Pdf downloaden Pdf downloaden

Een voedselvergiftiging treedt op wanneer je voedsel eet dat besmet is met bacteriën of andere gifstoffen, of dat van nature giftige eigenschappen heeft. De pijnlijke symptomen verdwijnen doorgaans na enkele dagen vanzelf wanneer de oorzaak van de vergiftiging je lichaam heeft verlaten. Toch zijn er dingen die je in de tussentijd kunt doen om jezelf beter te laten voelen en het genezingsproces te versnellen. In ernstige gevallen kan het zijn dat je medische hulp in moet roepen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Vaststellen hoe je het probleem moet aanpakken

Pdf downloaden
  1. Voordat je de symptomen van je voedselvergiftiging gaat behandelen is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is. Denk terug aan alle etenswaren die je in de laatste 4 tot 36 uur gegeten hebt. Heb je iets nieuws uitgeprobeerd? Heb je iets gegeten dat een beetje vreemd smaakte? Heb je je eten gedeeld met een vriend of een familielid dat last heeft van dezelfde symptomen? Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging:
    • Voedingsmiddelen die besmet zijn met de E.coli-bacterie, de salmonellabacterie en andere bacteriesoorten. Bacteriën worden doorgaans gedood wanneer het voedsel op de juiste manier gekookt en klaargemaakt wordt. Dit type voedselvergiftiging wordt daarom vaak veroorzaakt door halfgaar vlees of eten dat te lang ongekoeld bewaard is. [1]
    • Giftige vissoorten, zoals de kogelvis, zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. Kogelvissen zouden niet gegeten moeten worden tenzij ze in een restaurant door een kok bereid zijn die hiervoor gecertificeerd is. [2]
    • Giftige wilde paddenstoelen, die er precies zo uit kunnen zien als gezonde, eetbare paddenstoelen, kunnen ook een voedselvergiftiging veroorzaken.
  2. Een voedselvergiftiging die door bacteriën veroorzaakt is kun je doorgaans zelf thuis behandelen, vooral wanneer het om een persoon gaat die verder gezond is. Afhankelijk van de oorzaak van de voedselvergiftiging en de leeftijd van de persoon in kwestie kan het echter nodig zijn om direct medische hulp in te roepen voordat je de symptomen van de voedselvergiftiging behandelt. [3] Neem contact op met je huisarts als een van de volgende situaties op jou van toepassing is:
    • De persoon met voedselvergiftiging heeft giftige vissen of paddenstoelen gegeten.
    • De persoon met voedselvergiftiging is een baby of een jong kind.
    • De persoon met voedselvergiftiging is zwanger.
    • De persoon met voedselvergiftiging is ouder dan 65 jaar.
    • De persoon met voedselvergiftiging heeft last van ernstige symptomen, zoals moeite met ademhalen, duizeligheid of flauwvallen, of het opgeven van bloed.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De symptomen van een voedselvergiftiging verlichten

Pdf downloaden
  1. Overgeven en diarree leiden tot vochtverlies. Het is dus belangrijk om water en andere vloeistoffen te drinken om uitdroging te voorkomen. Volwassenen moeten proberen om tenminste 4 liter water per dag te drinken. [4]
    • Kruidenthee, in het bijzonder pepermuntthee, heeft eigenschappen die je maag kalmeren. Probeer enkele koppen pepermuntthee te drinken om gehydrateerd te blijven en je misselijkheid te verdrijven.
    • Gemberbier en citroen- of limoenlimonade kunnen ook helpen om het vochttekort in je lichaam aan te vullen. Het koolzuur helpt je maag te kalmeren. [5]
    • Vermijd koffie, alcohol en andere dranken die uitdroging verergeren.
  2. Een voedselvergiftiging veroorzaakt overgeven en diarree, natuurlijke lichaamsfuncties die het gif uit het lichaam helpen verdrijven. Door meer vast voedsel te eten zul je vaker moeten overgeven en meer last van diarree krijgen. Het is dus het beste om geen grote maaltijden te eten totdat je je beter voelt.
    • Het mag duidelijk zijn dat je het voedsel dat de voedselvergiftiging veroorzaakt heeft niet moet eten. Als je niet zeker weet wat de oorzaak van je voedselvergiftiging is, eet dan alleen voedingsmiddelen die vers bereid zijn vlak voordat je ze opeet.
    • Als je er zat van bent om alleen bouillon en soep te eten, eet dan eenvoudige voedingsmiddelen die geen maagklachten zullen veroorzaken, zoals bananen, gewone, gekookte witte rijst of droog geroosterd brood.
  3. Als je door uitdroging een hoop voedingsstoffen verliest, dan kun je bij de apotheek een drankje met elektrolyten halen om het tekort aan te vullen. Een sportdrankje zoals Gatorade of AA-Drink zal ook prima werken.
  4. Je zult je waarschijnlijk zwak en moe voelen door de symptomen van de voedselvergiftiging. Slaap zoveel als nodig is om je lichaam sneller te helpen herstellen. [6]
  5. Vrij verkrijgbare medicijnen die bedoeld zijn om diarree en overgeven te voorkomen kunnen het genezingsproces zelfs vertragen door de natuurlijke lichaamsfuncties te verstoren die de oorzaak van de voedselvergiftiging uit je lichaam helpen verdrijven. [7]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voedselvergiftiging voorkomen

Pdf downloaden
  1. Een voedselvergiftiging wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die op voedsel terechtkomen door ongewassen handen, borden, snijplanken, keukengerei of aanrechtbladen. Neem de volgende maatregelen om voedselvergiftiging op deze manier te voorkomen:
    • Was je handen met warm zeepsop voordat je voedsel gaat bereiden.
    • Was je borden en bestek na gebruik af met warm zeepsop.
    • Gebruik een schoonmaakmiddel om je aanrechtbladen, tafels, snijplanken en andere oppervlakken in de keuken af te nemen nadat je een maaltijd gekookt hebt. Doe dit vooral als je met rauw vlees gewerkt hebt.
  2. Zorg ervoor dat rauw voedsel, zoals verpakkingen met rauwe kip of biefstuk, apart gehouden wordt van voedsel dat niet gekookt hoeft te worden om zo kruisbesmetting te voorkomen. Al het vlees en zuivelproducten moeten direct in de koelkast gelegd worden wanneer je ze van de supermarkt mee naar huis hebt genomen. [8]
  3. Je kunt een bacteriële voedselvergiftiging voorkomen door vlees te bereiden totdat het binnenste een temperatuur heeft bereikt die de bacteriën doodt. Zorg ervoor dat je weet op welke temperatuur je vlees bereid moet worden en gebruik een vleesthermometer om de temperatuur te controleren voordat je het vlees uit de pan of de oven haalt. [9]
    • Kip en ander gevogelte moeten bereid worden op een temperatuur van 74°C.
    • Rundergehakt moet bereid worden op een temperatuur van 71°C.
    • Biefstuk en braadstuk moeten bereid worden op een temperatuur van 63°C.
    • Varkensvlees moet bereid worden op een temperatuur van 71°C.
    • Vis moet bereid worden op een temperatuur van 63°C.
  4. In de afgelopen jaren is het een trend geworden om in de natuur wilde paddenstoelen te verzamelen om ze later op te eten. Tenzij je echter onder leiding van een deskundige naar paddenstoelen zoekt, moet je geen versgeplukte paddenstoelen eten. Zelfs wetenschappers hebben problemen om sommige eetbare en giftige paddenstoelensoorten uit elkaar te houden zonder biologische testen uit te voeren.
    Advertentie

Tips

  • Neem geen risico's door voedsel te eten dat al een tijdje in je koelkast ligt. Gooi het bij twijfel gewoon weg.
  • Zuig op ijsklontjes (gemaakt van water of vruchtensap) om je misselijkheid te onderdrukken en jezelf gehydrateerd te houden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.447 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie