Pdf downloaden Pdf downloaden

Een schimmelinfectie is een te sterke groei van een bepaalde soort schimmel, meestal de candida albicans. [1] Door een verzwakt immuunsysteem of slechte hygiëne kunnen schimmels te hard gaan groeien op de huid, vooral op warme, vochtige plekken zoals het kruis, de oksels, de borsten en de voeten. Candida-schimmelinfecties kunnen ook in je lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in de slijmvliezen van de mond, in de darmen en in de vagina. Schimmelinfecties van de huid kunnen behandeld worden met allerlei natuurlijke middelen, en met plaatselijk aan te brengen schimmeldodende medicatie. Naast milde en mogelijk gênante symptomen, is een schimmelinfectie niet ernstig -- al kan de schimmel zich bij mensen met een verzwakt immuunsysteem wel verspreiden naar het bloed en de rest van het lichaam.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een schimmelinfectie herkennen

Pdf downloaden
  1. Een schimmelinfectie van de huid ziet er meestal uit als een rode huiduitslag (soms grijs), soms met schilfers en het jeukt altijd. [2] De plekken zijn iets verdikt en er kunnen kleine puistjes ontstaan als je er veel aan krabt. Schimmel groeit buiten het lichaam het best in huidplooien omdat het daar donker, vochtig en warm is. Daarom hebben mensen met obesitas en vrouwen met grote borsten er vaker last van als ze een verzwakt immuunsysteem hebben of zich niet goed verzorgen.
    • Bij baby's komt vaak luieruitslag door candida voor in de huidplooien en spleet van de billetjes, vooral als ze te lang een natte of vieze luier aanhebben.
    • Schimmel kan ook voorkomen op de hoofdhuid, de vingernagels en de teennagels, net als tussen de tenen en onder de voetzolen (ook wel zwemmerseczeem genoemd).
    • Je huisarts kan de diagnose bevestigen door wat schimmel van de huid te schrapen en er onder een microscoop naar te kijken of door een kweek in een petrischaaltje te laten groeien.
  2. Een ander kenmerk van een schimmelinfectie, waarmee je deze aandoening gemakkelijk kunt onderscheiden van andere huidinfecties of -uitslag, is een muffe geur. Deze geur is vooral duidelijk aanwezig als de candida-schimmel in de mond groeit (spruw genoemd), of in de vagina, maar je kunt de geur ook opmerken als de schimmel op de huid of in de huidplooien zit. De zoete en muffe geur van een schimmelinfectie wordt soms gemaskeerd door andere lichaamsgeuren, omdat de schimmel vaak onder de oksels, in het kruis of tussen de billen zit.
    • Hoewel de schimmel een kenmerkende geur heeft, kan de verschijningsvorm variëren onder invloed van omgevingsfactoren en de plek van het lichaam die geïnfecteerd is. De vorm kan rond zijn, of het kan eruit zien als lange, dunne draden, ook wel hyfen genoemd. [3]
    • Sommige schimmels reproduceren zich door kleine sporen in de lucht te verspreiden, die dan op de huid landen of ingeademd worden. Daarom begint een schimmelinfectie meestal op de huid of in de longen. [4]
  3. Iedereen kan een schimmelinfectie krijgen, omdat ze veel voorkomen in onze omgeving, maar mensen die zich slecht verzorgen of een zwak immuunsysteem hebben lopen veel meer risico. Over het algemeen komen opportunistische infecties (door schimmels, bacteriën en virussen) veel vaker voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem omdat zij ze moeilijker kunnen bestrijden. [5] Daarom maken micro-organismen zoals schimmels graag misbruik van een verzwakte gastheer of- vrouw
    • De belangrijkste oorzaken van een verzwakt immuunsysteem zijn leeftijd (heel jong of heel oud zijn), chronische stress, chronische ondervoeding, een infectie van het immuunsysteem zoals hiv/aids, een auto-immuunziekte, diabetes, te veel medicatie gebruiken (bijvoorbeeld antibiotica of steroïden) en chemotherapie bij kanker. [6]
    • Mensen die naar openbare zwembaden en spa's gaan zonder slippers te dragen hebben ook een groter risico op voetschimmel en schimmelnagels, die zich vervolgens over de rest van het lichaam kunnen verspreiden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De infectie op natuurlijke wijze behandelen

Pdf downloaden
  1. Kokosolie bevat drie verschillende vetzuren (caprylzuur, caprinezuur en laurinezuur) die werken als fungiciden, wat betekent dat ze schimmels zoals de candida en andere soorten doden. [7] De vetzuren in kokosolie doden de schimmels door hun celwanden te vernietigen, dus het is erg onwaarschijnlijk dat de schimmel er resistent voor zal worden.
    • Koop kokosolie van goede kwaliteit (deze is niet vloeibaar als de temperatuur onder de 26ºC is) en smeer er 3 maal per dag wat van op de huidschimmel. Binnen een week zou je al resultaat moeten zien (minder jeuk en roodheid).
    • Kokosolie is ook een populair middel om systemische candida-infecties (inwendig) mee te behandelen, dan moet de olie worden ingenomen.
    • Kokosolie is ook effectief tegen bacteriële infecties en andere huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, die kunnen lijken op een huidschimmel.
  2. Het op de huid aanbrengen van tea-tree-olie, een extract van de theeboom, kan ook goed helpen bij schimmelinfecties van de huid, omdat het sterke anti-microbiële eigenschappen heeft en schimmeldodend werkt. [8] Tea-tree-olie versterkt het immuunsysteem, wat kan helpen om schimmelinfecties te voorkomen. Begin met 2-3 druppels op de aangedane huid, hou dit een paar weken 3 maal per dag vol en kijk of het werkt.
    • Tea-tree-olie wordt al heel lang als anti-microbieel en ontstekingsremmend middel gebruikt in Australië, maar begint de laatste decennia ook populair te worden in Nederland.
    • Tea-tree-olie kan bij mensen met een gevoelige huid wel huidirritatie en een allergische reactie veroorzaken, maar het wordt over het algemeen goed verdragen. Test het eerst op een stukje gezonde huid voordat je het op de huidschimmel aanbrengt.
  3. Oregano-olie bevat verschillende bestanddelen (carvacrol en thymol) die sterk schimmeldodend zijn. [9] Deze bestanddelen bestrijden de candida en andere schimmels door ze uit te drogen, waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Oregano-olie is redelijk sterk, en kan een brandend gevoel geven op de huid, dus verdun het met wat vitamine E-olie of een andere basisolie - water werkt niet omdat dat niet met olie gemengd kan worden.
    • Meng 1-2 druppels oregano-olie met dezelfde hoeveelheid vitamine E of visolie, en breng het 3 maal per dag aan op de huid, een paar weken lang, en kijk of de schimmel verdwijnt.
  4. Tegen elke vorm van infectie (schimmel, bacterieel of viraal), kun je je alleen maar beschermen door je immuunsysteem sterk en gezond te houden. Je immuunsysteem bestaat uit speciale witte bloedcellen die gemaakt zijn om potentiële ziekteverwekkers op te sporen en te doden, waaronder schimmels. [10] Als je immuunsyteem echter verzwakt is, door eerder genoemde oorzaken, kunnen micro-organismen die ziektes veroorzaken zich door je lichaam verspreiden en zich vermenigvuldigen. Probeer daarom je natuurlijke immuunsyteem te versterken zodat je de schimmelinfectie kunt bestrijden en gezond blijft.
    • Manieren om je immuunsysteem sterk te houden zijn goed en voldoende slapen, meer verse groenten en fruit eten, minder bewerkte suiker eten (snoep, toetjes, frisdrank), minder alcohol drinken, stoppen met roken, je lichaam goed schoon houden en regelmatig bewegen. [11]
    • Vitaminen en kruidensupplementen die het immuunsyteem kunnen versterken zijn vitamine C, vitamine D, zink, echinacea en olijfbladextract.
  5. Hoewel je een schimmelinfectie van de huid meestal goed met natuurlijke middelen kunt behandelen, verdwijnt een infectie soms niet met bovenstaande suggesties. Soms is er simpelweg medicatie nodig. Er kan ook een onderliggende oorzaak zijn waardoor de schimmel steeds terug keert. Hoewel een natuurlijke behandeling vaak afdoende is, moet je je ervan bewust zijn dat medische hulp nodig is als:
    • De infectie verergert, zich verspreidt of steeds terug komt.
    • Je binnen 2-3 dagen geen verbetering ziet.
    • Je een verzwakt immuunsyteem hebt.
    Advertentie

Tips

  • Als natuurlijke middelen niet werken tegen de schimmelinfectie, ga dan naar je huisarts voor een schimmeldodend medicijn.
  • Er bestaan ook zelfzorgmiddelen die miconazol of clotrimazol bevatten, en die werken haast net zo goed als medicijnen die de dokter je voorschrijft.
  • Als je een schimmelinfectie aan je voeten hebt, zorg er dan voor dat je ze schoon, koel en droog houdt. Verschoon je sokken elke dag en draag schoenen die je voeten laten ademen, zoals leren schoenen.
  • Om luieruitslag bij je baby te voorkomen moet je de luiers vaak verschonen en de billetjes droog maken met babypoeder voordat je een nieuwe luier om doet.
  • Als je te zwaar bent en niet goed onder alle huidplooien kunt komen als je onder de douche staat, neem dan een bad met Epsomzout. Het zout bestrijdt allerlei huidinfecties en magnesium ontspant je spieren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 20.126 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie