Dit artikel is bijdragen van Tara Vossenkemper, PhD, LPC
. Dr. Tara Vossenkemper is professional counselor en oprichter en directeur van The Counseling Hub, LLC, een groepspraktijk voor counseling in Columbia, Missouri. Ze is tevens oprichter van en bedrijfsadviseur bij Tara Vossenkemper Consulting, LLC, een adviesbureau voor eigenaren van therapiepraktijken. Dr. Vossenkemper heeft meer dan negen jaar ervaring en is gespecialiseerd in het gebruiken van de Gottmanmethode voor relatietherapie om stellen te helpen die op het punt staan om te scheiden, ruzie hebben of zich niet meer met elkaar verbonden voelen. Ze heeft een bachelordiploma in psychologie behaald aan de Universiteit van Missouri in Saint Louis, een masterdiploma in counseling aan Missouri Baptist University en een doctoraat in counselingonderwijs en -supervisie aan de Universiteit van Missouri in Saint Louis. Ze heeft tevens een opleiding op niveau drie in de Gottmanmethode voor relatietherapie afgerond en is getraind in de Prepare-Enrichmethode voor het counselen van verloofde stellen en de PREP-methode voor relatietherapie.
Dit artikel bevat 16 bronverwijzingen
, die onderin het artikel te vinden zijn.
Dit artikel is 1.707 keer bekeken.
Als je het idee hebt dat je partner minder voor je is gaan voelen, kan dat erg pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er vrij duidelijke waarschuwingssignalen die je kunnen helpen het probleem in een vroeg stadium te herkennen, zodat je kunt gaan werken aan het oplossen ervan!. Bovendien is echte liefde, anders dan wat je in boeken en films altijd ziet, in werkelijkheid een kwestie van eb en vloed. Er zijn momenten waarop het oneindig voelt, terwijl het op andere momenten minder duidelijk aanwezig is. Wij hebben hieronder een lijst samengesteld van duidelijke signalen die erop wijzen dat je echtgenoot misschien niet meer zo verliefd op je is, plus adviezen van deskundigen om je te helpen het probleem bij de wortel op te lossen en samen verder te gaan. Wil je ook graag leren hoe je je huwelijk kunt verbeteren? Lees dan snel verder.
Dingen die je moet weten
- In stroeve huwelijken is communicatie vaak het grootste probleem. Probeer op een open manier met elkaar te communiceren, schiet niet in de verdediging en vermijd kritiek en vijandigheid.
- Als je denkt dat er van zijn kant bewust geen sprake meer is van intimiteit of aanhankelijkheid, kan dat een slecht teken zijn. Minachting is dodelijk voor intimiteit.
- Houd er rekening mee dat het gedrag van je partner om allerlei redenen kan veranderen. Ook werk en andere bronnen van stress kunnen twee mensen uit elkaar drijven.
Stappen
-
Als je echtgenoot ineens koel en onverschillig tegen je doet, is er misschien iets aan de hand. Misschien is hij minder aardig tegen je dan eerst, of is hij opgehouden te vragen of je een leuke dag hebt gehad. Dit kan erop wijzen dat hij minder voor je is gaan voelen, maar als hij een tijdje niet zo met jullie huwelijk bezig lijkt te zijn, kan dat ook tal van andere oorzaken hebben. Misschien heeft hij het erg druk op zijn werk, of is hij nog bezig een trauma uit het verleden te verwerken, en het kan dus best zijn dat het niks met jullie relatie te maken heeft. [1] X Bron
- Probeer als je man een muur om zich heen optrekt, manieren te vinden om die af te breken. Je zwakheden delen is een goede manier om de banden die jullie eerst hadden, weer aan te halen.
Advertentie
-
Als jullie vaak ruzie hebben wil dat zeggen dat jullie een communicatieprobleem hebben. Als jij en je man het over ieder akkefietje oneens zijn, dan zou dat jullie relatie kunnen verzwakken en erop kunnen wijzen dat hij zich minder met je verbonden voelt. Aan de andere kant wil het niet zeggen dat jullie absoluut niet bij elkaar passen. De kans is in feite groot dat jullie wel van elkaar begrijpen wat de ander bedoelt; het probleem is misschien alleen maar de manier waarop jullie de dingen zeggen. Gebrekkige communicatie kan ervoor zorge dat jullie allebei het gevoel hebben dat jullie niet genoeg waardering krijgen.
- Goede communicatie aan de andere kant, kan een enorm verschil maken in een relatie. Als jullie leren op een aardige en effectieve manier met elkaar te praten, zul je merken dat een heleboel andere dingen ook makkelijker zullen worden!
- Probeer voordat jullie weer eens ruzie gaan maken te herkennen wat wel de “vier ruiters van de communicatie" worden genoemd: het gesprek blokkeren door weg te lopen als het moeilijk wordt, kritiek leveren, in de verdediging schieten en de ander minachten. Probeer effectiever te communiceren door deze vier dingen in jullie gesprekken te vermijden.
- Zinnen in de vorm van “Ik heb het gevoel dat” maken een enorm verschil! Begin als jullie weer eens ruzie hebben in plaats van een zin te beginnen met “jij ____,” liever met “Ik heb het idee dat jij _____.” Zo plaats je je gevoelens voorop en klinkt wat je zegt minder als een beschuldiging of een verwijt.
-
Veel praten wil niet altijd zeggen dat jullie ook echt contact met elkaar hebben. Als de gesprekken met je partner saai en mechanisch aanvoelen, kan dat erop wijzen dat één van jullie zich verveelt, of misschien jullie allebei wel. Verveling kan een teken zijn dat hij zich minder bij jullie relatie betrokken voelt. Aan de andere kant is het in een langdurige relatie (ook als het een gezonde relatie is) eigenlijk ook niet meer dan normaal als niet altijd alles even opwindend is. [2] X Bron
- Denk eens aan de laatste keer dat jullie echt met elkaar verbonden waren en gebruik die herinnering als beginpunt om dingen samen te doen waar jullie meer voldoening uit halen.
- Een goede manier om iets te doen aan verveling in je relatie, is samen nieuwe dingen proberen. Dat kan een cursus zijn, een vakantie op een plek waar jullie nooit eerder geweest zijn, of zelfs een nieuw televisieprogramma! Probeer hoe dan ook samen nieuwe dingen te doen.
Advertentie
-
Elkaar aanraken is één van de vijf essentiële liefdestalen. Als hij je niet meer knuffelt, zoent of je hand vasthoudt (of als hij het alleen maar plichtmatig lijkt te doen), zou dat een waarschuwingsteken kunnen zijn. Lichamelijke intimiteit bestaat niet alleen in de slaapkamer, en in het algemeen geldt dat dit een belangrijke manier voor de mensen van wie we houden is om te laten zien hoeveel ze om ons geven. Dus als hij het niet meer probeert, zou dat op een probleem kunnen wijzen. Maar nu je het probleem hebt herkend, kun je gaan proberen het op te lossen. [3] X Bron
- Hoe vaker je passie kunt voelen in fysieke gebaren die niet seksueel zijn, hoe meer passie je ook op andere gebieden zult ervaren.
- Probeer speels te zijn. Probeer in plaats van hem tot een oprechte omhelzing te dwingen liever een beetje gek te doen door hem te kietelen of met een vriendschappelijk partijtje worstelen op het bed. Humor kan de druk een beetje van de situatie afnemen, waardoor elk van jullie zich eerder open zal stellen. [4] X Bron
-
In een liefdevol huwelijk zien beide partners het als het goed is als een levenslange verbintenis. Plannen maken voor de toekomst is een essentieel onderdeel van het opbouwen na jullie leven samen. Als je partner gesprekken over jullie leven later steeds uit de weg gaat, of als hij het woord “ik” gebruikt in plaats van “wij” als hij het over toekomstplannen heeft, ziet hij jullie tweeën misschien niet als een team voor de lange termijn.
- Aan de andere kant komt bindingsangst eigenlijk vrij vaak voor, vooral bij mensen die in hun eigen familie te maken hebben gehad met scheidingen, misbruik of verlating. En als hij zulke problemen heeft, wil dat niet zeggen dat hij op het punt staat te vertrekken, maar wel dat het idee van een langdurige verbintenis hem bang maakt, waardoor jullie er wat extra moeite voor zullen moeten doen.
- Denk erover om in relatietherapie te gaan om er samen voor te zorgen dat hij door dit gevecht heen kan komen, en laat hem merken dat jij er helemaal voor wilt gaan.
- Soms kan het ophalen van herinneringen hem helpen om over zijn bindingsangst heen te komen. Het opbouwen van een duurzame toekomst gaat beter als jullie regelmatig herinneringen ophalen aan de redenen waarom jullie ooit bij elkaar zijn gekomen.
Advertentie
-
Samen goed bestede tijd doorbrengen is een liefdestaal, en je laat ermee zien dat je om je partner geeft. Als jullie samen geen leuke dingen doen, kunnen jullie allebei het gevoel krijgen dat jullie ongeliefd zijn. Of, als het erop lijkt dat hij wel tijd heeft, maar niet voor jou, dan zou dat op een dieper liggend probleem kunnen wijzen.
- Aan de andere kant heeft iedereen het druk. Vooral als jullie kinderen hebben en allebei werken, kan het lastig zijn om tijd voor jullie samen in te plannen. De beste manier om dit probleem aan te pakken is door klein te beginnen. Zelfs een half uurtje ‘s avonds kan al een wereld van verschil maken.
- Als met elkaar praten voor één van jullie te intiem voelt, kijk dan of jullie samen iets kunnen doen waarbij jullie ook wat kunnen praten, zoals een videospel spelen, samen koken, of samen een legpuzzel maken.
-
In een relatie is het de bedoeling dat beide partners vrijuit met elkaar kunnen praten. Als je tijdens een gesprek met je echtgenoot het gevoel hebt dat je op moet passen met ieder woord dat je zegt omdat bijna elk onderwerp gevoelig lijkt, of als één van jullie niet eerlijk durft te zeggen wat hij of zij voelt om ruzie te voorkomen, dan is er misschien iets mis in jullie relatie.
- Het is belangrijk om dit probleem aan te pakken, zodat jullie weer op dezelfde golflengte kunnen komen. Eerlijk en rechtstreeks je gevoelens uiten is zowel de krachtigste als de effectiefste optie voor het oplossen van communicatieproblemen.
- Het gevoel dat je op eieren loopt is vaak een verdedigingsmechanisme tegen een trauma uit het verleden. Probeer als je weer eens het gevoel hebt dat je de lieve vrede moet bewaren, in plaats van dat je gewoon kunt zeggen wat je denkt, eens te bedenken waar die reactie vandaan zou kunnen komen, en wat je nu écht voelt en denkt. [5] X Bron
Advertentie
-
Seksloze huwelijken kunnen leiden tot (en veroorzaakt worden door) schaamte en haatdragendheid. Als hij niet meer lichamelijk intiem met je wil zijn, kan het zijn dat hij zich op een andere manier niet verbonden met je voelt. Dit kan erop wijzen dat één van jullie, of jullie allebei, niet meer dezelfde vonk voelen, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.
- Perioden zonder seks zijn normaal in een huwelijk en er zijn allerlei redenen die tot zo’n droogte kunnen leiden: ongelijke libido’s, niet dezelfde fantasieën, een laag zelfbeeld, het juiste moment of de juiste stemming niet kunnen vinden. Ga niet meteen uit van het ergste! [6] X Bron
- Als je twijfelt, maak dat dan duidelijk! Een deel van de ingewikkelde macht die seks over ons heeft wordt veroorzaakt door het feit dat we er zo moeilijk over kunnen praten. Vrijuit over jullie seksleven praten kan voor meer bevredigende ervaringen bezorgen.
-
Deze vier simpele woordjes kunnen je helpen je partner blijk te geven van je toewijding. Net als lichamelijke liefkozingen en dienstbare gebaren, zijn bevestigende woorden een erg belangrijk soort liefdestaal. Als je het idee hebt dat hij die magische woorden niet meer zo vaak zeg, of als hij ze met minder overtuiging lijkt te zeggen, zou dat op een groter probleem kunnen wijzen.
- Aan de andere kant hoeft het niet altijd het ergste te betekenen. Op den duur is het normaal (vooral in perioden van stress) dat mensen in een relatie kleine dingen vergeten. Praat voordat je bepaalde conclusies trekt met hem over het feit dat hij het woord met de “H” niet meer zegt. Misschien was hij zich er niet eens van bewust. [7] X Bron
- Soms zeggen we zo vaak “ik hou van je” dat het minder betekenisvol gaat klinken. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar probeer het zinnetje eens niet vaker dan een paar keer per dag te zeggen, zodat het effect dat het heeft áls jullie het tegen elkaar zeggen, weer groter wordt.
Advertentie
-
Als je een goed huwelijk hebt, heb je als het goed is het gevoel dat jij en je partner een team vormen. Jullie gaan samen de strijd met de wereld aan, in plaats van ieder voor zich. Als je partner jou niet meer betrekt in de beslissingen die hij neemt of je zijn problemen niet meer wil vertellen, zou dat erop kunnen wijzen dat hij jullie niet meer als een team ziet. [8] X Bron
- Aan de andere kant kan het ook gewoon komen doordat hij zich niet meer gesteund voelt. Misschien zet hij zichzelf onder druk omdat hij er niet op durft te vertrouwen dat anderen op hem zullen passen. Een goed beginpunt is proberen te zorgen dat jullie elkaar weer gaan vertrouwen.
- Soms hoef je om deze problemen op te lossen niks anders te doen dan tegen hem te zeggen dat je hem steunt. Heb het er eens met hem over en probeer te bevestigen dat jullie achter elkaar staan, wat er ook gebeurt.
- Simpele zinnetjes als "Hoe zou ik je kunnen helpen?” en “We gaan dit samen doen” kunnen je een heel eind op weg helpen als het op bevestiging aankomt. [9] X Bron
-
Onrealistische verwachtingen zijn de vijand van een gezonde relatie. Misschien heeft je echtgenoot verwachtingen van jou of van jullie tweeën als stel die redelijkerwijs niet haalbaar zijn: dat jullie elkaar aanvullen, dat hij verantwoordelijk is voor jouw geluk en andersom en/of (en dit is de belangrijkste) dat hij zich altijd zo zal voelen als toen jullie pas getrouwd waren. Als dat zo is, kan hij er op die manier de oorzaak van zijn dat jullie relatie op den duur zal mislukken. [10] X Bron
- Het is belangrijk dat jullie deze verwachtingen met elkaar bespreken. Elkaar laten weten dat het feit dat jullie samen zijn genoeg is zal al een hoop van de druk wegnemen.
- Onrealistische verwachtingen komen helaas wel vaak voor. Studies geven zelfs aan dat de media die we consumeren ons ongezonde ideeën geven over hoe een huwelijk eruit zou moeten zien (“liefde overwint alles,” de hele tijd intimiteit, etc). [11] X Bron
- Communicatie is ook een allesbepalende factor als het op verwachtingen aankomt. Duidelijk zijn over wat je wilt van de mensen van wie je houdt en andersom maakt het voor iedereen een stuk makkelijker aan die verwachtingen te voldoen.
Advertentie
-
Als hij zich minder verbonden met je voelt, is de kans groter dat hij het uiteindelijk opgeeft. Hoewel ruzie op zichzelf een slecht teken kan zijn, is zo nu en dan een aanvaring hebben juist gezond. Het laat zien dat jullie problemen als een stel proberen op te lossen en dat jullie er allebei in investeren. Als hij weigert het met je eens of oneens te zijn, geen dingen samen als stel wil doen, of vast lijkt te zitten als het op jullie relatie aankomt, dan heb je misschien reden om je zorgen te maken.
- Toch is apathie niet altijd een probleem voor een huwelijk. De kans bestaat dat je man op dit moment gewoon een beetje depressief is. Als hij de indruk wekt dat hij alles heeft opgegeven (behalve jullie relatie), maak dan een afspraak met de huisarts of een psycholoog om hem aan een professionele vorm van hulp te helpen. [12] X Bron
- Een depressie overwinnen verloopt in meerdere stappen. De meeste mensen lossen het probleem op met een combinatie van activiteiten, therapie en medicijnen. Maar kleine stapjes zoals een dagboek bijhouden en vaker naar buiten gaan zijn een goede manier om te beginnen.
- Hoewel het belangrijk is om er te zijn voor een geliefde die depressief is , hoef je je niet zelf verantwoordelijk te voelen voor het welzijn van je man. Als jij overspannen raakt als mantelzorger, zal het voor jullie allebei alleen maar moeilijker worden, dus verwaarloos ook je eigen emotionele behoeften niet.
-
Om van iemand te houden moet je diegene ook echt waarderen. Als je echtgenoot weigert zijn waardering voor je te tonen, dan kan dat een waarschuwing zijn. Misschien houdt hij geen rekening met jouw mening. Misschien verwacht hij van jou dat je alles doet wat hij wil. Het is de bedoeling dat je het gevoel hebt dat je echtgenoot je echt kent en je echt respecteert (en je verdient het om het gevoel te hebben dat dat inderdaad zo is!).
- Het is heel gewoon binnen een stel als de partners er niet altijd aan denken om elkaar hun dankbaarheid te tonen, maar op den duur kan dat tot minachting leiden, wat een belangrijk kenmerk is van een ongelukkig huwelijk.
- Zorg ervoor dat hij het niet vanzelfsprekend vindt dat je er bent door voor jezelf grenzen te bepalen en je op je behoeften te concentreren. Vraag jezelf voordat je iets voor hem doet het volgende af: “wil ik dit echt doen, of heb ik het gevoel dat ik het moet doen?”
Advertentie
-
Als hij bereid is jullie belofte elkaar trouw te zijn te verbreken, dan kan dat veelbetekenend zijn. Hij houdt dingen voor je verborgen. Hij is op een vreemde manier bezitterig en geheimzinnig voor wat betreft zijn telefoon. Hij brengt veel tijd door met andere mensen in plaats van met jou. Misschien ben je gaan vermoeden dat hij vreemdgaat. Hoewel het feit dat hij vreemdgaat niet per se wil zeggen dat hij niet meer van je houdt, getuigt het zeker van een gebrek aan respect (en is het voor jou misschien onvergeeflijk).
- Hoe je omgaat met zijn ontrouw is helemaal aan jou, maar bedenk dat het heel gewoon is om je boos en onzeker te voelen. Gun jezelf de nodige tijd om te rouwen. [13] X Bron
- Bij vreemdgaan hoeft niet per se sprake te zijn van lichamelijk contact. Als hij zijn gevoelens tegen iemand uit en dat voor jou verborgen houdt, kun je dat zien als emotioneel vreemdgaan.
- Als hij vreemdgaat heb jij er recht op het te weten. Misschien doet hij of het niks voorstelt, of weigert hij je bepaalde bewijzen te geven waar jij op zich wel recht op hebt. Vergeet niet om voor jezelf op te komen en bedenk altijd dat jouw gevoelens hoe dan ook gerechtvaardigd zijn.
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://marriagehelper.com/signs-your-husband-doesnt-love-you/
- ↑ https://www.mindbodygreen.com/articles/signs-your-husband-isnt-in-love-with-you
- ↑ https://liveboldandbloom.com/09/relationships/husband-not-in-love
- ↑ https://www.marriage.com/advice/emotional-intimacy/repairing-emotional-intimacy/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/gb/blog/fixing-families/202012/always-walking-eggshells-how-stop
- ↑ https://www.thecouplescenter.org/sexless-marriage/
- ↑ https://deepsoulfullove.com/he-stopped-saying-i-love-you/
- ↑ https://thetrulycharming.com/signs-your-husband-doesnt-value-you/
- ↑ https://www.joinonelove.org/learn/20-things-to-tell-your-s-o-more-often/
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!