Pdf downloaden Pdf downloaden

Rolschaatsen (en skaten) is een leuke activiteit voor in je vrije tijd, een goede vorm van beweging, een competitieve sport en een wijze van transport. Als je eenmaal de juiste houding hebt aangeleerd en weet hoe je moet rijden en afremmen, zoef je binnen de kortste keren soepel over de skatebaan. Lees verder om de basisvaardigheden van het rolschaatsen of skaten onder de knie te krijgen, en voor tips om nog beter te worden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De basis onder de knie krijgen

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Het enige wat je echt nodig hebt om te rolschaatsen, is een paar rolschaatsen of skates dat goed past. Je kunt ze bij een sportwinkel kopen of huren. De maten van rolschaatsen komen meestal overeen met normale schoenmaten. Naast rolschaatsen wil je misschien ook de volgende dingen meenemen:
    • Een helm. Omdat je net begint, voel je je misschien veiliger als je een helm draagt. Iedereen valt wel een paar keer in het begin, en met een helm bescherm je je hoofd tegen verwondingen.
    • Knie- en polsbeschermers. Je handen en knieën kunnen het zwaar te verduren krijgen als je leert rolschaatsen. Als je bang bent dat je je verwondt, kun je je knieën en polsen beschermen.
  2. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Zet je voeten op schouderbreedte, buig je knieën en hurk een beetje. Laat je billen naar de grond zakken en leun een beetje naar voren zodat je een comfortabele hurkhouding aanneemt. Als je gaat rolschaatsen is het bewaren van je evenwicht erg belangrijk, en als je deze houding aanneemt voorkom je dat je omvalt.
    • De eerste keer dat je op de skatebaan staat, heb je misschien het gevoel dat je geen controle hebt over je rolschaatsen, en kun je je evenwicht verliezen zodat je een paar keer valt voordat je goed kunt blijven staan. Dat is volkomen normaal; blijf de houding oefenen tot het lukt.
    • Het is moeilijk om helemaal stil te staan op rolschaatsen of skates. Als het eenmaal lukt kun je je houding gaan corrigeren door je rolschaatsen een klein beetje te bewegen, dan kun je de balans beter bewaren. Zie het zo: als je nu geen rolschaatsen aanhad en iemand geeft je een duwtje, zou je ook je voeten bewegen om je balans te bewaren. Hetzelfde geldt als je rolschaatsen aanhebt, alleen krijg je nu dat 'duwtje' door de wieltjes van je rolschaatsen en de druk van je eigen spieren.
  3. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Hou de achterste wieltjes bij elkaar en je tenen naar buiten wijzend, en loop langzaam naar voren, eerst met rechts, dan met links, dan weer met rechts, enzovoorts. [1] Blijf hurken en hou je hielen recht onder je lichaam zodat je je evenwicht beter kunt bewaren.
    • Oefen dit tot je makkelijk met de rolschaatsen aan kunt 'lopen' zonder te vallen. Waarschijnlijk zul je eerst een paar keer onderuit gaan; sta gewoon weer op en onthou dat je je lichaam boven je hielen moet houden en gehurkt moet blijven.
    • Als je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je wat sneller gaan bewegen en grotere slagen maken. Duw harder op de wieltjes zodat je bij elke slag wat verder rolt.
  4. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    [2] Maak elke slag langer door jezelf uit te laten rollen. Zet je af met een voet en rij met de andere tot je bijna stilstaat, en wissel dan van voet. Terwijl je op je ene voet rijdt, hou je de andere boven de grond zodat die het rijden niet belemmert.
    • Oefen met naar rechts en links draaien terwijl je rijdt. Als je naar rechts gaat, leun je met je lichaam een klein beetje naar rechts. Als je naar links gaat, leun je met je lichaam iets naar links. Blijf altijd in de iets gehurkte houding.
    • Rij wat sneller. Beweeg je benen sneller en zorg dat je vaart krijgt door wat meer druk op de wieltjes te zetten en jezelf voort te stuwen. Probeer je lichaamsgewicht te gebruiken om snelheid te krijgen door tijdens je slagen je lichaam naar voren te bewegen. Gebruik je armen om je evenwicht te bewaren en vaart te maken door ze bij de ellebogen te buigen en ze naar voren en achteren te bewegen alsof je rent.
  5. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Op de punt van je rolschaats zit een dop. Om te stoppen rij je eerst met je rolschaatsen parallel aan elkaar. Blijf gehurkt en leun een beetje naar voren. Zet de rechter rolschaats iets voor de linker, til de neus van de rechter rolschaats op en duw hard met je tenen op de dop. Hoe harder je duwt, hoe sneller je remt. [3]
    • Het is belangrijk om met een zelfverzekerde duw te stoppen, in plaats van een beetje twijfelend met je remdop over de grond te slepen. Als je niet hard genoeg op de dop duwt kun je je evenwicht verliezen en vallen.
    • Als je het in het begin nog moeilijk vindt om hard genoeg te duwen, gebruik dan je handen om op je rechterknie te duwen zodat je genoeg kracht kunt zetten om te stoppen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Speciale manoeuvres proberen

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Als je vooruit schaatst, stuw je jezelf voort door je voeten in een 'v'-vorm te zetten en druk uit te oefenen met je hielen. Als je achteruit schaatst, zet je je voeten in een omgekeerde 'v', met je tenen bij elkaar en je hielen uit elkaar. Blijf in een gehurkte houding en zet af met je rechtertenen, terwijl je de andere voet omhoog houdt, zet dan je linkervoet neer en zet af met je linkertenen terwijl je je rechtervoet optilt.
    • Omdat je niet achter je kunt kijken en je dus af en toe om moet draaien, kan het lastiger zijn om je evenwicht te bewaren wanneer je achteruit schaatst. Begin langzaam en probeer uit te vinden hoe je je lichaam kunt draaien om achterom te kijken zonder te vallen. Leun niet naar achteren, want daardoor vallen de meeste mensen.
    • Je moet veel oefenen, maar uiteindelijk kun je achteruit rijden. Maak de slagen langer en oefen om een tijdje uit te rollen voordat je je andere schaats neerzet. Blijf afzetten met je tenen en hou je voeten in de omgekeerde 'v'.
  2. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Bij deze truc zet je de ene rolschaats voor de andere, waarbij de ene op de achterste wieltjes rijdt en de andere op de voorste. Zet een paar keer af om snelheid te krijgen en til dan de tenen van je sterkste voet op zodat je alleen op de achterste wieltjes rijdt, met je andere voet daar direct achter. Til de hiel van de achterste voet op zodat je alleen op de hiel van de ene schaats rijdt en op de tenen van de andere.
  3. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Begin door wat vaart te maken. Als je klaar bent om een bocht te maken, doe je dat door je ene rolschaats over de andere heen te zetten en af te zetten in de nieuwe richting. Als je bijvoorbeeld naar links wilt, zet je je rechter rolschaats over je linker, leun je met je lichaam naar links en zet je af met je rechter rolschaats zodat je naar links gaat. Draai met je schouders mee in de richting die je uit wilt, en leun mee in de bocht om je evenwicht te bewaren. Zorg ervoor dat je je knieën wat gebogen houdt zodat je stabiel staat.
  4. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Zet een paar keer af en breng je rolschaatsen dan bij elkaar, hurk wat dieper en maak een sprongetje. Als je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je gaan oefenen om verder en hoger te springen. Je kunt ook proberen te draaien terwijl je springt, dat is een ingewikkelde manier om van richting te veranderen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je vaardigheden vergroten

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    De beste manier om beter te worden in rolschaatsen is door veel te oefenen. Zoek een skatebaan in de buurt en ga daar minstens een keer per week heen zodat je je vaardigheden elke keer dat je er bent vergroot. Oefen met rijden, remmen, achteruit schaatsen en zo snel mogelijk rijden. Blijf oefenen totdat je goed kunt draaien en onmiddellijk kunt stoppen zonder te vallen.
  2. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Het is leuk om in je eentje te rolschaatsen, maar als je van een uitdaging houdt kun je ook bij een team of club gaan. Er zijn verenigingen die shows organiseren, clubs voor kunstrolschaatsen en er worden soms ook tochten georganiseerd. Als er bij jou in de buurt nog niet zoiets bestaat, kun je misschien met een groep vrienden zelf een club opzetten.
    • Rollerhockey is een populaire teamsport. Hiervoor heb je inline-skates nodig.
    • Bij stuntskaten draait het net als bij skateboarden om het doen van moeilijke trucs. Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt als je deze sport wilt gaan doen.
  3. Watermark wikiHow to Rolschaatsen
    Er bestaan allerlei soorten rolschaatsen waar je uit kunt kiezen, en als je beter begint te worden, wil je misschien investeren in een paar dat past bij jouw specifieke behoeftes, en waarmee je steeds beter kunt worden. Overweeg de volgende opties:
    • Indoor-rolschaatsen. Als je graag op een binnenbaan wilt rolschaatsen, kun je overwegen om zelf een paar schaatsen te kopen zodat je ze niet telkens hoeft te huren.
    • Outdoor-rolschaatsen. Deze rolschaatsen hebben hardere wieltjes die zwaardere omstandigheden aankunnen. Je kunt ermee over asfalt en andere wegbedekking rijden.
    • Inline-skates. Deze skates zijn bedoeld om harder mee te rijden dan met rolschaatsen, dus als je graag snel over straat wilt gaan, kun je deze overwegen. Inline-skates hebben een rij wieltjes achter elkaar, in plaats van twee rijtjes van twee wielen naast elkaar.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je veters goed vast zitten, anders raken ze los en kun je vallen.
  • Zorg ervoor dat je rolschaatsen goed passen. Als je de verkeerde maat hebt kun je je evenwicht moeilijker bewaren.
  • Als je op de skatebaan bent, kun je de leuning in het begin vasthouden als dat nodig is.
  • Kies een vaste dag per week om te gaan oefenen. Dan word je snel beter.
  • Blijf in het begin dicht bij de muur zodat je je vast kunt houden.
  • Controleer de wieltjes van je rolschaatsen regelmatig, pas op voor stukjes draad, stof, olie of andere harde of glibberige materialen op de grond.
  • Doe je haar in een staart als het lang is, zodat het niet in je ogen gaat hangen.
  • Wees voorzichtig en laat je niet door anderen opjutten. Zeg tegen jezelf dat je het kunt!
  • Doe eerst rustig aan. Onthou: oefening baart kunst!
  • Ga niet sneller dan je wilt. Als je te snel gaat kun je vallen, jezelf bezeren en zelfs iets breken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je zenuwachtig bent of trilt kun je eerder vallen. Vertrouw op jezelf!
Advertentie

Benodigdheden

  • Rolschaatsen
  • Helm
  • Kniebeschermers
  • Polsbeschermers
  • Een goede plek om te oefenen (een fietspad, oprit, enz.)

Over dit artikel

Deze pagina is 49.771 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie