Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je je zorgen maakt over een ouder familielid of merkt dat een dierbare oudere moeite heeft om voor zichzelf te zorgen, wordt het misschien tijd om in te grijpen en wat hulp te bieden. Voordat je je dierbare gaat helpen, moet je de tijd nemen om hun behoeften in kaart te brengen. Misschien heeft hij of zij hulp nodig bij de verzorging van zijn of haar medische behoeften, of misschien heeft hij of zij baat bij extra ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden. Als je niet in staat bent om zelf voor jouw dierbare te zorgen, zoek dan naar hulpbronnen in je omgeving, zoals woonzorgcentra of thuiszorgdiensten. Een hulpbehoevende oudere helpen kan best moeilijk en tijdrovend zijn, dus vergeet niet om ook goed voor jezelf te blijven zorgen!

Methode 1
Methode 1 van 4:

Thuiszorg bieden

Pdf downloaden
  1. Voordat je zorg kunt gaan verlenen aan een bejaarde, moet je eerst uitzoeken wat voor soort zorg het beste en het meest noodzakelijk is. Afhankelijk van hun algemene gezondheid en hoe goed ze de dagelijkse taken aankunnen, hebben ze misschien af en toe wat hulp nodig, of constante ondersteuning. Praat met hen, neem de tijd om hen te observeren en werk samen met hun zorgverleners om hun behoeften te bepalen. [1]
    • Kijk of jouw dierbare moeite heeft met basishandelingen, zoals zichzelf voeden, zich verplaatsen in huis, zich aankleden of voor zijn of haar hygiëne zorgen. Als dat zo is, kan hij of zij thuishulp nodig hebben van jou, of van een professionele verzorger.
    • Als ze nog steeds in staat zijn om de meeste van hun dagelijkse activiteiten zonder hulp te uit te voeren, hoef je misschien alleen af en toe wat hulp te bieden. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om een keer in de week langs te komen om te helpen met boodschappen doen of wat huishoudelijke taken op je te nemen.
  2. Als jouw dierbare het gevoel heeft dat andere mensen alle keuzes voor hem/haar maken, kan hij/zij meer weerstand voelen tegen het ontvangen van hulp. Om hen te helpen zich onafhankelijker te voelen en meer controle te hebben over hun situatie, moet je hen betrekken bij alle gesprekken en beslissingen over hun zorg. Communiceer open en eerlijk met hen en vraag naar hun mening over alle opties die je overweegt. [2]
    • Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Het lijkt erop dat je moeite hebt om het huishouden bij te houden, pap. Denk je dat het zou helpen als ik om de paar dagen langs zou komen om je te helpen?"
    • Luister actief naar alles wat ze te zeggen hebben over hun behoeften of hun gevoelens over de zorgopties die jij overweegt. Als ze bezwaren hebben, luister dan goed naar hen, zonder afwijzend te reageren of hun zorgen te minimaliseren.
  3. Of jouw dierbare nu nog zelfstandig woont, bij jou logeert of inwonende hulp heeft, je kunt hem of haar helpen door de woonomgeving veiliger en toegankelijker te maken. Vraag advies aan een arts, een specialist in ouderenzorg of een fysio- of ergotherapeut over de aanpassingen waar jouw dierbare het meest baat bij zou hebben. [3] Ze kunnen bijvoorbeeld de volgende dingen nodig hebben:
    • Grijpstangen of leuningen in badkamers, gangen, en andere leefruimtes
    • Douchestoel en/of verhoogde toiletbril
    • Traplift
    • Anti-slip oppervlakken op trappen, vloeren en in de douche
    • Verbeterde verlichting in schemerige delen van het huis
    • Veilige temperatuurregeling voor kranen en douche
  4. Door gezondheidsinstanties wordt aangeraden dat oudere volwassenen minstens tweeënhalf uur per week matige beweging krijgen. [4] Om jouw dierbare oudere gezond en gelukkig te houden, moedig hem/haar aan om voldoende lichaamsbeweging in de dagelijkse bezigheden op te nemen.
    • Praat met hun huisarts of fysiotherapeut over welke soorten en hoeveel lichamelijke activiteit ze veilig kunnen doen. Als jouw dierbare bijvoorbeeld artrose heeft, kan het nodig zijn om het bij rustige, gewrichtsvriendelijke activiteiten te houden, zoals zwemmen, fietsen of lichte yogaoefeningen .
    • Mensen die niet zelfstandig kunnen oefenen, kunnen er toch baat bij hebben om actief te zijn. Passieve Range of Motion (ROM) oefeningen kunnen ouderen bijvoorbeeld helpen hun gewrichten beweeglijk te houden. Deze oefeningen houden in dat de ledematen van de persoon door een ander worden bewogen om de gewrichten soepeler te maken. Vraag een arts of fysiotherapeut om je te laten zien hoe je deze oefeningen correct uitvoert. [5]
    • Zoek leuke activiteiten die je samen kunt doen, zoals een boswandeling maken of in de tuin werken.
  5. De meeste oudere volwassenen hebben te maken met een verscheidenheid aan leeftijdsgebonden ziekten en gezondheidsproblemen. Om ervoor te zorgen dat jouw dierbare de best mogelijke zorg krijgt, praat met hem/haar en met het gezondheidsteam om vertrouwd te raken met de specifieke problemen waarmee hij/zij te maken heeft. Houd een oogje in het zeil voor nieuwe of verergerende symptomen en zorg dat ze medische hulp zoeken als je veranderingen in hun toestand opmerkt. [6]
    • Maak jezelf vertrouwd met de medicijnen die zij gebruiken, zodat je op de hoogte bent van mogelijke wisselwerkingen of bijwerkingen. Als ze moeite hebben om te onthouden hun medicijnen in te nemen, zoek dan naar manieren om hen daarbij te helpen, zoals het gebruik van een pillensorteerder of ze regelmatig even opbellen om hen eraan te herinneren. [7]
    • Let op veel voorkomende waarschuwingssignalen van een mogelijk gezondheidsprobleem, zoals vergeetachtigheid of verwardheid, vallen, gebrek aan coördinatie, gewichtsverlies of veranderingen in eetlust, of veranderingen in stemming of gedrag.
    • Emotionele problemen komen ook vaak voor bij oudere volwassenen. Kijk uit naar tekenen van depressie of angst, zoals prikkelbaarheid, verdriet, gebrek aan energie of verlies van interesse in de dingen die ze vroeger leuk vonden.
  6. Ouderen die tijd doorbrengen met vrienden blijven lichamelijk, emotioneel en geestelijk gezonder dan degenen die dat niet doen. Dring er bij jouw dierbare op aan om zo veel mogelijk te socialiseren, zelfs al is het alleen maar door af en toe een vriend of vriendin te bellen. [8]
    • Als ze bijna geen sociaal netwerk hebben, kun je voorstellen een cursus te volgen of deel te nemen aan activiteiten waar ze mensen kunnen ontmoeten, zoals een dansfeest, of een bijeenkomst van een boekenclub.
    • Veel oudere mensen vinden het fijn om tijd door te brengen met hun kleinkinderen. Als je voor je bejaarde ouder zorgt en je hebt kinderen, vraag dan of hij/zij een keertje op wil passen, of leuke dingen met de kinderen wil doen, zoals een gezelschapsspel spelen of voorlezen.
  7. Naarmate mensen ouder worden, kan het moeilijker voor ze worden om de dagelijkse taken zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen uit te voeren. Praat met jouw dierbare over wat je kunt doen om hem of haar te helpen met deze dingen. [9]
    • Je kunt bijvoorbeeld één keer per week met hen samen een boodschappenlijstje maken, en dan naar de winkel gaan om te halen wat ze nodig hebben.
    • Als ze moeite hebben met autorijden, bied dan aan om ze een lift te geven naar medische afspraken, een winkel of andere plekken waar ze regelmatig heen moeten.
  8. Er zijn veel kosten en financiële problemen verbonden aan het ouder worden, van het omgaan met medische rekeningen tot het dekken van de kosten van veiligheidsmaatregelen in huis. Als jouw oudere familielid met pensioen is, kan hij of zij extra financiële steun nodig hebben om de kosten te dekken. Praat met hem of haar over welke financiële middelen hij of zij heeft (zoals hun pensioen of spaargeld) en ontwikkel een plan om hem of haar te helpen als dat nodig is. [10] >
    • Als ze bijvoorbeeld thuis willen blijven wonen, maar hun huidige huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, kun je bespreken of je hen kunt helpen een kleiner appartement te vinden dat beter bij hun budget past.

    Waarschuwing: Ouderen zijn bijzonder kwetsbaar voor oplichting, dus bespreek dit met hen en bescherm hen. Controleer minstens een keer per jaar hun bankafschriften, om er zeker van te zijn dat niemand hun identiteit heeft gestolen.

    Advertentie
  • Het kan zijn dat ze in aanmerking komen voor bepaalde overheidshulp die hen kan helpen de kosten te dekken van bijvoorbeeld verwarmingsrekeningen of voorgeschreven medicijnen.
Methode 2
Methode 2 van 4:

Voor een bejaarde zorgen die in het ziekenhuis ligt

Pdf downloaden
  1. Een ziekenhuis kan beangstigend en overweldigend zijn voor een oudere. Je zult je rustiger voelen en in een betere positie verkeren om te helpen als je begrijpt wat hun toestand is en wat hun behandelingsmogelijkheden zijn. Maak een lijstje met vragen die je aan het medische team kunt stellen, zoals: [11]
    • Hoe lang moet hij/zij nog in het ziekenhuis blijven?
    • Wat zijn de behandelmogelijkheden voor hun conditie?
    • Wat zijn de risico's en voordelen van deze behandeling?
    • Wat kun je voor ze doen om hun pijn en ongemak te verlichten?
    • Hoe lang zal de herstelperiode duren?

    Tip: Wees ook bereid om vragen te beantwoorden. Afhankelijk van hun toestand, kan het moeilijk voor jouw oudere dierbare zijn om belangrijke vragen te beantwoorden over hun symptomen, gezondheidsgeschiedenis, of de medicijnen die ze nodig hebben.

  2. Het is belangrijk om jouw oudere dierbare zoveel mogelijk betrokken te houden bij belangrijke beslissingen over hun behandeling. Bespreek de mogelijke behandelingsopties met hem of haar als hun toestand dat toelaat. Zo niet, probeer dan zo goed mogelijk aan hun wensen tegemoet te komen. [12]
    • Als je bijvoorbeeld weet dat ze een operatie willen vermijden, vraag hun arts dan naar minder rigoureuze behandelmogelijkheden.
    • Probeer al met jouw dierbare te praten over zijn of haar wensen terwijl hij of zij zich nog goed voelt, zodat je weet wat je moet doen als hij of zij misschien plotseling in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
  3. Je oudere dierbare kan het moeilijk hebben om voor zichzelf op te komen als hij of zij erg ziek is, of niet goed meer kan communiceren. Als je denkt dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, wees dan niet bang om het voor hen op te nemen. Wees assertief bij het stellen van vragen, of laat het zorgteam weten dat ze hulp nodig hebben. [13] Je kunt bijvoorbeeld:
    • Ervoor zorgen dat ze hun medicijnen op tijd krijgen.
    • De resultaten van medische tests opvragen.
    • Met verschillende leden van hun zorgteam praten om er zeker van te zijn dat iedereen op dezelfde golflengte zit wat betreft hun behandelplan.
    • Om uitleg vragen als jij of jouw dierbare een bepaald aspect van de behandeling niet begrijpt.
  4. Om jouw dierbare comfortabel te houden terwijl hij/zij in het ziekenhuis ligt, kun je een tas inpakken met allerlei dingen die hij/zij van thuis nodig heeft. Zorg dat er dingen in zitten zoals: [14]
    • Warme, comfortabele kleding, zoals een paar wijde truien en een zachte joggingbroek.
    • Anti-slip sokken of pantoffels.
    • Persoonlijke verzorgingsproducten en toiletartikelen, zoals hun haarborstel of kam, tandenborstel, tandpasta, brillenkoker of kunstgebit.
    • Een zacht, comfortabel kussen.
    • Een lijstje met hun medicijnen.
    • Dingen om zich mee te vermaken, zoals boeken, tijdschriften, of DVD's.
    • Een paar huiselijke dingen, zoals een ingelijste foto, een vaas met bloemen, of hun favoriete ochtendjas.
  5. Om te voorkomen dat jouw dierbare zich alleen voelt en om er zeker van te zijn dat hij/zij de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft, moet je zo vaak mogelijk langskomen. Probeer in de buurt te zijn op momenten dat je weet dat ze zich eenzaam of angstig voelen, zoals tijdens het eten, of wanneer ze onderzoeken of medische ingrepen moeten ondergaan. [15]
    • Moedig andere familieleden en vrienden aan om ook af en toe eens op bezoek te komen. Niet alleen zal dit jouw dierbare helpen zich gesteund en verzorgd te voelen, het zal ook jouw taak wat verlichten.
  6. Er is altijd nogal wat administratieve rompslomp bij een ziekenhuisverblijf. Zoek indien mogelijk uit of jouw dierbare een bepaalde zorgrichtlijn heeft (zoals een levensverzekering, een bepaalde soort zorgverzekering of een volmacht) en zoek de relevante documenten op. Het kan ook zijn dat je toestemmingsformulieren of andere ziekenhuispapieren moet ondertekenen wanneer je dierbare dat zelf niet kan. [16]
    • Houd alle belangrijke documenten bij die je ontvangt in verband met het ziekenhuisverblijf van jouw dierbare, zoals rekeningen, zorg- en ontslaginstructies, medische verklaringen en vergoedingen.
  7. Voordat jouw dierbare het ziekenhuis verlaat, moet je met het zorgteam bespreken welke zorg hij of zij in de toekomst nodig zal hebben. Zorg dat je informatie hebt over: [17]
    • Dosering en timing voor alle medicijnen die genomen moeten worden.
    • Alle speciale thuiszorgtechnieken die je moet kennen, zoals het verwisselen van wondverbanden, het verzorgen van voedingsslangen of katheters, of hoe je jouw dierbare eenmaal thuis op de meest veilige manier van de ene plek naar de andere kunt verplaatsen.
    • Nummers die je kunt bellen als je vragen hebt of je zorgen maakt over hun toestand na ontslag.
    • Informatie over wat te verwachten tijdens de herstelperiode.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Goede thuiszorg/ouderenzorg vinden

Pdf downloaden
  1. Als je vaststelt dat jouw dierbare medische thuiszorg nodig heeft, kan zijn of haar arts je een gerenommeerde zorgverlener aanbevelen. Hij of zij kan ook specifieke thuiszorg voorschrijven (zoals fysiotherapie of verpleging), wat het gemakkelijker kan maken om een verzekering te vinden die dit soort zorg vergoedt. [18]
    • Je kunt ook contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij van jouw dierbare, of bijvoorbeeld bij een plaatselijk zorgverzekeringskantoor, om te informeren naar aanbieders in jouw regio en hoe je de bijbehorende kosten kunt dekken.
    • Als jouw bejaarde naaste wat hulp nodig heeft bij de dagelijkse activiteiten, maar geen 24 uur per dag medische zorg , kun je overwegen thuiszorg in te huren die hem of haar kan helpen met dingen in het huishouden, zoals stofzuigen en koken, en met aankleden en baden. Dit kan een grote hulp zijn als je niet de tijd of de middelen hebt om jouw dierbare voortdurend bij te staan.
  2. Soms is het niet praktisch of betaalbaar voor een bejaarde om in het eigen huis of in dat van een gezinslid te blijven wonen. Als je denkt dat jouw dierbare niet zelfstandig kan wonen en je bent niet in staat om de benodigde thuiszorg te bieden, ga dan op zoek naar naar verpleeghuizen of andere woonzorg-mogelijkheden in jouw omgeving. [19]
    • Mensen met veel medische problemen kunnen baat hebben bij een verblijf in een verpleeghuis, waar verplegers en artsen aanwezig zijn.
    • Als jouw dierbare hulp nodig heeft bij de dagelijkse activiteiten, maar geen dagelijkse verpleging nodig heeft, kan een instelling voor begeleid wonen een goede optie zijn.
    • Je kunt betrouwbare zorgaanbieders vinden op: https://www.zorgkaartnederland.nl/verpleeghuis-en-verzorgingshuis . [20]
    • Wanneer je een bepaalde faciliteit hebt uitgekozen, praat dan met het personeel aldaar en indien mogelijk ook met de bewoners, om een idee te krijgen van de diensten die ze aanbieden en of de faciliteit aan de behoeften van je dierbare zal voldoen. [21]
  3. Als je moeite hebt om de kosten van de zorg voor jouw dierbare te betalen, kun je misschien financiële hulp aanvragen. Afhankelijk van de behoeften van de zorgbehoevende, kun je misschien financiering krijgen voor uitgaven als: medische rekeningen, huur, thuiszorgkosten, het opdoen van medische educatie door middel van een cursus, of kosten voor speciale dieetvoeding. Zoek online naar beschikbare fondsen in jouw regio. [22]
    • Als je in Nederland woont, kijk dan op https://fondsenvoorouderen.nl voor vergoedingen waar jouw dierbare voor in aanmerking kan komen.
    • Je kunt ook in aanmerking komen voor belastingvoordelen als je voor een ouder familielid zorgt.
  4. Naast financiële hulp, zijn er een verscheidenheid aan programma's en diensten die kunnen helpen om aan de nieuwe behoeften van senioren te voldoen. De gemeente waar je woont kan misschien bepaalde diensten bieden, zoals maaltijden die gratis thuisbezorgd worden, hulp bij reparaties in huis of bij veiligheidsrenovaties, of gratis of betaalbare juridische bijstand voor senioren. [23]
    • Op de website van de gemeente waar je woont kun je waarschijnlijk informatie vinden over de beschikbare hulp- en dienstverlening voor ouderen in jouw regio.
    • Voer zoekopdrachten in met termen als ‘middelen voor senioren bij mij in de buurt’.
  5. De zorg voor een ouder familielid kan tijdrovend en soms moeilijk zijn. Als je extra steun of advies nodig hebt van andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan een supportgroep erg nuttig zijn. Zoek naar supportgroepen voor mantelzorgers bij jou in de buurt, of zoek op internetsites, zoals een van de volgende: [24]
  6. Een geriatrische zorgmanager is iemand die gespecialiseerd is in het evalueren van de behoeften van ouderen. Als je niet zeker weet wat voor soort hulp of middelen jouw dierbare nodig heeft, kan een geriatrische zorgmanager je misschien helpen. Neem contact op met jouw lokale overheid, bijvoorbeeld met het gemeentehuis, voor meer informatie over geriatrische zorgmanagement-diensten in jouw omgeving. [25]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Omgaan met eventuele problemen

Pdf downloaden
  1. Veel ouderen willen zo lang mogelijk onafhankelijk blijven, en kunnen een hekel hebben aan jouw pogingen om voor hen te zorgen of hen in contact te brengen met ouderenzorg. Als dit gebeurt, probeer dan geduldig en empathisch te zijn. Neem de tijd om jouw zorgen op een respectvolle en open manier met je dierbare te bespreken en probeer zo veel mogelijk rekening te houden met hun wensen en voorkeuren. [27]
    • Voer gesprekken hierover wanneer jullie beiden kalm en ontspannen genoeg zijn om een open en eerlijk gesprek te kunnen hebben.
    • Haal er zo nodig andere familieleden bij, om ook met hen te praten. Als je de steun hebt van de rest van de familie, is het misschien gemakkelijker om jouw bejaarde familielid ervan te overtuigen dat hij/zij de extra hulp nodig heeft. Een goed gesprek hierover met de huisarts kan soms ook helpen.
    • Als je eenmaal een zorgstrategie hebt bedacht, probeer dan een proefperiode voor te stellen. Jouw dierbare is misschien meer bereid om jouw zorg te accepteren als hij/zij begrijpt dat de regeling niet in steen gebeiteld is en veranderd kan worden als het niet voor hen werkt.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Justin Barnes

    Senior thuiszorgspecialist
    Justin Barnes is senior thuiszorgspecialist en mede-eigenaar van Presidio Home Care, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in thuiszorg in en rondom Los Angeles, Californië. Presidio Home Care verleent niet-medische thuiszorg en was de eerste gecertificeerde thuiszorgorganisatie in de staat Californië. Justin heeft meer dan tien jaar ervaring in de thuiszorg. Hij heeft een bachelordiploma in technologisch en operationeel management behaald aan California State Polytechnic University in Pomona.
    Justin Barnes
    Senior thuiszorgspecialist

    Onze expert zegt hierover: Of je nu kiest voor een zorginstelling of voor thuiszorg, er zal een drastische verandering in de privacy van jouw dierbare plaatsvinden. Het is het beste als je het gesprek al vroeg kunt voeren, zodat de persoon genoeg tijd heeft om aan het idee te wennen.

  2. Veel oudere mensen hebben moeite met communiceren, hetzij door cognitieve veranderingen of door fysieke gezondheidsproblemen, zoals gehoorproblemen. Als je het moeilijk vindt om met jouw dierbare te communiceren, vraag zijn of haar arts dan om dingen aan te bevelen die kunnen helpen. [28]
    • Als ze bijvoorbeeld moeite hebben om je te horen, kun je met hun arts bespreken of gehoorapparaten zouden kunnen helpen. Of je kunt - als hij of zij ernstig gehoorverlies heeft - ook eens kijken of een cursus gebarentaal iets voor jullie is.
    • Als je dierbare moeite heeft met praten, vraag zijn of haar arts dan om een logopedist of een spraak/taaldeskundige die met hem of haar kan werken aan het ontwikkelen van nieuwe communicatievaardigheden.
    • Artsen en andere specialisten in de gezondheidszorg die ervaring hebben met het werken met oudere patiënten kunnen een speciale opleiding hebben in het omgaan met communicatieproblemen. [29]
  3. In je eentje voor een ouder familielid zorgen kan overweldigend zijn. Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om op jouw netwerk te leunen. Praat met familie en vrienden over hoe zij ook een steentje zouden kunnen bijdragen. [30]
    • Je kunt bijvoorbeeld vragen of een van je broers of zussen om de beurt kan helpen met boodschappen of het huishouden doen.
    • Soms kan het ook nuttig zijn om iemand te hebben bij wie je je hart kunt luchten. Zelfs als een vriend of familielid je geen praktische steun kan bieden, kan hij of zij misschien wel een luisterend oor bieden als je dat nodig hebt.
    • Als je om hulp vraagt, houd dan rekening met de specifieke vaardigheden en middelen van die persoon. Als je tante bijvoorbeeld graag kookt, kun je haar vragen af en toe te helpen met de maaltijden van je grootmoeder.
  4. Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk om een mantelzorg burn-out te voorkomen. Je zult niet in staat zijn om goed voor jouw dierbare te zorgen als je niet goed jezelf zorgt. Zorg dat je tijd neemt om goed te eten, voor je eigen gezondheid te zorgen en dingen te doen die je leuk vindt, zoals hobby's uitoefenen of tijd met vrienden doorbrengen. [31]
    • Als je moeite hebt om genoeg tijd te vinden om voor jezelf te zorgen, vraag dan een familielid of vriend om een keertje voor je in te vallen, zodat je er even tussenuit kunt. Je kunt bijvoorbeeld je broer vragen om een avond bij je moeder te blijven zodat jij met vrienden uit kunt gaan.
    • Als je een langere pauze nodig hebt, kun je misschien thuiszorg bij jou in de buurt vinden. Als je geen thuiszorg kunt betalen, zoek dan naar vrijwilligersgroepen bij jou in de buurt. [32]
    Advertentie

Tips

  • Zorg dat ze zich gelukkig en tevreden voelen en dat niets hen stress bezorgt.
  • Betrek hen bij het nemen van beslissingen over zichzelf, zodat ze zich comfortabeler voelen bij het aanvaarden van hulp. Dit werkt misschien niet voor ouderen die aan dementie lijden.
  • Wees altijd respectvol naar de oudere. Luister naar hun wensen en probeer die indien mogelijk te vervullen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Waak over hun geestelijk welzijn en hun gezondheid, want ouderen lijden vaak aan geestesziekten zoals depressie.
  • Als je tekenen van gevaarlijk gedrag of een medisch noodgeval opmerkt, bel dan onmiddellijk de Eerste Hulp!
  • Ouderen zijn bijzonder kwetsbaar voor misbruik of mishandeling. Bejaardenmishandeling is een ernstig probleem - het is strafbaar en kan lichamelijk misbruik omvatten, maar ook verbaal en emotioneel misbruik, uitbuiting en verwaarlozing .
Advertentie
  1. https://www.aginginplace.org/a-guide-to-caring-for-elderly-parents/
  2. https://health.usnews.com/health-care/for-better/articles/2018-11-26/questions-to-ask-when-an-elderly-family-member-is-hospitalized
  3. https://health.usnews.com/health-care/for-better/articles/2018-11-26/questions-to-ask-when-an-elderly-family-member-is-hospitalized
  4. http://www.caregiverslibrary.org/caregivers-resources/grp-medical-care/hsgrp-doctors-and-hospitals/being-an-advocate-for-your-loved-one-article.aspx
  5. https://health.usnews.com/health-news/patient-advice/slideshows/11-items-to-pack-in-your-hospital-bag
  6. https://www.agingcare.com/articles/hospital-stay-for-dementia-149913.htm
  7. https://www.forbes.com/sites/carolynrosenblatt/2013/11/15/six-action-tips-for-you-when-your-loved-one-is-hospitalized/#78d536126843
  8. https://www.caregiver.org/hospital-discharge-planning-guide-families-and-caregivers
  9. https://www.caregiver.org/frequently-asked-questions
  10. https://www.caregiver.org/frequently-asked-questions
  11. https://www.leadingage.org/find-member
  12. https://health.usnews.com/health-news/best-nursing-homes/articles/must-ask-questions-when-youre-choosing-a-nursing-home
  13. https://www.caregiver.org/frequently-asked-questions
  14. https://www.caregiver.org/frequently-asked-questions
  15. https://www.aarp.org/caregiving/answers/info-2017/family-caregivers-support-groups.html
  16. https://www.aarp.org/caregiving/basics/info-2017/assessment.html?intcmp=AE-CAR-CAH-EOA1
  17. https://www.aginglifecare.org/ALCA/About_Aging_Life_Care/Find_an_Aging_Life_Care_Expert/ALCA/About_Aging_Life_Care/Search/Find_an_Expert.aspx
  18. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/caregivers/in-depth/caring-for-the-elderly/art-20048403
  19. https://www.nhs.uk/conditions/social-care-and-support-guide/practical-tips-if-you-care-for-someone/how-to-care-for-someone-with-communication-difficulties/
  20. https://www.nia.nih.gov/health/effective-communication-caring-older-adults
  21. https://www.caregiver.org/taking-care-you-self-care-family-caregivers
  22. https://www.caregiver.org/taking-care-you-self-care-family-caregivers
  23. https://caregiveraction.org/respite-time-out-caregivers-part-1

Over dit artikel

Deze pagina is 1.064 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie