PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een goed stuk vlees kan duur zijn, maar minder dure stukken vlees kunnen taai en smakeloos zijn. Rosbief is het vlees van de bovenbil van de koe, waardoor het van nature wat taaier is; het is echter een fantastische keuze voor gezonde maaltijden aangezien het erg mager vlees is. Als je weet hoe je een stuk rosbief lekker kunt braden, dan heb je de oplossing voor je problemen. De sleutel tot een mals braadstuk is het op een lage temperatuur te bakken gedurende een lange periode.

  • Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
  • Kooktijd: 3-7 uur
  • Totale tijd: 4-8 uur
  1. Snijd eventueel overmatig vet aan de randen van je rosbief weg. Sommige mensen laten het vet liever zitten voor extra smaak, en dat is prima, maar doorgaans zul je voldoende kruiden toevoegen dat je de toevoeging van het vet niet zal missen. Maak een aantal snedes in het vlees met een scherp vleesmes.
  2. Het vlees enkele uren voor het braden marineren, zal helpen om de taaie vleesvezels af te breken, waardoor je braadstuk malser wordt. Deze stap is echter volledig optioneel en kan worden overgeslagen als je weinig tijd hebt.
    • Een marinade bevat doorgaans een vet, zoals olijfolie, of een zuur, zoals balsamico azijn of citroensap, en een mix van kruiden. Je kunt je eigen marinade maken of er een in de supermarkt kopen.
    • Het braadstuk moet in een plastic diepvrieszak worden gelegd, waarna je de marinade eroverheen giet. Sluit de zak vervolgens af en laat het een nacht, of gedurende enkele uren voor het braden, in de koelkast liggen.
  3. Kruid het vlees goed met zout en peper en warm dan wat olie op in een braadpan of andere grote pan, braad het vlees dan aan alle kanten aan.
    • Voor het aanbraden kun je het oppervlakte van het vlees inwrijven met dingen als geplette knoflook en gehakte of gemalen kruiden, om de smaak te versterken – de combinatie die je gebruikt is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
    • Het aanbraden van het vlees is een belangrijke stap voor het verkrijgen van een aantrekkelijke bruine kleur, daarnaast voegt het ook smaak toe aangezien de natuurlijke suikers in de kruiden zullen karamelliseren op de oppervlakte van het vlees.
  4. Elk van deze methodes zal een heerlijk mals braadstuk opleveren. Kies dus de methode die voor jou het beste is.
    • Ongeacht welke je methode je kiest, leg altijd een laag gesneden uien op de bodem en leg daar het vlees bovenop.
    • Voeg vloeistof toe aan de pan, totdat het vlees er voor 1/3 in ligt. Dit kan water, runderbouillon, groentebouillon, alcohol (wijn, bier, whisky of cider) of een combinatie van deze zijn.
  5. Het belangrijkste om te herinneren bij het braden van rosbief is dat je het lang en op laag vuur moet braden – hierdoor smelten de vetten en worden de vezels in het vlees afgebroken, waardoor het smaakvol en mals wordt. Het vlees korter, op hoger vuur braden zal resulteren in een taaier, droger stuk vlees.
    • Braadpan: als je het vlees in een braadpan bereidt, verwarm deze dan voor tot ongeveer 150 graden Celsius en braadt het vlees langzaam gedurende 3 of 4 uur, afhankelijk van het gewicht van het vlees. Een stuk vlees van 1,5-2 kilo zal ongeveer 4 uur nodig hebben – je weet dat het klaar is als de interne temperatuur van het vlees ca. 75 graden is.
    • Slow-cooker: als je het vlees in een slow-cooker bereidt, zal het doorgaans 7 uur duren op de laagste warmte-instelling. Hoewel je je rundvlees misschien liever medium-rare hebt, geeft dat onvoldoende tijd om de vezels af te breken en het vlees mals te laten worden. Het is dus altijd beter om rosbief te doorbakken.
    • Grote pan: als je je rosbief in een grote pan braadt, moet deze een dikke bodem hebben en moet je het vlees langzaam op laag vuur laten sudderen. Zorg ervoor dat je de pan afdekt om het vlees goed vochtig te houden.
  6. Sommige mensen voegen de groenten aan het begin van het braden toe aan de pan, maar dit kan resulteren in papperige, overgare groenten. Het is daarom beter om eventuele groenten aan het einde van de braadtijd toe te voegen, om te verzekeren dat ze precies goed gaar zijn.
    • Groenten als aardappels, wortels, pastinaak, koolraap en bieten gaan goed samen met rosbief, aangezien ze de smaak van de kookvloeistof opnemen. Je kunt echter ook delicate groenten toevoegen, zoals champignons, sperziebonen, bonen of erwten (deze vereisen wel minder kooktijd).
    • Voeg de groenten toe wanneer het vlees bijna klaar is. Je kunt het vlees testen door een spie of vork in het vlees te steken – als het vlees helemaal gaar is, zou er weinig tot geen weerstand moeten zijn.
  7. Als het vlees eenmaal perfect is gebraden , zou het een interne temperatuur van ca. 75 graden moeten hebben en bijna uit elkaar moeten vallen als je er met een vork in prikt.
    • Haal het vlees uit de pan en laat het 5 tot 10 minuten rusten, gewikkeld in aluminiumfolie. Gebruik een lepel met gaten om de groenten uit de pan te verwijderen, doe ze in een kom en zet ze opzij.
    • Giet de vloeistof in de pan over naar een kleine steelpan – sommige braadstukken produceren veel vloeistof, anderen slechts een beetje. Laat de vloeistof op laag vuur pruttelen. Als je de saus wilt verdikken, kun je wat maïszetmeel toevoegen; als je de saus wilt verdunnen, voeg je wat runderbouillon, wijn of water toe.
  8. Snijd je braadstuk in plakken, of trek het uit elkaar met een vork. Serveer met de groenten als bijgerecht en de jus (saus) eroverheen..
    • Je kunt het rundvlees met je favoriete bijgerechten serveren, zoals aardappelpuree, koolraap, rösti of mosterdblad.
    • Om je gerecht af te maken, besprenkel je het met wat vers gesneden kruiden, zoals peterselie, rozemarijn of tijm.
    Advertentie

Tips

  • Laat de schil op de aardappels en wortels zitten. De schil verwijderen, verwijdert ook veel voedingsstoffen.
  • Als je de kruiden van de bouillonmix niet lekker vindt, besprenkel je braadstuk dan met tijm, oregano, zout en peper en leg er een twijgje verse rozemarijn bovenop.
  • Vervang het water of de bouillon gedeeltelijk of helemaal met rode wijn voor een rijkere smaak.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.251 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie