte voelt om te huilen, vraag jezelf dan af: “Moet ik mijzelf laten huilen? Ben ik in een situatie waarin het niet erg is om te huilen?” Soms is huilen goed voor je en kan het bijzonder bevrijdend werken, maar het is niet in elke situatie even passend.
  • Om ervoor te zorgen dat je niet meer huilt in het openbaar kun je proberen om je wenkbrauwen zo hoog mogelijk op te trekken, alsof je verbaasd bent. Het is erg moeilijk voor tranen om op die manier naar buiten te komen. Gapen op kauwen op ijs kan ook helpen.
  • Overmatig huilen kan je uitdrogen, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen. Ben je weer wat bijgekomen, neem dan wat slokjes water uit een groot glas.
  • Wil je kalmeren, maak dan een washandje nat met warm water en leg dat in je nek. Ben je al gekalmeerd, neem dan een koud washandje en leg dat over je ogen of voorhoofd, om je te helpen in slaap te vallen en je beter te voelen.
  • Het is niet erg om te huilen en daarmee uiting te geven aan je gevoelens. Probeer ergens naartoe te gaan waar je even alleen kunt zijn om te kalmeren.
  • Soms is het gemakkelijker om met een vreemde te praten over de dingen die je dwarszitten. Met iemand praten kan je helpen om het geheel vanuit een ander perspectief te bekijken.
  • Praat met jezelf met een kalme, ontspannen stem.
  • Krul jezelf op naast een huisdier. Dieren kunnen je misschien geen advies geven, maar ze veroordelen je ook niet.
  • Zeg tegen jezelf dat het allemaal wel goed komt, ongeacht de situatie, en weet dat er mensen zijn om je te helpen.
  • Vertel aan iemand die naar je wil luisteren wat je dwarszit.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.156 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie